KB raw – KB Mix (voorheen Kiezebrink Mixen)

Datum: 15 juli, 2011
Laatst bijgewerkt: 16 mei, 2022

KB RAW is het merk van Kiezebrink, en biedt ongemalen en gemalen vleesproducten voor honden, katten en fretten. Het rauwvoer wordt verdeeld over drie lijnen:

 • KB Mix (zonder premix)
 • KB Complete (met premix)
 • KB Barf (enkelvoudige producten)

Hieronder de samenstellingen van KB Mix.

Analyse, ingrediënten en prijzen KBmix
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
Rund/kip 50% Rund: 20% tongbot, 15% pens, 15% hart. 50% Kip: 45% rug en 5% lever 16% 15% 0,81% 0,42% €3,70
Kip 100% Kip; 70% Rug, 15% maag, 10% hart en 5% lever 16% 13% 0.82% 0,44% €3,37
Fazant Hele fazant zonder veren en ontdaan van de filet 19% 11% 1,22% 0,56% €4,48
Eend 100% Eend: 35% rug, 15% nek, 20% vlees, 20% hart en 5% lever 15% 12% 0,93% 0,58% €5,65
Lam 100% Lam: 40% pens, 15% vlees, 15% bevleesde ribben, 8% hart, 8% lever, 4% long 16% 17% 0,53% 0,45% €5,13
Konijn 100% Konijn: 60% rug, 10% hart, 7% long, 5% lever, 10% oor, 4% nier, 4% vet 18% 20% 0,85% 0,46% €5,18
Wilde duif Hele bosduiven, zonder kop, veren en poten 20% 9% 1,41% 0,97% €5,18
Paard 100% paard: 60% vlees, 20% buiklap met rib, 15%hart en 5% lever 20% 9% 0,43% 0,22% €7,36
Rund 100% Rund: 35% tongbot, 35% pens, 20% hart, 5% nier en 5% lever 16% 14% 0,52% 0,32% €4,26
Kalkoen 100% Kalkoen: 30% nek, 30% vlees, 25% hart, 10% rug en 5% lever 16% 11% 0,78% 0,61% €4,84
Haas Hazenborst inclusief hart, long en lever 20% 6% 1,27% 0,75% €6,18
Zalm 70% zalmlijven ontdaan van de filet en 30% zalmkop 14% 19% 1,58% 0,65% €3,40
Vis 40% zalmlijven, 30% hele sardine, 30% hele haring 16% 10% 1,17% 0,61% €3,88
Insect / Kip 67% Kip (42% rug, 10% maag, 10% hart, 5% lever) 33% Insect (zwarte soldatenvlieglarven) 13% 10% 0,52% 0,31% €4,16

 

Is KB Mix compleet? 
De mixen zijn opzichzelf niet compleet, maar met de juiste afwisseling en aanvulling kun je er wel een compleet menu mee samenstellen. Ben je op zoek naar complete voeding? Dan is KB Complete geschikt.

De KB Mix voer je compleet bij afwisseling van

 • gevogelte/konijn
 • hoefdieren
 • 5-10% zalmmix of vette vismix
 • Groenten en eieren

Voorbeeldmenu volwassen hond en kat
3 kg konijn
3 kg fazant
2 kg rund
1 kg paard
1 kg vis
+ toevoegingen zoals eieren en groente

Voorbeeldmenu voor pups
2 kg rund
2 kg kalkoen
2 kg paard
1 kg konijn
0,5 kg vis
+ toevoegingen zoals eieren en groente

Je voert dan volgens de analyse 0,65% calcium en 0,45% fosfor. Qua ingredienten bevat dit menu ongeveer: 57% spiervlees en bot, 17% hart, 9% pens, 7% vis, 5% lever, 2% nier 1% long en 1% konijnenoor en konijnenvet

Voor pups van (middel)grote rassen is het belangrijk om niet teveel calcium te voeren, om groeipijn te voorkomen.  Als je maximaal gemiddeld 0,8% calcium aanhoudt is de kans op problemen klein.

Verpakking
Verkrijgbaar in rollen van 500 gram en 1 kg. Bij Animal Food Express kun je KBmix ook in worstjes van 250 gram kopen onder de merknaam AFE.

KB Mix bestellen
Animalfoodexpress.nl bezorgt KB Mix bij je thuis.

kvv bestellen bij animal food express

Beoordeling:

Ik vind de Kiezebrinkmixen prima voeding. Het is wel belangrijk goed af te wisselen, maar de samenstellingen zijn goed en de ingrediënten zijn naar mijn weten ook van goede kwaliteit. Daarmaast heb ik ook vertrouwen in de kundigheid en kennis van de samenstellers van de mixen.

Op forums kun je tegenkomen dat de Kiezebrinkmixen niet gebalanceerd zijn en dat je er spiervlees bij moet voeren. Dit was in het verleden het geval, maar de huidige mixen zijn wel gebalanceerd.

Wat is jouw ervaring met de kvv van Kiezebrink?


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
afwisselen en zelf aanvullen bot hond, kat, fret www.kbraw.eu

85 Comments

 1. Elseline

  Beste meike,

  Kb is al 4 jaar een groot onderdeel van het dieet van mijn hond. Ik heb altijd voerwijzer.com gebruikt als leidraad maar gaandeweg heb ik veel moeten wisselen door allergie voor rund en kip van mijn hond. Nu keek ik net op de verpakking van lam en konijn en zie ik echt schrikbarend hoge orgaangehaltes van 60% en 30% en het vleesgehalte komt bij lange na niet in de buurt van 45% (28%) alleen fazant en kalkoen zijn redelijk te noemen! Ik ben hier echt enorm van geschrokken want ik geef hem heel vaak die lamvariant. Hij is een moeilijke eter en allergisch dus ik kan hem niet alles geven. Hij krijgt 2x per week haaksbarf, mijn hond eet een kilo per dag dus 100% op haaksbarf overgaan kost een vermogen. Daarom krijgt hij brok van celtic erbij. Kan ik die smaken van kb nog geven of is het beter omdat hij dus niet alles mag om iets anders te gaan zoeken?

  1. Voerwijzer Meike

   De smaken met weinig spiervlees (of hart) zou ik inderdaad niet als hoofdvoeding geven voor lange tijd. Als onderdeel van het menu kan het geen kwaad, ik zou zeggen dat 20% KB Lam en 10% KB konijn nog prima is, als de rest complete voeding is. Je kan ook overwegen om multivitamine te geven bij de KB-maaltijden, als je wat meer KB wilt voeren.

   Probeer ook gevogelte te geven als dat kan, om ook genoeg omega 6 te voeren. (Of anders zelf olie toevoegen)

 2. lisa de jong

  Goedemiddag Meike,

  Ik voer mijn hond nu pure instinct maar ik merk dat hij alleen de lam/eend en lam/ konijn lekker vind. Af en toe voor lekkernij krijgt hij bandit geit en bandit lammix. (ik ben het meest enthousiast over de kwaliteit van deze merken).

  De pure instinct worsten zijn compleet, maar ik wil graag nog wat meer afwisselen. Ik zat er aan te denken de KB wilde duif en vismix aan toe te voegen.

  pure instinct lam/eend
  pure instinct lam/konijn
  bandit lammix
  bandit geitmix
  kb wilde duif
  kb vis mix

  is dit dan een goed menu? (hij is gevoelig voor rund en kip en de smaak kalkoen laat hij staan)

  Hoor het graag!

 3. Daniëlle

  Beste Meike, Animalfoodexpress.nl biedt ook een voordeelpakket aan voor volwassen grote honden met eend, zalm, kip, lam, konijn, rund, kalkoen, van alles 3 kilo. Is dat volgens jou ook een goede samenstelling (wijkt af van jouw voorbeeldmenu). Naast mijn volwassen Drent, heb ik ook een pup Epagneul Picard van 10 maanden. Tot wanneer voer ik haar het puppy voorbeeldmenu, wanneer stap je over op het volwassen menu? Bedankt, groetjes, Daniëlle

  1. Voerwijzer Meike

   De voordeelpakketten hebben ook een prima samenstelling. Ik zou zelf alleen liever voor iets meer hoefdieren kiezen in verband met het zinkgehalte. Je zou zelf nog een paar kg rundmix erbij kunnen bestellen.

   Je kunt van het pupmenu afstappen als ze is uitgegroeid. Met 18 maanden is het voor de meeste rassen veilig qua risico op groeipijn. Ik denk dat een Epagneul Picard met 12 maanden prima mee kan eten met een “volwassen menu”.

 4. Billie

  Onze hond Billie heeft darmproblemen en vandaag is uit bloedonderzoek gebleken dat hij een laag eiwitgehalte heeft (T-pro 44 gl en HT 56% plasma). Vanwege de symptomen denkt de DA aan PLE (Protein Losing Enteropathy), dan lekken de eiwitten uit de darmen. Er moet verder onderzoek plaatsvinden om deze conclusie te stellen. Ze wil eerst proberen de darmen weer rustig te krijgen. We willen ook een eliminatiedieet uitvoeren, omdat kluifjes slecht vallen.
  Ik heb inmiddels eea uitgezocht. Ik ben nu op zoek naar eiwitrijk en vetarm kvv. Billie is begonnen met Alaska Puppy lam, grofweg het eerste half jaar. Later zijn we op Kiezebrink regular overgegaan, dat krijgt hij al een paar maanden. Laatst gaf ik hem Alaska Lam erbij, maar dat leidde snel tot dunnere ontlasting.
  Nu lijken me wilde duif en fazant een betere optie gezien de samenstelling. Billie krijgt verder Clear intestine en probiotica van Phytonics, en L-glutamine.
  Heeft iemand ervaring met Duif en fazant als kvv? Heeft iemand ervaring met PLE en zou Duif en fazant geschikt zijn als eliminatie dieet? Alvast bedankt!

   1. Billie

    https://www.kbraw.eu/products/kb-barf/kb-barf-minced-kangaroo-meat/

    Dank je voor de verwijzing, ik had deze inderdaad gevonden. Ik heb voor nu de KB regular, dat is kip rund. Ik heb altijd afgewisseld met vis of lam. Ik vind het lastig om te bepalen of het handiger is om alleen op 1 soort over te gaan, of om toch alleen regular te geven zonder verdere snoepjes of kluiven. Ik had toevallig laatst ook fazant gekocht en daar zou ik mee kunnen beginnen. Als we dat zouden doen, moeten we dan eerst mixen met regular, of gewoon meteen fazant geven?

    1. Voerwijzer Meike

     Je kunt gewoon meteen fazant geven. De kangoeroe is puur spiervlees, dat is geen complete voeding, maar kan wel onderdeel uitmaken van een compleet menu als je het correct combineert. Bijvoorbeeld elke maaltijd 15% kangoeroe toevoegen.

     1. Billie

      Top dank je wel! We zijn overgegaan op Fazant en het gaat vooralsnog goed. Verder krijgt hij nog l-glutamine (Bonusan), probiotica (Puur), Stomach (Puur) en clear intestine. Gelukkig is er altijd wel iemand thuis dus kunnen we alles goed over de dag verdelen. We hebben met de dierenarts afgesproken dat we dit de komende 4 weken blijven doen en dan weer een bloedonderzoek uitvoeren. Billie was vandaag weer lekker vrolijk en heeft gespeeld. Zijn poep was goed. Heeft gisteren wel de laatste Cerenia tablet gehad tegen misselijkheid.

 5. Mar_

  Hoi Mieke,

  Graag wil ik voor mijn corgi teef jouw voorbeeldmenu aanhouden en haar voortaan Kiezebrink gaan voeren. Nu is het zo dat zij absoluut geen konijn eet, het merk maakt dan niet uit. Wanneer ik het volgende hanteer, zit ik dan op een goed menu voor haar?

  3 kg fazant
  2 kg rund
  1 kg paard
  1 kg vis
  1 kg kalkoen
  1 kg kip
  1 kg eend (misschien in de vorm van barf)

  De laatste 3 zijn dan ter vervanging van het konijn in jouw voorbeeld menu. Ik ben erg benieuwd wat ik eventueel beter kan doen.

 6. Daniëlle

  Beste Meike,
  Ik houd al lange tijd jouw voorbeeldmenu’s aan van KB-raw/KB-mix voor mijn volwassen hond en mijn pup. Nu heeft dit merk meer soorten dan je in jouw menu’s gebruikt. Zou je misschien nog een alternatief voorbeeld menu voor pup en volwassen kunnen maken met de juiste verhoudingen, waarin ook kip, eend en lam zitten? (de smaken insect en duif blieft men hier niet). Ik hoop dat je er tijd voor hebt.
  Alvast bedankt, groetjes, Daniëlle

 7. Anais94

  Goedemiddag,

  Mijn Labrador Wokkel heeft een tijd lang geen b12 opgenomen. Nu zijn we er door biopten te nemen achter gekomen dat ze ontstoken darmen had. We zijn gestart met een eliminatie dieet (hert en pompoen). Dit was echter alleen spiervlees wat de specialist wou. Ik werd hier echter zeer nerveus van, omdat het natuurlijk verre van compleet is. Inmiddels zitten we nog op het hert met pompoen (van de KB Raw barf serie), de Vis mix, en hebben we sinds dit weekend ook de konijn mix toegevoegd. Alle 3 gaan tot nu toe erg goed. We weten niet exact welke diersoort de allergie is, en vermijd dus liever rund, kip en lam. Nu lust Wokkel geen Paard en Kangeroe. Welke diersoort van KB Raw kunnen we toevoegen om het nu compleet te maken, en van de ene soort meer dan de ander? Ik wou hierna graag fazant gaan toevoegen, maar ik denk dat we dan nog niet compleet zijn. Dankjewel alvast!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou in ieder geval nog een gevogelte-soort toevoegen. Het liefst niet uit de intensieve veehouderij, dus fazant of duif. Let wel goed op de ontlasting, door het hoge calciumgehalte kan de ontlasting te hard worden. Als dat het geval is, is kalkoen of eend beter, of het mengen van de smaken zodat het gemiddelde calciumgehalte van de maaltijd lager is.

   Verder kun je daarna meer groenten gaan introduceren, en ei. Als je bang bent voor een allergische reactie op ei, geef dan alleen eigeel. Hierop is meestal geen allergie, en dit is het gedeelte van ei met de meeste voedingsstoffen. Tenslotte zou je kunnen kijken of er hertenpens is en anders lamspens proberen. Als je nog zekerder wilt zijn van compleet voeren, kun je daarna beginnen met af en toe een beetje jodiumrijk zeewier en tarwekiemolie (voor de vitamine E).

   1. Anais94

    Bedankt voor het uitgebreide antwoord!

    We zijn nu met fazant bezig toe te voegen. Dit lijkt erg goed te gaan. Kan ik in plaats van pure lams pens ook de lam van KB Raw toevoegen (hier zit zag ik ook 40% pens in, en Lam wil ik nog wel proberen omdat ze dit echt hele lange tijd niet gehad heeft).

    Dit betekend dat ze dan hert (spiervlees), konijn, vis, fazant en lam zou hebben. Hierna gaan we dan kijken qua toevoegingen (groente, ei, en zeewier etc). Ik denk dat we dan wel een mooi compleet menu hebben toch?

     1. Anais94

      Haar B12 is helaas weer aan het dalen, eigenlijk sinds we konijn geven. We stoppen dus nu met konijn, en zitten nu op Hert, vis en fazant.

      Hier komt na de volgende bloed test ook lam bij (indien deze goed is). Zijn deze 4 diersoorten genoeg gezien hert echt alleen spiervlees is, of raad je nog een diersoort wel aan bij te voeren

      Als de diersoorten compleet zijn willen we inderdaad gaan kijken voor evt toevoegingen en groente buiten pompoen

    1. Voerwijzer Meike

     He wat vervelend, is het vermoeden dat de daling van B12 door ontstoken darmen komt? Het enige wat ik nu kan bedenken is inderdaad goed uitzoeken welke diersoorten goed gaan, en je kunt zorgen voor wat extra B12 in het menu. B12 zit vooral in orgaanvlees en weinig in spiervlees, dus je zou zelf kunnen toevoegen per kg vlees: 40 gram lever, 10 gram nier en 50 gram hart. )In de Lamsmix van KB RAW zit genoeg pens.) Ook los van de B12 kunnen deze toevoegingen geen kwaad, voor de vitamines en mineralen. Je mag er ook nog wat tong en/of long aan toevoegen (bijvoorbeeld 25 gram per kg).

     1. Anais94

      Waarschijnlijk wel. We hebben biopten laten nemen afgelopen januari en toen bleek dus dat overal wel matig ontstekingen waren. dus toen aan eliminatie dieet begonnen, en toen ging dus haar b12 omhoog (zelfs 480 terwijl hij elke keer rond de 100 schommelt) sinds konijn is er weer een daling in gezet nu naar 280. nog steeds binnen de normaal waarden maar hij is nu telkens in 3 weken +- 100 gedaald, dus als het zo doorgaat is hij weer te laag. We hebben dus nu besloten konijn weg te laten, en ze eet dus nu hert fazant en vis, en over 3 weken (inmiddels al 2) prikken we weer om te zien of het nu wel verbeterd

 8. Voerwijzer Meike

  Ik denk inderdaad dat deze hoeveelheid op dit moment gewoon is wat ze nodig heeft en dat er niets aan de hand is.
  Je zou voor de zekerheid de ontlasting kunnen laten checken op parasieten (https://wormbestrijding.nl/), als ze niet bij de fokker ontwormd is tenminste.

  De standaard is een vrij algemene richtlijn. De hoeveelheid die een pup echt nodig heeft, verschilt erg per pup en per situatie (veel buiten in winter, inderdaad beweging, dat soort dingen)

 9. Voerwijzer Meike

  Lijkt me een prima oplossing Sophie. Ik weet niet hoeveel omega 3 er in konijn, paard en lam zit, dat hangt er ook van af wat ze te eten kregen. De omega 3 in hennepzaadolie wordt niet heek effectief omgezet naar lichaamseigen omega 3. Om het risico op omega 3-tekort te verkleinen zou je krillolie kunnen gebruiken, als je vis of visolie niet aandurft. Let wel op de capsulewand, deze is soms gemaakt van rundereiwitten. Een veganistische capsulewand is beter geschikt.

 10. Sophieburg

  Ze blijkt nu uit de VOA van oervoer niet goed tegen kalkoen en eend te kunnen, met wat zou ik dat kunnen vervangen? Omdat ze dus ook even geen kip en rund mag blijft er dan toch weinig over om een goede mix te maken? Zou je dan aanraden even konijn-insect compleet te geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat is zeker een goede optie. Je kunt eventueel ook dit menu nemen:

   40% konijn
   40% paard
   10% lam
   10% vis

   Eventueel met de multivitamine van KBraw, om zeker te weten dat er geen vitamine- of mineralentekort ontstaat. Daarnaast aanvullen met wat omega 6, bijvoorbeeld koudgeperste borageolie of hennepzaadolie.

   Je voert dan
   18,4% eiwit
   14,3% vet
   0,58% calcium
   0,38% fosfor (1,87 gr/1000 kcal)
   En dat is prima.

    1. Voerwijzer Meike

     Volgens de Fediaf-richtlijnen is het niet geschikt voor pups, er zit te weinig fosfor in, in verhouding met de hoeveelheid calcium. Er zou maximaal 1,6x zoveel calcium als fosfor in mogen zitten voor pups, en in KB Complete is deze verhouding net iets hoger. De kans dat dit problemen geeft is waarschijnlijk klein.

     Wat veiligere keuzes zijn
     – KB complete insect
     – KB mix Kalkoen plus KB raw multivitamine

 11. Sophieburg

  Ik heb haar sinds 6 weken uit Roemenië en sinds ze hier is heeft ze erge jeuk en moeilijke stoelgang (te slap met ook slijm erin, giarda negatief en is ontwormt, ook geen vlooien en geen mijt) dus ik wil kip en rund even vermijden en kijken of het dan beter gaat.

 12. Brenda

  Hallo!

  Allereerst bedankt voor de uitgebreide site, heb er veel aan gehad!
  Ik vroeg me af of het bij de kat ook nodig is om groenten en eieren toe te voegen bij deze voeding?
  Heb namelijk in andere artikelen gelezen dat dat voor katten niet veel toevoegd, alleen voor honden.

  Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Katten hebben inderdaad geen groenten nodig, maar ik denk zelf dat het wel goed kan zijn omdat het vezels bevat. Van nature krijgt de kat onverteerbaar vezels binnen via bijvoorbeeld stukjes vacht, maar dit zit niet in Kiezebrink. Eieren zijn ook voor katten een goede toevoeging.

 13. Voerwijzer Meike

  Nee dat heb ik niet gemaakt. Waar je op moet letten is dat je niet teveel calcium voert (maximaal 0,7% is meestal prima) en dat je niet meer vet dan eiwit voert. Verder moet er inzitten:
  – 4 a 5% lever
  – 5 a 10% vis
  – pens
  – nier
  – hart
  en de aanvulling met eieren en groentes

 14. helene lindemans

  Hallo meike,

  Ik voer mijn hond tot op heden carnibest ,eend en kalkoen.
  Helaas zijn dat de enige diersoorten waar mijn hond het goed op doet.
  Nu kwam ik kb tegen , en als ik daar eend 100% en kalkoen 100% van zou gaan voeren dan is het niet compleet,
  Wat kan ik zelf toevoegen om het toch compleet te maken ?

  1. Voerwijzer Meike

   Je hebt dan weinig zink, selenium, vitamine E en vitamine D in de voeding. Je kunt dit zelf aanvullen, maar ik denk dat het veiliger is om dan te kiezen voor een merk die een premix toevoegt. Bijvoorbeeld Runner Fresh for dogs, Barfmenu of Buddy’s Diervoeding. Energique en Raw4dogs hebben ook een 100% eend-variant, maar geen kalkoen.

   1. Voerwijzer Meike

    Klopt, ik zou er liever voor kiezen om een voeding met premix te voeren. Carnibest is prima en de andere merken die ik noemde kun je ook eens proberen. Een andere oplossing is het toevoegen van een goede multivitamine zonder vitamine A of met vitamine A in de vorm van caroteen. Ik geloof dat de multivitamine poeder van Vitortho wel voldoet, heb alleen nu geen tijd om het te gaan uitzoeken.

 15. Jan

  Hallo Meike,

  Als ik alle diersoorten uit het KB mix assortiment afwissel is dan het advies bepaalde diersoorten wat vaker te geven dan andere en welke zouden dat dan zijn?

  Ondanks bovenstaande afwisseling m.b.t. diersoorten strooi ik over de maaltijden een beetje (helft van de aanbevolen hoeveelheid) van het KB RAW multivitamine supplement. Is dat een goede toevoeging?

  Groeten,
  Jan

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zelf zou dan wat meer voeren van de dieren die niet uit de intensieve veehouderij komen, het liefst wild. Bij duif, haas en fazant heb je daar de grootste kans op. Lam wordt ook diervriendelijker en gezonder gehouden dan gevogelte en konijn.

   Je kunt ook goed letten op hoe de ontlasting is op de diersoorten, misschien zijn sommige smaken wat te hoog in calcium voor je hond bijvoorbeeld.

   1. Jan

    Hallo Meike,

    N.a.v. je advies voeg ik sinds enkele weken VitOrtho multivitamine toe aan de maaltijden. Het supplement ruikt zoet en op het etiket staat “gezoet met zoetstof” (isomalt). Ik weet dat suiker niet gezond is voor honden. Weet jij of deze zoetstof nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de honden of bijvoorbeeld voor de tanden of is hier geen sprake van?

    Groeten,
    Jan

 16. Janna

  Hi Meike,

  Heel erg bedankt voor je advies. De katten hebben nu een week KB raw sensitive complete gekregen en vinden het heerlijk! De oudste kat met de chronische darmontsteking is opgeknapt als bij toverslag. Hij zit weer fier rechtop en is actief en dat binnen 7 dagen; we zijn zo blij! Nogmaals bedankt.

 17. MariekeDeseck

  Ivm die eieren: wij hebben dit nog niet aan onze hond gegeven. Ik las dat het een laxerende werking heeft. Wij zijn nog steeds op zoek naar de juiste combinatie voor onze pup zodat hij niet steeds zoveel en zo’n slappe stoelgang heeft. Geven wij dan best wel of niet eieren?

  1. Voerwijzer Meike

   Als eerste is het natuurlijk goed om te gaan achterhalen wat de oorzaak van de slappe ontlasting is, eventueel met een dierenarts of voedingsdeskundige. Maar los daarvan kun je prima ei geven. Geef dan de schil er ook bij, in hele kleine stukjes geknepen of geblenderd, of beter nog: gedroogd en gemalen.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt aan het calciumgehalte zien of er veel bot inzit. Er zitten mixen tussen met een vrij hoog calciumgehalte, mixen met een “normaal” calciumgehalte en mixen met een vrij laag calciumgehalte. Bij de juiste afwisseling is dit niet erg en hoef je geen spiervlees aan te vullen. Kijk dus naar het gemiddelde. En begin met een mix dat geen hoog calciumgehalte bevat. Als je pup te harde ontlasting krijgt op mixen met een wat hoger calciumgehalte, dan is het inderdaad goed om er wat spiervlees bij te geven in de maaltijd. Of om de hoog-calcium-mix half om half te mengen met een laag-calcium-mix.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja Kiezebrink is geschikt voor puppy’s. Vroeger was de samenstelling anders en zat er minder spiervlees en vrij veel bot in. Nu is het gebalanceerder en hoef je er geen spiervlees aan toe te voegen. Het mag wel, bijvoorbeeld bij de mixen met een hoger calciumgehalte, of de lammix (weinig spiervlees, veel orgaan).

  1. Voerwijzer Meike

   Zolang je tijdelijk maar één diersoort geeft zou dit geen probleem moeten zijn. Wat ik af en toe tegenkom in onderzoeken is dat katten een taurinetekort oplopen op een menu van alleen konijn. Dit zijn langere onderzoeken van bijvoorbeeld 10 maanden, en het risico is veel kleiner op 8 weken. Toch zou je eventueel een taurinesupplement kunnen geven. Begin hier dan wel mee op een moment zonder voedingsverandering, zodat je weet of het supplement geen extra klachten geeft. Let er bijvoorbeeld op dat het geen gelatine-capsule (is runder- of varkenseiwit) is of knijp deze leeg. Geef ongeveer 300 – 500 mg taurine per kg vlees.

 18. Voerwijzer Meike

  Dat mag in een periode van meerdere weken. Veel mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld 1 maaltijd in de week vis te geven. Dat maakt het wat makkelijker dan alle diersoorten op 1 dag hè,  ik zal het even duidelijk neerzetten in de tekst.

Geef een antwoord