Goed rauwvoer (kvv) voor pups

Datum: 10 september, 2021
Laatst bijgewerkt: 24 oktober, 2023

Heb je een pup en wil je rauw voeren, maar vind je het lastig geschikte voeding te vinden? In dit artikel vind je merken die geschikt zijn voor pups. Klik door op het merk om te zien welke smaken ik voor pups geschikt vind.

Complete merken voor pups
Dit zijn merken met toegevoegde vitamines en mineralen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over tekorten. Er is wel verschil in kwaliteit. Afwisselen tussen smaken, diersoorten en/of merken is aanbevolen.

Zelf compleet maken
Voer je liever rauwvoer zonder toevoegingen? Hier zijn een paar merken waarmee je zelf een compleet menu kunt samenstellen.

Hele jonge pups
Dit zijn voedingen met extra fijngemalen vlees. Het vlees is aangevuld met vitamines en mineralen. Deze smaken zijn ook geschikt voor grotere pups.

Staat je merk er niet bij?
Kijk dan in het rauwvoer-overzicht, of lees het boekje Rauwvoer voor de hond – verantwoord rauw voeren in 3 stappen. In dit boekje leg ik uit waar je op moet letten bij het kiezen voor rauwvoer voor je pup, en waar je extra op moet letten bij grote rassen.

35 Comments

 1. MV

  Hoi, wat een enorm informatieve site is dit! Dank daarvoor. Wij willen graag ook overstappen naar rauwvoer.
  Wel met een tussenstap om eerst gekookte voer aan te bieden.
  Vraag: kunnen we Carnibest zelf ook stomem ofzo? Om er op deze manier zelf gekookte vlees van te maken?
  Het gekookte vlees dat u beschrijft is hier niet te vinden in de buurt.

  Dit omdat onze pup van 5 maanden erg vaak en veel diarree heeft gehad (recidiverende Giardia, sinds dat ze 12 wkn is) en daardoor zijn haar darmen niet in goeie doen.

  Alvast bedankt voor uw reactie! We krijgen weer vertrouwen dat het goed komt 🙂

  1. bgkilsdonk@gmail.com

   Hier eigenlijk hetzelfde verhaal. Een Boomer-pup van 4,5 maand. Nu aan de tweede kuur antibiotica bezig. Nu sinds een week is hij ook behoorlijk aan het krabben/bijten aan de pootjes. We voeren nu Arcana puppy
   Dus ik ben ook heel benieuwd aar het antwoord!

   Groetjes Bianca

  2. Voerwijzer Meike

   Ja het lijkt me inderdaad een goed idee om het eerst niet rauw aan te bieden. Als Carnibest geen ongemalen stukjes bot bevat, kun je dat prima even verhitten. Carnibest is wel vrij vet, wat niet altijd ideaal is na een Giardia-infectie. Dus als het niet goed gaat, kan dat een oorzaak zijn. Je kan voor de zekerheid ook beginnen met een minder vette voeding. Bij twijfel kan je ook contact opnemen met het merk zelf, die moeten hier ook goed raad mee weten.

   1. MV

    Hoi Meike, er wordt ons aan zoveel kanten (eigen dierenartsen en interniste ) het voeren van rauw vlees afgeraden.
    Maar onze pup heeft het de eerste 10 weken van haar leven gehad, daarna brok en toen veel ellende met diarree en braken. Rust is nu eindelijk terug, ze is 8 mnd, dus ik wil toch weer opbouwen naar vers vlees. Ik ken uw site inmiddels bijna uit mijn hoofd 😉
    Eén vraag die me nog rest; welk merk rauw vlees, wat u adviseert, is het meest veilig?
    Qua bacterien en kruisbesmetting e.d. Ik lees dat bij sommige merken extra controle wordt gedaan.

    1. Voerwijzer Meike

     Van de merken Energique, Runner, Jolipet en Prins weet ik dat het vlees in de fabriek gecontroleerd wordt op bacteriën, en de fabriek GMP+gecertificeerd is. Bij deze merken vertrouw ik op hun hygiëne. Bij twijfel kun je ook kiezen voor gekookt voer, hier zitten sowieso geen bacteriën meer in en het is net zo gezond als rauwvoer. Succes!

     1. MV

      Heel erg bedankt voor uw antwoord!
      Maar ik dacht alleen dat rauw vlees juist zo veel beter was omdat het ook (goede) bacterien bevatten, die o.a. de darmflora ondersteunen. En dat voordeel heb je dan toch niet meer in gekookte vlees?
      En bedoelt u met gekookt vlees ook nat blikvoer?

 2. Jetski

  Hoi! Wat een informatie! Enorm fijn en leerzaam! Wij hebben een Australian Labradoodle pup van 5 maande . We gaven hem tot voor kort Farmfood brokjes gecombineerd met rauw van Farmfood. Na een tijdje liet hij steeds vaker zijn bakje staan en gaf ook vaak over. We zijn sinds een week gekookte voeding aan het proberen van Butternut box en dit lijkt hij lekker te vinden. Toch denken wij dat rauwe voeding beter is. Kunnen wij kvv ook combineren met gekookt? En zoja hoe doe je dat op een dag het beste?

 3. Gala Groos

  Hallo, we hebben een pup van 6 maanden van ongeveer 24/25 kilo (Australische Herder-Border Collie mix) en omdat hij veel last van dunne ontlasting had zijn we overgestapt naar in de avond kvv van Energique en overdag zijn brokken van Fokker (OptiGrow M).
  Hier doet hij het prima op en zodra we de avond brokken geven heeft hij bijna gelijk weer dunne ontlasting.
  We zouden graag willen overstappen naar volledig kvv als de voorraad brokken op zijn.
  Op zich bevalt de Energique wel maar we zouden graag een wat voordeligere kvv willen uitproberen.
  Zo heb ik net gekeken bij Rodi alleen op hun site staat dat we dan 1200 gram per dag moeten gaan geven, lijkt mij erg veel en zo kom je waarschijnlijk net zo duur uit als de Energique waar je het met 800-900 gram per dag kan doen. Hij is trouwens niet de lichtste maar heeft nog net geen overgewicht.

  Kortom, ik zie inmiddels door de bomen het bos niet meer en ik hoop dat je me kan helpen een goede keuze te maken?

  1. Gala Groos

   Bij de site van Energique zeggen ze zelfs dat 700-750 gram per dag voldoende is.

   Ik snap de tegenstrijdige informatie niet. Mij is verteld dat de richtlijn ongeveer 40 gram per kilo lichaamsgewicht is???

   Ik heb hier zoveel goede informatie gelezen (misschien zelfs een beetje te veel 🤣), bedankt daarvoor!

   1. Voerwijzer Meike

    De aanbevolen hoeveelheid per dag bij een merk is afhankelijk van de berekening die ze gebruiken en van het aantal calorieën in het voer. Je zou deze calculator kunnen gebruiken om te kijken of er echt verschillende hoeveelheden uitkomen: https://www.voerwijzer.com/hoeveel-moet-ik-mijn-pup-voeren/. Omdat dit een calculator voor brokken is, en brokken minder goed verteerbaar zijn, moet je de hoeveelheid wel naar beneden afronden.

 4. Robinvz

  Hoi,
  Super bedankt voor deze site. Zoveel informatie!!!
  Over een paar weken krijgen wij een pup, kruising Nova Scotia en een Australische herder, en uiteraard ben ik naar voeding aan het zoeken. Ik wil brokken en KVV compleet gaan combineren. Brokken dacht ik obv de reviews voor de Acana te gaan, fokker geeft nu prins.
  KVV ben ik nog niet helemaal uit ondanks de informatie op deze pagina. Fokker raad farm food aan, maar dat lijkt me minder goed, en jouw review heeft ook kritiek punten.

  Nu mijn vraag. Op deze pagina geef je aan welke merken ( goed ) geschikt zijn voor puppy’s, maar als ik de hele KVV vergelijken lijst doorloop zie ik soms voer staan waar je minder kritiek op hebt dan in de lijst die je hier plaatst. Bijvoorbeeld staat hier wel Rodi, maar niet raw4dogs. Misschien probeer ik het te goed te doen, maar de lijst die je hier geplaatst hebt kan je dus zonder problemen uit kiezen en doe ik het altijd goed voor mijn hond.

   1. Robinvz

    Dank je.
    Na al je reviews, wat een werk voor je petje af!, Gelezen te hebben denk ik dat ik er uit ben dat er genoeg keuze is, niet specifiek een de beste.
    Dus ik ga waarschijnlijk afwisselen met verschillende merken. Wel vind ik het fijn als je kleinere porties hebt dan de 500gram worsten, anders is het lastig al die diepvries stukken te portioneren.
    Denk nu in ieder geval aan energique en dan bijvoorbeeld Wolfs menu erbij. Ook runner, dogs perfect en Rodi hadden kleinere porties. Heel handig dat je dat ook kan gebruiken in de zoekfunctie!

   1. clomp

    P.s ze at hiervoor farmina prime granaatappel kip. Toen overgestapt op Avans poultry omdat ik eerst dacht dat diaree kwam door te hoog eiwit… Zo ben ik 4 maanden aan t klooien geweest. Dierenarts zei eerst probeer ander voer ..
    Dus denk dat ze al die tijd giardia had …
    Had nooit bloed bij haar ontlasting gelukkig.
    Wil dus nu t beste om lhaar darmen te herstellen …
    Sorry voor t lange verhaal.
    Hoop dat je wat tips hebt om die darmen rustig at te herstellen.

   2. Voerwijzer Meike

    Ja mijn voorkeur gaat ook uit naar Carnibest. Ik zou het rauwvoer rustig introduceren door eerst een beetje rauwvoer bij de brokken te doen en goed de ontlasting te “lezen”. Als het goed gaat, kun je het rustig opbouwen. Als het niet goed gaat, kun je het de volgende keer licht gekookt bij de brokken geven en het zo opbouwen. Daarna kun je het vlees steeds rauwer geven.

     1. Cindy1986

      Hai, binnenkort komt onze dwergpoedel pup, ik heb me hier al ingelezen en ik heb energique puppy en wolf’s menu puppy al in de vriezer liggen, maar tot wanneer is ze ‘puppy’? Kleine rassen zijn jonger al uitgegroeid, vanaf welke leeftijd kan ik de normale variant geven? En je ontdooit het in de koelkast, in hoeveel uur is het ongeveer ontdooit? Aangezien het daarna binnen 24 uur op moet. Alvast bedankt

 5. Voerwijzer Meike

  Dag Saffira, wat sneu voor je pup, het lijkt me inderdaad goed om te kijken welke voeding dit kan oplossen. Het is lastig in te schatten wat het probleem is zonder te weten wat je pup nu eet, maar over het algemeen zou ik aanraden
  – als je pup nu brokken eet, probeer dan eens twee maanden alleen rauw. Gaat dat goed? En wil je toch weer terug naar brokken? Introduceer het dan heel rustig/voorzichtig en kijk of het nu beter gaat.
  – is je pup rauw eet, probeer dan eens gekookt voer voor twee maanden. Gaat dat goed? En wil je terug naar rauw? Introduceer het dan heel rustig/voorzichtig en kijk of het nu beter gaat.

  Orijen zou ik niet kiezen voor een pup met darmproblemen, in verband met de diersoorten, veel (verhit) eiwit en vrij veel (verhit) vet. Sowieso zijn brokken de minst geschikte voeding voor darmen, vandaar de aanbevelingen hierboven.

  Alle smaken van Pure Instinct (ook de gekookte voedingen) zijn geschikt en compleet voor pups. Je hoeft niks zelf toe te voegen.

  1. Saffira

   Bedankt voor je advies ! Onze pup heeft nu de puppy brokken van Opti life. Ik wil inderdaad graag vers voer proberen van het merk pure instinct. Echter wil ik het graag combineren met een brok. Dit onder andere ook voor tijdens vakanties en als ze naar iemand anders gaat die oppast. Dus ik wil op den duur graag “goeie” brokken combineren met vers vlees alleen weet ik niet zo goed hoe dit het beste zou kunnen?
   Zou Acana dan wel een optie voor haar zijn? Of een andere brok die je adviseert die wel goed en gezond is voor een pup/hond? Ik weet dat brokken het minst goede is om te geven maar als ik dit afwissel met vers vlees en dan bijvoorbeeld vaker vlees geef dan brokken hoop ik dat het beter gaat met haar darmen.
   Zou ik dan al meteen kunnen beginnen met combineren of is het beter om eerst twee maanden volledig vlees te doen en daarna pas te gaan combineren met een brok van bijvoorbeeld Acana erbij?

   Bedankt !

   1. Voerwijzer Meike

    Ik zou eerst volledig vlees geven, omdat de kans dan groter is dat de darmen zich gaan herstellen. Soms gaat rauwvoer ook niet goed, en dan kun je kijken of gekookt voer goed gaat. Als de ontlasting stabiel is, zou je opnieuw brokken kunnen gaan introduceren. Dan kun je goed in de gaten houden wat voor effect dat heeft op de darmen. Je zou inderdaad Acana kunnen proberen. Je zou voor de zekerheid kip en rund kunnen vermijden.

     1. Voerwijzer Meike

      Als een allergie meespeelt, dan is de grootste kans dat er een allergie voor rund of kip is. Als je niet weet of een allergie meespeelt, kun je voor de zekerheid deze diersoorten vermijden. Als je zeker weet dat je hond geen allergie heeft, dan hoeft dat niet

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter