Het beste kattenvoer

Datum: 20 december, 2013
Laatst bijgewerkt: 3 augustus, 2022

Soorten kattenvoeding

Er zijn meerdere soorten kattenvoeding. Veel katteneigenaren denken dat katten brokken horen te eten, maar dit is niet waar. Brokvoeding is juist één van de minst gezonde kattenvoeding. Er zijn meerdere soorten kattenvoeding verkrijgbaar, hieronder besproken op volgorde van gezond naar minder gezond. De verschillende soorten voeding zijn ook te combineren.

  1. Rauwe vleesvoeding: kvv, prooidieren en zelf samenstellen
  2. Luchtgedroogde voeding
  3. Natvoer
  4. Brokken

De beste kattenbrokken

Rauwe vleesvoeding

De meest gezonde voeding voor een kat is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de kat en deze voeding voorkómt en herstelt vaak gezondheidsklachten. Rauwe vleesvoeding wordt op de volgende manieren gevoerd:

Prooidieren
De meest natuurlijke voeding voor de kat is hele prooidieren. Dit bevat alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft, en het gebit blijft in goede conditie. Prooidieren die je kunt kopen zijn bijvoorbeeld hamsters, muizen en duif. Lees meer over het voeren van prooidieren.
katten eten barf
Kant en klare rauwe vleesvoeding
Er zijn kant-en-klare diepvriesvoedingen bestaand uit rauwe gemalen vleesproducten (spiervlees, organen, botten), in de juiste verhoudingen. Dit wordt ook wel kvv genoemd en is simpel om te voeren. In het overzicht van de kvv-merken voor katten  kun je zien welke merken er verkrijgbaar zijn en hoe duur het is.

Zelf samenstellen
Daarnaast is het ook mogelijk zelf een maaltijd samen te stellen op basis van de juiste vleesproducten in de juiste verhoudingen. Dit is wel wat meer werk, maar je weet precies wat je voert (en de kwaliteit ervan) en je kunt het menu goed aanpassen aan de behoeftes van de kat. Daarnaast is dit vaak het goedkoper dan prooidieren of kvv voeren. Lees meer over zelf samenstellen voor de kat.

Natvoer

Onder natvoer vallen alle verhitte (gesteriliseerde) voedingen met het vocht er nog in, meestal is er zelfs extra vocht toegevoegd. Omdat vocht in de voeding zo belangrijk is voor katten, is dit een groot voordeel. Onder natvoer vallen: blikvoer, kuipjes en zakjes (ook wel pouches genoemd). Een nadeel vergeleken met rauwe vleesvoeding is dat de voeding is verhit, waardoor de eiwitten zijn veranderd (denaturatie), schadelijke stoffen ontstaan door de verhitting en dat er voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Natvoer is er in vele kwaliteiten, maar voor katten is ook goedkoop blikvoer vaak beter dan brokken, doordat het beter aansluit bij de voedingsbehoeftes van de kat. Lees meer over natvoer voor de kat.

Luchtgedroogde voeding

Luchtgedroogde voeding bestaat uit luchtgedroogde vleesproducten met nog wat toevoegingen. Doordat het vlees op relatief lage temperaturen met lucht gedroogd wordt, blijven de meeste voedingsstoffen behouden en blijft het eiwit rauw. Het is in principe dus rauw vlees, maar dan zonder het vocht. Je kunt de voeding in water weken, wat zeer aan te raden is omdat de meeste katten te weinig drinken. Veel katten moeten erg wennen aan het voer en het kan wat moeite kosten om de kat het te laten eten. Meer informatie vind je in het artikel over Ziwi Peak luchtgedroogd.


Luchtgedroogd voer

Kattenbrokken

Kattenbrokken bestaan uit verhitte en gedroogde ingredienten. Het is de minst geschikte voeding voor een kat doordat

  • er veel te weinig vocht inzit, namelijk zo’n 10%, terwijl een kat zo’n 65% vocht nodig heeft in de voeding, omdat de kat uit zichzelf niet genoeg drinkt
  • de eiwitten door de verhitting veranderen van structuur, dit heet denaturatie, waardoor ze minder goed bruikbaar zijn en meer afvalstoffen opleveren. Daarnaast gebruiken sommige fabrikanten plantaardige eiwitten, die het lichaam van de kat minder goed kan verwerken dan dierlijke eiwitten.
  • er zit zetmeel in, vaak erg veel, wat bij katten vaak tot gezondheidsproblemen lijkt te leiden
  • natuurlijke voedingsstoffen gaan verloren en worden in synthetische vorm weer toegevoegd

Er zit veel verschil in kwaliteit in de brokken die verkrijgbaar zijn. Over het algemeen bevat de meest geschikte brok veel vlees en weinig koolhydraten.

Zelf een kattenbrok beoordelen? Zo kies je goede kattenbrokken.

Mijn favoriete kattenbrokken? De beste kattenbrokken

Een overzicht van kattenbrokken? Kattenbrokken vergelijken

Ga door naar:

Prijsvergelijking kattenvoer

De beste kattenbrokken