De bacterie Brucella Suis gevonden in rauw voer met haas – reden tot paniek?

Datum: 4 augustus, 2017
Laatst bijgewerkt: 5 januari, 2024

“Eind 2016 is in Nederland bij een hond een infectie met Brucella suis vastgesteld” stond in het nieuwsbericht op de website van de Wageningen Universiteit (1). De hond moest worden geëuthanaseerd en de bacterie bleek mogelijk afkomstig te zijn uit een ingrediënt in rauwe vleesvoeding: haas uit Zuid Amerika. De bacterie Brucella Suis werd namelijk gevonden in een lading hazenvlees dat bestemd was voor rauwe vleesvoeding. Een paar nieuwssites (2, 3) pikte dit nieuwtje op, en brachten dit als recent nieuws en gaven de ernst aan met uitspraken als “… vrezen deskundigen dat er binnenkort veel meer ziektegevallen zullen optreden, want die hazen zijn verwerkt in een onbekend aantal porties.” en “Het is duidelijk dat als deze ene hond besmet is, er meerdere gevallen moeten zijn”. Dat klinkt heel ernstig, en veel mensen schrokken hiervan. Maar wat is werkelijk de ernst, moeten we bang zijn, kunnen we nog wel rauw voeren en moeten we nu alle haas vermijden?

Geen paniek: dit was in 2016 en de lading haas is vernietigd
De besmetting is in 2016 gevonden en volgens het nieuwsbericht van Gelderlander.nl (3) is de besmette lading haas geblokkeerd en vernietigd. Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) wijst erop dat het om slechts één besmetting van een hond gaat die bovendien vorig jaar speelde. De link met het rauwe hondenvoer is al lang geleden gelegd, stelt hij. ,,De partij hondenvoer die toen nog op het terrein van het bedrijf stond, is direct geblokkeerd.” staat er in de nieuwsberichten (3, 4) “Reden tot grote ongerustheid is er niet volgens deze woordvoerder van de NVWA. “De NVWA ziet geen reden om groot alarm te slaan. In een reactie zegt een woordvoerder ervan uit te gaan dat het risico op besmetting zeer klein is omdat het tot nu toe slechts om één geval gaat. Er is daarom volgens de dienst geen aanleiding om actie te ondernemen.” staat erop nos.nl (11) De bacterie is dus niet gevonden bij andere honden en is voorheen ook nooit eerder gevonden bij honden. (5)

Herkomst van de haas
De bacterie komt nog volop voor in Zuid Amerika volgens omroep Gelderland (2). Of dit waar is kan ik nergens vinden, dus ik weet niet of hier overdreven wordt. De bacterie is in ieder geval niet eerder gevonden bij rauwgevoerde honden of katten, voor zover bekend. In Nederland en België komt Brucella Suis biovar 1 (de bacterie waar het hier om gaat) al 40 jaar niet meer voor. Haas uit Nederland en België is dus wat dit betreft veilig.(5) Er zijn wel honden besmet geweest met Brucella Canis, dat is een andere soort Brucella dan in de hazen werd gevonden. Deze honden kwamen uit Oost Europa, vanwaar ze de bacterie hadden meegenomen. (6)

Waar komt de haas vandaan in kvv?
Bandit: “Wij van Bandit verwerken in onze wildmix ook haas en konijn, deze hebben als herkomst België. Uiteraard willen wij geen risico’s lopen en gaan extra checks uitvoeren.” (7)
Darf: “…dit is exact de reden waarom wij alleen ingrediënten kopen van Nederlandse jagers. biologische bedrijven en vishandels met exacte en gegarandeerde afkomst. Deze bacterie komt in Nederland namelijk niet meer voor sinds de jaren 70.” (8)
Oervoer: zelfde herkomst als Darf
Kiezebrink: Europa (9)
Raw4dogs: zelfde herkomst als Kiezebrink
Buddy’s Diervoeding: Argentinië. De haas wordt uitvoerig getest zoals alle andere smaken.
Juist om dit soort gevallen te voorkomen. (10)
Lotgering: Nog een antwoord

Het is overigens niet bekend bij welk merk Brucella Suis gevonden is.

Kan ik beter geen rauw vlees meer voeren?
Aan rauwe vleesvoedingen zitten risico’s, er kunnen ziekmakende bacteriën inzitten en een heel enkele keer heeft dat ernstige gevolgen. Het is goed je bewust te zijn van de risico’s, maar ik vind het geen reden tot paniek. Ook aan verhit natvoer en brokken zitten risico’s. Er is wel eens een hond gestikt in een brokje. Risico’s uitsluiten kan niet, van elke voeding kan een hond overlijden of ziek worden.

 

Bronnen

 1. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Brucella-suis-infectie-bij-hond-na-voeren-van-vers-vlees.htm
 2. https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/amp/2140053/Gevaarlijke-bacterie-in-hondenvoer-ontdekt-ook-mensen-lopen-risico
 3. http://www.gelderlander.nl/de-vallei/rauw-hondenvoer-besmet-met-gevaarlijke-bacterie-eneacute-eneacute-n-hond-afgemaakt~a8d7396e/
 4. http://www.ad.nl/binnenland/rauw-hondenvoer-besmet-met-gevaarlijke-bacterie-eneacute-eneacute-n-hond-afgemaakt~a30327ee
 5. http://www.wur.nl/nl/show/Brucellose-1.htm
 6. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierziekten/brucella-canis
 7. https://www.facebook.com/BanditDiervoeding
 8. https://www.facebook.com/DarfHondenvoer/
 9. Email met Kiezebrink
 10. Email van Buddy’s Diervoeding
 11. http://nos.nl/artikel/2186294-gevaarlijke-bacterie-ontdekt-in-rauw-hondenvoer.html

 

7 Comments

  1. Amy

   Goed dat ze het hebben laten testen ja. Maar de informatie komt veel te laat. Na zes maanden is het betreffende product al gevoerd.

   Het was netter geweest indien Kiezebrink/Animal Food Express direct de klanten had geïnformeerd toen de bewuste partij werd vernietigd. Zij hadden destijds aan moeten geven dat de partij mogelijk besmet was, dan had je als consument nog een keuze gehad (wel of niet voeren). Uitvoerig met AFE gemaild. Zij vinden dat Kiezebrink (praktisch hetzelfde bedrijf als AFE), het juist heel netjes heeft gedaan etc…. Geen excuus, geen compensatie en geen verbetering voor de toekomst (bijv herkomst producten vermelden op de site). Van een dergelijk bedrijf als Kiezebrink had ik een andere reactie verwacht.

   Voor mij tijd om een andere leverancier te zoeken!

 1. Amy

  Vanmorgen een mail ontvangen van Animal Food Express (zie hieronder). Ik dacht dat zij de barfproducten van Kiezebrink betrekken, waarvan hierboven staat dat de haas uit Europa komt….

  _______________________________________
  Geachte consument,

  Begin augustus kwam in het nieuws dat er producten van haas uit Argentinië in omloop zijn welke besmet zijn met Brucella suis. Deze bacterie kan gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. De haas rugstukken (verpakt in zakjes van 1 kg) welke u heeft gekocht komen uit Argentinië, als ook de haas orgaanmix 500 gram en haasbeenderen 500 gram.

  Uit laboratorium onderzoek is naar voren gekomen dat de oorspronkelijke partij waaruit uw product van afkomstig is ook besmet is met Brucella suis.

  Vanwege deze reden wordt er nu een recall uitgevoerd. Mocht u nog voorraad in de vriezer hebben, dan dient u dit weg te gooien (in de grijsbak, niet in de groenbak).

  Mocht u vragen hebben omtrent de risico’s van Brucella suis dan kunt u contact opnemen met de dierenarts of met de huisarts.

  Met vriendelijke groeten,

  Team Animal Food Express

 2. Philip D

  Het gaat hier niet direct om het gevaar voor je hond maar meer om de grote risico’s voor de volksgezondheid. Dit is een serieus verkeerde bacterie die gelukkig niet meer in Nederland voorkomt doordat de juiste maatregelen op de boerderijen zijn genomen. Dank aan de boeren. We willen toch niet weer een Q koorts affaire in Nederland. Let op de grote media aandacht en financiële gevolgen door de met Fipronil besmette eieren. Een zeer lage dosis die zeker niet gevaarlijk is bij eten van eieren doet meer stof opwaaien dan de reële kans op een serieuze ziekte bij opname van de Brucella bacterie.
  Laten we de kop niet in het zand steken en deze zaak simpel afdoen met “er kan altijd wel iets fout gaan”.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter