Waarom ik geen voedingsadvies kan geven

Datum: 9 februari, 2019
Laatst bijgewerkt: 9 februari, 2019

Wat kan ik het beste voeren aan mijn hond? Deze vraag krijg ik heel vaak, maar ik kan hier niet zomaar antwoord op geven. Om hier goed antwoord op te geven, heb ik de hele geschiedenis nodig wat betreft bijvoorbeeld voeding, reacties op voeding, gezondheidsproblemen en de voorkeuren van jezelf.  En het kost veel tijd om dit in kaart te brengen, een compleet plaatje van te maken en op basis daarvan in te schatten wat de beste passende voeding is en uit te zoeken welke merken aan de ingeschatte criteria voldoen. Daar kan ik wel een paar uur mee bezig zijn. Een heel consult dus! Ik raad dan ook aan om een goede voedingsadviseur in te schakelen, of een dierenarts die zich verdiept heeft in voeding. Deze kan de tijd nemen om je goed te helpen. Zelf geef ik geen consulten meer, omdat ik me wil richten op artikelen en cursussen waarmee ik veel mensen, honden en katten tegelijk kan helpen.

Kan ik dan helemaal niets adviseren? Ik zou een algemene suggestie kunnen doen, op basis van de informatie die op dat moment in mijn hoofd het meest actief is. Maar dit kun je niet zien als een goed advies, en geef ik dus liever niet.

Is het ook niet het beste als je zelf uitzoekt welke brokken voldoen aan jouw wensen? Ik doe mijn best zoveel mogelijk informatie op Voerwijzer te zetten waarmee je zelf brokken of andere soort voeding kunt uitzoeken.

Zoek de beste voeding voor je hond
Wat is de beste hondenvoeding
Zelf een brok beoordelen in zes stappen
Goed natvoer uitzoeken voor de hond
Beginnersinformatie rauwe vleesvoeding
Hondenbrokken vergelijken
Een overzicht van hypoallergene hondenbrokken met één diersoort
Zijn geperste hondenbrokken beter?
Geperste brokken vergelijken
Is een visbrok gezond?
Meer informatieve artikelen over hondenvoeding

Zoek de beste voeding voor je kat
Het beste kattenvoer
Goed natvoer uitzoeken voor de kat
Zelf een brok beoordelen in zes stappen
Rauwe vleesvoedingen voor de kat vergelijken
Kattenbrokken vergelijken
Hypoallergene kattenbrokken met één diersoort
Kattenbrokken met veel vlees
Is een visbrok gezond?
Meer informatieve artikelen

7 Comments

 1. Kensi

  Help. Ik ben Kensi een grijze Amstaff van bijna 3jr. Vanaf mijn pup zijnde heb ik huid problemen… Vorig jaar Sept zijn wij er achter gekomen dan ik EPI heb. Daar krijg ik dagelijks medicatie voor. Baasje heeft al diverse voer gehaald RC Hypo… RC allergeen… Mijn huid blijft een probleem, bulten, uitslag vooral met pollen tijd, maagpijn, continu honger, pica gedrag, sterke lichaamsgeur. Ik knaag graag aan mijn poten kreeg ik Apoquel voor maar daar kreeg ik diaree van. Ik mag niet te hoog eiwit en niet teveel vet, maar baasje weet het niet meer… En ik blijf maar vrolijk en hyperdepiep (is ook beetje mijn ras ahum) owja en erge tandplak ik schrok graag kauwbotten het liefst in 1x naar binnen waardoor ik bijna gestikt ben maar baas wist de Heimlich…. Dus ik ben er nog. Maar nu mag ik geen kauwbotten meer… En baasje weet niet meer op voer gebied wat ze mij nu moet gaan voeren…

  Gr Cindy (In dienst van Kensi)

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Cindy en Kensi,

   Wat lastig, er lijken dus meerdere dingen niet goed te gaan in dat lichaam. De pancreas en ik vermoed ook de darmen. Lees dit artikel eens door:
   https://www.voerwijzer.com/voedselallergie-bij-hond-en-kat/. Daarnaast hebben veel honden met EPI ook SIBO, een supplement als Iberogast kan daarbij helpen. Overweeg ook (magere) rauwe vleesvoeding, met aanvulling van rauwe pancreas, dit vraagt minder van de pancreas dan brokken. Overleg wel met een voedingsdeskundige of dierenarts voor je andere voeding geeft.

 2. Sietske

  Hoi Meike,

  Ik zit hier erg in dubio met onze poedel Noodles. Hij is nu ruim 10 maanden oud en hij heeft altijd vers vlees gegeten. Eerst Energique en sinds een paar maanden Kivo (verschillende diersoorten afgewisseld).
  Een maand geleden kreeg hij een Giardia-infectie die vreselijk hardnekkig bleek. Hij kreeg er uiteindelijk een ontstoken maag bovenop waarna ik hem tijdelijk Royal Canin gastro intestinale junior brokken ben gaan voeren.
  Inmiddels lijkt de Giardia onder controle en gisteren ben ik weer voorzichtig begonnen met het voeren van Kivo vlees. Vandaag is Noodles echter vreselijke stinkscheten aan het laten en tijdens het uitlaten poepte hij vaak en de laatste keer ook wat dun.
  De periode dat hij de RC brokken at liet hij nauwelijks tot geen scheten.

  Ik begin nu dus erg te twijfelen of Kivo voor hem wel goed is.

  Kun jij adviseren waar ik op moet letten bij het uitzoeken van een goed voer wanneer de hond zulke stinkscheten laat?

  Alvast heel erg bedankt.

  Groetjes,
  Sietske en Noodles

  1. Voerwijzer Meike

   Bij verandering van voer, gaat de darmflora zich aanpassen. Dit kan gepaard gaan met scheten en slechte ontlasting. Ik zou de overschakeling naar ander voer heel rustig doen. Als je wilt kijken of rauwe vleesvoeding goed bevalt zou ik beginnen met mager vlees, en dan eerst een eetlepel bij de brokken en zo de hoeveelheid rustig opvoeren. Succes!

   1. Kensi

    Kleine update, ze zit nu een aantal dagen op puur eend van Enerqiue geen stinkscheten… Ze lijkt dit goed te verteren. 2×2 schijven in de ochtend met zymoral en probiotca van Horseflex. In de avond Zymoral met boswellia en halve dosering Kalm en Relax ook van Horseflex. Als snack gedroogd eend en verder niks extra. Kijken wat dit de aankomende 5 weken gaat doen voor haar huid. Ik heb nog geen darmgeluiden gehoord, die normaal wel aanwezig zijn. Fingers cross….

 3. Kensi

  Hoi Meike,

  Dank je.. Mijn DA is helaas niet zo kundig op voedingsgebied. Ik heb Energique eend besteld kijken of dit aan gaat slaan. Een juiste liefst geperste brok hierbij vinden met een laag vet gehalte is een drama. Klopt dat haar darmen ook een probleem hebben via een echo zagen we al een super snelle darm.
  Ze heeft een aantal maanden op omaprazol gestaan als maagzuurremmers daar ging de maagpijn niet van over.
  Ik ben nu aan het uitzoeken of een probotica hierbij zou kunnen helpen.
  De dieetvoeders helpen niet bij haar huid problemen helaas.
  Rauw pancreas maar dan geen rund daar reageerd ze slecht op. Zymoral poeder is gemaakt van varken waar ze ook nog een allergie van kan hebben.
  Het lijkt wel een zoektocht zonder einde…
  Maar ik ga gewoon door uiteindelijk zal ik wel iets vinden!

Geef een reactie