Review Pure Instinct Gekookt (hondenvoer)

Datum: 29 september, 2021
Laatst bijgewerkt: 8 mei, 2024

Pure Instinct biedt gekookte voedingen met alleen paard of alleen lam als eiwitbron. De voedingen zijn hierdoor geschikt voor de meeste honden met allergie.

Over Pure Instinct Gekookt
De voedingen van Pure Instinct zijn samengesteld door een orthomoleculair therapeut voor honden, Ingrid Smolders. Ze wilde de voedingen zo gebalanceerd en compleet mogelijk maken. De toegevoegde vitamines en mineralen zijn afgestemd op de al aanwezige voedingsstoffen in het voer.

Pure Instinct heeft een rauwvoer-lijn en gekookte voedingen. De ervaring van Ingrid Smolders is dat gekookt voer voor bijna alle honden geschikt is, en vaak een goede is voor honden met maagdarmproblemen of autoimmuunproblematiek. Speciaal voor honden met leverproblemen is de Pure Instinct Gekookt Kip ontwikkeld.

Hoe is het gemaakt?
Het vlees en de gemalen groenten worden rauw in de darmen geperst, samen met gekookte rijst, premix en olie. Dit wordt op 90 °C gegaard en daarna ingevroren. Interessant weetje: de oliën zijn gecontroleerd op oxidatie, en het blijkt dat ze goed intact blijven tijdens het bereiden.

Samenstelling en prijzen Pure Instinct Gekookt
Ingredienten Eiwit Vet Calc Fosf €/kg
Pure Instinct Gekookt Lam 50% lamsvlees (daarvan 80% spiervlees, 10% pens, 5% lever, 5% hart), 20% seizoensgroenten, 10% rijst, 1,5% visolie, 1% vitaminen/mineralen, 0,8% eierschaalpoeder 11% 12% % % €11,10
Pure Instinct Gekookt Paard 50% paardenvlees (daarvan 85% spiervlees, 5% lever, 5% hart, 5% long), 10% seizoensgroenten, 12% rijst, 1,5% visolie, 1% vitaminen/mineralen, 0,8% eierschaalpoeder 10% 9% % % €11,10
Pure Instinct Gekookt Konijn 55% konijn (52% spiervlees, 5% lever), 25% groenten (8,3% wortel, 8,3% rode biet, 5% witlof, 3,4% venkel), 5% quinoa, 1% vitaminen/mineralen, 0,8% eierschaalpoeder 14% 6% % % €18
Pure Instinct Gekookt Hert 50% hertenvlees, 20% groenten, 10% boekweit,  1% vitaminen/mineralen, 1,5% vis olie, 0,8% eierschaalpoeder. 10% 13% % % €13,60
Pure Instinct Gekookt Kip (healthy liver) 60% kippenvlees (50% spiervlees, 5% hart, 5% lever), 25% groenten (15% wortelen, 8% rode biet, 1% witlof, 1% venkel), 3,5% rijst, 1,2% havermout, 1% vitaminen/mineralen, 0,8% eierschaalpoeder 10% 6% % % €10,40
Pure Instinct Gekookt Varken 50% varkensvlees (spiervlees, hart, lever), 24% groenten (15% wortel, 8% rode biet, 1% witlof), 3,5% quinoa, 1,2% havermout,  1% vitaminen/mineralen, 0,8% eierschaalpoeder. 12% 9% % % €11,20

Toevoegingen per kg: 90 mg magnesium, 1.5 mg koper, 15 mg zink, 0.28 mg jodium, 200 IE vitamine D, 3.5 mg vitamine E, 0.5 mg vitamine B1, 1.25 mg vitamine B2, 0.03 mg biotine, 8.5 mcg vitamine B12, 0.005 mg selenium.

Review – is Pure Instinct Gekookt goed hondenvoer?
Ja, ik vind het gekookte voer van Pure Instinct goed hondenvoer. De samenstellingen zien er goed uit en ik heb vertrouwen in de makers. Wat ik erg fijn vind aan Pure Instinct is dat de samenstellingen tot in detail bekend zijn. Hierdoor is goed te beoordelen hoe gebalanceerd de voeding is.

Interessant zijn de voedingen voor honden met leverziekte of pancreatitis: de smaken Konijn en Kip. Het is erg lastig om goede voeding te vinden bij leverproblemen, en gekookt voer is veel geschikter als leleverdieet, omdat brokken voor meer afvalstoffen zorgen die belastend zijn voor de lever.

Voor sommige honden is het ingrediënt rijst niet geschikt (allergie, diabetes), maar voor de meeste honden is dit geen probleem. Voor honden met eem rijst-allergie is Pure Instinct Konijn gekookt wel geschikt.

Varkensvlees wordt soms ook afgeraden, omdat dat te vet zou zijn of een dodelijk virus kan bevatten. Pure Instinct gebruikt mager vlees, en het Aujeszky-virus overleeft verhitting niet en kan dus niet in gekookt vlees zitten.

Kortom: prima voer!

Pure Instinct Gekookt bestellen
Je kunt Pure Instinct online bestellen, bijvoorbeeld bij Ekowolf.

Pure instinct hondenvoer bestellen bij Ekwolf

Meer weten over het merk? Ga naar de website van Pure Instinct

6 Comments

 1. Maxime Vdl

  Dag Meike,

  Mijn senior Vizsla eet nu al een tijdje Pure Instinct gekookt. Ik wissel de smaken af maar hij krijgt voornamelijk kip, omdat hij wat afwijkende leverwaarden had. Nu is hij onlangs weer eens getest en waren de waarden weer prima, super voer dus! Hij is eigenlijk al zo’n 10 jaar goed van gewicht, vroeger at hij Orijen. Maar het valt nu toch op dat hij sinds de overstap naar gekookt toch afvalt. Zou het kunnen dat hij net te weinig vet binnenkrijgt met Pure Instinct gekookt?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja dat zou kunnen. Ik neem aan dat een onderliggende lichamelijke oorzaak niet aannemelijk is volgens de bloedwaardes. Je zou in overleg met de dierenarts of met Pure Instinct (eigenaresse heeft verstand van voeding bij aandoeningen) met andere smaken kunnen gaan afwisselen of eventueel wat meer voeren.

  1. Voerwijzer Meike

   Ah, nu snap ik je vraag beter. Als het voer geen problemen heeft opgeleverd, was het niet te vet. Hoeveel vet een hond met pancreasproblemen kan hebben hangt af van de ernst (en van het precieze probleem). Bij twijfel kun je ook heel goed contact opnemen met Pure Instinct zelf, de eigenaresse van het merk is een goede orthomoleculaire therapeut voor honden en heeft dus verstand van dit soort dingen.

 2. RJ

  ik ben in de war, een topic op hondenpage zegt:

  Even naar de pure instinct gekeken, helaas ook te vet. Konijn 6% in droge stof is dat 6 gedeeld door 25 is 24% daar waar het voor diki op dit moment max 8 mag zijn.

  Als je wil vergelijken, moet je altijd op droge stof vergelijken.

  6% vet in een KVV is totaal iets anders dan 6% in een korrel

  En 6% vet in de ene KVV kan totaal anders zijn dan 6% vet in een andere KVV

  1. Voerwijzer Meike

   Wat vind je precies verwarrend? Het klopt dat je het vetpercentage in rauwvoer of gekookt voer anders moet interpreteren dan het vetpercentage in brokken, doordat in brokken bijna geen vocht zit. Voor gezonde honden is vet in rauwvoer of gekookt voer geen probleem, maar in sommige gevallen is het wel goed om rekening te houden met het vetgehalte.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter