De beste hondenbrokken met insecten

Datum: 17 juli, 2023
Laatst bijgewerkt: 21 maart, 2024

Ben je op zoek naar een goede hondenbrok met insecten? In onderstaande tabel vind je mijn favorieten hondenbrokken met insecten voor volwassen honden. 

Merk (en prijscategorie) Beoordeling
Bazoef
Website

€€€
Bazoef bevat samen met Eat Small Active de hoogste hoeveelheid eiwit uit insecten. Bazoef bevat geen geïsoleerd plantaardig eiwit. De mineralen zijn deels als chelaten toegevoegd, dit is de best opneembare vorm. Het is aangevuld met 1500 mg taurine.
Nadeel: vitamine E in minder opneembare vorm
Yora
Website

Bestellen bij Medpets

€€€€
Bevat de hoogste hoeveelheid vers toegevoegde insecten (40%), maar bevat met 23%/24% iets minder eiwit dan de andere merken. Het is aangevuld met een beetje glucosamine en chondroïtine.
Nadeel: geen carnitine en taurine toegevoegd
Eat Small
Website

€€
De variant Active bevat samen met Bazoef de hoogste hoeveelheid insecten-eiwit. Dit is aangevuld met een beetje erwteneiwit. De smaak Balance zou ik niet snel aanbevelen.
Nadeel: bevat de minst-goed opneembare vorm van zink (zinkoxide)
Imby
Website

Verkrijgbaar in Haarlem bij De Houten hond
Vooral de puppyvariant (die ook voor volwassen honden geschikt is) raad ik aan. Deze bevat 28% eiwit uit 19% insecteneiwit, aangevuld met aardappeleiwit en erwteneiwit. De mineralen zijn deels als chelaten toegevoegd, dit is de best opneembare vorm. Het is aangevuld met 1500 mg taurine en een klein beetje glucosamine.
Nadeel: bevat wat minder insecten-eiwit dan de andere merken in deze tabel.

Alle merken uit de tabel hierboven bevatten weinig efficiënte omega 3, dit kun je zelf toevoegen.

Waar baseer ik de beoordeling op?

Voor gezonde volwassen honden kijk ik als eerste naar de hoeveelheid eiwit uit insecten, en welke plantaardige eiwitten zijn toegevoegd. De meeste insecten brokken bevatten weinig insecten, en de meest eiwit is dan vooral geïsoleerd plantaardig eiwit. Vervolgens let ik op de gezonde en minder gezonde toevoegingen. Ik kijk bijvoorbeeld naar de toevoeging van carnitine en taurine, omdat dit gezonde stoffen uit vlees zijn. Tenslotte let ik op mijn algemene basis-criteria.

Voor allergische honden 

Voor allergische honden kijk ik ook naar de ingrediënten die een allergische reactie kunnen geven. Zo gebruiken sommige merken kippenvet. Voor veel allergische honden is dit geen probleem, maar voor sommige honden wel, dus voor de zekerheid kun je dat vermijden. Alle brokken in mijn lijst zijn qua ingrediënten geschikt voor allergische honden. Met Yora heb ik goede ervaringen, de andere merken (nog) niet.

Welke merken heb ik vergeleken?

Ik heb van de volgende merken de insecten brokken ook bekeken: Meradog, Bellfor, Trovet, Virbac HPM, Select Gold, Qizen, Sanimed, Bugsforpets, Seberus, Green Petfood, Alsa Nature, Jarco, Schecker, Animals Choice, Naturavetal, Greenwoods, Concept for Life, O’canis, Goood, Hello Teds, Sanadog.

Dat ze niet in mijn lijstje met favorieten staan, betekent niet dat ze slecht zijn, en misschien in specifieke situaties juist wel de beste keuze. 

Ben je op zoek naar de brokken met de hoogste hoeveelheid insecten-eiwit? Kijk dan eens naar Virbac HPM Veterinary Insect en Sanadog Insect. Virbac staat niet in het lijstje omdat het ook dierlijk vet en gehydrolyseerde lever bevat, dat kan bij allergie soms ook een reactie geven. Virbac bevat ook BHA, wat veel mensen willen vermijden. Sanadog staat niet in het lijstje, omdat het aanvullend voer is en daarmee niet geschikt om langdurig als hoofdvoer te geven. Als aanvulling of tijdelijk is het wel geschikt.

Goedkope hondenbrokken met insecten?

De merken die hondenbrokken met insecten aanbieden voor de laagste prijs zijn Alsa Nature, Green Petfood, Greenwoods. Bellfor geperst, Concept for Life. Deze merken bevatten over het algemeen minder insecten en meer plantaardig eiwit, geen groente of fruit en geen toevoegingen zoals carnitine of taurine.

Zijn er ook kattenbrokken met insecten?

Ja die zijn er ook, maar ik heb slechts drie merken gevonden die dit aanbieden: Yora, Imby en Concept for Life. Van deze drie brokken, vind ik Imby de beste. Imby bevat meer insecteneiwit, minder koolhydraten en betere kwaliteit plantaardige eiwitten (aardappel in plaats van maïs. 

38 Comments

 1. Martijn

  Nu lees ik ook veel over volledige plantaardige diëten en nu vroeg ik mij dus eigenlijk af of dit geen kwaad kan omdat er ook veel positieve geluiden zijn.
  Daarnaast vraag ik mij af of ik dan i.p.v een brok ook gewoon verse groente kan halen bv zoete aardappel, erwten, sperziebonen en hier BSL larven en een premix aan toe kan voegen? Bij dit menu zou ik dan wellicht wel nog kalkoen en eend af en toe kunnen voeren of wordt het dan een zooitje?

  Gr Martijn

  1. Voerwijzer Meike

   Ja, je kunt heel goed zelf een compleet menu opstellen op basis van groenten, insecten en supplementen. Dat is gezonder dan brokken voeren. Ik raad je aan om dit met een orthomoleculair voedingsdeskundige te doen, zodat je zeker weet dat het compleet is.

 2. Martijn

  Hoi Meike,

  Mijn hond doet het niet zo goed als ik zou willen op rauw voer. Kalkoen en eend lijken aardig te gaan maar dat vind ik wel erg weinig afwisseling.
  De dierenarts adviseert een brok met insecten. Nu heb ik hier even naar gekeken en ik zie dat er vooral groente inzit naast de BSF.
  Bij een rauwvoer menu geef je eigenlijk aan dat dit ongeveer 10% groente moet/ mag zijn.

  1. Voerwijzer Meike

   Bij brokken is de hoeveelheid groente vaak juist heel laag en ik denk dat er geen brok boven de 10% groente (in het werkelijke eindproduct) komt. De hoge hoeveelheid graan, peulvruchten of aardappel is eerder een probleem.

   Je kunt heel goed compleet voeren op alleen eend en kalkoen, als er maar een premix (of losse supplementen om het compleet te maken) bij zit. Een insectenbrok voeren is eenzijdiger.

 3. Luzeth

  Mijn mix pomchi heeft een chronisch darmprobleem. Hij moet hypoallergeen eten en ik heb gekozen voor Insecten gebaseerd voer. Hijlust beslist geen brokken, helaas. Nu heb ik natvoer van Yora en natvoer van Teds. Hij vindt het laatste voer lekkerder. Maar is het ook goed genoeg?

 4. Naatje

  Beste Meike,

  Een vraag. Onze labrador (7 jaar) willen we overzetten op een insectenboek. Ik twijfel tussen de Yora en de Imbi. Wat zou jou advies tussen deze 2 brokken zijn? Ivm allergieën gaat hij over op een insectenbrok, dit omdat persoonlijk geen fan ben van RC (anallergetic) maar weet ook dat als dit niet lukt er misschien niets anders op zit. We zijn inmiddels al een paar jaar bezig en helaas gaat KVV op dit moment (nog) niet goed. Welke zou jij dus adviseren?

  Mvg
  Naatje

 5. Thea

  Hallo Meike
  Ik zag dat Darf ook een brok heeft met insect: Darf Vol koud geperste brok Insect.
  Het is de zwarte soldatenkever en Noordzeevis, met als doel de perfecte balans van vetzuren te bieden in elke hap staat op hun site te lezen.
  Hoe beoordeel jij deze brok?
  Alvast hartelijk dank
  Met vriendelijke groet, Thea

  1. Voerwijzer Meike

   De brok lijkt me prima, maar niet ideaal. Zou van mij denk ik 3 sterren krijgen. Nadelen:
   – wat weinig eiwit en hoog gehalte koolhydraten
   – de minst goed opneembare vorm van zink als zink supplement
   – geen prebiotica
   – hoge ratio calcium/fosfor (1:2), net op de grens van wat de Fediaf nog veilig vindt

 6. Maaike4x4

  Misschien is het ook waardevol om de ‘huismerk’ brokken van Djairo’s eens onder de loep te nemen. Djairosnature is een fantastische dierenwinkel met deskundig personeel. Dus ik ben benieuwd of hun huismerk brokken (Djairo’s Delight) er ook zo goed uitkomt.

   1. shauniv

    Dag Mieke,

    Ik viel op deze brok voor m’n setter met voedselallergie. Ik heb al veel geprobeerd (Brit care, darf, kivo, sanimed, hills,….)

    Hij eet het maar na enkele tijd niet meer of zijn stoelgang is niet goed.
    Sanimed was de enige waar zijn stoelgang goed en weinig van was.. maar ik las dat dit geen goede brok was. Kan je me eventueel zeggen waarom sanimed wel goed was qua stoelgang dan? Bazoef lijkt goed maar bij mini review beoordeel je dit met 3 sterretjes maar?
    Alvast bedankt !!

    1. Voerwijzer Meike

     Van alle insecten-brokken die er op dit moment op de markt zijn, vind ik Bazoef de beste. De huidige samenstelling zou denk ik 3,5 sterren krijgen. Het grootste nadeel zijn de minder goed bruikbare vitamine E, en de hoge hoeveelheid koolzaadolie. Het is zeker het proberen waard, het eiwit lijkt me goed verteerbaar en het eiwitgehalte is niet te hoog voor een hond die mogelijk bewerkt/verhit eiwit niet zo goed verteerd.

 7. Elsa

  Hoi Meike,

  Mijn Duitse herder pup, nu 6 maanden, 26 kilo en al vrij hoog, lijkt gevoelig te zijn op haar voer. Wisselende ontlasting en jeukende oren+puistjes/uitslag op de borst. Haar vacht heeft een vissig geurtje.
  Ook loopt ze soms mank, ze is gerontgend en beginnende groeipijn is gezien. Ik zoek dus ook een laag-calcium brok. Ik wilde de Imby puppy insect proberen maar ik zie dat de voertabel maar tot 25 kilo gaat. Kun jij adviseren welke insectenbrok in dit geval een goede keuze kan zijn? Alvast bedankt!

   1. Elsa

    Hoi Meike,

    Bedankt voor je reactie. Van Bazoef zie ik geen puppy variant. Vanaf welke leeftijd is die geschikt voor jonge honden, of is de samenstelling ook voor jonge honden oké? Yora durf ik vanwege het calciumgehalte niet aan gezien de beginnende groeipijnen. In de tabel staat dat je van Imby vooral de puppyvariant aanraadt en op het moment neig ik daar het meeste naar (eigenlijk meer omdat ik van bazoef geen puppyvariant kan vinden en in de analyse het calciumgehalte ook niet)

     1. Elsa

      Hoi Meike,

      Ik heb Bazoef gemaild over het calciumgehalte, zij geven aan dat dit 0,9% is. Zou ik deze brok aan mijn puber kunnen voeren? Zij is overmorgen 7 maanden en inmiddels 30 kilo (slank en hoog). Het calciumgehalte vind ik goed maar ik weet niet of de rest aan te raden is voor een puber. Ik hoor het graag,

      Vriendelijke groet Elsa

     2. Voerwijzer Meike

      Volgens mij heeft Bazoer alleen adult-brokken. Het heeft voor pups/honden in de groei een wat laag eiwitgehalte. Ik denk dat je pup er niks van zou krijgen, maar ik durf het niet aan te bevelen voor pups.

   2. Aukjeh

    Misschien leuk voor de andere voerwijzertjes 😉 om te vertellen. Mijn boefje, een dwegpoedel, heeft Imby vorig najaar geprobeerd. Ze is nu bijna 2 jaar, maar ik heb de puppy variant genomen zoals Meike adviseerd. Ze viel gelijk aan, vond het dus heerlijk en haar ontlasting was perfect. Ze deed het er erg goed op. Ze krijgt grotendeels vers vlees of gestoomd. Ik zag een tijdje geleden een documentaire over hoe er met b.v de gefokte konijntjes omgegaan wordt en toen huilde mijn hart en zei ik tegen mezelf ‘dat geef jij aan je dier’ dat zet me ontzettend aan het denken.

     1. Aukjeh

      Goedemorgen, ik vond het leuk om mijn ervaring te vertellen. Het helpt misschien andere mensen. En dat mensen het massamoord vinden dat mag, maar die zouden zich eens moeten verdiepen in wat ik gisteren vertelde, echt verschrikkelijk. En uit de stukken die ik gelezen heb gaat het uiteindelijk om het eiwit wat de hond binnenkrijgt. Als je de zak openmaakt, ruikt het heerlijk en fris. Ook de snoepjes, (proefpakket) vond ze lekker.

     2. Aukjeh

      Aanvulling op mijn antwoord, ze had vorig jaar wat vacht en huid problemen, ik heb haar voeding veranderd, de kip en de lam eruit. Maar toen ik dus dat proefpakket bij Imby bestelde, zag ik ook dat ze een huid en vacht supplement hadden met o.a biotine en hyaluronzuur, ze is inmiddels al met haar tweede bus bezig, ze krijgt één snoepje in de ochtend en ze heeft weer een mooie dikke, krullende glanzende vacht.
      https://imbypetfood.com/nl-nl/product/huid-vacht/

 8. Peter Müller

  Hoi Meike ik heb sinds vorige week bij de dierenarts de virbac veterinary hmp insecten gekocht .Heb je advies op deze site opgevolgd moet zeggen hij vindt ze heel lekker. En zijn ontlasting is zeer goed en weinig. Met zijn allergie weet ik nog niet even af wachten maar ik denk zelf dat het wel goed komt 6 dagen heeft hij deze brok pas ben nu al zeer tevreden.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter