Fabrikant van Orijen en Acana aangeklaagd

Datum: 22 maart, 2018
Laatst bijgewerkt: 30 maart, 2018

Champion Petfoods, de fabrikant van de merken Orijen en Acana, is aangeklaagd omdat deze voedingen volgens de resultaten van het Clean Label Project hoge levels van arsenicum, kwik, lood, cadmium en Bisphenol A (BPA) bevatten. De rechtszaak is aangespannen door een groep consumenten in drie staten van de Verenigde Staten. Deze groep klaagt Champion Petfoods aan omdat ze vinden dat Champion Petfoods dit niet vertelt op hun website en doen lijken alsof hun voeding heel natuurlijk is. De aanklagers willen graag geld en eisen dat Champion Petfoods duidelijk vertelt hoeveel arsenicum, kwik, lood, cadmium en BPA er in de voedingen zit. Op de website en op de labels.

Moeten we ons nu zorgen maken?
Dit is niets nieuws, omdat dit vorig jaar al bekend werd gemaakt. In het kort: deze voedingen komen uit de fabriek in Amerika en de voedingen in Europa komen uit de fabriek in Canada. De waardes van de voedingen die in Europa worden verkocht zijn niet bekend. De hoeveelheden van zware metalen valt onder de bovengrens van de hoeveelheden die in diervoeding mag zitten. De gemiddelde hoeveelheid cadmium ligt wel boven de wettelijke toegestane hoeveelheid in humane voeding. Meer kun je lezen in het artikel Bevatten Orijen en Acana teveel gifstoffen? en de White Paper van Champion Petfoods hierover. De White Paper kun je opvragen via het contactformulier.

Bronnen 

De aanklacht (pdf)
Lawsuit filed against Champion Pet Food – Acana and Orijen, Truthaboutpetfood.com

9 Comments

 1. Marinda

  Net een hoop zitten lezen over deze aanklacht.
  Hoop bangmakerij, en eigenlijk voor niets (een hoop geld dat ze willen ontvangen, echt op zijn Amerikaans, smerige ‘spelletjes’)
  Waarden zitten (ver) onder de toegestane normen, in de aanklacht zeggen de aanklagers dat als ze geweten hadden dat deze zware metalen in het voer zitten ze het nooit hadden gevoerd. Vraag mij af wat ze nu voeren als ze perse willen dat hun honden niets aan zware metalen binnen krijgen, gebakken lucht? Kan bijna niet anders.
  Op vele fora en groepen een hoop bange mensen die over willen stappen op wat volgens o.a. Clean Label wel ‘veilig’ zou zijn (en als je via de site van Clean Label doorklikt naar Amazon vangen ze er zelfs nog geld voor ook zag ik staan, niet echt zuiver).
  Beste reacties zag ik hier tussen staan:
  https://www.reddit.com/r/dogs/comments/85tnhp/link_lawsuit_filed_against_champion_pet_food/

  KVV, Barf of zelf koken is in ons geval geen optie, en ook daar zitten verontreinigingen in.
  Ik heb ontzettend veel gelezen over hondenvoer, vele merken vergeleken en ben van mening dat dit het beste voer is voor onze hond.
  Wij blijven (voorlopig) Acana en Orijen voeren, onze hond doet het echt fantastisch op dit voer en eet het met smaak.

 2. Voerwijzer Meike

  Het is kiezen tussen kwaden, een brok met vooral graan, waar minder zware metalen inzitten (maar wel gluten, arsenicum of aflatoxines) of een brok die qua samenstelling goed is maar weer meer zware metalen bevat..

  Is het veilig om te geven? Nou een verhoogd cadmium-gehalte lijkt me niet ideaal om jarenlang te geven. Ik denk dat afwisseling het risico kan verkleinen, en je kunt ook kiezen voor Acana, daar zit minder vlees in en daardoor ook minder “vervuiling”.

 3. Ingrid

  Ik geef nu Power of Nature natural cat..meadowland..is dit beter als Acana wild praire??
  Zit er in power of nature vrije glutamaat .. vit k3..Dl-methione in??
  Alvast mijn dank…
  Ingrid..

 4. Es

  En wanneer weten we wat hiervan waar is? Er is een hoop over te doen op internet. Is het waar rook is, is vuur? Ik zou als Champion Petfood zijnde de zaak heel snel willen afhandelen als ik er zeker van ben dat ik gezonde brokken maak, dit kan hun immers veel geld gaan kosten. Voorlopig weten we nog niks onderbouwend..

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zal eens een vervolg schrijven. Inmiddels zijn er ontwikkelingen in de zaak. Voor zover ik weet is het waar dat Orijen hogere levels hoge levels van arsenicum, kwik, lood, cadmium en Bisphenol A (BPA) bevat dan gemiddeld in brokken, maar is het ook waar dat de hoeveelheden onder de maximum gestelde waardes valt.

 5. Harm

  Zit in elke voeding, zowel voor menselijk al dierlijk gebruik, Ontkom je niet aan. Alleen geven producenten deze percentage’s niet zomaar vrij. De maker van Orijen en Acana doet dit wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *