Zo kies je goed natvoer voor de hond of kat

Datum: 20 maart, 2022
Laatst bijgewerkt: 6 mei, 2022

Wil je weten hoe ik een natvoeding zou beoordelen? In dit artikel vind je de hoofdcriteria die ik gebruik om blikvoer, vleesworsten en gestoomd voer te beoordelen. Je kunt ook kijken of het merk staat in het artikel Het beste blikvoer voor honden.

Hoe kies je zelf een goed merk?
Hieronder vind je een paar criteria waarmee je kunt kijken hoe ik het voer zou beoordelen voor gezonde volwassen honden en katten. Als het natvoer ter afwisseling of tijdelijk hoofdvoeding is, dan is het minder belangrijk dat het gebalanceerde voeding is.

Wat ik liever vermijd
Veel graan of graanvervangers is geen ideale voeding voor honden en katten, doordat het veel koolhydraten bevat. Graanvervangers zijn bijvoorbeeld aardappel, tapioca, erwten en zoete aardappel. Vaak wordt er een beetje graan (of graanvervanger) aan het natvoer toegevoegd om de voeding minder “kledderig” te maken. Een klein beetje kan geen kwaad voor de meeste honden, maar graan heeft mijns inziens meer nadelen dan voordelen. Je kunt als criterium nemen:

Allemaal hetzelfde?

Ik gebruik dezelfde criteria voor blikvoer, vleesworsten en gestoomd voer. Deze voedingen worden op dezelfde manier gemaakt: ze worden in de verpakking gestoomd, meestal op 120 graden.

 • Hond: maximaal 7% graan of graanvervangers
 • Kat: maximaal 2% graan of graanvervangers

Wat ik niet geschikt vind als hoofdvoeding
(maar niet erg vind als het voer maximaal 15% van het menu uitmaakt)

 • Als er meer fosfor dan calcium in zit.
 • Als er een hoog percentage organen in zit die voor minder kwalitatieve eiwitten zorgen (longen, uiers, luchtpijp, pens)
 • Als er meer vet dan eiwit in zit
 • Als er geen goede omega 3-bron in zit, zoals vette vis, of visolie. Dit kun je eventueel zelf aanvullen.
 • Als er meer dan 6% lever in zit
 • Als er lever in zit en er vitamine A aan toegevoegd is
 • Als er meer dan 2,5 mg koper aan toegevoegd is
 • Als er geen vitamines en mineralen aan toegevoegd zijn

Kun je in de ingrediënten-opgave niet zien of het aan deze criteria voldoet? Is de samenstelling niet gespecificeerd, maar staat er: “Vlees en dierlijke bijproducten, granen”? Dan is de voeding lastig te beoordelen en zou ik liever een voeding kiezen waarbij je weet wat er precies in zit, vooral als het gaat om het kiezen van een hoofdvoeding.

Wat ik pluspunten vind

 • Als er groenten aan toegevoegd zijn, deze zorgen voor extra antioxidanten en oplosbare vezels. Je kunt ook zelf groenten toevoegen.
 • Als er kruiden aan toegevoegd zijn, deze hebben meestal een positief effect op de gezondheid. Afwisseling vind ik dan wel extra belangrijk, voor sommige kruiden is het niet ideaal om ze elke dag te voeren
 • Als de mineralen in gecheleerde vorm zijn toegevoegd (in correcte hoeveelheden). Dit kun je herkennen aan de woorden “chelaat” of “proteinaat”

Hoe zit het met

 • BPA? Sommige merken zeggen dat de verpakking BPA-vrij is. Dit is een pluspunt, want BPA is hormoonverstorend, maar de alternatieven voor BPA zijn net zo schadelijk.
 • De toegevoegde vitamines en mineralen? Als deze zijn toegevoegd, zijn ze over het algemeen in balans, blijkt uit mijn analyse van een heleboel merken. Alleen vitamine A en koper zijn soms hoger dan ideaal.
 • De verhitting? Natvoer wordt sterk verhit, meestal op 120 graden, hiermee wordt het gesterilliseerd. Dit heeft nadelen voor de kwaliteit van voedingsstoffen. Maar de fabricage-methodes van brokken hebben meer nadelen. Wil je geen gesterilliseerd voer, maar ook geen rauw vlees? Dan is gekookt voer een goed alternatief.

15 Comments

 1. kimvsh

  Ik heb een vraagje. Sinds een dikke maand heb ik een hondje uit Polen. In de afgelopen maand heb ik het een en ander uitgeprobeerd. Brokken wilt hij niks van weten. Hij heeft ook een gevoelige maag. Ik denk dat hij nooit veelzijdig eten heeft gehad. Hij kreeg in het asiel altijd blikvoer. De afgelopen weken heb ik hem vers vlees van smuldier gegeven. Maar heb het idee dat hij daar een beetje verstopping van krijgt en en de ene keer reageert hij er beter op dan de andere keer. Sinds een week geef ik hem de salami worsten van het merk Profine. Dit vind hij heerlijk. Zijn ontlasting is ook weer zoals het hoort te zijn. Daarnaast geeft ik hem ook nog altijd een beetje vers vlees tussen de middag. Ik zou graag willen weten of die worsten goede bestanddelen bevatten ik vind weinig reviews op internet…

 2. marrit_vdb

  Hi Meike, voor mijn hondje uit het buitenland ben ik opzoek naar blikvoer om te geven om af te vallen, hij is 9 kg maar zou weer naar 7kg moeten! Bij de dierenarts uiteraard Specific aangeraden gekregen maar daar ben ik niet zo weg van, zeker ook in combinatie met de prijs! Nu zag ik zelf 1 van Hermanns die ik niet eerder had gezien, de Light Hert met Kalkoen, is deze goed genoeg qua compleetheid of heb je toch andere ideeën? Alvast bedankt!

 3. Pomlove

  Hoi Meike,
  Nou mijn Dwergkees steeds met zijn slechte vacht zat en ik toch het idee had dat er meer was. Bloedonderzoek laten doen en hij heeft een verhoogd nierwaarde..
  Nou zit hij 8 weken op hypoallergeen struisvogel van Terra Canis. Nou heeft hij 1,5 week slechte ontlasting en sinds gisteren wilt hij het ook niet eten. Hij wilt nog wel heel graag koekjes enzo.
  Nou mijn vraag was kan ik hem het beste geven met voer.. komt het dat hij niet wilt eten om zijn nieren (al vraag ik het mij af omdat hij toch zeurt op snacks)
  En dan lees ik veel over voer met zo min mogelijk eiwitten.. ik zie veel merken wat er speciaal voor gemaakt is alleen vraag ik mij af is dat wel gezond er zit meer opvulling in dan voedingsstoffen.. maar ik ben geen arts of voedings deskundigen..
  Wat voor voeding kan je mij adviseren (al ben ik niet van rauw vlees) of iemand die er ervaring mee heeft?
  Van de week wordt er een echo gemaakt en dan weet ik wel meer hoe het ervoor staat.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik snap dat je onzeker bent over de voeding in relatie met de niergezondheid. Nierfalen kan misselijkheid veroorzaken, maar inderdaad is het wel opvallend dat de koekjes nog wel graag gegeten worden. Bij nierziekte is vooral van belang om de hoeveelheid fosfor laag te houden en de kwaliteit van de eiwitten moeten zo hoog mogelijk zijn. Verlaging van eiwit is pas nuttig in een vergevorderd stadium. Als je onzeker bent kun je bijvoorbeeld een paar dagen alleen pens met gekookte groentes voeren, totdat je advies van de dierenarts krijgt. Er is ook natvoer dat vooral uit pens bestaat, als je liever geen rauwvoer geeft. Als je geen goed advies van de dierenarts krijgt, bijvoorbeeld een standaard advies om het nierdieet van het merk dat ze zelf verkopen te gaan voeren, kun je heel goed een consult afnemen bij een orthomoleculair voedingsdeskundige.

   1. Pomlove

    Even een update: zijn nieren zagen er niet slecht uit wel wat iets onregelmatig nieren was er te zien op de echo. Nou mag hij alleen natvoer over 3 maanden moeten we weer terug voor een nieuwe bloedonderzoek om te kijken of de nierwaarde omhoog gaat of niet. Ze adviseerde wel als ik voor ander voer zou gaan om hem dan op nierdieet te zetten als preventie.

    Blikvoer van Terra Canis vind ik een goed merk helaas kan de hond er blijkbaar toch niet echt tegen..
    Nu ben ik aan het kijken of hij Vet-Concept accepteer.

    Nu komt de vraag hij is nog gevoelig voor bepaalde vlees soorten zoals kip/ rund/vis en struisvogel ging dan ook niet meer.
    Nu zit ik toch te overwegen om naast het natvoer vers vlees te geven. Kan dan nog wel met zijn nieren en zijn leeftijd? Of ik het verstandig om dat niet te doen? Hij heeft het nog nooit gehad. Het zou dan KVV worden en dan het liefst zonder bot dan zou ik er supplementen in de plaats voor willen geven mocht het nodig zijn omdat hij ook nog natvoer krijgt.
    Zou je dat adviseren zo ja hoeveel procent vlees en groenten en eventueel een merk?
    Of zeg je hou het maar bij natvoer en dat is goed.
    Ik ben me nog wel aan het inlezen maar ik is zoveel informatie over kkv voer.
    Ik lees veel namelijk dat veel honden minder last hebben van hun darmen en noem maar op… gezien mijn hond gevoelig is met zijn darmen (en noem maar op 😉 dacht ik misschien is het dan toch wel iets voor hem..

    1. Voerwijzer Meike

     Ik zou eerst gekookt voer proberen, dat is iets minder risico’s. Qua nieren en darmen kan een (deels) rauwvoer-menu zeker geschikt zijn, het moet dan inderdaad wel aan wat criteria voldoen. Er zijn speciale nierdieten. Hoe groot het risico is op problemen met rauw vlees en wat het beste menu voor je hond is, zou je het best kunnen bespreken met een orthomoleculair voedingsdeskundige. Deze heeft de tijd om alle relevante informatie te verzamelen en te analyseren. Als je het toch zelf wilt proberen, begin dan met een heel klein beetje rauw vlees door het eten waaraan hij gewend is. Observeer hoe dat gaat, inclusief de ontlasting de volgende dag. Deze en meer tips lees je ook in mijn boek Rauwvoer voor de hond, wat precies bij jouw overwegingen past: http://www.voerwijzer.com/boek/

     1. Pomlove

      Dankje voor je hulp weer ik heb zojuist het boek gekocht en ga dit zeker lezen!
      Wat bedoelde je hiermee? “Ik zou eerst gekookt voer proberen, dat is iets minder risico’s. “
      En heb je een lijst met orthomoleculair voedingsdeskundige of namen van ze voor mij?

     2. Voerwijzer Meike

      Als je niet zeker weet of je hond bestand is tegen pathogene bacteriën in het voer, bij ernstige darmklachten bijvoorbeeld, dan is het een wat groter risico om rauwvoer te geven. En gekookt voer is wel veilig, zonder de nadelen van brokken en blikvoer (qua belastende stoffen door de verhitting).

      Hier vind je een lijst met orthomoleculaire voedingsdeskundigen voor honden: https://www.orthomoleculairvoorhonden.nl/therapeuten-waar-vind-je-ons

     3. Pomlove

      Ten eerste wat een fijn boek wat je geschreven had! Ik heb hem nog niet uit maar ik kijk anders naar rauw voer dan voorheen!

      Nou ik dus me wat meer aan het verdiepen ben in KVV voer, en jou adviezen erin meeneem. Zat te kijken naar Energique Raw Veterinary Diets omdat je dan (als ik het goed heb )geen pathogene bacteriën heb? En me dit voor het uitproberen van KVV misschien het veiligst is.. ook zag ik Energique puur eend omdat het mooie kleine nuggets zijn zeker voor het uitproberen of eventueel daarna te proberen.

      Gekookt voer had ik ook gegeven van Dogchef helaas niet hele goede ervaring mee (op het laatst was hij goed ziek geworden) En zelf gekookt met Dogchef programma dit was leuk om te doen! Maar helaas ook zag ik daar geen verschil in zijn vacht ondanks zalm of garnalen aan toe gevoegd te hebben net zoals krill olie (deze gebruik ik nu ook van vitalize)
      Wel had hij een rustige buik!

      Maar wat denk jij van het KVV wat ik kan proberen?
      Ik wil alvast wat proberen voor ik naar een orthomoleculaire voedingsdeskundigen ga.

      Nogmaals echt een fijn Boek!!!!

     4. Voerwijzer Meike

      Wat leuk dat je zo enthousiast bent over het boekje!

      Ja de merken die je noemt lijken me de goede keuze en relatief veilig qua bacteriën (Energique is niet bacterievrij maar doet goede controles op ziekmakende bacteriën). Je kunt hen ook je kwesties voorleggen om te vragen welke smaken het beste bij je situatie passen.

      Vachtproblemen kunnen ook met andere tekorten (of overschotten) te maken hebben, en zelfs met de gezondheid van organen. Wellicht is het niet een omega 3-tekort. Maar het blijft goed om daar genoeg van te geven natuurlijk.

 4. InesLoki

  Ik ben al enige tijd aan het zoeken naar goedkoop, maar wel goed natvoer voor een 6 maanden oude labrador pup. Soms vergeet ik namelijk het vlees uit te leggen en ik vind het jammer om dan terug te vallen op brokken.
  Ik kwam Lukullus junior tegen:
  Samenstelling:
  Kalkoenhart & Lam met Gierst, Appel en Druivenpitolie:
  51 % bestaande uit lamsharten, lamsvlees, lamslever, lamslongen, lamsmagen, 26,5 % vleesbouillon, 15 % kalkoenharten, 3 % gierst, 3 % appel, 1 % mineralen, 0,5 % saffloerolie.

  Kip & Kalf met Havervlokken, Wortel en Lijnzaadolie:
  33 % bestaande uit kippenharten, kippenvlees, kippenlevers, kippenmagen, kippennekken, 33 % bestaande uit kalfsharten, kalfsvlees, kalfslevers, kalfslongen, 26,5 % vleesbouillon, 3 % wortel, 3 % havervlokken, 1 % mineralen, 0,5 % lijnzaadolie.

  En rosie s farm
  Samenstelling:
  60 % kip bestaat uit kippenharten, kippenvlees, kippenlevers, kippenhalzen, kippenmaag, 25,8 % bouillon, 3 % aardappels, 3 % wortels, 3 % pompoen, 3 % cranberries, 1 % erwten, 1 % mineralen, 0,1 % lijnzaadolie, 0,1 % eierschaalpoeder.

  Ze bevatten wel iets granen maar volgens mij minimaal. Rocco en GranCarno staan ook op mijn lijstje.
  Is 1 van bovenstaande aan te raden?

  1. Voerwijzer Meike

   Lukullus Junior bevat volgens mijn berekeningen te weinig fosfor, en bevat teveel lever. Als hoofdvoeding vind ik dit dus niet geschikt, maar voor af en toe is dat geen probleem. Van Rosie’s had ik te weinig info om te kunnen beoordelen, maar dat zal ongeveer dezelfde kwaliteit zijn.

Geef een antwoord