Review Pala – luchtgedroogd hondenvoer

Datum: 2 november, 2022
Laatst bijgewerkt: 19 april, 2023

Pala is hondenvoer dat op lage temperatuur wordt gedroogd en geen synthetische toevoegingen bevat. Er zijn zes verschillende smaken. Pala heeft onder andere recepten voor

  • Pups
  • Honden met allergie voor rund en/of kip
  • Honden met behoefte aan purine-arm dieet

Wat vind ik van het luchtgedroogde voer van Pala?
Ten eerste heb ik de voorkeur voor luchtgedroogde voeding boven de sterk verhitte en bewerkte “normale” brokken (geperst, krokant, gestoomd, semi-moist). De voedingsstoffen blijven veel beter behouden, en er ontstaan geen schadelijke stoffen. Pala is zo samengesteld dat er geen synthetische toevoegingen zijn om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Pala is dus relatief natuurlijke voeding en daarmee ook een goed alternatief voor rauwvoer.

Er zijn een paar voedingsstoffen die in hogere hoeveelheden in het voer zitten dan mij ideaal lijken. Pala Petfoods zegt dat dit geen probleem is, omdat het om voedingsstoffen uit natuurlijke bronnen gaat en niet om synthetische toevoegingen. Meer hierover in de uitgebreide review verderop in dit artikel.

Door de ongewone hoeveelheden van sommige voedingsstoffen durf ik het niet aan te bevelen om langer dan een half jaar als enige voeding te geven. Ter afwisseling of voor tijdelijk gebruik wel een aanrader.

Pala stukjes

Welke smaak kiezen
Je kunt natuurlijk elke smaak kiezen die je wil, maar het meeste in balans vind ik

  • voor volwassen honden: recept 3 en recept 4 afwisselen
  • Voor pups: recept 4
  • Voor honden met behoefte aan een purine-arm dieet: recept 3 en recept 4

Pala kopen
Pala kun je online bestellen bij hondjekoek.nl

De recepten en ingrediënten
Er zijn zes verschillende recepten. Ze bevatten allemaal minimaal 82% vlees, organen en/of vis en daarnaast 13-14% groenten en fruit (zoals wortel, biet, selderij, broccoli, bessen, banaan) en 3-4% superfoods zoals zwarte knoflook, kelp, duindoorn, zalmolie en tarwegras. Als calciumbron worden eierschalen gebruikt. Als antioxidanten zijn natuurlijke tocopherolen met rozemarijnextract en citrusbioflavonoiden toegevoegd.

Pala hondenvoer zakken

ReceptEiwitbronnenAnalyse
1 Original36% kip, 24% zalm, 24% rund44% eiwit
29% vet
7% koolhydraat
1,5% calcium
1% fosfor
2 Chicken & Salmon52% kip, 30% zalm45% eiwit
27,3% vet
6,8% koolhydraat
1,5% calcium
1% fosfor
3 Beef & Salmon50% rund, 33% zalm44% eiwit
30,6% vet
7,3% koolhydraat
1,6% calcium
0,86% fosfor
4 Rabbit, Herring & Salmon38% haring, 27% konijn, 13% zalm, eigeel45% eiwit
23% vet
7% koolhydraat
1,2% calcium
1% fosfor
5 Chicken69% kip, 8% ei39% eiwit
34% vet
6% koolhydraat
1,5% calcium
1,1% fosfor
6 Turkey, Duck & Herring38% kalkoen, 19% eend, 19% haring, 3% ei 39,9% eiwit
31,4% vet
8,8% koolhydraat
1,4% calcium
1,2% fosfor
7 Lamb & Herring41% lam, 31% haring, 6% ei43% eiwit
34% vet
6% koolhydraat
1,4% calcium
1,1% fosfor

 

Uitgebreide review van voedingsstoffen
De samenstellingen zien er goed uit, alhoewel de hoeveelheden niet duidelijk is welke organen er precies in zitten en in welke hoeveelheden. Gelukkig zijn er analyses van alle essentiële voedingsstoffen, waaraan we kunnen zien hoe compleet en gebalanceerd de voedingen zijn. Deze analyses zien er goed uit, alle voedingsstoffen zitten er in voldoende hoeveelheden in, maar er zijn een paar dingen die me opvallen:

Mineralen
Sommige recepten bevatten enorm veel jodium, zink en/of mangaan, zelfs hoger dan de Fediaf als legaal maximum aangeeft. Pala Petfoods geeft aan dat de hoge hoeveelheden van deze mineralen geen problemen geven als het om mineralen uit voedingsmiddelen gaat, alleen als het om toegevoegde supplementen gaat. Volgens de dierenarts van Pala Petfoods zijn er geen negatieve gezondheidseffecten gelinkt aan de hoeveelheden die in het voer zitten. In rauw en gekookt voer komen vooral tekorten voor van deze mineralen, eigenlijk nooit zulke hoge hoeveelheden. Ik heb daar dus weinig ervaring mee. Voor jodium is er te weinig onderzoek om een goed maximum-level te kunnen vaststellen, maar het zou op de lange termijn een negatieve invloed kunnen hebben op de schildklier. Het is wel zo dat hoge hoeveelheden jodium uit zeewier minder schadelijk is dan uit kaliumjodide (wat in brokken zit). Voor mangaan kan ik helemaal geen onderzoeken vinden naar gevolgen van hoge hoeveelheden, alleen dat dit in brokken ook wel eens voorkomt. Voor zink zit het risico volgens mij vooral in de balans met koper. Deze hoge hoeveelheid zink beperkt de opname van koper.

Vitamine A
Sommige recepten bevatten enorm veel vitamine A. De hoeveelheden zijn niet hoger dan toegestaan, maar ze zorgen mijns inziens wel voor onbalans met vitamine D. In recept 5 zit bijvoorbeeld 129x zoveel vitamine A als vitamine D, terwijl ik dat het liefst onder de 20x zie. Pala Petfoods maakt zich geen zorgen over vitamine A/D-ratios in hun voer, onder andere doordat het vitamine A uit natuurlijke bronnen is.

Voor pups
Sommige ‘voor alle leeftijden’ recepten bevatten voor pups wat minder chloride, ijzer en/of koper dan pups minimaal nodig hebben volgens de Fediaf richtlijnen. Ook hierop is het antwoord van Pala dat dit geen probleem is, doordat het om goed opneembare mineralen gaat uit natuurlijke bronnen. Hier kan ik me in vinden, aangezien de Fediaf-richtlijnen zijn opgesteld op basis van slechter opneembare supplementen en voer met antinutriënten die de opname van de mineralen beperken.

Omega-vetzuren
Er zitten hoge hoeveelheden omega 3 en omega 6 in. Omega 3 en 6 zijn essentieel voor een goede gezondheid, maar het zijn onstabiele vetzuren die sneller oxideren dan andere vetzuren. Hierom is het belangrijk dat er genoeg antioxidanten in het voer zitten om oxidatie in het voer en in het lichaam tegen te gaan. Pala bevat extra antioxidanten (tocopherolen en rozemarijnextract), dus ze zullen hier rekening mee gehouden hebben. Om de schade te beperken is het belangrijk om de zak na openen luchtdicht en niet te lang te bewaren, bijvoorbeeld maximaal twee weken.

Vitamine B
Er zitten hoge hoeveelheden van sommige B-vitamines in. Een teveel wordt gewoon uitgeplast, dus het is geen probleem, maar het is vooral opvallend omdat met rauwvoer deze hoeveelheden nooit gehaald worden. In Pala zit soms wel 100x de minimum aanbevolen hoeveelheid van een B-vitamine, terwijl in kvv meestal rond de 0,8-1,5x de aanbevolen hoeveelheid zit. Pala Petfoods geeft aan dat dit komt door de ‘natural boosters’ zoals tarwegras.

Kortom
Er zitten wat hoge hoeveelheden van sommige voedingsstoffen in. Dit is opvallend omdat ik in natuurlijke voeding (zonder premix) nog nooit zulke hoge hoeveelheden ben tegengekomen. In het geval van de mineralen en vitamine A vind ik dit niet ideaal. Omdat er geen combinatie mogelijk is zonder hele hoge hoeveelheden mangaan en zink, durf ik de voeding niet voor lange termijn als hoofdvoeding aan te bevelen.

Meer informatie over de voeding en het merk vind je op https://palapets.com

14 Comments

  1. Jelle

    Beste Meike,

    Ik zoek een luchtgedroogde voeding die ik wel voor altijd aan mijn hond kan voeren, maar er is er geen 1 die jij goedkeurd, in ieder geval niet voor langere tijd.
    Ik wil geen Kvv voeren.
    Ik zou graag Pala of Sanadog gaan voeren, maar twijfel door jou beoordeling over het luchtgedroogde voer.
    Wat ik mijzelf wel afvraag, hebben degene die deze voeders samenstellen het dan allemaal mis… je zou toch denken als je een goede luchtgedroogde voeding koopt, dat die van goede kwaliteit mag zijn en je deze dan een leven lang mag/kan voeren.

    1. Voerwijzer Meike

      Ja zou je denken, maar helaas bestaan er echt voedingen die uit balans zijn. Er bestaan ook brokken die uit balans zijn. Ik denk dat Ziwi Peak het meest compleet is. Je kunt ook merken afwisselen om het risico op tekorten en overschotten te voorkomen en/of de analyse goed bekijken.

      1. Jelle

        welke merken zou jij dan aanbevelen die een goede combinatie kunnen zijn met de Ziwi Peak?
        Wij hebben zojuist de analyse van de kip en beef bekeken en die lijkt nu goed vergeleken met jou laatste post over Ziwi Peak.
        Zowel bij de kip als de beef blijft de verhouding tussen vitamine A en D onder de verhouding die jij wenselijk vindt, maximaal 15 keer zoveel, dat lijkt dus te zijn veranderd.
        Zou jij daar nog een keer naar willen kijken a.u.b.

        Fijne dag en vriendelijke groeten!

        1. Voerwijzer Meike

          Ik zie dat de samenstellingen van Ziwi Peak inderdaad verandert zijn, en dat de hoeveelheid vitamine A en D nu bij Ziwi Peak Beef in ieder geval ook goed in balans is. De andere smaken moet ik nog analyseren. Ziwi Peak Kip ziet er ook goed uit. Met welk merk je dit het beste kan combineren kan ik zo niet zeggen, ik ken de samenstellingen niet uit mijn hoofd. Hopelijk kom je er uit door mijn reviews te lezen, en uitproberen kan ook veel duidelijkheid geven.

  2. Marieke

    Ik lees wekelijks op de site, heb er al zoveel van geleerd.
    Ik kocht bij hondje koek een zakje treats van dit merk, mijn hondje vindt het heerljjk. Maar ik vind het vetpercentage wel heel erg hoog, klopt dat? Ik liever niet een dik bijzettafeltje als hond. Als aanvulling zou ik het toch kunnen voeren, bij blik van vetconcept?

  3. Aukjeh

    Dank voor je reactie Meike,

    Dat zeg je precies goed, een “duidelijke waarheid” die is er duidelijk niet.
    Nou ja, recept nummer 4 dan wel, maar ook weer teveel mangaan.
    Overal waar “te” voor staat, daar ben ik meestal terughoudend mee.

    Ik heb al besloten om dit niet aan ons meisje te geven, ik hou het wel bij vers vlees en mocht het dan eventjes niet kunnen, omdat je bijvoorbeeld eventjes weg bent, dan maar een goed brokje, of gestoomd.

    Toen ik alles las en bestudeerde en er contact over opnam dacht ik, “dat ziet er goed uit” maar ik kan niet anders zeggen, dan dat het een tegenvaller is.

    Fijne dag nog.

  4. Aukjeh

    Mooi en duidelijk geschreven review Meike.

    Zo zie je maar hoe verschillend alle antwoorden en bevindingen zijn. Na contact met hondjekoek, werd mij geadviseerd om recept 3 niet aan een pup te geven, na zoeken, lezen, analyseren, dacht ik, ik neem ook eens even contact op met Pala, ik werd netjes te woord gestaan.
    Zij zeiden tegen mij, ik mocht alle recepten geven aan een pup van 7 maanden mits je de recepten afwisselt, dus wisselen tussen de 6 smaken, zakje op…..nieuw recept en zo door en dus niet alleen recept 3.

    Nu ik jou bevindingen zo lees, die altijd verhelderend zijn denk ik, goh Meike zegt toch heel iets anders, bij jou staat voor pups recept 4.
    Maar als ik dan lees, honderd x dit en 120 x dat teveel denk ik, hoe zit het nou?
    Pala zegt dan dat het geen kwaad kan omdat alles uit natuurlijke voedingstoffen komt zoals de jodium en dergelijke waar jij van vind dat het wel erg veel is.

    Hoe zit het nou echt? Een pup mag wel alle smaken hebben, als je maar steeds een smaak afwisselt, of alleen recept 4?

    Ik denk dat je me wel snapt 3 bronnen, allemaal een ander verhaal, dat is best verwarrend.

    1. Voerwijzer Meike

      Dat is een goede vraag, hoe zit het nou echt? Als er een duideljke ‘waarheid’ was, was dat handig geweest, maar die is er niet. Pala heeft kennelijk een wat andere visie op de hele hoge hoeveelheden van sommige mineralen, en vind dat ook voor pups geen probleem.

      Waarom zie ik recept 4 als meest gebalanceerd voor pups?
      – dit is de enige smaak met een ‘normale’ hoeveelheid jodium
      – dit is (samen met recept 3) de smaak met de normaalste hoeveelheid vitamine A
      – er zit nog steeds erg veel mangaan in, maar deze is minder extreem hoog dan smaken 5 en 6
      – dit heeft (samen met recept 5) de beste calcium/fosfor-verhouding

      Bij het afwisselen van alle smaken voer je hogere hoeveelheden jodium en vitamine A dan als je alleen recept 4 voert.

      Recept 3 is juist niet geschikt voor pups, de calcium/fosfor-verhouding is te hoog. (1.9, terwijl maximum 1.6 is en ideaal 1.2)
      de hoeveelheid mangaan is te hoog,

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter