Kiezebrink Mixen

Kiezebrink, een verkooppunt van ongemalen vleesproducten, heeft ook een eigen merk kvv. De meesten bevatten maar één diersoort, waarmee het goed geschikt kan zijn voor dieren met voedselallergie.

Analyse, ingrediënten en prijzen Kiezebrink
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
Rund/kip-mix 50% Rund: bevleesd bot, pens, hart. 50% Kip: rug en lever 16% 15% 0.6% 0.41% €2,54
Kipmix 100% Kip; Rug, maag, hart en lever 16% 14% 0.67% 0.44% €2,12
Fazantenmix Hele fazant zonder veren en ontdaan van de filet 19% 17% 0.85% 0.56% €2,70
Eendmix 100% Eend; Rug, nek, vlees, hart en lever 16% 11% 1.13% 0.7% €2,60
Lamsmix 100% Lam; Pens, buiklap, hart, lever, long en vet 15% 20% 1.02% 0.6% €3,26
Konijnenmix 100% Konijn; Rug, nier, hart, long en lever 16% 20% 0.75% 0.5% €3,55
Duifmix Hele bosduiven, zonder kop, veren en poten 20% 9% 1,41% 0,97% €3,50
Paardmix 100% paard: buiklap (met bot), vlees, hart en lever 20% 8% 0,34% 0,33% €4,80
Rundmix 100% Rund: bevleesd bot, pens, hart, nier en lever 17% 12% 0,32% 0,29% €3,20
Kalkoenmix 100% Kalkoen; Nek, hart, vlees, rug en lever 16% 10% 0,94% 0,64% €2,75
Hazenmix 100% Haas; Hazenborst, hart, long en lever 20% 6% 1,27% 0,75% €4,55
Zalmmix zalmlijven ontdaan van de filet (ongeveer 35% zalmgraten) en zalmkop 14% 21% 1% 0.65% €2,20
Vette vismix 40% zalmlijven, 30% makreel, 30% haring (ongeveer 30% visgraten) 16% 12% 0,91% 0,61% €2,85
Kwartelmix 100% hele kwartel, zonder veren 18% 17% 0,85% 0,56% €3,65

Samenstelling
Kiezebrink gebruikt ongeveer 5% lever in de mixen.
Er zitten met uitzondering van de eendmix, geen nekken verwerkt in de mixen in verband met schildklierhormonen. De mixen zijn dus ook geschikt voor honden en katten die gevoelig zijn voor nutritionele hyperthyroidie.

Compleet?
Met de Kiezebrink mixen voer je compleet bij afwisseling van

 • gevogelte/konijn
 • hoefdieren
 • zalmmix of vette vismix
 • Groenten en eieren

Voorbeeldmenu (Ook voor pups)
3 kg konijnmix
3 kg fazantmix
2 kg rundmix
1 kg paardmix
1 kg vette vismix

Voor pups van (middel)grote rassen is het belangrijk om niet teveel calcium te voeren, om groeipijn te voorkomen.  Als je maximaal gemiddeld 0,8% calcium aanhoudt is de kans op problemen klein. De hoeveelheid calcium van bovenstaand menu zal ik berekenen zodra de nieuwe analyses van paard en rund beschikbaar zijn.

Verpakking
Verkrijgbaar in rollen van 500 gram en 1 kg.
Bij Amimalfoodexpress ook verkrijgbaar in bakjes van 200 gram als weekmenu voor honden en katten.

Beoordeling:

Ik vind de Kiezebrinkmixen prima voeding. Het is wel belangrijk goed af te wisselen, maar de samenstellingen zijn goed en de ingrediënten zijn naar mijn weten ook van goede kwaliteit. Daarmaast heb ik ook vertrouwen in de kundigheid en kennis van de samenstellers van de mixen.

Op forums kun je tegenkomen dat de Kiezebrinkmixen niet gebalanceerd zijn en dat je er spiervlees bij moet voeren. Dit was in het verleden het geval, maar de huidige mixen zijn wel gebalanceerd.

Wat is jouw ervaring met de kvv van Kiezebrink?


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
Diersoorten afwisselen bot hond, kat, fret www.kiezebrink.eu

25 Comments

 1. Bram

  Wij voeren vijf dagen in de week geperste brokken en twee dagen vers vlees. Nu voeren we smuldier maar willen meer variatie in het verse vlees. Zit zelf te denken aan 1 dag vette vis en 1 dag bvb konijn. Is het dan erg dat het niet compleet is? Aangezien er ook brokken gevoerd worden?

 2. Anoniem

  Hallo! Ik probeer uit te vinden welke optie het best is als ik bio-industrie vlees wil vermijden, en het betaalbaar blijft. Is Kiezebrink bio-industrie dat je weet?
  Groet

 3. Emma

  De paardenvlees en hertenvlees zoals in de ideeën is gebruikt wordt hiermee de gemalen rollen van Kiezebrink bedoeld? Kan je dan de ene dag de een mix voeren en de andere dag vlees of moet dit echt gemengd worden per dag?

 4. Voerwijzer Meike

  Het paardenvlees of hertenvlees kan in ongemalen vorm, maar ook in gemalen vorm worden gevoerd. Het hoeft niet per dag gemengd te worden, tenzij je hond te harde ontlasting krijgt van een mix, dan kun je het beter wel mengen.

 5. Voerwijzer Meike

  Dat mag in een periode van meerdere weken. Veel mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld 1 maaltijd in de week vis te geven. Dat maakt het wat makkelijker dan alle diersoorten op 1 dag hè,  ik zal het even duidelijk neerzetten in de tekst.

 6. Anoniem

  Haii! Wat een informatieve site! Complimenten!

  Ik voer mijn Xavi, mijn kat, de kiezenbrink mixen! 
  Laatst had ik 8 smaken die ik om de dag afwissel en dan 1x in de week ongeveer zalm of vette vismix. Nu was al het vlees op en heb ik dit keer het volgende besteld; kip, rund, fazant, lam, kwartel en weer 1 keer in de week zalm of vette vis. Ik vraag mij af of ik het goed doe. Ik geef hem dus bijna dagelijks een andere diersoort en daarnaast krijgt hij s ochtends altijd brokken. Tegenwoordig sensible brokken van royal canin omdat hij met 5 maandjes ongeveer ineens vaak zachte poep / diarree had. Zijn ontlasting blijft nog steeds wisselend. De ene keer kleine, vaste drolletjes maar ook vaak zachtere poep met ook wel eens aan het eind echt vloeibare poep. 
  Hij reageert sowiezo op alle andere brokken. Sensible lijkt sowiezo beter te gaan. Hij zat nu toevallig een week op alleen brokken omdat ik op de bestelling moest wachten, en hij had de laatste dag van die week hele normale poep (zo had ik het lang niet gezien, natuurlijk was het nu wel iets meer omdat hij alleen brok kreeg).
  Ik merkte toch ook dat hij niet meteen naar de bak hoeft om te poepen na brokken terwijl hij dat na rauw vlees vaak wel meteen moet.

  Ik weet niet meer wat goed is voor xaafje, hij is verder gewoon gezond, zoals een 8 maanden oude kitten hoort te zijn. Hij mauwt als een gek voor rauw vlees! Lekker vind hij het zeker! En daarom gun ik het hem ook zo! 
  Bij de dierenarts speculeren ze. Ze zeiden toen dat ik moest stoppen met rauw vlees. Hij kreeg toen nog geen sensible, en ging toen helemaal aan de diarree!! Zodra ik hem weer vlees gaf ging het beter!

  nou ik hoop dat iemand hier een idee heeft wat het zou kunnen zijn!

  groetjes, roxanne en xavi

  1. Voerwijzer Meike

   Zolang je tijdelijk maar één diersoort geeft zou dit geen probleem moeten zijn. Wat ik af en toe tegenkom in onderzoeken is dat katten een taurinetekort oplopen op een menu van alleen konijn. Dit zijn langere onderzoeken van bijvoorbeeld 10 maanden, en het risico is veel kleiner op 8 weken. Toch zou je eventueel een taurinesupplement kunnen geven. Begin hier dan wel mee op een moment zonder voedingsverandering, zodat je weet of het supplement geen extra klachten geeft. Let er bijvoorbeeld op dat het geen gelatine-capsule (is runder- of varkenseiwit) is of knijp deze leeg. Geef ongeveer 300 – 500 mg taurine per kg vlees.

 7. Paulien

  Hallo!
  Ik wil graag gaan beginnen met het voeren van kiezebrink ipv de brokken die mijn hond nu krijgt.
  Mijn hond is ongeveer 21 kilo. Klopt het dan dat ik 420 gram per dag aan moet houden? Kan ik dit afronden naar 400 gram of is dat echt te weinig? Het is een Friese Stabij die gemiddeld 1 uur per dag wordt uitgelaten verdeeld over 2 wandelingen.
  En als ik dan begin, kan ik dan bijvoorbeeld de kipmix, rundmix, zalmmix en lammix afwisselen? Is het dan handig om iedere dag een andere diersoort te geven waarvan 1 keer in de week de vis?

  Ik zie door de bomen het bos even niet meer dus ik hoop dat je mij kan helpen:)

  Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Dat is een prima menu en je kunt inderdaad beginnen met 400 gram per dag en kijken of dat genoeg is. Als je het aanvult met bijvoorbeeld 5 eieren per week en groenten erbij, is het al weer iets meer.

   1. MariekeDeseck

    Ivm die eieren: wij hebben dit nog niet aan onze hond gegeven. Ik las dat het een laxerende werking heeft. Wij zijn nog steeds op zoek naar de juiste combinatie voor onze pup zodat hij niet steeds zoveel en zo’n slappe stoelgang heeft. Geven wij dan best wel of niet eieren?

    1. Voerwijzer Meike

     Als eerste is het natuurlijk goed om te gaan achterhalen wat de oorzaak van de slappe ontlasting is, eventueel met een dierenarts of voedingsdeskundige. Maar los daarvan kun je prima ei geven. Geef dan de schil er ook bij, in hele kleine stukjes geknepen of geblenderd, of beter nog: gedroogd en gemalen.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja Kiezebrink is geschikt voor puppy’s. Vroeger was de samenstelling anders en zat er minder spiervlees en vrij veel bot in. Nu is het gebalanceerder en hoef je er geen spiervlees aan toe te voegen. Het mag wel, bijvoorbeeld bij de mixen met een hoger calciumgehalte, of de lammix (weinig spiervlees, veel orgaan).

 8. Marieke

  Ben ik nog een keer. Ik zie op verschillende webshops waar ik Kiezebrink kan bestellen toch staan dat er een hoog botpercentage in zit en dat ik toch spiervlees en/of orgaanvlees bij moet voeren. Is hun informatie verouderd?

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt aan het calciumgehalte zien of er veel bot inzit. Er zitten mixen tussen met een vrij hoog calciumgehalte, mixen met een “normaal” calciumgehalte en mixen met een vrij laag calciumgehalte. Bij de juiste afwisseling is dit niet erg en hoef je geen spiervlees aan te vullen. Kijk dus naar het gemiddelde. En begin met een mix dat geen hoog calciumgehalte bevat. Als je pup te harde ontlasting krijgt op mixen met een wat hoger calciumgehalte, dan is het inderdaad goed om er wat spiervlees bij te geven in de maaltijd. Of om de hoog-calcium-mix half om half te mengen met een laag-calcium-mix.

 9. Daniëlle

  Beste Meike, voor mijn pup Duitse Staande Langhaar van 12 weken wil ik Kiezebrink gaan voeren. In jouw voorbeeldmenu zit de calcium gemiddeld wel onder de 0,8 % (zoals jij aanbeveelt). Het fosfor gehalte lijkt echter bij alle soorten van het menu wat te hoog. De rekensom is toch percentage calcium delen door 1,6 en de uitkomst daarvan is het maximale fosfor percentage? Bv. bij de paardmix is de calcium 0,34% en fosfor 0,33%. De rekensom komt uit op 0,34/1,6=0,21 fosfor. Of wijkt dat steeds zo weinig af dat het niet erg is?

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Danielle, je kunt de ratio calcium:fosfor berekenen door het calciumgehalte delen door het fosforgehalte. Dus bij de paardmix kom je op 0,34:0,33= 1,03 en dat is prima. Als het tussen 1 en 1,5 is dan is het prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *