Waarom ik geen voedingsadvies kan geven

Datum: 9 februari, 2019
Laatst bijgewerkt: 9 februari, 2019

Wat kan ik het beste voeren aan mijn hond? Deze vraag krijg ik heel vaak, maar ik kan hier niet zomaar antwoord op geven. Om hier goed antwoord op te geven, heb ik de hele geschiedenis nodig wat betreft bijvoorbeeld voeding, reacties op voeding, gezondheidsproblemen en de voorkeuren van jezelf.  En het kost veel tijd om dit in kaart te brengen, een compleet plaatje van te maken en op basis daarvan in te schatten wat de beste passende voeding is en uit te zoeken welke merken aan de ingeschatte criteria voldoen. Daar kan ik wel een paar uur mee bezig zijn. Een heel consult dus! Ik raad dan ook aan om een goede voedingsadviseur in te schakelen, of een dierenarts die zich verdiept heeft in voeding. Deze kan de tijd nemen om je goed te helpen. Zelf geef ik geen consulten meer, omdat ik me wil richten op artikelen en cursussen waarmee ik veel mensen, honden en katten tegelijk kan helpen.

Kan ik dan helemaal niets adviseren? Ik zou een algemene suggestie kunnen doen, op basis van de informatie die op dat moment in mijn hoofd het meest actief is. Maar dit kun je niet zien als een goed advies, en geef ik dus liever niet.

Is het ook niet het beste als je zelf uitzoekt welke brokken voldoen aan jouw wensen? Ik doe mijn best zoveel mogelijk informatie op Voerwijzer te zetten waarmee je zelf brokken of andere soort voeding kunt uitzoeken.

Zoek de beste voeding voor je hond
Wat is de beste hondenvoeding
Zelf een brok beoordelen in zes stappen
Goed natvoer uitzoeken voor de hond
Beginnersinformatie rauwe vleesvoeding
Hondenbrokken vergelijken
Een overzicht van hypoallergene hondenbrokken met één diersoort
Zijn geperste hondenbrokken beter?
Geperste brokken vergelijken
Is een visbrok gezond?
Meer informatieve artikelen over hondenvoeding

Zoek de beste voeding voor je kat
Het beste kattenvoer
Goed natvoer uitzoeken voor de kat
Zelf een brok beoordelen in zes stappen
Rauwe vleesvoedingen voor de kat vergelijken
Kattenbrokken vergelijken
Hypoallergene kattenbrokken met één diersoort
Kattenbrokken met veel vlees
Is een visbrok gezond?
Meer informatieve artikelen

18 Comments

 1. Kensi

  Help. Ik ben Kensi een grijze Amstaff van bijna 3jr. Vanaf mijn pup zijnde heb ik huid problemen… Vorig jaar Sept zijn wij er achter gekomen dan ik EPI heb. Daar krijg ik dagelijks medicatie voor. Baasje heeft al diverse voer gehaald RC Hypo… RC allergeen… Mijn huid blijft een probleem, bulten, uitslag vooral met pollen tijd, maagpijn, continu honger, pica gedrag, sterke lichaamsgeur. Ik knaag graag aan mijn poten kreeg ik Apoquel voor maar daar kreeg ik diaree van. Ik mag niet te hoog eiwit en niet teveel vet, maar baasje weet het niet meer… En ik blijf maar vrolijk en hyperdepiep (is ook beetje mijn ras ahum) owja en erge tandplak ik schrok graag kauwbotten het liefst in 1x naar binnen waardoor ik bijna gestikt ben maar baas wist de Heimlich…. Dus ik ben er nog. Maar nu mag ik geen kauwbotten meer… En baasje weet niet meer op voer gebied wat ze mij nu moet gaan voeren…

  Gr Cindy (In dienst van Kensi)

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Cindy en Kensi,

   Wat lastig, er lijken dus meerdere dingen niet goed te gaan in dat lichaam. De pancreas en ik vermoed ook de darmen. Lees dit artikel eens door:
   https://www.voerwijzer.com/voedselallergie-bij-hond-en-kat/. Daarnaast hebben veel honden met EPI ook SIBO, een supplement als Iberogast kan daarbij helpen. Overweeg ook (magere) rauwe vleesvoeding, met aanvulling van rauwe pancreas, dit vraagt minder van de pancreas dan brokken. Overleg wel met een voedingsdeskundige of dierenarts voor je andere voeding geeft.

 2. Sietske

  Hoi Meike,

  Ik zit hier erg in dubio met onze poedel Noodles. Hij is nu ruim 10 maanden oud en hij heeft altijd vers vlees gegeten. Eerst Energique en sinds een paar maanden Kivo (verschillende diersoorten afgewisseld).
  Een maand geleden kreeg hij een Giardia-infectie die vreselijk hardnekkig bleek. Hij kreeg er uiteindelijk een ontstoken maag bovenop waarna ik hem tijdelijk Royal Canin gastro intestinale junior brokken ben gaan voeren.
  Inmiddels lijkt de Giardia onder controle en gisteren ben ik weer voorzichtig begonnen met het voeren van Kivo vlees. Vandaag is Noodles echter vreselijke stinkscheten aan het laten en tijdens het uitlaten poepte hij vaak en de laatste keer ook wat dun.
  De periode dat hij de RC brokken at liet hij nauwelijks tot geen scheten.

  Ik begin nu dus erg te twijfelen of Kivo voor hem wel goed is.

  Kun jij adviseren waar ik op moet letten bij het uitzoeken van een goed voer wanneer de hond zulke stinkscheten laat?

  Alvast heel erg bedankt.

  Groetjes,
  Sietske en Noodles

  1. Voerwijzer Meike

   Bij verandering van voer, gaat de darmflora zich aanpassen. Dit kan gepaard gaan met scheten en slechte ontlasting. Ik zou de overschakeling naar ander voer heel rustig doen. Als je wilt kijken of rauwe vleesvoeding goed bevalt zou ik beginnen met mager vlees, en dan eerst een eetlepel bij de brokken en zo de hoeveelheid rustig opvoeren. Succes!

 3. marjon

  Hoi Meike,

  Onze golden retriever pup had bij 3 maand al allergische reacties op voer en inentingen. We hebben hem op kivo kip en KB RAW ( voorheen kiezebrink) gezet en daarmee kregen we de jeuk en de diarree onder controle. Ondertussen is hij 8 maanden en er is ernstige HD bij hem vastgesteld, daarnaast heeft hij ook groeipijnen gehad en dat maakte dat we een lastige zoektocht hebben gehad over welk eten dan wel. We krijgen nu het dringende advies om op brokken over te gaan. Ik ben begonnen met eukanuba puppy large breed, volgens de orthopeed moet hij dit tot 14 maanden blijven eten. Maar hij begint te jeuken en diarree te krijgen. De hoeveelheid calcium en fosfor is essentieel, hoewel er dus al is vastgesteld dat hij 2 totale nieuwe heupen moet. Ik heb gekeken, er zit biergist in wat een reactie zou kunnen veroorzaken. De diarree is ws wel onder controle te krijgen met carnikur oid. Ik ben gaan zoeken en kom nu uit op biofood puppy lag te breed. Ik heb vooral gekeken naar ingrediënten en hoeveelheid calcium/fosfor. Hills puppy lag te breed zou ook een optie kunnen zijn. Wat zou jouw voorkeur zijn?

  Hoop dat je kan helpen, we zitten soms wel een beetje met de handen in het haar, hij is te jong om medicatie te krijgen tegen de allergieën.

  Mvg Marjon

 4. Valerie

  Hoi, onze dwergkees (van 11 maand) kreeg altijd royal canin puppy en nu een maand adult. Helaas is haar ontlasting vaak heel erg droog of blijft deze aan haar achterwerk hangen. Ik ging wat natvoer bijgeven maar nu heb ik gelezen dat Royal Canin blijkbaar niet goed is, en vroeg me af welk merk goed is? Ik lees veel over Renske maar er zijn zoveel soorten.

 5. Dennis Laureyssens

  Hoi Meike,

  Wij hebben een ruwharige teckel van nu 4,5 maand oud. In de zoektocht naar een goede brok om af te wisselen met kvv, kwam ik buddybites.be tegen. Een service van voedingsexperts met goedkeuring van dierenartsen. Zij vragen enkele details over je hond en stellen dan een samenstelling op maat voor. Voor onze pup kwam het volgende eruit. Ik ben benieuwd naar jouw mening, want vind er verder weinig info of reviews over 🙂

  Nutritionele details
  Samenstelling: complete voeding voor jouw hond; Totale hoeveelheid vlees 57%; kip (35%), groene erwten (20%), aardappelvlokken, kippenvet, gehydrateerde tonijn (5%), gehydrolyseerd kippenvlees, lijnzaad, bietenpulp, mineralen, verse zalmolie, eieren, biergist (een natuurlijke bron van MOS), glucosamine, chondroïtinesulfaat, yucca schidigera. Voedingsadditieven (/kg): vitamine A 24.000 IE, vitamine D3 2.000 IE, vitamine E 600 mg, ijzer 90 mg, koper 13 mg, mangaan 40 mg, jodium 1,5 mg, selenium 0,2 mg, natuurlijke antioxidanten. Analytische bestanddelen: eiwitten (81% van kip en tonijn) 33%, ruwe olie en vet (natuurlijk gehalte aan omega 3 en 6) 20%, ruwe as (mineraal) 7,5%, vezels 2,5%, calcium 1,3%, fosfor 0,9%.

  Alvast bedankt voor je feedback

  Mvg
  Dennis

 6. charlotte en milou

  Hoi Meike,
  Mijn labradoodle Milou is inmiddels 1,5 jaar oud. Ik wil je complimenteren voor deze handige site. Het heeft me van begin af aan heel goed geholpen met het kiezen van de juiste voeding en vergelijken. Ik heb een vraag. Milou heeft van begin af aan op kvv gestaan. Ik gaf toen meerdere diersoorten en merken door elkaar (darf, runner, bandit etc). Uiteindelijk kreeg Milou ondanks vermijden van kip, rund, gluten, soja, zuivel etc. toch oorontstekingen en jeuk. Dierenarts dacht aan voedselallergie. Ik ben toen voor 8 weken over gegaan op een eliminatie brok dieet van happydog. De jeuk werd minder en de oorontsteking verdween. Toch beviel de brok me niet (anaalklierproblemen en doffe vacht etc.). Uiteindelijk overgegaan naar Runner kvv hert. Na een week toch weer lichte jeuk reactie. Nu zit Milou op kvv Runner paard. Dit gaat heel erg goed! Af en toe krijgt ze Haaksbarf paard, dat gaat ook goed. Laatst Geit en Konijn van Haaksbarf geprobeerd, maar helaas toch weer een lichte reactie. Milou heeft vroeger bijna alles al gehad (vis, lam, eend, kangoeroe, hert etc). Ik durf niet zo goed meer nieuwe diersoorten te proberen omdat ik dan vrees dat ze weer oorontsteking en/of jeuk krijgt. Bij jouw beoordeling van Runner lees ik dat je aanraadt dit merk af te wisselen met andere merken. Vooral door het het grotere percentage lever ivm vitamine A. Wat is nu wijsheid? Kan het kwaad als ik Milou wel alleen op kvv Runner Paard laat staan? Ze is in erg goede conditie en erg actief, maar naar mijn mening echt te slank. Denk dat de ribben zelfs te zien zijn als haar vacht eraf is. Ze lijkt niet aan te komen op deze kvv en krijgt al ruim boven de aanbevolen richtlijnen (paard is natuurlijk een redelijk mager kvv). Voor vakanties wil ik de gestoomde worsten paard van carnis gaan proberen. Ik dacht dus misschien af en toe zo’n worst voor de afwisseling. Het liefste wil ik uiteindelijk ook 1 dag per week zalm gaan proberen te voeren (Haaksbarf?) (als ze daar goed op reageert). Mijn uiteindelijke vraag is dus: kan ik als hoofdvoeding alleen de runner paard diepvriesworst voeren? Voer ik dan echt compleet? En kan dat verder geen kwaad? (Naast de kvv krijgt Milou regelmatig natuurlijke paardensnacks en stukjes fruit of groente, maar meer niet).

  1. Voerwijzer Meike

   Ik durf niet aan te raden om alleen Runner Paard te voeren, omdat er daarvoor wat veel lever in zit. Naast de hoge hoeveelheid vitamine A in relatie met vitamine D, bevat paardenlever ook vrij hoge hoeveelheden cadmium. Dat is een belastende stof. Misschien is er toch een ander diersoort dat goed gaat, zoals kangoeroe (is alleen ook erg mager), gans of haas. Met dit overzicht kun je makkelijk voedingen zoeken zonder bepaalde diersoorten: https://www.voerwijzer.com/versvlees

   1. charlotte en milou

    Bedankt voor de reactie! 🙂
    Ik hoop haar uiteindelijk ook wel meer te kunnen geven, maar voor een paar maandjes dit voer moet in principe geen kwaad kunnen lijkt mij? Als het nou lukt haar 1 dag in de week in ieder geval zalm te geven, komt het dan al meer in balans? Misschien dat ik struisvogel of kangoeroe inderdaad nog kan proberen.

    1. charlotte en milou

     Heb even gekeken in de lijst en daar verschillende kvv’s gevonden met gans en bijvoorbeeld kwartel/fazant van Carnivoer en Alroda. Deze mixen zijn echter niet compleet. Zou ik die naast de runner paard kunnen geven als afwisseling ook al zijn deze niet compleet?

     1. Voerwijzer Meike

      Dat klopt, deze zijn compleet genoeg om als afwisseling te geven. Als je minder dan 50% van het menu Runner Paard geeft, zou ik ook eigeel en zalm toevoegen om te zorgen voor genoeg choline en vitamine D. Maar pas als je de nieuwe smaken geïntroduceerd hebt en dat goed gaat.

Geef een reactie