KB Mix – voorheen Kiezebrink Mixen

KB RAW (voorheen Kiezebrink) is een verkooppunt van ongemalen en gemalen vleesproducten voor honden en katten, met eigen kvv-mixen: KB Mix (zonder premix) en KB Complete (met premix). Hieronder de samenstellingen van KB Mix.

Analyse, ingrediënten en prijzen Kiezebrink
Ingrediënten Eiwit Vet Calcium Fosfor €/kg
Rund/kip 50% Rund: 20% tongbot, 15% pens, 15% hart. 50% Kip: 45% rug en 5% lever 16% 15% 0,81% 0,42% €2,54
Kip 100% Kip; 70% Rug, 15% maag, 10% hart en 5% lever 16% 13% 0.82% 0,44% €2,12
Fazant Hele fazant zonder veren en ontdaan van de filet 19% 11% 1,22% 0,56% €2,70
Eend 100% Eend: 35% rug, 15% nek, 20% vlees, 20% hart en 5% lever 15% 12% 0,93% 0,58% €2,60
Lam 100% Lam: 40% pens, 15% vlees, 15% bevleesde ribben, 8% hart, 8% lever, 4% long 16% 17% 0,53% 0,45% €3,26
Konijn 100% Konijn: 60% rug, 10% hart, 7% long, 5% lever, 10% oor, 4% nier, 4% vet 18% 20% 0,85% 0,46% €3,55
Wilde duif Hele bosduiven, zonder kop, veren en poten 20% 9% 1,41% 0,97% €3,50
Paard 100% paard: 60% vlees, 20% buiklap met rib, 15%hart en 5% lever 20% 9% 0,43% 0,22% €4,80
Rund 100% Rund: 35% tongbot, 35% pens, 20% hart, 5% nier en 5% lever 16% 14% 0,52% 0,32% €3,20
Kalkoen 100% Kalkoen: 30% nek, 30% vlees, 25% hart, 10% rug en 5% lever 16% 11% 0,78% 0,61% €2,75
Haas Hazenborst inclusief hart, long en lever 20% 6% 1,27% 0,75% €4,55
Zalm 70% zalmlijven ontdaan van de filet en 30% zalmkop 14% 19% 1,58% 0,65% €2,20
Vis 40% zalmlijven, 30% hele sardine, 30% hele haring 16% 10% 1,17% 0,61% €2,85
Kwartel 100% hele kwartel, zonder veren 19% 11% 1,22% 0,56% €3,65

 

Is KB Mix compleet? 
De mixen zijn opzichzelf niet compleet, maar met de juiste afwisseling en aanvulling kun je er wel een compleet menu mee samenstellen. Ben je op zoek naar complete voeding? Dan is KB Complete geschikt.

De KB Mix voer je compleet bij afwisseling van

 • gevogelte/konijn
 • hoefdieren
 • 5-10% zalmmix of vette vismix
 • Groenten en eieren

Voorbeeldmenu volwassen hond en kat
3 kg konijn
3 kg fazant
2 kg rund
1 kg paard
1 kg vis
+ toevoegingen zoals eieren en groente

Voorbeeldmenu voor pups
2 kg rund
2 kg kalkoen
2 kg paard
1 kg konijn
0,5 kg vis
+ toevoegingen zoals eieren en groente

Je voert dan volgens de analyse 0,65% calcium en 0,45% fosfor. Qua ingredienten bevat dit menu ongeveer: 57% spiervlees en bot, 17% hart, 9% pens, 7% vis, 5% lever, 2% nier 1% long en 1% konijnenoor en konijnenvet

Voor pups van (middel)grote rassen is het belangrijk om niet teveel calcium te voeren, om groeipijn te voorkomen.  Als je maximaal gemiddeld 0,8% calcium aanhoudt is de kans op problemen klein.

Verpakking
Verkrijgbaar in rollen van 500 gram en 1 kg.
Bij Amimalfoodexpress ook verkrijgbaar in bakjes van 200 gram.

Beoordeling:

Ik vind de Kiezebrinkmixen prima voeding. Het is wel belangrijk goed af te wisselen, maar de samenstellingen zijn goed en de ingrediënten zijn naar mijn weten ook van goede kwaliteit. Daarmaast heb ik ook vertrouwen in de kundigheid en kennis van de samenstellers van de mixen.

Op forums kun je tegenkomen dat de Kiezebrinkmixen niet gebalanceerd zijn en dat je er spiervlees bij moet voeren. Dit was in het verleden het geval, maar de huidige mixen zijn wel gebalanceerd.

Wat is jouw ervaring met de kvv van Kiezebrink?


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
Diersoorten afwisselen bot hond, kat, fret www.kiezebrink.eu

54 Comments

 1. Bram

  Wij voeren vijf dagen in de week geperste brokken en twee dagen vers vlees. Nu voeren we smuldier maar willen meer variatie in het verse vlees. Zit zelf te denken aan 1 dag vette vis en 1 dag bvb konijn. Is het dan erg dat het niet compleet is? Aangezien er ook brokken gevoerd worden?

 2. Anoniem

  Hallo! Ik probeer uit te vinden welke optie het best is als ik bio-industrie vlees wil vermijden, en het betaalbaar blijft. Is Kiezebrink bio-industrie dat je weet?
  Groet

 3. Voerwijzer Meike

  Dat mag in een periode van meerdere weken. Veel mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld 1 maaltijd in de week vis te geven. Dat maakt het wat makkelijker dan alle diersoorten op 1 dag hè,  ik zal het even duidelijk neerzetten in de tekst.

 4. Anoniem

  Haii! Wat een informatieve site! Complimenten!

  Ik voer mijn Xavi, mijn kat, de kiezenbrink mixen! 
  Laatst had ik 8 smaken die ik om de dag afwissel en dan 1x in de week ongeveer zalm of vette vismix. Nu was al het vlees op en heb ik dit keer het volgende besteld; kip, rund, fazant, lam, kwartel en weer 1 keer in de week zalm of vette vis. Ik vraag mij af of ik het goed doe. Ik geef hem dus bijna dagelijks een andere diersoort en daarnaast krijgt hij s ochtends altijd brokken. Tegenwoordig sensible brokken van royal canin omdat hij met 5 maandjes ongeveer ineens vaak zachte poep / diarree had. Zijn ontlasting blijft nog steeds wisselend. De ene keer kleine, vaste drolletjes maar ook vaak zachtere poep met ook wel eens aan het eind echt vloeibare poep. 
  Hij reageert sowiezo op alle andere brokken. Sensible lijkt sowiezo beter te gaan. Hij zat nu toevallig een week op alleen brokken omdat ik op de bestelling moest wachten, en hij had de laatste dag van die week hele normale poep (zo had ik het lang niet gezien, natuurlijk was het nu wel iets meer omdat hij alleen brok kreeg).
  Ik merkte toch ook dat hij niet meteen naar de bak hoeft om te poepen na brokken terwijl hij dat na rauw vlees vaak wel meteen moet.

  Ik weet niet meer wat goed is voor xaafje, hij is verder gewoon gezond, zoals een 8 maanden oude kitten hoort te zijn. Hij mauwt als een gek voor rauw vlees! Lekker vind hij het zeker! En daarom gun ik het hem ook zo! 
  Bij de dierenarts speculeren ze. Ze zeiden toen dat ik moest stoppen met rauw vlees. Hij kreeg toen nog geen sensible, en ging toen helemaal aan de diarree!! Zodra ik hem weer vlees gaf ging het beter!

  nou ik hoop dat iemand hier een idee heeft wat het zou kunnen zijn!

  groetjes, roxanne en xavi

  1. Voerwijzer Meike

   Zolang je tijdelijk maar één diersoort geeft zou dit geen probleem moeten zijn. Wat ik af en toe tegenkom in onderzoeken is dat katten een taurinetekort oplopen op een menu van alleen konijn. Dit zijn langere onderzoeken van bijvoorbeeld 10 maanden, en het risico is veel kleiner op 8 weken. Toch zou je eventueel een taurinesupplement kunnen geven. Begin hier dan wel mee op een moment zonder voedingsverandering, zodat je weet of het supplement geen extra klachten geeft. Let er bijvoorbeeld op dat het geen gelatine-capsule (is runder- of varkenseiwit) is of knijp deze leeg. Geef ongeveer 300 – 500 mg taurine per kg vlees.

 5. Paulien

  Hallo!
  Ik wil graag gaan beginnen met het voeren van kiezebrink ipv de brokken die mijn hond nu krijgt.
  Mijn hond is ongeveer 21 kilo. Klopt het dan dat ik 420 gram per dag aan moet houden? Kan ik dit afronden naar 400 gram of is dat echt te weinig? Het is een Friese Stabij die gemiddeld 1 uur per dag wordt uitgelaten verdeeld over 2 wandelingen.
  En als ik dan begin, kan ik dan bijvoorbeeld de kipmix, rundmix, zalmmix en lammix afwisselen? Is het dan handig om iedere dag een andere diersoort te geven waarvan 1 keer in de week de vis?

  Ik zie door de bomen het bos even niet meer dus ik hoop dat je mij kan helpen:)

  Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Dat is een prima menu en je kunt inderdaad beginnen met 400 gram per dag en kijken of dat genoeg is. Als je het aanvult met bijvoorbeeld 5 eieren per week en groenten erbij, is het al weer iets meer.

   1. MariekeDeseck

    Ivm die eieren: wij hebben dit nog niet aan onze hond gegeven. Ik las dat het een laxerende werking heeft. Wij zijn nog steeds op zoek naar de juiste combinatie voor onze pup zodat hij niet steeds zoveel en zo’n slappe stoelgang heeft. Geven wij dan best wel of niet eieren?

    1. Voerwijzer Meike

     Als eerste is het natuurlijk goed om te gaan achterhalen wat de oorzaak van de slappe ontlasting is, eventueel met een dierenarts of voedingsdeskundige. Maar los daarvan kun je prima ei geven. Geef dan de schil er ook bij, in hele kleine stukjes geknepen of geblenderd, of beter nog: gedroogd en gemalen.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja Kiezebrink is geschikt voor puppy’s. Vroeger was de samenstelling anders en zat er minder spiervlees en vrij veel bot in. Nu is het gebalanceerder en hoef je er geen spiervlees aan toe te voegen. Het mag wel, bijvoorbeeld bij de mixen met een hoger calciumgehalte, of de lammix (weinig spiervlees, veel orgaan).

 6. Marieke

  Ben ik nog een keer. Ik zie op verschillende webshops waar ik Kiezebrink kan bestellen toch staan dat er een hoog botpercentage in zit en dat ik toch spiervlees en/of orgaanvlees bij moet voeren. Is hun informatie verouderd?

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt aan het calciumgehalte zien of er veel bot inzit. Er zitten mixen tussen met een vrij hoog calciumgehalte, mixen met een “normaal” calciumgehalte en mixen met een vrij laag calciumgehalte. Bij de juiste afwisseling is dit niet erg en hoef je geen spiervlees aan te vullen. Kijk dus naar het gemiddelde. En begin met een mix dat geen hoog calciumgehalte bevat. Als je pup te harde ontlasting krijgt op mixen met een wat hoger calciumgehalte, dan is het inderdaad goed om er wat spiervlees bij te geven in de maaltijd. Of om de hoog-calcium-mix half om half te mengen met een laag-calcium-mix.

 7. Daniëlle

  Beste Meike, voor mijn pup Duitse Staande Langhaar van 12 weken wil ik Kiezebrink gaan voeren. In jouw voorbeeldmenu zit de calcium gemiddeld wel onder de 0,8 % (zoals jij aanbeveelt). Het fosfor gehalte lijkt echter bij alle soorten van het menu wat te hoog. De rekensom is toch percentage calcium delen door 1,6 en de uitkomst daarvan is het maximale fosfor percentage? Bv. bij de paardmix is de calcium 0,34% en fosfor 0,33%. De rekensom komt uit op 0,34/1,6=0,21 fosfor. Of wijkt dat steeds zo weinig af dat het niet erg is?

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Danielle, je kunt de ratio calcium:fosfor berekenen door het calciumgehalte delen door het fosforgehalte. Dus bij de paardmix kom je op 0,34:0,33= 1,03 en dat is prima. Als het tussen 1 en 1,5 is dan is het prima.

 8. Marieke

  Ik weet niet of het al bekend is op voerwijzer.com maar Kiezebrink heeft zijn assortiment aangepast. Er zit in sommige van hun vers vlees rollen nu een premix en alle ingrediënten staan nu op hun verpakkingen. Verder hebben ze ook het assortiment uitgebreid. Ik krijg morgen mijn pakket binnen met een paar rollen van hun nieuwe product, ik ben benieuwd! Dit is de vernieuwde website: http://www.kbraw.eu/

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt Marieke, ik ontving hier gister een email over en zal vandaag de mixen aanpassen. Ik ben er blij mee dat de percentages nu weer worden vrijgegeven. En ik ben ook benieuwd hoe de nieuwe mixen bevallen, laat je het weten?

 9. Janna

  Hi Meike,

  Ik heb 3 katten waarvan de oudste van 12 al ruim anderhalfjaar dunne ontlasting heeft. Onderzoeken vinden niets en dierenarts gaat uit van chronische ontsteking dikke darm. Sinds twee maanden wordt de kat nu steeds dunner. Hij eet bergen maar is super dun. De dierenarts weet niks beters dan sensitieve voer van praktisch alleen granen aan te bieden. Dit lijkt ons helemaal niet gezond. Kunnen wij het rauwe voer proberen denk je? En het lijkt mij fijn om niet tig verschillende mixen te hoeven geven, wat raad je dan aan om te kopen? En klopt het dat er slechts 1 merk kattenvoer is dat luchtgedroogd rauw voer heeft? Voor de hond zijn hier namelijk veel meer aanbieders en ik zou t liefst t gedroogde en verse afwisselen ivm kleine vriezer 😉

  Groetjes!

 10. Voerwijzer Meike

  Ja rauw voer kan zeker de oplossing bieden, maar ik kan niet goed inschatten of het geschikt is voor je kat in verband met de darmgesteldheid. Je zou het kunnen bespreken met een dierenarts of therapeut die zich meer in voeding verdiept heeft. Een veiligere keuze is natvoer, zoals blikvoer, van goede kwaliteit.

  Luchtgedroogde voeding voor katten is er alleen van het merk Ziwi Peak volgens mij. Of het rauw is weet ik niet, ze wilden me niet vertellen op welke temperatuur het gedroogd is.

  1. Janna

   Hi Meike,

   Heel erg bedankt voor je advies. De katten hebben nu een week KB raw sensitive complete gekregen en vinden het heerlijk! De oudste kat met de chronische darmontsteking is opgeknapt als bij toverslag. Hij zit weer fier rechtop en is actief en dat binnen 7 dagen; we zijn zo blij! Nogmaals bedankt.

 11. Daniëlle Vos

  Ik “moet” van mijn dierenarts hypoallergene brokken gaan voeren om te kijken waar mijn hond op reageert, als ik de ingrediënten daarvan bekijk vraag ik me af wat ik haar ga voeren, dus ik ben hier totaal niet enthousiast over.
  Ik zag nu Eden Dog Food voorbij komen en dat zag er qua ingrediënten best interessant uit, we willen geen kip voeren omdat hier vermoedelijk de allergie ligt. Nu heb ik als idee om 5 dagen de visbroek te voeren en dan in het weekend KVV, als we dit 2 dagen gaan voeren zijn de losse smaken (dus niet de complete) dan wel voldoende, omdat het een soort eliminatie is kan ik niet 4 of 5 verschillende diersoorten voeren.
  Of kies ik dan beter voor een KVVF compleet zoals Bandit of Haaksbarf? Ik vind namelijk deze KBraw er op de 1 of andere manier ook interessant uitzien.

  Haar allergie/reactie uit zich in veel poepen, veel lucht in de darmen en bultjes. We vermoeden ook nog eens een contactallergie die de bultjes veroorzaken. Ik wil heel graag goed voer serveren, ik was afgestapt van vers omdat ze te weinig calcium als pup binnen heeft gekregen wat zich resulteerde in een botbreuk. Ze krijgt nu Celtic Dog Connection Duck&Goose maar ze poept zowat 5x per dag en laat echt veel scheetjes, lijkt me niet helemaal goed gaan dus.

  Zit een beetje met mijn handen in het haar ook door de tegenstrijdige theorieën, niet op deze website hoor, maar in het algemeen (dierenarts vs. verkopers vs. internet).
  Alvast bedankt voor het meedenken.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou dan echt maar één diersoort kiezen, anders achterhaal je alleen of het beter gaat als je geen kip voert. Lees deze artikelen eens door:
   https://www.voerwijzer.com/eliminatiedieet-met-kvv-of-barf/
   https://www.voerwijzer.com/hypoallergene-brokken-met-1-diersoort/

   Als je er niet uitkomt, help ik je graag om oorzaken te achterhalen en oplossingen te zoeken, maar dan moeten we er samen wat meer tijd in steken. Dat kan via https://www.voerwijzer.com/voedingsadvies-voor-hond-en-kat/

  1. Voerwijzer Meike

   Ja het is niet aan te bevelen om alleen mixen te geven met hoge calciumgehaltes. Voor veel honden is het geen probleem als het afgewisseld wordt met normale calciumgehaltes.

   1. C Noor

    Dankje voor de reactie. Nog 1 vraagje. Zijn de percentages orgaan in orde? Bij sommige mixen zie ik dat er meerdere organen in verwerkt zitten, soms meer dan 20%. Ik heb gelezen dat het ongeveer 15% hoort te zijn. Ik heb een pakket besteld net verschillende mixen, dus ik wissel wel af. Ik heb altijd Carnibest gegeven. En blijf dat ook nog doen.

 12. Nanda

  Hallo,

  Beide honden zitten nu op Haaks Barf (paard, geit, zalm en konijn) ik wil nu graag de KB (Kiezebrink) gaan proberen…
  Wat ik begrepen heb is HB compleet, dus ook met groenten. Moet ik als ik bv KB paard, konijn, zalm en vis ga geven ook nog extra groenten of iets dergelijks geven…vind het toch allemaal moeilijk hoor. Ze doen het goed op HB maar man het zijn zo dure eters 😅 vandaar dus dat ik om me heen kijk naar een goed alternatief … ik ben op HB gekomen via jou site…staat in de top 3 en ik moet eerlijk zeggen dat het er allemaal goed uitziet…

  Mvg,
  Nanda

  1. Voerwijzer Meike

   Fijn dat Haaksbarf goed bevalt, maar het is inderdaad een stukje duurder dan KB mix. Ik vind groenten wel een gezonde toevoeging, dus ik raad zeker aan om dat toe te gaan voegen. In Haaksbarf zitten ook maar drie soorten groentes, dus ook daarbij zou ik nog wat andere groentensoorten adviseren.

 13. Nanda

  Pa
  Vergeten te zeggen dat ze alleen deze vleessoorten mogen hebben ivm allergieën …
  Waaronder ook nog ei, melkproducten en natuurlijk niet te vergeten de granen 😅
  Dus moet ik ze dan premix geven of niet…

 14. Jan

  Hallo Meike,

  Als ik alle diersoorten uit het KB mix assortiment afwissel is dan het advies bepaalde diersoorten wat vaker te geven dan andere en welke zouden dat dan zijn?

  Ondanks bovenstaande afwisseling m.b.t. diersoorten strooi ik over de maaltijden een beetje (helft van de aanbevolen hoeveelheid) van het KB RAW multivitamine supplement. Is dat een goede toevoeging?

  Groeten,
  Jan

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zelf zou dan wat meer voeren van de dieren die niet uit de intensieve veehouderij komen, het liefst wild. Bij duif, haas en fazant heb je daar de grootste kans op. Lam wordt ook diervriendelijker en gezonder gehouden dan gevogelte en konijn.

   Je kunt ook goed letten op hoe de ontlasting is op de diersoorten, misschien zijn sommige smaken wat te hoog in calcium voor je hond bijvoorbeeld.

   Ik ben zelf niet erg enthousiast over het vitamine-supplement van KB. Het is niet afgestemd op de mixen van KBraw en het bevat goedkope mineraalverbindingen. Liever zou ik zelf aanvullen wat er mogelijk mist, zoals zink, magnesium, jodium (zeewier) en mangaan (noten). Of een betere multi, die ook beter aansluit op deze voeding, zoals de multivitaminepoeder van Vitortho (voor mensen).

   1. Jan

    Hallo Meike,

    Bedankt voor je reactie!

    Hoe bepaal ik de dagelijkse hoeveelheid Vitortho voor een hond van 20kg? De multivitamine is eigenlijk een multivitamine voor mensen. Heb je daar ervaring mee?

    Ter info: onze honden krijgen normaal per maaltijd 180gr KB Mix toegevoegd met 20gr groenten en fruit. Extra toevoeging 1x per dag zalmolie en 1x per dag vloeibaar paardenvet. Daarnaast 2x per week een eitje door de maaltijd.

    Ik hoor het graag!

    Groeten,
    Jan

    1. Voerwijzer Meike

     Je kunt een maatschep poeder (4 gram) toevoegen per kilo vlees. Ja het is voor mensen gemaakt, maar dat maakt niet uit. De multi’s voor honden bevatten erg weinig zink, magnesium, jodium, mangaan en selenium terwijl de risico’s op tekorten daarvan op rauwe vleesvoeding groter zijn dan het risico op vitamine-tekort. Er zit juist vaak wel vrij veel vitamine A, en B-vitamines in, terwijl een tekort daarvan juist heel klein is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *