Gevriesdroogd hondenvoer

Datum: 8 mei, 2012
Laatst bijgewerkt: 6 december, 2021

Hoe vriesdrogen werkt

Het principe van vriesdrogen is sublimatie: het vocht wordt verdampt vanuit vaste vorm (ijs) en dus zonder dat het vocht vloeibaar (water) is. De twee factoren die cruciaal zijn voor de staat (vast, vloeibaar of gas) van vocht zijn temperatuur en luchtdruk. Bij een normale luchtdruk verdampt water bij 100 graden celcius. Zit je hoog in de bergen, waar de luchtdruk lager is, verdampt water al op een lagere temperatuur. Bij vriesdrogen wordt er zo’n hoge luchtdruk gecreeerd (vacuum), dat het water verdampt onder zeer lage temperaturen.

Het proces ziet er zo uit:
1. Het gemalen vlees (en evt overige ingredienten) wordt in de machine gelegd.
2. De temperatuur wordt ver onder nul gebracht en het vlees bevriest.
3. Er wordt vacuum getrokken tot een luchtdruk van 0.06 ATM.
4. Nu wordt de temperatuur iets verhoogd (nog steeds ver onder nul), waarbij het ijs verdampt.
5. Na vele uren is bijna al het ijs verdampt en is het voer gevriesdroogd.

Waarom gevriesdroogd voer?
Wanneer vlees in het voer in rauwe staat gevriesdroogd wordt, blijft het rauw voer.
Je hebt dus alle voordelen van rauwe vleesvoeding.

Bij het vriesdrogen:

 • blijven de eiwitten rauw, ze veranderen dus niet van structuur (denaturatie)
 • blijven bijna alle voedingsstoffen behouden. Er hoeven dus geen supplementen aan toegevoegd te worden zoals bij brokken, tenminste als de samenstelling compleet is. Sommige vitamines verminderen na verloop van tijd, maar dat heb je altijd als je voeding bewaart.
 • overleven de enzymen in het vlees, die kunnen helpen bij de vertering
 • blijven de geur en smaak nagenoeg hetzelfde
 • blijven ook de bacteriën (die meestal gezond zijn voor een hond) in het vlees slapend aanwezig

Verder heeft gevriesdroogde voeding de praktische voordelen dat:

 • het erg licht is
 • je er weinig van hoeft te voeren
 • je het lang kunt bewaren (vóór het openen van de zak)
 • het makkelijk te bewaren is (geen vriezer/ijskast nodig)
 • je het niet hoeft te portioneren, zoals met rauwe vleesvoeding

Een nadeel is dat het voer prijzig is in aankoop, doordat vriesdrogen een duur proces is.

Wat is gevriesdroogd voer?
Vriesdrogen is een methode waarbij vocht wordt onttrokken aan het vlees onder zeer lage temperaturen. Het vriesdrogen is een relatief duur proces, maar levert door de lage temperatuur (onder nul) voordelen boven andere manieren van conserveren die worden toegepast om voedsel houdbaar te maken. Er zijn geen antioxidanten of conserveringsmiddelen nodig om het voer goed te houden.

Hoe moet je gevriesdroogd voer voeren?
Het is heel simpel om gevriesdroogd voer te voeren.

 1. doe de juiste hoeveelheid voer in een bak
 2. doe er drie keer zoveel warm (maximaal 37 graden) water bij
 3. en schotel het voor

Als de hond het niet meteen wil eten, bewaar het dan maximaal twee dagen in de koelkast. De droge voeding hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Een nog gesloten zak kan jaren bewaard worden, een aangebroken zak 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de luchtvochtigheid, hoe vochtiger de lucht hoe korter het goed blijft.

Welke merken zijn er?
Er zijn in Nederland en België twee merken die complete gevriesdroogde maaltijden voor honden biedt:

Tot 2019 was ook het merk K9 Natural verkrijgbaar, maar dat wordt nu niet meer in Europa verkocht. 

Ga door naar

Gevriesdroogd voer vergelijken

Beoordeling
Gevriesdroogd vlees is in principe rauw vlees en hiermee een goed alternatief voor rauwe vleesvoeding (kvv of zelf samengesteld). Voor veel rauw-voerders een handig product om in de vakanties te voeren of tijdens een dagje weg. Ook voor honden met darmproblemen, voor wie normaal rauwvoer geen optie is, kan gevriesdroogd voer een oplossing zijn

——————————————————————————–
Bronnen

Freeze Dried Dog Food, dogs.lovetoknow.com
http://dogs.lovetoknow.com/wiki/Freeze_Dried_Dog_Food

De invloed van drogen, steriliseren en vriezen op de voedingswaarde van voedingsmiddelen, kanenpieper.be (artikel niet meer beschikbaar)

How Freeze-Drying works
http://science.howstuffworks.com/innovation/edible-innovations/freeze-drying.htm

A guide to freeze dried dog food
http://www.vetinfo.com/freeze-dried-dog-food.html

Freeze-drying from Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Freeze-drying

Freeze Drying 101 on Youtube
http://youtu.be/XKPZ8sCwioo

Eén reactie

 1. bonobo

  hoi Meike,
  Welk merk natvoer zou je me kunnen aanraden voor een hondje met gevoelige darmen.
  Hij krijgt momenteel brokjes van sanimed nml weight control en vlees van specific  nml weight reduction en hier doen zijn darmen het goed op maar wil eigenlijk wat beters gaan voeren dus k9 naturel en hopend dat hij het kan verdragen

  1. Voerwijzer Meike

   Qua rauwe vleesvoeding kun je heel goed Bandit of Haaksbarf proberen (zie ook het artikel De beste kvv), maar ook merken als Barfmenu, Tamro en Alaska zijn prima.

   Goede merken verhit natvoer zijn bijvoorbeeld Renske, Smølke, Rodi Treat Train & Travel en Ropadog Takeaway. 

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou het wel afwisselen met rund als dit de hoofdvoeding is, en met gevogelte. Bijvoorbeeld rauwe vleesvoeding, natvoer of snacks van gevogelte. Op die manier zou het compleet moeten zijn, in ieder geval voor een volwassen hond.

   Ja ik vind het beter dan brokken, al die schadelijke en kankerverwekkende stoffen die bij de verhitting en bewerking ontstaan, zitten niet in gevriesdroogd voer.

 2. Voerwijzer Meike

  Hoi Inge, dat is prima zo! Zowel het natvoer dat je geeft als Orijen Freeze Dried zijn geschikt voor pups en de puppybrokken van Orijen natuurlijk ook. 

 3. Inge

  Hoi 
  ik mix 1 gevriesdroogd burgertje van  Orijen met 75gr van  Animonda Vom Feisten Natvoer voor puppy’s zo eet mijn pup van 4 maand 125 gr voer en tussenin eet ze gedurende de rest van de dag de puppybrokken van Orijen naarmate ze honger heeft… kan ik dat blijven doen of  is dit helemaal fout? 

 4. Simone Tor

  gevriesdroogd lijkt mij de beste optie als wij gaan reizen zonder koelkast. Kan ik dan in de wintermaanden kvv en kipkarkas etc voeren en ‘s zomers 4 maanden de gevriesdroogde brokken? Is er dan geen omschakeling voor de hond? 
   

 5. Voerwijzer Meike

  Klopt hoor Jessica, de brokjes zuigen zich niet echt vol water, ze zwellen dus niet op. Misschien lijkt dat op de foto zo, maar ook bij mij was dat niet het geval. Misschien dat ik (op de foto dus) een kleiner bakje heb gebruikt waardoor de brokjes groter lijken. Ons hondje eet er namelijk maar 40 gram per dag van.

 6. Jessica

  Wij hebben de K9 lam variant.
  Echter vraag ik me af of er iets niet goed is aan onze zak. Want op 1 schepje voer moet 1 schepje water volgens de zak. Maar het blijft vrij hard en het is zeker niet het dubbelen van de drogen brokjes. Het lijkt niet op het fotootje zeg maar. Ook niet als ik het langer laat staan of meer water toevoeg.
  Overigens hebben we het gekocht voor het geval dat het vlees niet op tijd uit de vriezer zou zijn of dat we een paar dagen met vakantie zijn. Het ruikt behoorlijk, de hond vindt dat geen punt, ik zelf vind lam niet zo heel lekker ruiken 😉 

 7. Leonneke

  Zijn deze gevriesdroogde brokken ook geschikt als ‘ beloning’ tijdens de training ? Of kun je ze alleen voeren als ze in het water ‘ geweld’ hebben ? Greetz Leonneke!

  1. Voerwijzer Meike

   Dit is prima geschikt als beloning bij het trainen, wellen is geen eis. Voor mijn kleintje zou ik de brokken wel te groot vinden, en ze worden snel korrelig. Misschien zijn er wel beter geschikte gevriesdroogde trainingssnoepjes dan deze complete voeding.