Kvv-merken bij voedselallergie

Datum: 27 mei, 2022
Laatst bijgewerkt: 6 juli, 2022

Als je rauwvoer zoekt voor een hond met voedselallergie, is dat soms lastig. Naast de diersoorten, moet je ook rekening houden met “verstopte” ingrediënten en het schoonmaak-protocol van de fabriek waar het gemaakt wordt. Meer hierover lees je in het artikel Welk rauwvoer (kvv) is geschikt bij voedselallergie?

In dit artikel vertel ik welke merken ik met het meeste vertrouwen durf aan te bevelen voor honden met voedselallergie.

Welke kvv-merken zijn geschikt?
Rauwvoer-merken met premix, waarvan ik weet dat ze alle maatregelen nemen om een allergische reactie te voorkomen:

Er zijn er vast meer, maar van de meeste merken weet ik niet alle relevante details. Ik doe mijn best om alle informatie te achterhalen, maar soms veranderen er dingen zonder dat ik dat weet en soms krijg ik geen antwoorden van merken.

Zijn merken zonder premix geschikt?
Merken zonder premix waar mensen met allergische honden goede ervaringen mee hebben zijn bijvoorbeeld

Deze merken hebben ook goede voedingsdeskundigen, en als je vragen hebt kun je ze emailen.

Het voordeel van een merk zonder premix is dat zeker weet dat er via de premix geen ongewenste ingrediënten in het voer zitten. Het nadeel is dat het risico op tekorten groter is. Bij een hond met meerdere allergieën, is het door de beperkingen lastiger om een compleet menu te maken zonder toevoegingen. Een volwassen hond kan zonder problemen acht weken voer eten dat niet helemaal compleet is, dus als het om een korte periode gaat hoef je je geen zorgen te maken over tekorten. Als je een permanente oplossing zoekt of een volledig eliminiatiedieet gaat doen, gaat het om een langere termijn. Je kunt dan zelf een multivitamine of losse supplementen toevoegen om het risico op tekorten te verkleinen. Kijk bijvoorbeeld samen met een voedingsdeskundige welke voedingsstoffen missen in het menu, of kies een multivitamine die speciaal is gemaakt om rauwvoer aan te vullen. 

Veilige optie: zelf een menu maken
De veiligste optie qua besmetting met andere eiwitten of ongewenste ingrediënten, is het kopen van ongemalen vlees. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen:

  • Ongemalen spiervlees met aanvulling van een multivitamine. Dit is de meest veilige en makkelijke optie. Je kunt de multivitamine weglaten als je het tijdelijk gebruikt, bijvoorbeeld om een voedingsovergevoeligheid te bevestigen/uit te sluiten.
  • Een zo compleet mogelijk menu samenstellen met spiervlees, vleesbotten, organen en losse supplementen. Deze optie is geschikt voor mensen die al ongemalen voeren (barf, nrv) en zich hebben verdiept in vitamines, mineralen en vetzuren.

Welke multivitamine?
Er zijn meerdere multivitamines die speciaal gemaakt zijn om een rauw menu zonder premix aan te vullen met belangrijke voedingsstoffen. Deze kunnen wel ingrediënten bevatten die het risico op een allergische/overgevoelige reactie vergroten, en deze staan niet altijd op de verpakking genoemd. Een ander risico is dat er te lage hoeveelheden mineralen en vitamines bevatten, bijvoorbeeld als ze op kruidenbasis zijn. Multivitamine-supplementen die ik een goede samenstelling vind hebben voor allergische honden die rauwvoer eten zonder premix:

Je kunt zelf eventueel nog voor voldoende omega 3 en omega 6 zorgen door bijvoorbeeld algenolie en hennepzaadolie toe te voegen.

Geef een antwoord