KB raw – KB Mix (voorheen Kiezebrink Mixen)

Datum: 15 juli, 2011
Laatst bijgewerkt: 27 juli, 2023

KB RAW is het merk van Kiezebrink, en biedt ongemalen en gemalen vleesproducten voor honden, katten en fretten. Het rauwvoer wordt verdeeld over drie lijnen:

 • KB Mix (zonder premix)
 • KB Complete (met premix)
 • KB Barf (enkelvoudige producten)

Hieronder de samenstellingen van KB Mix.

Analyse, ingrediënten en prijzen KBmix
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
Rund/kip 50% Rund: 20% tongbot, 15% pens, 15% hart. 50% Kip: 45% rug en 5% lever 16% 15% 0,81% 0,42% €3,88
Kip 100% Kip; 70% Rug, 15% maag, 10% hart en 5% lever 16% 13% 0.82% 0,44% €3,56
Fazant Hele fazant zonder veren en ontdaan van de filet 19% 11% 1,22% 0,56% €5,67
Eend 100% Eend: 35% rug, 15% nek, 20% vlees, 20% hart en 5% lever 15% 12% 0,93% 0,58% €6,29
Lam 100% Lam: 40% pens, 15% vlees, 15% bevleesde ribben, 8% hart, 8% lever, 4% long 16% 17% 0,53% 0,45% €5,62
Konijn 100% Konijn: 60% rug, 10% hart, 7% long, 5% lever, 10% oor, 4% nier, 4% vet 18% 20% 0,85% 0,46% €6,19
Duif Hele bosduiven, zonder kop, veren en poten 20% 9% 1,41% 0,97% €5,71
Paard 100% paard: 60% vlees, 20% buiklap met rib, 15%hart en 5% lever 20% 9% 0,43% 0,22% €8,34
Rund 100% Rund: 35% tongbot, 35% pens, 20% hart, 5% nier en 5% lever 16% 14% 0,52% 0,32% €4,48
Kalkoen 100% Kalkoen: 30% nek, 30% vlees, 25% hart, 10% rug en 5% lever 16% 11% 0,78% 0,61% €5,28
Haas Hazenborst inclusief hart, long en lever 20% 6% 1,27% 0,75% €6,88
Zalm 70% zalmlijven ontdaan van de filet en 30% zalmkop 14% 19% 1,58% 0,65% €3,62
Vis 40% zalmlijven, 30% hele sardine, 30% hele haring 16% 10% 1,17% 0,61% €4,02
Insect / Kip 67% Kip (42% rug, 10% maag, 10% hart, 5% lever) 33% Insect (zwarte soldatenvlieglarven) 13% 10% 0,52% 0,31% €4,31

Is KB Mix compleet? 
De mixen zijn opzichzelf niet compleet, maar met de juiste afwisseling en aanvulling kun je er wel een compleet menu mee samenstellen. Ben je op zoek naar complete voeding? Dan is KB Complete geschikt.

De KB Mix voer je compleet bij afwisseling van

 • gevogelte/konijn
 • hoefdieren
 • 5-10% zalmmix of vette vismix
 • Groenten en eieren

Voorbeeldmenu volwassen hond en kat
3 kg konijn
3 kg fazant
2 kg rund
1 kg paard
1 kg vis
+ toevoegingen zoals eieren en groente

Voorbeeldmenu voor pups
2 kg rund
2 kg kalkoen
2 kg paard
1 kg konijn
0,5 kg vis
+ toevoegingen zoals eieren en groente

Je voert dan volgens de analyse 0,65% calcium en 0,45% fosfor. Qua ingredienten bevat dit menu ongeveer: 57% spiervlees en bot, 17% hart, 9% pens, 7% vis, 5% lever, 2% nier 1% long en 1% konijnenoor en konijnenvet

Voor pups van (middel)grote rassen is het belangrijk om niet teveel calcium te voeren, om groeipijn te voorkomen.  Als je maximaal gemiddeld 0,8% calcium aanhoudt is de kans op problemen klein.

Verpakking
Verkrijgbaar in rollen van 500 gram en 1 kg. Bij Animal Food Express kun je KBmix ook in worstjes van 250 gram kopen onder de merknaam AFE.

KB Mix bestellen
Animalfoodexpress.nl bezorgt KB Mix bij je thuis.

kvv bestellen bij animal food express

Beoordeling:

Ik vind de Kiezebrinkmixen prima voeding. Het is wel belangrijk goed af te wisselen, maar de samenstellingen zijn goed en de ingrediënten zijn naar mijn weten ook van goede kwaliteit. Daarmaast heb ik ook vertrouwen in de kundigheid en kennis van de samenstellers van de mixen.

Op forums kun je tegenkomen dat de Kiezebrinkmixen niet gebalanceerd zijn en dat je er spiervlees bij moet voeren. Dit was in het verleden het geval, maar de huidige mixen zijn wel gebalanceerd.

Wat is jouw ervaring met de kvv van Kiezebrink?


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
afwisselen en zelf aanvullen bot hond, kat, fret www.kbraw.eu

Eén reactie

 1. AmberR

  Hoi Meike,
  Mijn hond is erg gevoelig, KB mix eend ging goed dus gaf ik erna Energique eend om compleet te voeren, maar ze at weer veel gras en had veel en zachtere ontlasting dus nu eet ze KB complete eend/lam, maar dit is het ook niet. Als ik KB mix eend geef en hier de KB Extra Raw Meat Supplement (Zo Ca) bij geef, zit ik dan goed?
  Ik las in een oude reactie:Je hebt dan weinig zink, selenium, vitamine E en vitamine D in de voeding. Je kunt dit zelf aanvullen, maar ik denk dat het veiliger is om dan te kiezen voor een merk die een premix toevoegt.
  Vandaar mijn twijfel en vraag.

  1. Voerwijzer Meike

   In KB Extra Raw Meat Supplement zit volgens mijn informatie wat weinig zink en selenium. De hoeveelheden vitamine E en vitamine D zijn wel goed. Het kan zijn dat de wat lagere hoeveelheden zink en selenium geen probleem zijn, omdat de aanbevolen hoeveelheid is gebaseerd op brokken. In brokken zijn de mineralen slechter opneembaar. Je kunt voor de zekerheid eventueel zelf 15 mg zink per kg vlees toevoegen. Liefst in de vorm van zinkchelaat, geen zinkoxide of zinksulfaat.

 2. matias

  Ik heb momenteel een middelgrote puppy van 3 maanden op een combinatie van energique puppy en farmina puppybrokjes. Ik wil de energique graag overzetten naar kb mix of compleet, maar ben bang dat ik te veel calcium geef. Moet ik bijvoorbeeld het toevoegen van eierschalen vermijden? en geen andere calciumbronnen of supplementen?
  Ik kocht ook gevriesdroogde leversnacks van Wolf of Wilderness en wilde het als natuurlijk snoepje gebruiken. maar misschien is dit teveel vitamine A? zijn verwachte volwassen groei is ongeveer 20 kg.

  heel erg bedankt voor al het harde werk op deze website!

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt zeker KB proberen. Geen extra calciumbron toevoegen inderdaad. Als je smaken met een wat hoger calciumgehalte geeft, let dan extra goed op tekenen van groeipijn. Niet alle honden krijgen groeipijn op een wat hoger calciumgehalte, zeker als het een voor de hond natuurlijke calciumbron is

   1. matias

    Heel erg bedankt. Het lijkt erop dat KB Complete een vrij hoog gehalte aan organen (16-35%) en botten (10-18%) heeft. Energique heeft een maximum van 2%, voor zover ik weet… Ik vraag me af wat jij ervan vindt… Is 35% orgaanvlees niet te veel?

    1. Voerwijzer Meike

     Dat hangt er van af waaruit dat orgaanvlees bestaat. Orgaanvlees is niet perse slecht, je moet dat echt per orgaan bekijken. Pens is heel gezond, maar mist wel wat voedingsstoffen en zou dus niet het grootste deel van de hoofdvoeding moeten uitmaken. Lever bevat hoge hoeveelheden van bepaalde voedingsttoffen die ophopen in het lichaam en zou dus ook niet in grote hoeveelheden in de voeding moeten zitten. Ik weet niet of je het boekje Rauwvoer voor de hond al hebt, hier wordt het goed in uitgelegd. https://www.voerwijzer.com/reviews-boek-rauwvoer-voor-de-hond/

 3. Dolce

  Hi! Als ik kies voor KB Mixen en deze voldoende afwissel (per week 1x vis, 4x minimaal 2 verschillende hoefdieren en 2x gevogelte) en daar 1 of 2 keer per week een gekookt ei en dagelijks 10% groente bij geef is dat dan een voldoende afwisselend menu om compleet te zijn?

  Mag ik daarin dan eventueel ook dagen afwisselen met andere wél complete mixen? Dus bv 4 dagen compleet en 3 dagen de kb mix?

  Wat zou jouw ideale weekmenu zijn voor een pup van bijna 10 maanden? Eventuele afwisselende merken etc.

  Dankjewel alvast!

 4. Cynthia89

  Hoi meike,

  Ik geef kb raw KVV nu nog met runner. Nu zijn er meerdere soorten KVV van runner vervallen.
  Ik heb nog voorraad runner deze ben ik op aan voeren en ga over op alleen kb raw en afe.
  Ik geef al tijdje voedingssupplementen puur maag, digest, multi
  kb raw extra supplementen met en zonder calcium.
  Welke samenstelling multi is beter ? kb raw of van puur?
  kb raw extra supplement welke beter met of zonder calcium?
  Ik voer kb raw eend, konijn , lam , kalkoen afe rund.

 5. iisidore

  Ha Meike! Bedenkt voor de reactie. Ik haalde het inderdaad door elkaar met de Buddy die ik een tijd gevoerd had. Calcium hou ik inderdaad in de gaten evenals fosfor, helaas is magnesium bijna nergens terug te vinden. Ook blijft het lastig want het een eenmalige analyse en elke rol zal altijd anders zijn. Ik zal nog even verder kijken naar andere merken bedankt voor de tip!!

 6. iisidore

  Hi Meike,
  Mij is verteld door KB dat de Lam variant alleen supplement bevat (vanwege de prijzen voornamelijk) zou je dit kunnen controleren? Vandaag namelijk toevallig de kip variant in huis gehaald en twijfel eigenlijk of daar wel bot in zit ook, normaal zie ik de kleine splintertjes wel zitten. De reden voor dit is, mijn hond spuugt de botjes weer uit dus ik haal voornamelijk nu met supplement. Hij heeft zelf blaasgruis (struviet) om die reden ben ik overgestapt op vers, en neemt hij het liefst zonder supplement om zurig te laten, maar toen hij al het bot begon uit te spugen wist ik mij geen raad meer.

  1. Voerwijzer Meike

   Op de website van KB staat dat er in KB Lam bevleesde ribben zitten. https://www.kbraw.eu/products/kb-mix/kb-mix-lamb.

   Lastig dilemma.
   Je zou kunnen kijken voor een kvv met weinig (maar genoeg) zacht bot wel goed gaat. Bijvoorbeeld 0,3% a 0,4% calcium van fijngemalen kippenbot. Het is vaak niet duidelijk zonder het voer te zien hoe fijngemalen het bot is, dat kun je bij het merk navragen. (Energique is een merk dat heel fijn maakt)

   De andere optie is om toch voor een calciumsupplement te kiezen, en de pH van de urine in de gaten te houden. Doordat je rauw vlees voert, is de kans dat het goed gaat qua blaasgruis al wat groter, dus misschien gaat het gewoon goed.

 7. roosjeroder

  Hi Meike,

  Wij voeren onze celtic connection brokken, we wisselen de smaken af en gebruiken alleen de kip variant niet.

  We willen 2 a 3 x per week kvv gaan voeren van Kiezebrink. Maakt het voor ons heel veel uit dat het niet compleet is omdat wij ook nog brokken voeren en extra multivitamine geven in verband met laag foliumzuur?

  Ik hoor graag van je.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat maakt inderdaad niet uit in jullie geval. Kiezebrink is compleet genoeg om 3x per week te voeren, zeker als je ook een extra multivitamine geeft.

   Pas wel op met de multivitamine, als hier ook vitamine A en D inzitten kan dit leiden tot overdoseringen. Als het alleen om het foliumzuur gaat kun je het best een folaat-supplement nemen (is beter opneembaar dan foliumzuur), of een goede B-complex (met goed opneembare vorm van de vitamines).

   1. roosjeroder

    Hi Meike,

    Bedankt voor je reactie.
    Er zit inderdaad wel A en D in, we gebruiken de Multivitaminen en Mineralen Complex van de groene os omdat hier dus foliumzuur in zit maar ook nog iets anders wat hij wel kon gebruiken, ik dacht b12 maar weet dit niet zeker..

 8. Joan

  Ik voer alle soorten van kb mix behalve vis en insect, zo afgewisseld dat ze wekelijks 1 rol uit elke catergorie krijgen over 4 dagen. De andere dagen bekijk ik hoeveel ze hebben gehad qua spiervlees, bot, pens, lever etc en geef ze dat dan in barf, haring, viskop, penslap karkas etc. 2x per week een zacht gekookt ei en bijna iedere dag max 10% groente, af en toe zeewier, noten en zaden, schapenvet, yoghurt, knoflook dit allemaal rauw gepureerd. Aan tafel eten ze stukjes fruit mee tussendoor. Ik vroeg mij af of dit een compleet menu is?

 9. SanneDeJongh

  Hoi hoi,
  Ik voer mijn katten KBraw mix in de soorten kalkoen, fazant, konijn, kip, eend, kwartel en spiervlees hert en rund en complete gevogelte.
  Ze hebben allebei veel te harde bot ontlasting.
  Ze houden helaas niet van vis dus geef ik elke ochtend 4 gram zalm bij hun ontbijt. ‘S avonds krijgen ze +/- 14 gram (dat is meer dan 10%) spiervlees bij hun eten. ‘S middags krijgen ze de Kb zonder iets extra’s maar het helpt niks. Ik weet niet meer hoe ik dit opgelost krijg… 😕
  Ik geef elke dag een ander diersoort.
  Hebben jullie tips voor mij?
  Ik heb ook nog geen KVV gevonden met een lager bot/calcium gehalte.. ik weet ook niet hoe ik dat moet bekijken. Er staat bijvoorbeeld achter dat er 0,80 calcium in zit en bij de ander 0,56 en bij weer een andere 1,22. Hoe interpreteer ik dat?
  Ik zit met m’n handen in het haar…
  Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk inderdaad dat de beste oplossing zou zijn om minder bot te voeren. Probeer bijvoorbeeld eens voer met maximaal 0,6% calcium. Wat je voor nu zou kunnen doen is elke maaltijd 50% een KB-mix met calcium en 50% spiervlees (daar zit amper calcium in). Op de langere termijn is dit niet compleet genoeg, maar om drie weken te proberen is dat prima.

    1. Voerwijzer Meike

     Als je goed kijkt in de tabel hierboven staan er een paar tussen met minder dan 0,6% calcium en ook KB Complete heeft er een paar. Verder kun je het kvvmixen-overzicht gebruiken om mixen te vinden. Je kunt filteren op ‘geschikt voor katten’ en daarna sorteren op hoeveelheid calcium door op de kolomtitel ‘ca’ te klikken. https://www.voerwijzer.com/versvlees/?_sfm_eigenschappen_vers_vlees=010&sort_order=_sfm_calcium+asc+num

     Energique Kat kun je ook proberen, dat bevat net iets meer dan 0,6% calcium.

 10. davinaB

  Beste Meike,

  wij hebben 6 honden en voeren voor hen allen samen ongeveer 1.5kilo per dag aan KVV. met de huidige prijzen wilden we het graag betaalbaar houden door volgende te mengen:

  -Barfmenu kennel *premium* 5 dagen per week
  -KB zalmmix 1 dag per week
  -KB rundkipmix 1 dag per week
  – sprotjes 2-3 per hond per week
  -verse eitjes van de kippetjes 1 eitje per hond per week

  Is dit menu ok?

  onze honden varieren van 6 kilo lichaamsgewicht tot 15 kilo

   1. davinaB

    ik ben van belgie 🙂
    barfmenu kennel zou nochtans een complete zijn.

    Ik was aan het denken om de overige 2 dagen ipv kvv misschien 2 barfdagen in te schakelen.

    1 dag, sprotjes, groenteburger en vers eitje
    1 dag kippennek en bil, papaja, blauwe besjes en pens

     1. zinno23

      Hier kan je oa Barfmenu voordelig kopen:
      https://www.barf-webshop.be/category/33/Barfmenu_hond?sort=price&dir=d&

      Vind de Barfmenu Kat Cattery Professional vas analyze ook beter dan de hondenversie, minder vet betekend meestal meer/beter spiervlees

      Oa de Barmenu kalkoen, combi doos, proff (hond en kat), groentenmix, kip kosten daar allemaal onder de €5/kg

      Je moet ook niet alle dagen met premix voeren, een hodn neemt veel vit ook pas op als er tekorten gaan ontstaan met elke premix te voeren kan je kans krijgen op overdoseren wat bij sommige vit geen goed idee is.

      Gowill Lam/rund/kip en Gowill kalkoen verkopen ze ook in 8×1250 gram deze zijn ook goed ik zou bv 3x per week met premix voeren of om de andere dag

      Bv

      Ma Gowil L/R/K
      Di Barfmenu cat proff
      Woe Gowill kalkoen
      Do Barmenu proff
      Vrij Gowil L/R/K
      Za Barfmenu combi
      Zo 50/50 KB rundkipmix/KB zalmmix

     2. davinaB

      ja zoveel verschillende soorten wil ik dus vermijden. dan voer ik liever 2 dagen per week iets barf en max 2 soorten KVV. voor ons is stokeren niet altijd even simpel en hoe meer soorten ik moet voeren hoe moeilijker het is 😀
      en dat is inderdaad de site waar ik ga bestellen.
      ik had verstaan dat de barfmenu’s gemakkelijk gaan als permanente indien er af en toe afwisseling is? als de cat beter is kan ik idd gwn die bestellen

      meer soorten dan 3 gaat voor ons niet qua stockeren. dus daarom dat ik liever naar een soort wil die niet superveel afwisseling nodig heeft.
      bij voorkeur ook afwisselen met 2 dagen barf (sprot, kippennek en bil, pens, groentjes en fruit)

     3. zinno23

      Bv

      3 Dagen barfmenu, Combi, kennel proff hond, kennel proff kat,
      2 dagen Gowill Lam/Rund/Kip
      2 barfdagen

      Dan zit je gewoon prima.

      Op de dagen dat je geen Barfmenu voert groente enzo erbij (je mag ook groente extra bij barfmenu voeren maar moet niet perse vanwege de premix) en zou de vis 2x per week gewoon doen op de 2 dagen dat je zelf samengesteld barf voert

      In de combi doos zit ook 59% vis, als het de week is dat je die gaat voeren gewoon aftrekken van de 2 barf dagen.

      Als vis gewoon Kb vis mix kopen heb je vrij goedkoop 3 soorten vis

      Die 2 dagen zelf samengestelde barf met vis moeten ook niet tot op de % compleet zijn je gaat met 3x barfmenu en 2 x gowiil aangevuld met groente al ruim genoeg compleet voeren per week

     4. davinaB

      heel erg bedankt voor de hulp Zinno!
      we gaan doen als volgt

      ma: barfmenu cattery
      di: gowill RLK
      wo: Barf (kip + pens + groentjes&fruit)
      do: barfmenu cattery
      vr: barfmenu cattery
      za: gowill RLK
      zo: Barf (zalm, sprot, makreel + ei + groente en fruit)

     5. zinno23

      Zou op vr gowill RLK en op Za barfmenu cattery doen

      Bij gowill zou ik ook groente geven dus 4 x per week

      Deze groente geef ik:

      -Andijvie Bladgroenten
      -Broccolie Koolsoorten
      -courgette Kommkommerfamilie
      -Knolselder Wortelgroenten

      -Komkommer Kommkommerfamilie
      -Kropsla Bladgroenten
      -Bloemkool Koolsoorten
      -Pastinaak Wortelgroenten

      -pompen Kommkommerfamilie
      -Rode biet Wortelgroenten
      -Sperziebonen peulvruchten
      -Witloof Bladgroenten

      Extra bij de kvv:
      -Alfalfa
      -1 Teentje knoflook/week
      -2 Eieren
      -Appel

      De rest van het fruit geef je beter door de dag apart, fruit buiten appel kan gaan gisten in de maag bij honden.

      Als je ziet dat de ontlasting op zondag wat te plat is kan je evt ook een combi maken van Barf (kip + pens + groentjes&fruit) en Barf (zalm, sprot, makreel + ei + groente en fruit) en dan geef je dat samen 2x per week, zo geef je 2x per week vis wat prima is en de groenten en kip maken de stoelgang dan ook minder plat

      Edit: 3 x per week de kennel proff = 3x per week extra vis (makreel) gelukkig bevat makreel (zalm ook) geen thiaminase dus op zich kan het wel maar je vraagt best eens na aan Barfmenu hoeveel % makreel erin zit zodat je op de barf dag niet de 10% vis per week gaat overschrijden, als je 3x per week de barfmenu proff (cat of hond) gaat geven zou ik makreel op de barfdag eruit laten vermits je dat met Bf proff al 3x per week geeft

     6. davinaB

      zinno, ja ik ben van limburg in belgie 🙂 is goed, dan doe ik de fruitjes in hun kong en de groentjes wat vaker 🙂 ik ga je lijstje met groentjes bewaren en wat verschillende burgertjes maken

   2. Voerwijzer Meike

    Het is inderdaad erg vet, en voor honden die hier weinig van kunnen eten omdat ze anders overgewicht krijgen, zou ik dit inderdaad niet aanraden. Wanneer is het weinig? Ik vind minder dan 1,8% van het lichaamsgewicht per dag weinig.

    1. davinaB

     ik ben nu dankzij zinno dan van plan 3x de cattery versie van barfmenu te geven, 2x gowill rundlamkip en dan 2 barfdagjes. mijn honden zijn 3 amerikaanse naakthonden en 3 spaanse rescues en die verbruiken best wel wat 😀 ze zijn wel niet super actief maar ik merk op kvv dat ze vroeger op lotgering ook nooit te dik stonden. en die was ook vrij vet als ik me niet vergis

     1. zinno23

      Ik kom ook altijd aan + €200 als ik bestel hoop dat de kvv’s in de smaak vallen maar dat zal zeker goed komen, voor tekorten hoef je ook geen bang te hebben met 3x per week voeren met premix en de extra’s op de andere dagen

 11. Cynthia89

  Hoi Meike,

  Ik heb een vraag , mijn shih tzu van 4 jaar eet graag KVV.

  Ik geef nu kb raw enkelvoudig en runner met premix dit wissel ik om en om 2 dagen kb en 2 dagen runner KVV 5 soorten vlees konijn kalkoen eend lam en rund.

  Nu moet ik best veel voorraad aan kopen om beetje voordeel er uit te halen om runner op te halen en kb raw te bezorgen , hij heeft de 500 gr rollen ivm snijden is dit gemakkelijkst.

  Nu is mijn vraag als ik nu alleen kb raw ga voeren eend lam rund konijn kalkoen , het schapenvet van kb raw erbij , om de 2 dagen dan 1 diersoort dan heeft hij op 10 dagen alle 5 de diersoorten gehad.

  Voer ik dan zo compleet? Met bv 3x per week groente prutje of een vitamine supplement?

  Voegt runner veel waarde toe aan zijn menu ? Of maakt het niks uit dat ik alleen kb raw voer?

  Runner is dit goed merk wat veel waarde toevoegt om af te wisselen? Of kan hij makkelijk zonder runner gevoed worden zonder tekorten?

  Eieren geef ik liever niet ivm dat van kip komt en niet altijd goed reageert erop , wat is alternatief voor eieren?

  Volstaat dan kb raw 5 soorten en schapenvet en af en toe wat groente? Voor volwaardig voedingspatroon?

  Groetjes Cynthia florack

 12. Elseline

  Beste meike,

  Kb is al 4 jaar een groot onderdeel van het dieet van mijn hond. Ik heb altijd voerwijzer.com gebruikt als leidraad maar gaandeweg heb ik veel moeten wisselen door allergie voor rund en kip van mijn hond. Nu keek ik net op de verpakking van lam en konijn en zie ik echt schrikbarend hoge orgaangehaltes van 60% en 30% en het vleesgehalte komt bij lange na niet in de buurt van 45% (28%) alleen fazant en kalkoen zijn redelijk te noemen! Ik ben hier echt enorm van geschrokken want ik geef hem heel vaak die lamvariant. Hij is een moeilijke eter en allergisch dus ik kan hem niet alles geven. Hij krijgt 2x per week haaksbarf, mijn hond eet een kilo per dag dus 100% op haaksbarf overgaan kost een vermogen. Daarom krijgt hij brok van celtic erbij. Kan ik die smaken van kb nog geven of is het beter omdat hij dus niet alles mag om iets anders te gaan zoeken?

  1. Voerwijzer Meike

   De smaken met weinig spiervlees (of hart) zou ik inderdaad niet als hoofdvoeding geven voor lange tijd. Als onderdeel van het menu kan het geen kwaad, ik zou zeggen dat 20% KB Lam en 10% KB konijn nog prima is, als de rest complete voeding is. Je kan ook overwegen om multivitamine te geven bij de KB-maaltijden, als je wat meer KB wilt voeren.

   Probeer ook gevogelte te geven als dat kan, om ook genoeg omega 6 te voeren. (Of anders zelf olie toevoegen)

 13. lisa de jong

  Goedemiddag Meike,

  Ik voer mijn hond nu pure instinct maar ik merk dat hij alleen de lam/eend en lam/ konijn lekker vind. Af en toe voor lekkernij krijgt hij bandit geit en bandit lammix. (ik ben het meest enthousiast over de kwaliteit van deze merken).

  De pure instinct worsten zijn compleet, maar ik wil graag nog wat meer afwisselen. Ik zat er aan te denken de KB wilde duif en vismix aan toe te voegen.

  pure instinct lam/eend
  pure instinct lam/konijn
  bandit lammix
  bandit geitmix
  kb wilde duif
  kb vis mix

  is dit dan een goed menu? (hij is gevoelig voor rund en kip en de smaak kalkoen laat hij staan)

  Hoor het graag!

 14. Daniëlle

  Beste Meike, Animalfoodexpress.nl biedt ook een voordeelpakket aan voor volwassen grote honden met eend, zalm, kip, lam, konijn, rund, kalkoen, van alles 3 kilo. Is dat volgens jou ook een goede samenstelling (wijkt af van jouw voorbeeldmenu). Naast mijn volwassen Drent, heb ik ook een pup Epagneul Picard van 10 maanden. Tot wanneer voer ik haar het puppy voorbeeldmenu, wanneer stap je over op het volwassen menu? Bedankt, groetjes, Daniëlle

  1. Voerwijzer Meike

   De voordeelpakketten hebben ook een prima samenstelling. Ik zou zelf alleen liever voor iets meer hoefdieren kiezen in verband met het zinkgehalte. Je zou zelf nog een paar kg rundmix erbij kunnen bestellen.

   Je kunt van het pupmenu afstappen als ze is uitgegroeid. Met 18 maanden is het voor de meeste rassen veilig qua risico op groeipijn. Ik denk dat een Epagneul Picard met 12 maanden prima mee kan eten met een “volwassen menu”.

 15. Billie

  Onze hond Billie heeft darmproblemen en vandaag is uit bloedonderzoek gebleken dat hij een laag eiwitgehalte heeft (T-pro 44 gl en HT 56% plasma). Vanwege de symptomen denkt de DA aan PLE (Protein Losing Enteropathy), dan lekken de eiwitten uit de darmen. Er moet verder onderzoek plaatsvinden om deze conclusie te stellen. Ze wil eerst proberen de darmen weer rustig te krijgen. We willen ook een eliminatiedieet uitvoeren, omdat kluifjes slecht vallen.
  Ik heb inmiddels eea uitgezocht. Ik ben nu op zoek naar eiwitrijk en vetarm kvv. Billie is begonnen met Alaska Puppy lam, grofweg het eerste half jaar. Later zijn we op Kiezebrink regular overgegaan, dat krijgt hij al een paar maanden. Laatst gaf ik hem Alaska Lam erbij, maar dat leidde snel tot dunnere ontlasting.
  Nu lijken me wilde duif en fazant een betere optie gezien de samenstelling. Billie krijgt verder Clear intestine en probiotica van Phytonics, en L-glutamine.
  Heeft iemand ervaring met Duif en fazant als kvv? Heeft iemand ervaring met PLE en zou Duif en fazant geschikt zijn als eliminatie dieet? Alvast bedankt!

   1. Billie

    https://www.kbraw.eu/products/kb-barf/kb-barf-minced-kangaroo-meat/

    Dank je voor de verwijzing, ik had deze inderdaad gevonden. Ik heb voor nu de KB regular, dat is kip rund. Ik heb altijd afgewisseld met vis of lam. Ik vind het lastig om te bepalen of het handiger is om alleen op 1 soort over te gaan, of om toch alleen regular te geven zonder verdere snoepjes of kluiven. Ik had toevallig laatst ook fazant gekocht en daar zou ik mee kunnen beginnen. Als we dat zouden doen, moeten we dan eerst mixen met regular, of gewoon meteen fazant geven?

    1. Voerwijzer Meike

     Je kunt gewoon meteen fazant geven. De kangoeroe is puur spiervlees, dat is geen complete voeding, maar kan wel onderdeel uitmaken van een compleet menu als je het correct combineert. Bijvoorbeeld elke maaltijd 15% kangoeroe toevoegen.

     1. Billie

      Top dank je wel! We zijn overgegaan op Fazant en het gaat vooralsnog goed. Verder krijgt hij nog l-glutamine (Bonusan), probiotica (Puur), Stomach (Puur) en clear intestine. Gelukkig is er altijd wel iemand thuis dus kunnen we alles goed over de dag verdelen. We hebben met de dierenarts afgesproken dat we dit de komende 4 weken blijven doen en dan weer een bloedonderzoek uitvoeren. Billie was vandaag weer lekker vrolijk en heeft gespeeld. Zijn poep was goed. Heeft gisteren wel de laatste Cerenia tablet gehad tegen misselijkheid.

 16. Mar_

  Hoi Mieke,

  Graag wil ik voor mijn corgi teef jouw voorbeeldmenu aanhouden en haar voortaan Kiezebrink gaan voeren. Nu is het zo dat zij absoluut geen konijn eet, het merk maakt dan niet uit. Wanneer ik het volgende hanteer, zit ik dan op een goed menu voor haar?

  3 kg fazant
  2 kg rund
  1 kg paard
  1 kg vis
  1 kg kalkoen
  1 kg kip
  1 kg eend (misschien in de vorm van barf)

  De laatste 3 zijn dan ter vervanging van het konijn in jouw voorbeeld menu. Ik ben erg benieuwd wat ik eventueel beter kan doen.

 17. Daniëlle

  Beste Meike,
  Ik houd al lange tijd jouw voorbeeldmenu’s aan van KB-raw/KB-mix voor mijn volwassen hond en mijn pup. Nu heeft dit merk meer soorten dan je in jouw menu’s gebruikt. Zou je misschien nog een alternatief voorbeeld menu voor pup en volwassen kunnen maken met de juiste verhoudingen, waarin ook kip, eend en lam zitten? (de smaken insect en duif blieft men hier niet). Ik hoop dat je er tijd voor hebt.
  Alvast bedankt, groetjes, Daniëlle

 18. Anais94

  Goedemiddag,

  Mijn Labrador Wokkel heeft een tijd lang geen b12 opgenomen. Nu zijn we er door biopten te nemen achter gekomen dat ze ontstoken darmen had. We zijn gestart met een eliminatie dieet (hert en pompoen). Dit was echter alleen spiervlees wat de specialist wou. Ik werd hier echter zeer nerveus van, omdat het natuurlijk verre van compleet is. Inmiddels zitten we nog op het hert met pompoen (van de KB Raw barf serie), de Vis mix, en hebben we sinds dit weekend ook de konijn mix toegevoegd. Alle 3 gaan tot nu toe erg goed. We weten niet exact welke diersoort de allergie is, en vermijd dus liever rund, kip en lam. Nu lust Wokkel geen Paard en Kangeroe. Welke diersoort van KB Raw kunnen we toevoegen om het nu compleet te maken, en van de ene soort meer dan de ander? Ik wou hierna graag fazant gaan toevoegen, maar ik denk dat we dan nog niet compleet zijn. Dankjewel alvast!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou in ieder geval nog een gevogelte-soort toevoegen. Het liefst niet uit de intensieve veehouderij, dus fazant of duif. Let wel goed op de ontlasting, door het hoge calciumgehalte kan de ontlasting te hard worden. Als dat het geval is, is kalkoen of eend beter, of het mengen van de smaken zodat het gemiddelde calciumgehalte van de maaltijd lager is.

   Verder kun je daarna meer groenten gaan introduceren, en ei. Als je bang bent voor een allergische reactie op ei, geef dan alleen eigeel. Hierop is meestal geen allergie, en dit is het gedeelte van ei met de meeste voedingsstoffen. Tenslotte zou je kunnen kijken of er hertenpens is en anders lamspens proberen. Als je nog zekerder wilt zijn van compleet voeren, kun je daarna beginnen met af en toe een beetje jodiumrijk zeewier en tarwekiemolie (voor de vitamine E).

   1. Anais94

    Bedankt voor het uitgebreide antwoord!

    We zijn nu met fazant bezig toe te voegen. Dit lijkt erg goed te gaan. Kan ik in plaats van pure lams pens ook de lam van KB Raw toevoegen (hier zit zag ik ook 40% pens in, en Lam wil ik nog wel proberen omdat ze dit echt hele lange tijd niet gehad heeft).

    Dit betekend dat ze dan hert (spiervlees), konijn, vis, fazant en lam zou hebben. Hierna gaan we dan kijken qua toevoegingen (groente, ei, en zeewier etc). Ik denk dat we dan wel een mooi compleet menu hebben toch?

     1. Anais94

      Haar B12 is helaas weer aan het dalen, eigenlijk sinds we konijn geven. We stoppen dus nu met konijn, en zitten nu op Hert, vis en fazant.

      Hier komt na de volgende bloed test ook lam bij (indien deze goed is). Zijn deze 4 diersoorten genoeg gezien hert echt alleen spiervlees is, of raad je nog een diersoort wel aan bij te voeren

      Als de diersoorten compleet zijn willen we inderdaad gaan kijken voor evt toevoegingen en groente buiten pompoen

    1. Voerwijzer Meike

     He wat vervelend, is het vermoeden dat de daling van B12 door ontstoken darmen komt? Het enige wat ik nu kan bedenken is inderdaad goed uitzoeken welke diersoorten goed gaan, en je kunt zorgen voor wat extra B12 in het menu. B12 zit vooral in orgaanvlees en weinig in spiervlees, dus je zou zelf kunnen toevoegen per kg vlees: 40 gram lever, 10 gram nier en 50 gram hart. )In de Lamsmix van KB RAW zit genoeg pens.) Ook los van de B12 kunnen deze toevoegingen geen kwaad, voor de vitamines en mineralen. Je mag er ook nog wat tong en/of long aan toevoegen (bijvoorbeeld 25 gram per kg).

     1. Anais94

      Waarschijnlijk wel. We hebben biopten laten nemen afgelopen januari en toen bleek dus dat overal wel matig ontstekingen waren. dus toen aan eliminatie dieet begonnen, en toen ging dus haar b12 omhoog (zelfs 480 terwijl hij elke keer rond de 100 schommelt) sinds konijn is er weer een daling in gezet nu naar 280. nog steeds binnen de normaal waarden maar hij is nu telkens in 3 weken +- 100 gedaald, dus als het zo doorgaat is hij weer te laag. We hebben dus nu besloten konijn weg te laten, en ze eet dus nu hert fazant en vis, en over 3 weken (inmiddels al 2) prikken we weer om te zien of het nu wel verbeterd

 19. Voerwijzer Meike

  Ik denk inderdaad dat deze hoeveelheid op dit moment gewoon is wat ze nodig heeft en dat er niets aan de hand is.
  Je zou voor de zekerheid de ontlasting kunnen laten checken op parasieten (https://wormbestrijding.nl/), als ze niet bij de fokker ontwormd is tenminste.

  De standaard is een vrij algemene richtlijn. De hoeveelheid die een pup echt nodig heeft, verschilt erg per pup en per situatie (veel buiten in winter, inderdaad beweging, dat soort dingen)

 20. Voerwijzer Meike

  Lijkt me een prima oplossing Sophie. Ik weet niet hoeveel omega 3 er in konijn, paard en lam zit, dat hangt er ook van af wat ze te eten kregen. De omega 3 in hennepzaadolie wordt niet heek effectief omgezet naar lichaamseigen omega 3. Om het risico op omega 3-tekort te verkleinen zou je krillolie kunnen gebruiken, als je vis of visolie niet aandurft. Let wel op de capsulewand, deze is soms gemaakt van rundereiwitten. Een veganistische capsulewand is beter geschikt.

 21. Sophieburg

  Ze blijkt nu uit de VOA van oervoer niet goed tegen kalkoen en eend te kunnen, met wat zou ik dat kunnen vervangen? Omdat ze dus ook even geen kip en rund mag blijft er dan toch weinig over om een goede mix te maken? Zou je dan aanraden even konijn-insect compleet te geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat is zeker een goede optie. Je kunt eventueel ook dit menu nemen:

   40% konijn
   40% paard
   10% lam
   10% vis

   Eventueel met de multivitamine van KBraw, om zeker te weten dat er geen vitamine- of mineralentekort ontstaat. Daarnaast aanvullen met wat omega 6, bijvoorbeeld koudgeperste borageolie of hennepzaadolie.

   Je voert dan
   18,4% eiwit
   14,3% vet
   0,58% calcium
   0,38% fosfor (1,87 gr/1000 kcal)
   En dat is prima.

    1. Voerwijzer Meike

     Volgens de Fediaf-richtlijnen is het niet geschikt voor pups, er zit te weinig fosfor in, in verhouding met de hoeveelheid calcium. Er zou maximaal 1,6x zoveel calcium als fosfor in mogen zitten voor pups, en in KB Complete is deze verhouding net iets hoger. De kans dat dit problemen geeft is waarschijnlijk klein.

     Wat veiligere keuzes zijn
     – KB complete insect
     – KB mix Kalkoen plus KB raw multivitamine

 22. Sophieburg

  Ik heb haar sinds 6 weken uit Roemenië en sinds ze hier is heeft ze erge jeuk en moeilijke stoelgang (te slap met ook slijm erin, giarda negatief en is ontwormt, ook geen vlooien en geen mijt) dus ik wil kip en rund even vermijden en kijken of het dan beter gaat.

 23. Brenda

  Hallo!

  Allereerst bedankt voor de uitgebreide site, heb er veel aan gehad!
  Ik vroeg me af of het bij de kat ook nodig is om groenten en eieren toe te voegen bij deze voeding?
  Heb namelijk in andere artikelen gelezen dat dat voor katten niet veel toevoegd, alleen voor honden.

  Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Katten hebben inderdaad geen groenten nodig, maar ik denk zelf dat het wel goed kan zijn omdat het vezels bevat. Van nature krijgt de kat onverteerbaar vezels binnen via bijvoorbeeld stukjes vacht, maar dit zit niet in Kiezebrink. Eieren zijn ook voor katten een goede toevoeging.

 24. Voerwijzer Meike

  Nee dat heb ik niet gemaakt. Waar je op moet letten is dat je niet teveel calcium voert (maximaal 0,7% is meestal prima) en dat je niet meer vet dan eiwit voert. Verder moet er inzitten:
  – 4 a 5% lever
  – 5 a 10% vis
  – pens
  – nier
  – hart
  en de aanvulling met eieren en groentes

 25. helene lindemans

  Hallo meike,

  Ik voer mijn hond tot op heden carnibest ,eend en kalkoen.
  Helaas zijn dat de enige diersoorten waar mijn hond het goed op doet.
  Nu kwam ik kb tegen , en als ik daar eend 100% en kalkoen 100% van zou gaan voeren dan is het niet compleet,
  Wat kan ik zelf toevoegen om het toch compleet te maken ?

  1. Voerwijzer Meike

   Je hebt dan weinig zink, selenium, vitamine E en vitamine D in de voeding. Je kunt dit zelf aanvullen, maar ik denk dat het veiliger is om dan te kiezen voor een merk die een premix toevoegt. Bijvoorbeeld Runner Fresh for dogs, Barfmenu of Buddy’s Diervoeding. Energique en Raw4dogs hebben ook een 100% eend-variant, maar geen kalkoen.

   1. Voerwijzer Meike

    Klopt, ik zou er liever voor kiezen om een voeding met premix te voeren. Carnibest is prima en de andere merken die ik noemde kun je ook eens proberen. Een andere oplossing is het toevoegen van een goede multivitamine zonder vitamine A of met vitamine A in de vorm van caroteen. Ik geloof dat de multivitamine poeder van Vitortho wel voldoet, heb alleen nu geen tijd om het te gaan uitzoeken.

 26. Jan

  Hallo Meike,

  Als ik alle diersoorten uit het KB mix assortiment afwissel is dan het advies bepaalde diersoorten wat vaker te geven dan andere en welke zouden dat dan zijn?

  Ondanks bovenstaande afwisseling m.b.t. diersoorten strooi ik over de maaltijden een beetje (helft van de aanbevolen hoeveelheid) van het KB RAW multivitamine supplement. Is dat een goede toevoeging?

  Groeten,
  Jan

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zelf zou dan wat meer voeren van de dieren die niet uit de intensieve veehouderij komen, het liefst wild. Bij duif, haas en fazant heb je daar de grootste kans op. Lam wordt ook diervriendelijker en gezonder gehouden dan gevogelte en konijn.

   Je kunt ook goed letten op hoe de ontlasting is op de diersoorten, misschien zijn sommige smaken wat te hoog in calcium voor je hond bijvoorbeeld.

   1. Jan

    Hallo Meike,

    N.a.v. je advies voeg ik sinds enkele weken VitOrtho multivitamine toe aan de maaltijden. Het supplement ruikt zoet en op het etiket staat “gezoet met zoetstof” (isomalt). Ik weet dat suiker niet gezond is voor honden. Weet jij of deze zoetstof nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de honden of bijvoorbeeld voor de tanden of is hier geen sprake van?

    Groeten,
    Jan

 27. Janna

  Hi Meike,

  Heel erg bedankt voor je advies. De katten hebben nu een week KB raw sensitive complete gekregen en vinden het heerlijk! De oudste kat met de chronische darmontsteking is opgeknapt als bij toverslag. Hij zit weer fier rechtop en is actief en dat binnen 7 dagen; we zijn zo blij! Nogmaals bedankt.

 28. MariekeDeseck

  Ivm die eieren: wij hebben dit nog niet aan onze hond gegeven. Ik las dat het een laxerende werking heeft. Wij zijn nog steeds op zoek naar de juiste combinatie voor onze pup zodat hij niet steeds zoveel en zo’n slappe stoelgang heeft. Geven wij dan best wel of niet eieren?

  1. Voerwijzer Meike

   Als eerste is het natuurlijk goed om te gaan achterhalen wat de oorzaak van de slappe ontlasting is, eventueel met een dierenarts of voedingsdeskundige. Maar los daarvan kun je prima ei geven. Geef dan de schil er ook bij, in hele kleine stukjes geknepen of geblenderd, of beter nog: gedroogd en gemalen.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt aan het calciumgehalte zien of er veel bot inzit. Er zitten mixen tussen met een vrij hoog calciumgehalte, mixen met een “normaal” calciumgehalte en mixen met een vrij laag calciumgehalte. Bij de juiste afwisseling is dit niet erg en hoef je geen spiervlees aan te vullen. Kijk dus naar het gemiddelde. En begin met een mix dat geen hoog calciumgehalte bevat. Als je pup te harde ontlasting krijgt op mixen met een wat hoger calciumgehalte, dan is het inderdaad goed om er wat spiervlees bij te geven in de maaltijd. Of om de hoog-calcium-mix half om half te mengen met een laag-calcium-mix.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja Kiezebrink is geschikt voor puppy’s. Vroeger was de samenstelling anders en zat er minder spiervlees en vrij veel bot in. Nu is het gebalanceerder en hoef je er geen spiervlees aan toe te voegen. Het mag wel, bijvoorbeeld bij de mixen met een hoger calciumgehalte, of de lammix (weinig spiervlees, veel orgaan).

  1. Voerwijzer Meike

   Zolang je tijdelijk maar één diersoort geeft zou dit geen probleem moeten zijn. Wat ik af en toe tegenkom in onderzoeken is dat katten een taurinetekort oplopen op een menu van alleen konijn. Dit zijn langere onderzoeken van bijvoorbeeld 10 maanden, en het risico is veel kleiner op 8 weken. Toch zou je eventueel een taurinesupplement kunnen geven. Begin hier dan wel mee op een moment zonder voedingsverandering, zodat je weet of het supplement geen extra klachten geeft. Let er bijvoorbeeld op dat het geen gelatine-capsule (is runder- of varkenseiwit) is of knijp deze leeg. Geef ongeveer 300 – 500 mg taurine per kg vlees.

 29. Voerwijzer Meike

  Dat mag in een periode van meerdere weken. Veel mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld 1 maaltijd in de week vis te geven. Dat maakt het wat makkelijker dan alle diersoorten op 1 dag hè,  ik zal het even duidelijk neerzetten in de tekst.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie