Fabrikant van Orijen en Acana aangeklaagd

Datum: 22 maart, 2018
Laatst bijgewerkt: 30 maart, 2018

Champion Petfoods, de fabrikant van de merken Orijen en Acana, is aangeklaagd omdat deze voedingen volgens de resultaten van het Clean Label Project hoge levels van arsenicum, kwik, lood, cadmium en Bisphenol A (BPA) bevatten. De rechtszaak is aangespannen door een groep consumenten in drie staten van de Verenigde Staten. Deze groep klaagt Champion Petfoods aan omdat ze vinden dat Champion Petfoods dit niet vertelt op hun website en doen lijken alsof hun voeding heel natuurlijk is. De aanklagers willen graag geld en eisen dat Champion Petfoods duidelijk vertelt hoeveel arsenicum, kwik, lood, cadmium en BPA er in de voedingen zit. Op de website en op de labels.

Moeten we ons nu zorgen maken?
Dit is niets nieuws, omdat dit vorig jaar al bekend werd gemaakt. In het kort: deze voedingen komen uit de fabriek in Amerika en de voedingen in Europa komen uit de fabriek in Canada. De waardes van de voedingen die in Europa worden verkocht zijn niet bekend. De hoeveelheden van zware metalen valt onder de bovengrens van de hoeveelheden die in diervoeding mag zitten. De gemiddelde hoeveelheid cadmium ligt wel boven de wettelijke toegestane hoeveelheid in humane voeding. Meer kun je lezen in het artikel Bevatten Orijen en Acana teveel gifstoffen? en de White Paper van Champion Petfoods hierover. De White Paper kun je opvragen via het contactformulier.

Bronnen 

De aanklacht (pdf)
Lawsuit filed against Champion Pet Food – Acana and Orijen, Truthaboutpetfood.com

23 Comments

 1. Pip

  Hallo Meike, voor mijn onlangs gesteriliseerd kitten van 6 mnd ben ik opzoek naar een goede brok waar ze niet dik van wordt. ( weegt 2.9 kg, is klein dus dat is haar ideale gewicht). Da adviseerde volwassenbrok of sterilised. Ze mag niet Ik dacht aan Orijen fit en trim, maar lees dat dit voor +3 jaar is. Is het beter Cat & kitten te geven of ?????
  Gr Pip.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik weet niet uit mijn hoofd waarom de Fit&trim niet voor kittens wordt aanbevolen. Misschien is dat juist omdat Fit&trim minder calorieen bevat, en jonge katten juist meer calorieen nodig hebben. In dat geval zou het voor jouw katje wel geschikt kunnen zijn. Je zou Orijen een emailtje kunnen sturen. Mijn eerste gedachte is om gewoon een goede kittenbrok te kiezen, iets minder geven dan de aanbevolen hoeveelheid en een groot gedeelte van de maaltijden vervangen door natvoer. Brokken geven sowieso het grootste risico op overgewicht.

  1. Ton van Erp

   Beste Peter,
   Je post bevreemdt mij zeer. In de VS zijn dit soort rechtzaken schering en inslag met als drijfveer zoveel mogelijk geld uit de zakken van de beklaagde te kloppen. Zo heeft ooit een vrouw een zaak gewonnen en miljoenen geclaimd omdat een fabrikant van magnetrons niet in de gebruikasaanwijzing had aangegeven dat je geen hondje in de magenotron moet drogen.
   Champion Petfood is vrijgesproken en jij stelt nu dat je “alle vertrouwen verloren bent”? Zoals Meike al heeft aangegeven is de aanwezigheid van metalen in voer met een hoog vleesgehalte onontkoombaar. Met Acana en Orijen is dus niets mis.
   Vervolgens stel je dat Celtic Connection beter wordt gewaardeerd (zitten hier dan geen metalen in?) en ook nog eens goedkoper zou zijn. Dat laatste is klinkklare nonsens. Een zak Celtic van 12 kg kost volgens Voerwijzer.com 89,95 euro, terwijl een zak van 11,4 kg Acana voor 62,50 euro te koop is.

   Ik heb inmiddels 2 honden zonder problemen met Acana grootgebracht en de pup die wij over 6 weken krijgen, zal ook weer Acana krijgen.

 2. Barry

  Hoi Meike,
  Is er nog een update over Acana? Ik heb een podencomix van 27 kg, 15 maanden oud. Hij krijgt nu wolf of wilderness blue river. Deze brok bevalt goed, ontlasting is prima. De ratio omega 3 en omega 6 vetzuren is alleen niet duidelijk. En ten tweede, welke specifieke synthetische antioxidanten zijn toegevoegd..
  Ik hoor veel positieve verhalen over wolfblut. Maar ik zie dat bij de blue mountain versie het calcium gehalte zeer hoog is. Lijkt me niet gezond. Welke premium brok zou jij op dit moment kunnen aanbevelen voor mijn podenco?

 3. Denies

  Beste Meike,

  Mijn Chloë (chihuahua) staat al jaren op Orijen en sinds de variant trim&fit bestaat staat ze daar op in verband met overgewicht. Juist vanwege het hoge vleespercentage en dat de brok graanvrij is. Nou is deze voeding ook niet echt goedkoop.. Is er een andere gezondere graanvrije brok als Orijen maar dan waar Geen chemische middelen en schadelijke troep doorheen zit welke ik kan gaan kopen voor mijn hondje met overgewicht?
  Versvlees (zoals Bandit) krijg ik er bij haar helaas echt niet in.

  Ik hoop op een spoedige reactie!
  (Haar zak brokken is namelijk al zo goed als leeg)

  Bedankt alvast.
  Mvg, Denise

 4. A. Polman

  Heb met Champion Petfood in Canada contact gehad omdat ik erg geschrokken ben over deze berichtgeving. Ze hebben me dezelfde dag nog via mail respons gegeven en dat waardeer ik zeer. Wat onze dieren binnenkrijgen is hetzelfde als wat wij binnenkrijgen. Niet meer en niet minder. Mocht er behoefte aan zijn dan wil ik de respons mail wel plaatsen want hij is erg duidelijk maar in het engels uiteraard, met wat linken met de laatste stand van zaken over de aanklacht in Amerika. De dame die begonnen is met een aanklacht is een dierenarts Amerika die haar eigen voeding promoot. Maar waar haalt zij dan de grondstoffen vandaan???

  1. Voerwijzer Meike

   Oh ik wist niet dat het om een dierenarts ging, ik dacht dat het een groep hondeneigenaren was. Ik vraag me af of die dierenarts haar eigen voeding wel heeft laten analyseren op zware metalen en andere belastende stoffen. Alleen als er weinig vlees en geen vis inzit zal dit laag zijn vrees ik.

   1. A. Polman

    Ja, ze krijgen inderdaad met gezonde voeding ook ongezonde dingen naar binnen, maar gelukkig, omdat dit toch een hele goede brok is, ook heel veel goede dingen, en dat kan je van chemische voeding niet zeggen. Van alle kwaden het minste kwaad???? Mijn vrienden hebben een moestuin met biologische groenten en kruiden. Maar de tuin ligt naast de snelweg. Ik zou hier geen meting op los willen laten want ik denk dat je dan heel erg schrikt. Maar de groenten zijn heel erg lekker. Amerikanen zijn gek op rechtszaken en alles en iedereen wordt aangeklaagd als je dingen wat anders doet. Deze dierenarts heeft wat aanhang gekregen op haar boek en zo proberen ze er iets uit te halen, denk ik. Champion Petfood is heel open in wat zij doen en gebruiken en hebben nog nooit een terugroep actie gehad. Kan ik van heel veel merken niet zeggen.

 5. Es

  En wanneer weten we wat hiervan waar is? Er is een hoop over te doen op internet. Is het waar rook is, is vuur? Ik zou als Champion Petfood zijnde de zaak heel snel willen afhandelen als ik er zeker van ben dat ik gezonde brokken maak, dit kan hun immers veel geld gaan kosten. Voorlopig weten we nog niks onderbouwend..

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zal eens een vervolg schrijven. Inmiddels zijn er ontwikkelingen in de zaak. Voor zover ik weet is het waar dat Orijen hogere levels hoge levels van arsenicum, kwik, lood, cadmium en Bisphenol A (BPA) bevat dan gemiddeld in brokken, maar is het ook waar dat de hoeveelheden onder de maximum gestelde waardes valt.

 6. Voerwijzer Meike

  Het is kiezen tussen kwaden, een brok met vooral graan, waar minder zware metalen inzitten (maar wel gluten, arsenicum of aflatoxines) of een brok die qua samenstelling goed is maar weer meer zware metalen bevat..

  Is het veilig om te geven? Nou een verhoogd cadmium-gehalte lijkt me niet ideaal om jarenlang te geven. Ik denk dat afwisseling het risico kan verkleinen, en je kunt ook kiezen voor Acana, daar zit minder vlees in en daardoor ook minder “vervuiling”.

 7. Marinda

  Net een hoop zitten lezen over deze aanklacht.
  Hoop bangmakerij, en eigenlijk voor niets (een hoop geld dat ze willen ontvangen, echt op zijn Amerikaans, smerige ‘spelletjes’)
  Waarden zitten (ver) onder de toegestane normen, in de aanklacht zeggen de aanklagers dat als ze geweten hadden dat deze zware metalen in het voer zitten ze het nooit hadden gevoerd. Vraag mij af wat ze nu voeren als ze perse willen dat hun honden niets aan zware metalen binnen krijgen, gebakken lucht? Kan bijna niet anders.
  Op vele fora en groepen een hoop bange mensen die over willen stappen op wat volgens o.a. Clean Label wel ‘veilig’ zou zijn (en als je via de site van Clean Label doorklikt naar Amazon vangen ze er zelfs nog geld voor ook zag ik staan, niet echt zuiver).
  Beste reacties zag ik hier tussen staan:
  https://www.reddit.com/r/dogs/comments/85tnhp/link_lawsuit_filed_against_champion_pet_food/

  KVV, Barf of zelf koken is in ons geval geen optie, en ook daar zitten verontreinigingen in.
  Ik heb ontzettend veel gelezen over hondenvoer, vele merken vergeleken en ben van mening dat dit het beste voer is voor onze hond.
  Wij blijven (voorlopig) Acana en Orijen voeren, onze hond doet het echt fantastisch op dit voer en eet het met smaak.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter