Beginnersinformatie zelf samenstellen voor de hond

Datum: 11 oktober, 2011
Laatst bijgewerkt: 27 november, 2020

Wat is zelf samenstellen?
Bij zelf samenstellen maak je zelf een menu van ongemalen rauwe vleesproducten, aangevuld met een klein beetje plantaardige ingrediënten. Voor katten en fretten wordt vaak ook gekozen om alleen prooidieren (zoals muizen, konijnen, ratten en hamsters) te voeren met eventueel rauwe vleesproducten als extraatjes. Voor honden is het gebruikelijk om een menu samen te stellen met losse onderdelen, en dat eventueel aan te vullen met prooidieren.

Heb je een kat? Ga dan naar

Zelf samenstellen voor de kat

 

Hoe ziet zo’n menu eruit
30-50% vleesbotten
20-55% spiervlees
15-25% organen, waarbij in ieder geval hart, lever en pens
eventueel prooidieren
aangevuld met groenten, eieren, en af en toe wat zeewier of algen

Het menu bevat in ieder geval

Hoeveel en hoevaak voeren?
De volgende richtlijnen gelden voor gemalen en ongemalen rauwvoer. Je kunt de exacte hoeveelheden aanpassen aan de behoefte van het dier. Wordt je hond te dik, dan geef je wat minder en vice versa.

Welk dier? Hoeveel? Hoevaak?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht
tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag
6- 12 maanden:  2 keer per dag.
12+ maanden: 1 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht.
Actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht
1 keer per dag, evt twee keer per dag
Kitten 80 tot100 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende kat: 60-80 gram per kg lichaamsgewicht
2 keer per dag
Fret 60 tot 80 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende fretten: 60-100 gram per kg lichaamsgewicht
2 of 3 keer per dag

Hoe moet ik overstappen?
Als je brokken voert, is het fijn om eerst ‘kennis te maken’ met het voeren van rauw vlees door te beginnen met gemalen rauwvoer. Van daaruit kun je rustig verschillende ongemalen producten proberen. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

1. Wennen aan rauw – gemalen rauwvoer
Voordat je zelf gaat samenstellen, is het handig om je dier aan rauwe vleesvoeding te laten wennen door zo’n twee weken gemalen rauwvoer (kvv) te voeren. Bij honden met een gevoelige spijsvertering, kun je het rauwvoer eerst door de brokken mengen en dan langzaam de hoeveelheid brokken laten afnemen. Als dit niet goed gaat, kun je het vlees even licht koken. Daarbij kun je het lichaam ondersteunen met probiotica.

2. Losse producten erbij voeren
Terwijl je nog gemalen rauwvoer geeft, kun je bijvoorbeeld wat vleesbot en spiervlees erbij geven, om te kijken hoe het gaat en om er zelf aan te wennen. Begin met de makkelijkste vleesbotten: kippennekken, eendennekken en/of kwartelkarkas. Voor veel honden gaat kipkarkas ook prima, maar dat is ietsje harder. In de vleesbottenlijst kun je zien welk vleesbot geschikt is voor de hond.

3. Je zelf samengestelde menu voeren met beginnersbot – of prooidieren
Je kunt nu overstappen op een zelf samengesteld menu dat alleen uit ongemalen producten bestaat. Als je al makkelijke vleesbotten hebt gevoerd bij het gemalen rauwvoer, kun je nu een stapje verder gaan, en wat hardere botten voeren.

Vind je het nog lastig om een menu samen te stellen? Dan kun je ervoor kiezen om een barfpakket op maat of een kant en klaar barfpakket te kopen.

Barfpakket-overzichten

Wat heb ik allemaal nodig?

  • Vriesruimte: afhankelijk van hoeveel vlees je wilt opslaan. Algemeen wordt aangenomen dat in een vriezer van netto 100 liter, ongeveer 33 kg vlees past.
  • Weegschaal: om goede porties te kunnen maken. Bij de Action kun je bijvoorbeeld een goedkope weegschaal kopen, deze voldoet prima.
  • Snoeischaar: om de vleesbotten te kunnen knippen (bij het portioneren) en om te testen of het vleesbot te hard is.
  • Vleesmes: om het vlees te snijden, laat het vlees vantevoren een klein beetje zacht worden buiten de vriezer, dan kun je het makkelijker snijden.
  • Diepvrieszakjes of boterhamzakjes om het geportioneerde vlees in te stoppen. Je kunt de stukken vlees ook los invriezen, die je bevroren in een grotere zak doet.
  • Een afsluitbaar bakje: voor het ontdooien van het bevroren vlees in de koelkast.
  • Ruimte om het eten te voeren: veel mensen doen dit buiten, dat is het makkelijkst. Het kan ook in de bench of andere makkelijk schoon te maken plek (douche, bad) of op een kleedje die op hoge temperatuur gewassen kan worden.

Waar koop ik het?
Er zijn veel verkooppunten van barfproducten. Als je diervriendelijkere producten (biologisch, wild) wilt voeren, kun je kijken op de lijst met diervriendelijke inkoopadressen. Daarnaast kun je vaak ook producten bestellen bij:
– poelier (karkas van gevogelte en wild en hele prooidieren)
– slager (karkas van gevogelte)
– vismarkt (hele vissen, viskoppen of visstaarten)
– boeren die zelf vlees verkopen (organen)

Hoe duur is het?
Dat verschilt heel erg per verkooppunt. Bij de slager is het vaak wat duurder, zeker als je er ook organen haalt die voor menselijke consumptie geschikt zijn. Ook biologische producten zijn vaak wat duurder. Als je goedkoop wilt inslaan, kun je soms bij sommige poeliers soms hele goedkope kipkarkassen halen en bij de visboer vissenkoppen of -staarten (soms zelfs gratis). Als je het liefst alles bij een verkooppunt van barfproducten haalt, kun je ongeveer rekenen op de volgende prijzen:
kipkarkas: 1 euro per kg
eendkarkas: 1,75 euro per kg
rundvlees: 3 euro per kg
runderpens: 1,50 per kg

Welke percentages/verhoudingen aanhouden?
Er zijn veel visies die net iets andere verhoudingen aanhouden. Barf (bones and raw food) en NRV (natuurlijk rauwe voeding) zijn het bekendst in Nederland, hierover kun je meer lezen in het artikel Percentages (hond). Een menu hoeft niet per dag compleet te zijn, maar per week is ook prima. Bij volwassen dieren kun je ook best een compleet menu per drie weken maken. Hieronder staan percentages waarmee je prima kan beginnen, let op de ontlasting en pas het eventueel aan.