Waarschuwing uit Amerika: mogelijke link tussen graanvrije brokken en hartaandoening

Datum: 13 augustus, 2018
Laatst bijgewerkt: 13 augustus, 2018

Mogelijke link tussen graanvrije brokken en dcm

De Food and Drug Administration in Amerika (FDA) waarschuwt voor een mogelijke connectie tussen graanvrije brokken en de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) bij honden.(1) DCM is een aandoening die honden kunnen krijgen door genetische afwijking, maar nu blijken ook honden van andere rassen (dwergschnauzer, shih tzu, golden retrievers, labrador retrievers) en rasloze honden DCM te krijgen. Veel van de honden met DCM die bij de FDA gemeld zijn, kregen graanvrije brokken. Toen de waarschuwing van de FDA werd gepubliceerd (12 juli 2018), waren er 30 honden en zeven katten gerapporteerd aan de FDA.(2) In een stuk van het Amerikaans hondenvoer-merk Annamaet wordt genoemd dat er 77 gevallen gerapporteerd waren, waarvan 42 graanvrije voeding kregen.(3)

Ook de veterinaire hartspecialisten viel op dat de honden die DCM ontwikkelden al langere tijd graanvrije brokken aten. Bij de “veterinary cardiology community” waren er op 12 juli 2018 ongeveer 150 gevallen bekend. (2)

Ze weten niet op welke manier de graanvervangers een relatie hebben met DCM, en of deze brokken ook echt de oorzaak zijn van het ontwikkelen van DCM. Vanuit de FDA wordt dit nu onderzocht.(1)

Hebben honden dan toch graan nodig?
Zijn graanvrije brokken dan toch niet zo goed? Hebben honden granen nodig voor een gezond hart? Nee het zit iets anders. Het gaat namelijk om de vervangers van graan; peulvruchten, aardappel en zoete aardappel, en dan waarschijnlijk brokken die meer van deze ingrediënten bevatten dan vlees.

Om welke brokken gaat het?
De FDA zegt niet om welke brokkenmerken het gaat. Wel geven ze aan dat het om verschillende merken en varianten gaat en dat niet de merken de gemeenschappelijke factor zijn, maar de hoofd-ingrediënten peulvruchten, bonen, aardappels, zoete aardappels en afgeleide ingrediënten hiervan zoals erwten-eiwit, erwtenzetmeel en erwtenvezels.(2)

Uit andere informatie (4, 5) blijken Acana Singles Pork & Squash en Acana Singles Lamb & Apple vaak problemen te geven. Veel Golden Retrievers met een taurine-tekort en/of hartproblemen kregen deze brokken. Ook het merk Taste of the Wild gaf bij sommige honden lage taurine-waardes, maar minder laag dan bij Acana en het gaf weinig hartproblemen. Een ander merk dat relatief vaak genoemd werd bij honden met lage taurine-waardes en/of hartproblemen was het Amerikaanse merk Zignature, wat we in Europa niet kennen. Er zijn weinig honden doorgemeten die Orijen aten, maar de drie honden die Orijen Original aten hadden alledrie geen lage taurine-waardes of hartproblemen. Maar om hier conclusies uit te kunnen trekken, zijn er meer gegevens nodig dan ik nu heb.

Wat is er mis met peulvruchten en aardappel?
De resultaten van het onderzoek naar de mogelijke link tussen graanvrije brokken en DCM moeten nog verschijnen, en het is dus nog niet duidelijk of de graanvervangers echt een rol spelen in de ontwikkeling van DCM. Misschien krijgen heel veel honden inmiddels graanvrije brokken, dan is het dus logisch dat veel van de gemelde DCM-gevallen graanvrije brokken eten.

Maar het is goed mogelijk dat er wel een verband is. Het kan te maken hebben met een tekort aan taurine en/of carnitine. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor onder andere het hart, en een taurine-tekort kan bij honden (en katten) tot DCM leiden. Maar een taurine-tekort is niet de enige oorzaak van DCM. De FDA noemt ook dat er ook andere factoren van invloed kunnen zijn, zoals de nutritionele samenstelling, de herkomst en kwaliteit van de ingrediënten, de bewerking van de ingrediënten en de hoeveelheden die er gebruikt worden.(2)

Taurine-tekort bij graanvrij-gevoerde honden
Dr Josh Stern, een veterinaire cardiologist, zag twee jaar geleden al een alarmerende trend in de hoeveelheid golden retrievers met DCM. Deze honden kregen vaak dezelfde graanvrije brokken en hadden lage taurinewaardes. Hij ontdekte dat de grote meerderheid goed reageerde op taurine-suppletie en het gaan voeren van andere brokken.(5)

In het artikel van de FDA (1) worden er acht gevallen genoemd in relatie tot taurine, waarbij vier honden een verlaagde hoeveelheid taurine in hun bloed hadden (drie golden retrievers en een labrador retriever) en vier andere honden normale taurinewaardes hadden.

Waardoor kunnen peulvruchten en aardappelen tot taurine-tekort leiden?
Honden kunnen zelf taurine aanmaken, maar daarvoor hebben ze wel de aminozuren methionine en cysteine nodig. In peulvruchten en aardappels zitten lagere hoeveelheden van deze aminozuren dan in graan. Wat ook mee kan spelen is dat de opname en het hergebruik van taurine wordt beperkt door een verstoorde darmflora. De darmflora kan verstoord worden door antinutriënten, het eiwit en de vezels van peulvruchten en aardappelen. Ik ben nog bezig met een artikel waarin ik dit uitleg.

Onduidelijk of het ook in Nederland speelt
Dit speelt zich allemaal af in Amerika, en ik heb geen gegevens van gevallen in Nederland. Of het probleem hier ook speelt weet ik niet. Het zou goed kunnen, als het aan de samenstelling van de brokken ligt.De brokken van Acana die ik noemde zijn brokken uit de Amerikaanse fabriek, en worden niet in Nederland en België verkocht. In Europa hebben we wel soortgelijke brokken in de Singles-lijn, en deze bevatten iets meer vlees dan de Singles brokken die in Amerika verkrijgbaar waren. Misschien dat daardoor het probleem minder groot is, maar ik zou er rekening mee houden dat hier mogelijk dezelfde problemen kunnen ontstaan.

Wat moet je doen?
Ik raad aan om brokken af te wisselen en niet lange periode dezelfde brokken of hetzelfde merk te voeren. Hiermee verklein je het risico op problemen. Niet alleen peulvruchten en aardappelen kunnen problemen geven, maar ook granen. Elke koolhydraatbron heeft zijn eigen nadelen, en ik ben er van overtuigd dat het het beste is om ze af te wisselen. Brokken afwisselen verkleint ook het risico op het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid en tekorten of overschotten van voedingsstoffen.

Verder kan het geen kwaad om ervoor te zorgen dat je hond genoeg taurine binnenkrijgt, bijvoorbeeld door het brokkenmenu aan te vullen met producten die veel taurine bevatten, zoals zalm, haring, makreel, runderhart, donker vlees van gevogelte, runderlong of rundertong. Niet teveel, want dan raakt het menu weer uit balans, bijvoorbeeld 20 gram per kg lichaamsgewicht per week.

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, is het goed om naar de dierenarts te gaan. Je kunt de taurine-waardes laten meten en de hartgezondheid laten evalueren. Symptomen van DCM zijn onder andere vermoeidheid, veel hijgen, hoesten en zwakte.

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Ik zal mijn best doen ze zo goed mogelijk te beantwoorden. Ik hoor ook graag van je als je een hond hebt die DCM heeft zonder dat het waarschijnlijk een genetische afwijking is, of als je een hond kent voor wie dit geldt. Zodra er meer nieuws is, zal ik hier over berichten op Voerwijzer.

Bronnen
(1) “CVM Updates – FDA Investigating Potential Connection Between Diet and Cases of Canine Heart Disease.” U.S. Food and Drug Administration, Center for Biologics Evaluation and Research, 12 Juli 2018, www.fda.gov/AnimalVeterinary/NewsEvents/CVMUpdates/ucm613305.htm.

(2)“Animal Health Literacy – Questions & Answers: FDA Center for Veterinary Medicine’s Investigation into a Possible Connection Between Diet and Canine Heart Disease.” U.S. Food and Drug Administration, Center for Biologics Evaluation and Research, www.fda.gov/AnimalVeterinary/ResourcesforYou/AnimalHealthLiteracy/ucm616279.htm.

(3) Wakshlag, Joseph. “GRAIN FREE DIETS & CARDIOMYOPATHY.” Annamaet Petfoods, 3 Augustus 2018, www.annamaet.com/news/Grain_Free_Diets_&_Cardiomyopathy

(4) Becker, Karen. “Are Dogs With DCM Taurine-Deficient?” Healthy Pets with Dr. Karen Becker, Mercola.com, 9 July 2018, healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/07/09/link-between-dog-food-taurine-deficiency-and-dcm.aspx.

(5) Wood, Trina. “UC Davis Investigates Link Between Dog Diets and Deadly Heart Disease.” UC Davis School of Veterinary Medicine, 19 Juli 2018, www.vetmed.ucdavis.edu/news/uc-davis-investigates-link-between-dog-diets-and-deadly-heart-disease.

20 Comments

 1. Herna

  Wat fijn dat je bezig bent om dit uit te zoeken! Ik volg de discussie al een aantal weken in de speciale facebook groep hierover en zat me af te vragen in hoeverre dit ook voor het Nederlandse voer zou gelden.

 2. Katrien

  Ik geef ook acana namelijk de cobb chicken and greens. Moet ik me nu zorgen maken? Wij hebben een cocker spaniel van 1 jaar. Is het misschien goed als ik af en toe afwissel met de versie acana met haver als koolhydraatbron? Er staat ook geef makreel, zalm, haring maar hoe: vers, makreel uit blik, …?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat het risico op Acana Cobb chicken and greens kleiner is, omdat de grootste eiwitbron kip is.

   Vis mag uit blik of uit pot, vermijd dan liever zonnebloemolie omdat dit veel omega 6 bevat. Vis heeft namelijk als extra voordeel dat het veel omega 3 bevat, waardoor de balans tussen omega 3 en 6 beter wordt.

   Vis mag ook rauw, zoals rauwe filet of gemalen vis. Gemalen vis wordt verkocht door onder andere de merken Fish4dogs (https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/fish4pets/), Raw4dogs (https://www.voerwijzer.com/kvv_merken/raw4dogs), of Barfmenu Vis Premium.

   Kort gebakken of gestoomde filet mag ook.

   1. Katrien

    Meike, wissel ik best ook regelmatig af tussen de verschillende acana’s. Er is ook de classic met haver. Ik mag dus eventueel makreelfilet in eigen nat uit blik af en toe geven?

     1. Katrien Verhoeven

      Is de haver in acana goed? Dit is toch ook graan? Ik heb hem gisteren smolke gestoomde maaltijd vis gegeven om eens af te wisselen 1 keer per week ipv brok acana. Hij vond het geweldig!

     1. Voerwijzer Meike

      Afwisselen tussen goede merken waar je hond goed op reageert. Kijk eens in de brokkenvergelijker naar welke brokken ik goed vind. Smaken met lam als eiwitbron geven grotere kans op taurine-tekort en brokken met toegevoegd taurine een kleinere kans.

      Afwisselen kan slechte ontlasting geven, als dit zo is bij jouw hond kun je de overgang steeds geleidelijk doen (paar dagen).

     2. katrien verhoeven

      Meike, dat vind ik nu net zo moeilijk. Bij elke soort is wel iets niet oke ook al krijgt het soms 4 of 5 sterren. Ik vind zelf acana super! Als je zelf mag kiezen welke zou je dan zelf geven naast acana: wolfsblut, carnilove, applaws of ziwipeak?

     3. Voerwijzer Meike

      Qua kwaliteit zou ik Ziwi Peak kiezen, maar dat is wel vrij duur. Wolfsblut heeft ook wel een paar prima varianten, en daarna zou ik Carnilove kiezen.

 3. Hanneke

  Dag Meike,
  Ik heb een 25 kg zak hondenbrokken van iemand gekocht die beweerde heel goede brokken door te verkopen van een fabriek die voornamelijk ook in China wordt verkocht. Ik wilde de analyse ervan hebben (er stond niets op de zak, ook geen naam).
  Die kreeg ik later, wel de analyse maar geen verwijzing van welke grondstof de brokken gemaakt worden.
  Ik vind het lastig dat te voeren, wel geef ik handjevol bij DLG en ze vind deze brokken erg lekker. Waar kan ik een analyse van de herkomst van de ingrediënten laten maken?
  De naam schijnt Dragon Power te zijn, nergens te vinden, ook niet op Chinese websites.
  Dank voor je antwoord, Hanneke

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Hanneke, het is volgens mij enorm duur om een analyse van de grondstoffen te laten maken, dat is de kosten niet waard. Ik heb het zelf nooit laten doen en kan je geen laboratorium aanraden. Ik zou het zelf liever niet voeren, als zulk belangrijke informatie mist. Het komt niet heel betrouwbaar over. Een merk dat hoe de voeding maakt zet er graag zijn naam op en laat met de ingrediënten-opgave en analyse zien hoe goed de voeding is.

 4. Voerwijzer Meike

  Ik kreeg de vraag of taurine ook verloren gaat door brokken in te vriezen, wat met name relevant is voor kattenbrokken.

  Ik kan helaas geen goede onderzoeken vinden die aantonen dat taurine verloren gaat door invriezen, los van het verlies door lekvocht als je rauw vlees invriest en weer ontdooit. De volgende informatie komt denk ik het dichtste bij dit vraagstuk, zie de onderste twee alinea’s: http://tcfeline.com/taurine-2

  Verder vond ik nog de publicatie van een onderzoek waarin ze de hoeveelheid taurine gingen meten in vis, die verschillende behandelingen hadden ondergaan. De vis die ingevroren had, had geen lagere taurine gehalte. Je kunt de publicatie vinden onder de naam “Taurine content of raw and processed fish fillets/portions”

 5. Sylvia

  Hoi,
  Bedankt voor alle info die je geeft en met het uitzoeken 🙂
  Betreffende de producten voor extra taurine. Ik veronderstel dat deze rauw moeten zijn, of kan gedroogd ook? Tellen konijn- of eendenhartjes ook, of enkel rund?
  (Qua vis heb ik hierboven gelezen).
  Wat bedoel je met donker vlees van gevogelte?
  Kan je op een of ander manier uitrekenen of je hond genoeg taurine krijgt, zowel bij brok als kvv?

 6. Tiny Spijker

  Ik gebruik doglovers gold geperste brok ocean fish en potato graanvrij, is deze dan ook niet goed. Na verschillende brokken waar hij van aan de diaree bleef ben ik deze gaan gebruiken en goede ontlasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *