Review Sanadog luchtgedroogd hondenvoer

Datum: 8 mei, 2023
Laatst bijgewerkt: 17 juli, 2023

Het merk Sanadog biedt luchtgedroogd hondenvoer: Sanadog Air Dried Complete menu. Wat vind ik van dit hondenvoer?

Wat vind ik van de ingrediënten?
De samenstellingen zien er goed uit. De luchtgedroogde hondenvoedingen van Sanadog bestaan uit 35%-45% vlees, 28%-32% organen (zo ongeveer: 10% hart, 16% maag, 6% nier, 3% lever) en 23% groenten en fruit. Dit is aangevuld met zo’n 8% bot, 3% oliën en 1% rozenbottel en zeewier. De smaken Zalm, Insect en Veggie bevatten geen organen.

Ook de analyses zien er goed uit: genoeg eiwit, niet teveel vet en geen hele hoge hoeveelheden koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten is met 13-24% wel iets hoger dan in andere merken luchtgedroogd hondenvoer. De koolhydraten komen uit wortel, appel, peer en biet.

Is Sanadog Compleet?
Er is geen premix aan toegevoegd, en de hoeveelheden van de essentiële vitamines en mineralen zijn niet gemeten. Dit voer is dus officieel gezien niet compleet. Er zou bijvoorbeeld te weinig in kunnen zitten van

 • Verschillende B-vitamines (deze verminderen door het droogproces),
 • Vitamine D (ik zie geen goede vitamine D-bron)
 • Koper (vooral in de smaak kip zie ik geen goede koperbron)
 • Omega 3 (in de smaken zonder vis zijn de hoeveelheden levertraan en visolie laag)

Ik raad Sanadog om deze redenen niet aan om langdurig te voeren als hoofdvoeding. Tijdelijk of ter afwisseling is Sanadog prima geschikt om aan volwassen honden te voeren. Bijvoorbeeld tijdens de vakantie, als eliminatiedieet of als tussendoortje.

De smaak Complete Veggie Menu bevat nog minder van de essentiële voedingsstoffen, omdat het geen organen bevat. Deze smaak is wat mij betreft echt alleen als groentemix te gebruiken.

Verwarrend is dat de voedingen ‘Complete menu’ heten, maar in de beschrijving op de website van Sanadog wordt het Ergänzungsfuttermittel genoemd, wat wil zeggen dat het aanvullende (en dus geen complete) voeding is. Navraag bij Sanadog leverde niet veel op. Het antwoord was: “We recommend to give a dog a wide variety of healthy ingredients and the dogs gets everything he needs.” Ik kreeg geen duidelijke antwoorden op mijn vragen.

Sanadog luchtgedroogd hondenvoer

Is Sanadog geschikt voor pups?
Ik raad Sanadog niet aan als voer voor pups, omdat de voeding niet compleet is. Voor pups is het extra belangrijk om alle essentiële voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden binnen te krijgen. De hoeveelheden calcium en fosfor zijn ook niet bekend, terwijl correcte hoeveelheden wat voor pups belangrijk zijn voor een gezonde groei.

Is Sanadog geschikt bij allergie?
Ik denk dat Sanadog een goede oplossing kan bieden voor honden met voedselallergie, omdat er smaken zijn zonder kip, rund en lam. Als eliminatiedieet is het iets minder goed geschikt, omdat er vrij veel ingrediënten inzitten. Een voeding met 100% vlees/organen van één diersoort zonder toevoegingen is dan beter geschikt. Maar als je weet of vermoedt op welke voedingsmiddelen je hond niet goed reageert, is de kans groot dat Sanadog een geschikte voeding heeft. De smaken Paard en Insect lijken me voor de meeste honden met voedselallergie of -intolerantie geschikt.

Sanadog bestellen
Sanadog bestellen en prijzen bekijken kan bij Cool4pets.be. (ook verzending naar NL)

De website van het merk: https://sanadog.com

2 Comments

 1. JD

  Ik heb al heel veel van jou adviezen geleerd, ben dan ook erg blij met je site.

  Nu zoek ik wegens omstandigheden vervangend voer (hond krijgt nu barfmenu uit de vriezer) voor langere tijd.
  Is het verstandig als je Sanodog air dried lange tijd wilt voeren om zelf een complete mix toe te voegen bijv Aniforte BARF Compleet of Canina Barfer’s of raakt dan alles uit balans?

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt van de samenstelling af van het supplement, de kans is inderdaad groot dat je het menu juist uit balans trekt. Je zou samen met een orthomoleculair voedingsdeskundige voor honden kunnen kijken welke smaken je het beste kunt voeren en welke supplementen (en hoeveel daarvan) je daar bij kunt geven. Het lijkt me simpeler om een complete voeding te kiezen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter