Luchtgedroogd voer (hond en kat)

Datum: 23 december, 2022
Laatst bijgewerkt: 17 juli, 2023

Luchtgedroogd voer heeft veel minder bewerking en verhitting ondergaan dan gewone brokken, zoals krokante en geperste brokken. Ook de ingrediënten zijn over het algemeen minder bewerkt en gezonder. In tegenstelling tot de meeste brokken bevat luchtgedroogd voer geen vleesmeel, en geen hoge hoeveelheden koolhydraten. Luchtgedroogd voer vind ik daardoor gezonder dan brokken.

De voordelen van luchtgedroogd voer

De voordelen van luchtgedroogd voer vergeleken met brokken:

  • Door het onder lagere temperaturen te verwerken (drogen) dan brokken, ontstaan er veel minder ongezonde stoffen
  • Meer voedingsstoffen blijven behouden
  • De kwaliteit van het eiwit blijft beter behouden
  • Er zitten minder koolhydraten in (in de merken die nu verkrijgbaar zijn)

De voordelen vergeleken met rauwvoer zijn:

  • je kunt het lang ongekoeld bewaren (vóór het openen van de zak)
  • je hoeft het niet te portioneren
  • er zitten geen bacteriën in, dus er zitten ook geen ziekmakende bacteriën in

Nadelen van luchtgedroogd voer

Het grootste nadeel is de prijs van het voer. Het is prijzig voer, doordat de ingrediënten en het droogproces relatief duur zijn.

Daarnaast kunnen niet alle honden en katten goed tegen het hoge eiwitgehalte in de meeste luchtgedroogde voedingen. Ook als dit geen probleem is op rauw eiwit, kan dit bij luchtgedroogde voedingen wel tot slechte ontlasting leiden.

Wat is luchtgedroogd voer?

Het idee van luchtgedroogd hondenvoer is dat de ingrediënten op lage temperaturen gedroogd worden, waardoor de kwaliteit zo goed mogelijk behouden blijft. Als de droogtemperatuur onder de 40°C blijft, blijven de eiwitten rauw en de enzymen intact. Het verschilt per merk welke temperaturen er gebruikt worden. Pala wordt nooit warmer gemaakt dan 39°C, maar Fresco en Sanadog geven aan de voeding tot 90°C te verhitten omdat dat wettelijk verplicht is. Ziwi Peak geeft aan dat de temperatuur laag genoeg is om de rauwe structuur van de eiwitten te behouden. Rauwe eiwitten kunnen een voordeel hebben voor honden met voedselallergie; sommige honden reageren alleen op de gedenatureerde eiwitten reageren en niet op rauwe eiwitten van hetzelfde diersoort.

Hoe wordt het gemaakt?

Alle ingredienten worden gemalen, gemengd en platgewalst. De platte ‘lap’ wordt luchtgedroogd met temperaturen waarbij de meeste enzymen overleven en de eiwitten rauw blijven. Nadat het gedroogd is, wordt het in stukjes gesneden. In de zak zitten dus geen brokjes, maar platte stukjes gedroogd vlees met toevoegingen zoals kruiden en groenten en in sommige gevallen toegevoegde vitamines en mineralen.

Brokjes Fresco
Brokjes van Fresco Dry Raw Food Beef

Is luchtgedroogd voer compleet?

Sommige merken bieden complete luchtgedroogde voedingen, maar niet alle luchtgedroogde voedingen zijn compleet. Je moet zelf opletten of de voeding echt compleet is. Dit wordt extra lastig gemaakt doordat sommige merken het voer wel compleet noemen terwijl dit niet zo is, of hier vaag over doen.

Luchtgedroogd voer kopen

De merken luchtgedroogd voer die in Nederland en België verkrijgbaar zijn:

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter