Gekookt hondenvoer – merken vergelijken

Datum: 24 januari, 2022
Laatst bijgewerkt: 12 april, 2024

Gekookt voer vergelijken

Ben je op zoek naar gekookt hondenvoer, maar weet je niet goed welk merk je moet kiezen? Om je te helpen vind je hier een overzicht van de drie merken die op dit moment in Nederland en België verkrijgbaar zijn. (Butternut Box is in nu nog niet in België verkrijgbaar, maar waarschijnlijk later dit jaar wel)

De drie merken (vergelijking onderaan de pagina)

Welk merk kiezen?
Waar ben je naar op zoek? Hier een paar suggesties.

 • Goedkoopst: Butternut Box
 • Meest gemakkelijk: Butternut Box en Dog Chef
 • Beste voer (vind ik): Pure Instinct en Dog Chef
 • Voor pups: alle merken zijn voor pups geschikt
 • Bij allergie: afhankelijk van de allergie, bijvoorbeeld Pure Instinct Paard, Butternut Box Kalkoen of Dog Chef Eend
 • Bij aandoening: afhankelijk welke aandoening, je kunt contact opnemen met de merken om te vragen naar de opties
 • Duurzame optie: Butternut Box Ready Steady Veggie

De grootste verschillen
De grootste verschillen tussen de merken zijn:

 • Pure Instinct bevat het meeste vlees en gebruikt minder supplementen en meer orgaanvlees als mineraal-leveranciers.
 • Butternut Box bevat het meeste koolhydraten, en gebruikt een minder efficiënte omega 3-bron (lijnzaad ipv visolie)
 • Dog Chef bevat het meeste groenten en prebiotica.

Los kopen of abonnement?

Pure Instinct kun je los kopen en is alleen in rollen van 500 gram verkrijgbaar. De andere twee merken koop je per aantal weken (abonnement) en passen de protiegrootte aan op je hond.

Overzicht Gekookt voer-merken
Wat? Pure Instinct Dog Chef Butternut Box
Verhoudingen ongeveer (verschilt per maaltijd) 80% vlees
10% groenten
7% zetmeelbron
55% vlees
30% groenten
5-20% zetmeelbron
60% vlees
15% groenten
20% zetmeelbron
% dierlijk eiwit op droge massa* 41% 35% 38%
% koolhydraten op droge massa* 10% 26% 28%
Zetmeelbron Rijst Rijst of
boekweit of
haver of
aardappel of zoete aardappel of een combinatie
bataat of
aardappel en
peulvruchten
Oliën  1% zalmolie 0,5% zonnebloem-, koolzaad- en saffloerolie
0,5% visolie
Lijnzaadolie
zonnebloemolie
Mineraal-supplementen Sulfaten en
eierschalen
Chelaten
calciumcarbonaat en calciumfosfaat
Chelaten
calciumcarbonaat en calciumfosfaat
Portiegroottes  500 gram aangepast per hond aangepast per hond
Kosten per kg (hond 15 kg per 6 weken bestellen) €11,10 €7,22 €5,90
Verkrijgbaar als Losse rollen Abonnement Abonnement

* door de hoeveelheden eiwit en koolhydraten op droge massa te vergelijken (dus het vocht niet meegerekend), krijg je een beter beeld van hoeveel de hond er van binnenkrijgt. Dat komt doordat de hoeveelheid vocht in groenten hoger is dan in vlees en graan/aardappel. 

Wil je weten hoe gekookt hondenvoer gemaakt wordt en waarom het gezond is? Ga naar

Gekookt hondenvoer

22 Comments

 1. Febe Van Der Elst

  Hi Meike,
  Een van mijn honden (senior) heeft de laatste tijd wat meer moeite met het verteren van de kvv. Dus zou ik graag overstappen naar een gekookte voeding om te zien hoe dit gaat. Ik weet uit ervaring dat pure instinct een goed merk is en lijkt me toch wat beter is dan dogchef en butternut? is het een optie om pure instinct en een van de andere te combineren?
  Bij de laatste twee bloedonderzoeken waren de leverwaarde lichtjes aan de hoge kant. Bij pure instinct lijkt de kip variant dan een goeie optie, zijn er bij de andere merken soorten die je wel/niet aanraadt ivm de lever?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja je kunt prima verschillende merken gekookt voer combineren. Ik weet niet alle samenstellingen uit mijn hoofd, dus heb zo geen kant en klaar advies, maar de merken hebben zelf goede kennis in huis en kunnen je hier goed in adviseren. Succes!

 2. Martine1954

  Dag Meike
  Mijn beagle (8j) , ik wil haar op gestoomde voeding zetten. Door haar aandoening , IBD ,zou dit beter verteerbaar zijn dan kvv, advies v d dierenarts . Ik ben bij de verdeler en producent van Top Dog gegaan ,maar veel varianten hebben ze niet en daarom raadden ze me aan van kvv worsten compleet ook te mogen gaan stomen. In de groep op facebook van ” ik voer kvv ” waren de reacties nogal verdeeld. Niet doen omdat er bot in zit en ook qua structuur van het rauw vlees verandert .Als dit zo is wat raad u mij aan te doen met die kvv worsten ?

  1. Voerwijzer Meike

   Het zelf stomen van rauwvoer is een optie, maar inderdaad is het goed om dit alleen te doen als het bot fijngemalen is. Het bot wordt na verhitting minder goed verteerbaar, ook als het fijngemalen is, maar voor een volwassen hond is dit geen probleem. De structuur van het vlees veranderd inderdaad (denaturatie), maar dit is voor de meeste honden ook geen probleem. Sommige honden kunnen zelfs beter tegen verhit vlees dan tegen rauw vlees. Als het een tijdje goed gaat op verhitte kvv, kun je in overleg met dierenarts kijken hoe het gaat als je heel rustig op rauw overgaat.

 3. Lausas

  Ik kan overigens ook over op brokken, als dat beter is? Hij is een redelijk makkelijke eter. tot nu toe gaat alles er prima in. Zie door alle opties niet meer zie goed wat nu beter is haha
  Brok lijkt me wel veel handiger! Maar wil hem wel wat goeds geven. Dat verdient hij wel 😉

 4. Peter Müller

  Hoi Meike.Wij zijn naar veel zoeken en de dierenarts er achter gekomen dat mijn newfoudlander allergie heeft voor wat er in hondenbrokken zit.De dierenarts stelde voor een insecten brok .Heb zitten kijken zag ik ook imby brokken voor bij komen .Hoe denk jij over deze brok .gr.Peter

     1. Voerwijzer Meike

      Omdat ik nog bezig ben met het artikel, en deze waarschijnlijk volgende week pas online komt, zal ik hier alvast mijn favoriete merken zetten: Bazoef, Yora, Imby (puppy) en Eat Small (Active

 5. Lausas

  Hi!
  Ik ben een beetje zoekende wat goed is voor mijn 11 jarige teckel. Hij krijgt nu Darf KVV en voeg daar zelf wat licht gekookte groenten en vers fruit aan toe maar twijfel of KVV niet te lastig verteren is voor hem, aangezien hij wat ouder wordt. Is gekookt voer dan beter? Of wat zou je anders aanraden? Hij is nog redelijk fit. Krijg wel het idee dat hij soms wat last heeft van zijn buikje. Is af en toe echt fanatiek op zoek naar gras, al kotst hij dat niet uit.. Hoop dat je kan helpen 🙂

   1. Voerwijzer Meike

    Je kunt kijken of de buikpijn en het gras eten minder wordt op gekookt voer. Het kan ook zijn dat het rauwvoer dat je nu geeft bijvoorbeeld te vet is en dat het niet perse ligt aan het rauw zijn.

    Ja het tijdelijk (of langdurig) combineren van rauwvoer en gekookt voer is geen probleem.

    Laat je straks weten hoe het gaat?

     1. Lausas

      (Mijn reactie is een reply hierop, excuus voor de losse post! )

      Ik kan overigens ook over op brokken, als dat beter is? Hij is een redelijk makkelijke eter. Tot nu toe gaat alles er prima in. Zie door alle opties niet meer zie goed wat nu beter is haha Het moet wel voor senior zijn, dat lijkt me wel goed aangezien hij 11 is.
      Brok lijkt me wel veel handiger! Maar wil hem wel wat goeds geven. Dat verdient hij wel 😉

     2. Voerwijzer Meike

      Brokken zijn niet gezonder dan gekookt voer. Je zou ook eerst kunnen kijken of een ander rauwvoer-merk beter gaat, dat is minder duur dan gekookt voer. Bijvoorbeeld Pure Instinct of Rodi, een compleet voeding dat niet vet vlees gebruikt. Zijn beide prima voor senior honden.

      https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/rodi-complete

      https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/pure-instinct-kvv/

      Als dat niet de oplossing is, zou ik zeker gekookt voer proberen.

    1. Lausas

     Ha Meike,
     ik ga denk ik Rodi proberen. Daar zit veel minder vet in (als ik de tabellen goed lees, maar puur afgaand op percentage) en zit wat extra groenten in. Maakt het nog uit welke Rodi of zijn ze allemaal in jouw tabel (op de Rodi pagina) prima? Darf is bijna op dus ga dat dan kopen. Kan ik ook in een keer overstappen eigenlijk? Dankjewel voor het meedenken in ieder geval! Groet, Laura

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter