Energique

Datum: 24 juni, 2011
Laatst bijgewerkt: 15 juni, 2024

Energique heeft rauw voer voor de hond, in kleine porties van 25 gram en in hamburgers van 100 gram.

Analyse, Ingrediënten en prijzen Energique
Ingrediënten Eiwit Vet Koolh Calc Fosf €/kg*
Volwassen honden Kip 46% (bevleesd rugdeel, vel), rund 42% (long, pens, spiervlees, nier, lever), mais, tarwe, bietenpulp, zonnebloemolie, zalmolie, vitaminen, mineralen. 11,7% 14,5% 7,9% 0,62% 0,5% €5,32
Puppy’s Kip 44% (bevleesd rugdeel, spiervlees, vel), Rund 43% (spiervlees, pens, nier, long, lever), mais, tarwe, cichoreipulp, zonnebloemolie, zalmolie, 12,3% 13,1% 8,2% 0,6% 0,47% €5,98
Energique Puur Eend Eend 86% (karkas, spiervlees, vel, hart, lever), aardappeleiwit, bietenpulp, cichorei-pulp, appel, spinazie, wortel (gedroogd), visolie. 12,5% 15,2% 2,9% 0,8% 0,49% €7,32
Voor werkhonden Kip 43% (bevleesd rugdeel, vel), rund 39% (long, pens, spiervlees, nier, vet, lever), mais, tarwe, bietenpulp, zonnebloemolie, zalmolie, vitaminen, mineralen. 11,3% 15,5% 10,8% 0,57% 0,46% €5,16
Special Kip 60% (bevleesd rugdeel, spiervlees, vel), lam 31% (pens, long, lever, spiervlees), rijst, bietenpulp, zonnebloemolie, zalmolie. 12,3% 13,5% 5,6% 0,7% 0,57% €6,32
HondVitaal Kalkoen 65% (spiervlees, bevleesd rugdeel, lever), kabeljauw 26%, cichorei, aardappeleiwit, koolzaadolie, zalmolie, mineralen. 14,8% 12% 1,2% 0,57% 0,47% €5,98

* De prijzen zijn gebaseerd op de 3 kg-verpakkingen, met uitzondering van Energique voor Werkhonden (enkel 12 kg verpakking)

Toegevoegd per kg: Vitamine A 6500 IE, Vitamine D3 650 IE, Vitamine E (als RRR-alfatocoferol-acetaat) 250 mg, ijzer (als sulfaat) 50 mg, jodium 0,78 mg, koper 5 mg (als sulfaat 2,5 mg en als chelaat 2,5 mg), mangaan (als sulfaat ) 20 mg, zink (als sulfaat ) 50 mg, selenium (als natriumseleniet) 0,15 mg.

Meer informatie over de samenstelling

 • op alle gevogelte-grondstoffen wordt een bacteriologische analyse gedaan. Alleen als deze salmonella vrij is, wordt het in de voeding gebruikt.
 • Er zit maximaal 2% lever in een mix
 • De granen zijn volgens Energique van zeer hoge kwaliteit en zijn geschikt zijn voor menselijke consumptie.
 • Energique bevat  geen nekken, zodat honden met hyperthyroidie het ook kunnen eten.
Nuggets van 25 gram Energique volwassen hond

Is Energique Compleet?
Ja, Energique is een complete kvv. Er zijn vitamines en mineralen aan toegevoegd om de voeding compleet te maken. Het is wel goed om smaken af te wisselen, en het liefst ook qua diersoorten.

Is Energique geschikt voor pups?
Ja, Energique Puppy’s en Energique Hondvitaal zijn geschikt voor pups als hoofdvoeding.

Is Energique geschikt voor allergische honden?
Ja, de smaken Energique Eend en Energique Hondvitaal zijn voor veel honden met een voedselovergevoeligheid geschikt. De drager van de premix is cichorei, wat voor allergische honden geschikt is. De machines worden gecheckt met een eiwitswab, zodat ze zeker weten dat er geen eiwitbesmetting plaatsvindt. Als eliminatiedieet is Energique  minder geschikt, omdat er ook groenten, fruit, aardappeleiwit en/of zalmolie in zit.

Verpakking en verkrijgbaarheid
Energique is verkrijgbaar in:
– zakjes van 750 gram (schijfjes van 25 gram)
– doosjes van 3 kg (schijfjes van 100 gram)
– dozen van 12 kg (schijfjes van 100 gram)
Energique voor werkhonden is alleen verkrijgbaar in verpakking van 12 kg

Milieubewust thuisbezorgd door The Pet Food Express in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.

Bacteriële controle
Energique is GMP+- gecertificeerd, wat betekent dat ze zich aan extra strenge regels houden, onder andere rondom hygiëne. Ze laten elke lading vlees die ze binnenkrijgen controleren op salmonella en de totale enterobacteriaceae gehalte. Als er salmonella inzit, of teveel enterobacteriaceae, dan wordt dit niet verwerkt in de producten van Energique. Omdat de groenten en granen ook allemaal van humane kwaliteit zijn, zijn deze allemaal getest op een keur aan pathogenen.  Alle andere grondstoffen en eindproducten testen ze minimaal op de wettelijke norm salmonella vrij en entero <5000 kve/g.

Energique Puur Eend nuggets
Energique Puur Eend

 

Beoordeling:

Energique vind ik een prima merk, het is compleet en gebalanceerd qua vitamines en mineralen.

Ik ben het meest enthousiast over Energique Hondvitaal. Deze smaak is koolhydraatarm doordat het geen graan bevat en de hoeveelheid eiwit is wat hoger. Het bevat alleen kalkoen als diersoort, waardoor het voor veel allergische honden geschikt is.

Een paar opvallende dingen ten opzichte van andere rauwvoer-merken

 • De hoeveelheid koolhydraten is in sommige smaken vrij hoog
 • Het ingrediënt koolzaadolie

Koolzaadolie bevat omega 3 en omega 6. Deze toevoeging lijkt me niet nodig als er genoeg kip in zit voor de omega 6 vetzuren, en zalmolie voor de omega 3 vetzuren. Maar koolzaadolie kan in gematigde hoeveelheid geen kwaad in rauwvoer. Het nadeel van dit ingrediënt in brokken is de snelle oxidatie van vetzuren, iets wat bij rauwvoer veel minder gebeurt. Energique geeft aan dat de  koolzaadolie is toegevoegd voor het  alfalinoleenzuur (omega 3) en de antioxidanten (vitamine E)

Energique bevat zit vrij veel graan (met uitzondering van Puur Eend en Hondvitaal ), wat voor honden met een graanallergie niet geschikt is. Voor gezonde honden is kleine beetje graan meestal geen probleem, maar ik vind de hoeveelheid graan (en daardoor koolhydraten) vrij hoog voor een rauwe vleesvoeding. Vergeleken met brokken is de hoeveelheid koolhydraten niet hoog en ik geef de voorkeur aan Energique boven brokken. Ik heb de voorkeur voor tarwevrije voeding. De fabrikant noemt de volgende redenen voor het toevoegen van graan:

 • als vezel ter bevordering van de darmperistaltiek
 • als natuurlijke bron van vitamines
 • als bron van suikers om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag op peil te houden. (met name bij de werkhond lijn)

En tenslotte het ingrediënt aardappel-eiwit. Het lijkt me niet nodig, maar het kan geen kwaad zolang er genoeg vlees in zit. Echter is de smaak Eend erg vet, en begrijp ik dat Energique er met aardappel-eiwit voor zorgt dat er genoeg eiwit inzit voor alle honden, ook die met een verhoogde eiwitbehoefte. Ook de smaak HondVitaal is samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeftes van alle levensfasen. Het aminozurenprofiel sluit goed aan om de aminizurenbehoeftes van honden.

Wat is jouw ervaring met Energique vers vlees?


Compleet door Calciumbron Geschikt voor Website
premix bot hond www.energique.nl

97 Comments

 1. Shiffrin

  Hoi ,
  Ik heb een bruine labrador pup van nu 4 maanden.
  Ik ben overgestapt van Carnibest naar dit voer omdat hij hele dunne ontlasting kreeg en veel krabde. Vind dat daar teveel rijst inzit.

  Nu merk ik dat zijn vacht dof is geworden. Hij krijgt best veel beweging.
  Als ik lees op internet zou die rond de 15.5 kilo moeten wegen .
  Hij weegt 13 kilo.

  Moet ik hem meer gaan voeren ? Hij krijgt nu 600 gram vlees per dag.
  Of zal ik toch een ander voer moeten gaan zoeken?
  Volgens de tabellen zou die op 15.5 kilo 725 gram moeten krijgen.
  Zijn ontlasting is gewoon prima.

  1. Voerwijzer Meike

   De groei-tabellen zijn een algemene richtlijn, en gebaseerd op honden die brokken eten en die groeien meestal sneller. Het is over het algemeen goed als een pup wat langzamer en geleidelijker groeit. Over het gewicht zou ik me geen zorgen maken. Het is belangrijker dat je hond niet te dun is, dus dat je de ribben kunt zien. Dat gebeurt niet zo snel, pups zijn vaker te dik dan te dun.

 2. Marjan-Olin

  Energique kon niet meer omdat mijn zoon zijn immuunsysteem te zwak is volgens arts dus kreeg Olin alleen nog brok. Maar Olin heeft klachten ontwikkelt dus ik wil tijdelijk weer terug naar Energique om te resetten en dan nieuwe brok zoeken. Zoon is nl nu tijdelijk in zorginstelling. Dus zou ik dan alleen die dag waarop Olin zoon bezoekt hem brok kunnen geven of blijft risico op besmetting evengroot?

  1. Voerwijzer Meike

   Het risico op besmetting is vooral via de ontlasting, de voerbak, een lik vlak na het eten en via het vlees zelf. Het risico lijkt me daardoor inderdaad erg klein als je rauw voert, zelfs op de dagen dat Olin je zoon ziet. Energique is ook één van de merken die het strengst controleert op bacteriën in het vlees.

   Gekookt voer is een goed alternatief. Heel gezond, zonder het risico op besmetting met bacteriën.

 3. act1971

  Ik heb een Cairn Terriertje van 7 jaar oud met zwartverkleuring in zijn liesjes. Ook heeft hij veel jeuk en likt/bijt veel aan zijn pootjes. Kan dit aan zijn voeding liggen? Hij at altijd Renske brok en Energique volwassen hond, maar omdat hij heel veel ontlasting had, krijgt hij nu alleen Energique volwassen hond. De ontlasting is veel minder geworden en gaat dus goed, maar de zwartverkleuring en jeuk is nog niet verholpen. Raad je aan om over te stappen op ander voer? En wat kunnen we dan het beste proberen? Energique eend eet hij niet. En Bandit ook niet, dat vind hij te grof gemalen.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik vermoed dat het niet met de voeding te maken heeft, maar het is wel de moeite waard om dat uit te testen. Jammer dat Energique Eend niet in de smaak valt. Misschien heeft de winkel waar je het koopt nog een andere rauwvoeding met één diersoort, en dan zonder tarwe voor de zekerheid.

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt stukjes gedroogde eendenvlees als snack geven. Het enige risico is dat het “besmet” kan zijn met andere eiwitten als het bijvoorbeeld is gedroogd in een machine waar ook kip in wordt gedroogd. Je kunt bij de fabrikant voor de zekerheid navragen hoe het zit bij hen.

    1. Voerwijzer Meike

     Ik zou beginnen met alleen Energique eend. Als de klachten wegblijven, dan kun je proberen hoe het gaat als je er een brok bij geeft. Het risico op problemen is bij brokken iets groter. Als je meteen brokken er bij gaat geven en er ontstaan klachten, weet je niet of het door de brok komt.

 4. Anne-ie

  Hoi Meike,
  We voeren – na wat zoeken – afwisselend Alaska paard, eend en red complete. Die worsten leveren wel erg veel plastic afval op (met 800g/dag), dus we kijken nu naar Energique eend (de 12k dozen) als alternatief (voor de eend, en dan afwisselen met paard en red c.).
  We vinden het vlees er alleen erg grauw en droog uitzien. Energique lijkt meer op frikandellenvlees en Alaska meer op een goede hamburger zeg maar.
  Weet jij hoe dat komt, en of dat uitmaakt? Of heb je andere suggesties voor merken met minder plastic afval (zonder rund en konijn, en niet teveel lam)?
  Bedankt alvast!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat dat te maken heeft met de manier van maken. Hamburgers en nuggets zijn over het algemeen wat droger, alsof ze meer in een vorm geperst zijn. Vlees in worsten zijn altijd iets vochtiger lijkt het. Voor de kwaliteit maakt het niet uit.

   Rodi was het enige merk waarvan ik wist dat ze alleen karton gebruikten, maar de kartonnen doosjes zijn uit het assortiment. Ik denk dat de 12-kg doos een goed idee is wat verpakking betreft. Het lijkt er op dat alle merken met kartonnen verpakkingen nu ook plastic gebruiken, misschien heeft dat met regelgeving te maken.

 5. tintinart93

  Hoi Meike,

  voor onze Shiba ben ik opzoek naar een goede KVV in combi met een brok. Ze heeft een kipallergie (wellicht ook granen en rund). Zou jij energique aanbevelen in combi met Carnibest en een krokante brok (Bijv. Sam’s field of iets dergelijks?)

 6. sandi

  Hallo Meike,
  Sinds vandaag geef ik aan mijn dwergteckel Energique puur eend. Ik verbaas me alleen over de voorgeschreven hoeveelheid diepvriesvoer: voor een hond van 5 kg zijn dat 4 schijfjes (100 gram) per dag. In vergelijking met andere merken diepvriesvoer is dat erg weinig (bijvoorbeeld bij Renske is dat 170 gram per dag en bij Rodi zelfs 175 tot 200 gram per dag voor een hond van 5 kg). Is de samenstelling van Energique zo afwijkend dat honden daar zo ontzettend weinig van nodig hebben?
  Alvast bedankt voor je antwoord!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat het met twee dingen te maken heeft.
   1. Energique Eend bevat wat meer vet, en daarmee wat meer calorieën
   2. Merken gebruiken verschillende methodes om de aanbevolen hoeveelheid te berekenen.

   Ik vind 100 gram ook weinig voor een waarschijnlijk actieve kleine hond. Je zou een schijfje extra kunnen geven, en goed in de gaten houden of je hond niet aankomt.

 7. maltipoodles

  Hallo!

  Ik geef onze pups (als fokker van Toy poedeltjes) deze voeding maar ik vraag mij af of ik ook mag afwisselen met andere merken? En hoe zit het met gestoomde voeding of worsten die je niet in de diepvries moet bewaren? Dit wil ik graag weten omdat ik het juiste advies wil geven aan de nieuwe baasjes want niet iedereen kan Energique vinden in zijn/haar omgeving plus als mensen onderweg zijn met hun pupje is diepvriesvlees niet mogelijk. Ik wil ten allen tijde vermijden dat mensen hun pupje aan de diarree komt doordat er afgewisseld wordt! Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Energieke afwisselen met andere merken is geen probleem. Ik zou wel aanraden om dat pas te doen als de pup een beetje gewend is aan het nieuwe thuis, om het risico op diarree door teveel stress te verkleinen. Ook afwisselen met houdbare worsten is geen probleem, ook niet als het van een ander merk is. Deze vragen worden ook behandeld in het boekje Rauwvoer voor de hond, misschien is dat wat voor de pupkopers. (Als fokker kan je inkoopkorting krijgen op de boeken.) https://www.voerwijzer.com/reviews-boek-rauwvoer-voor-de-hond.

 8. Stacey

  Hi Meike,

  Wij willen Energique Puur Eend gaan geven. Dit omdat KVV zonder graan/rijst laag is in koolhydraten. Zorgt het aardappeleiwit in Energique nog voor een verhoging van de koolhydraten of zit er sowieso heel weinig in. Vind het lastig om het percentage koolhydraten te berekenen.
  Alvast super bedankt!!

 9. jildou

  Dag Meike,
  Volgende week krijgen we onze pup, een australian shepherd. Ik heb je boek gelezen, maar vind het erg lastig om een goede keuze te maken voor onze pup. Ook omdat dysplasie wel regelmatig voorkomt en ik niet te veel calcium wil geven.
  Veel merken zijn hier niet verkrijgbaar of niet geschikt voor een pup. Lastig!
  Energique Puppy’s en Energique Hondvitaal zijn geschikt als hoofdvoeding. Maar wat bedoel je precies met hoofdvoeding? Want je kunt niet echt afwisselen met andere smaken ivm calcium.
  Tot hoe veel maanden gelden de strengere puppy eisen? Want ik denk dat ik daarna liever over ga naar Barf. Of is Energique voor een volwassen hond beter dan Barf?
  Ik hoor het graag. Onze pup krijgt nu Naturis, dus hij is al wel rauwvlees gewend.
  Tips over een gevarieerd menu zijn zeer welkom!
  Groetjes Jildou

  1. Voerwijzer Meike

   Met hoofdvoeding bedoel ik dat het compleet is. Ik noem dat zo om het verschil aan te geven met voeding die ik alleen geschikt vind ter afwisseling, bijvoorbeeld doordat het niet in balans is.

   Tot hoeveel maanden de strenge puppy-eisen gelden hangt af van de groei van de pup. Een heel groot ras kan tot bijna twee jaar doorgroeien, een heel klein ras is met 10 maanden soms al uitgegroeid. Een hond van gemiddelde grootte heeft met 12 maanden de meeste groei doorgemaakt, en voor de zekerheid zou je er een paar maanden aanvast kunnen plakken en 14 maanden nemen.

   Bedoel je met barf ongemalen vleesproducten? Dat kan een pup ook eten, het is alleen erg belangrijk dat je een gebalanceerd menu opstelt.

    1. Voerwijzer Meike

     Je hoeft bij Energique geen ei, groentes of vette vis te geven en extra diersoorten is ook niet nodig. Het mag wel, afwisseling is (bijna) altijd goed.

     Barfmenu heeft weer andere voordelen en nadelen. Je kunt de merken ook blijven afwisselen.

 10. Airria

  Na heel veel brokken en diepvriesvoer geprobeerd te hebben gebruik ik nu Energique tot grote tevredenheid. Van ander voer gaat mijn foxterrier overgeven, volgens een handelaar zou dat komen door (oa) het bloed in het diepvries voer?
  Maar in ieder geval blijf ik bij Energique alleen op vakantie (vooral naar het buitenland) of een fietsvakantie is dat wel heel lastig meenemen en fietsvakantie gaat al helemaal niet dan. Welke vergelijkbare brokken zou ik kunnen proberen die que samenstelling erg lijken op Energique? Bedankt voor de hulp alvast!

  1. Voerwijzer Meike

   Misschien heb je iets aan dit artikel: https://www.voerwijzer.com/alternatief-voor-kvv-op-vakantie.

   Er zijn geen brokken die op Energique lijken en als er brokken zouden zijn met dezelfde ingrediënten (en verhoudingen) als energique zou dat waarschijnlijk geen succes zijn, omdat de meeste honden zo’n hoog eiwitgehalte in brokken niet goed verteren. Eiwit in brokken is namelijk minder goed verteerbaar.

   Succes en probeer goed uit van te voren, het zou zonde zijn als je een zak voer meeneemt waar je hond van gaat braken.

 11. Esther

  Renske puppy kip lam heeft een eiwit- en vetpercentage van 13% en 10%. Energique special 12.3% en 13.5% en het Renske stoofpotje 10.5% en 7%. Misschien dan de combi bereidingswijze en vetgehalte waar het aan ligt.
  Mij leek Renske vers gestoomd gezonder dan een houdbare worst als standaardvoeding, maar als dat toch niet veel uitmaakt dan is worst een goed alternatief. Blijft hij misschien ook wat makkelijker op gewicht.

 12. Esther

  Beste Meike, een paar maanden geleden ben ik op jouw advies overgestapt van Energique naar Renske vers gestoomd, omdat ik vanwege mijn zwakke weerstand liever geen rauw vlees meer aan mijn hond wilde geven. Van de Energique gaf ik de Special. Van Renske vers gestoomd gaf ik daarna de puppy kip met lam variant. Het gekke is dat de samenstelling van beide producten behoorlijk overeenkomt, maar dat mijn hond (Havanezer van net 1 jaar met gevoelige darmen) het beter doet op Energique dan op Renske. Bij de Renske is de ontlasting vaker en dunner (‘s avonds standaard vieze billen). Heb jij enig idee waar dit aan kan liggen?

  Samenstelling Energique Special:
  Kip 60% (Bevleesd rugdeel, Spiervlees, Vel), Lam 31% (Pens, Long, Lever, Spiervlees), Rijst, Bietenpulp (gedroogd), Zonnebloemolie, Zalmolie, Vitaminen, Mineralen.

  Samenstelling Renske puppy kip & lam:
  Verse kip (60%), verse lam (20%), erwten (3%), bruine rijst (2%), wortelen (1%), mineralen, zeewier extract (0,45%), prebiotica: FOS (Fructo Oligosacchariden), yucca extract, gemalen smeerwortel, peterselie, rozemarijn, knoflook, glucosamine (0,05%), chondroitine (0,05%).

  Een andere variant van Renske, het stoofpotje met wild, gaat overigens wel beter, maar nu is de ontlasting vaak wat korrelig ‘s ochtends. Bovendien moet ik veel meer voeren dan de aanbevolen hoeveelheid om hem niet te laten afvallen. Samenstelling hiervan: Vers hert (20%), verse fazant (20%), verse konijn (20%), verse eend (20%), pompoen (4%), erwten (1%), wortelen (1%), zeewier (0,45%), prebiotica: FOS (Fructo Oligosacchariden), mineralen, yucca, gemalen smeerwortel, peterselie, rozemarijn en knoflook, glucosamine (0,05%), chondroitine (0,05%).

  Hartelijke groet,

  Esther

  1. Voerwijzer Meike

   De meest logische conclusie is dat het aan de bereidingswijze ligt, alleen dat verklaart niet waardoor Renske stoofpotje met wild wel goed gaat. Heb je ook naar de analyse gekeken? Misschien is de voeding die minder goed gaat een stuk vetter?

   Je kunt ook Energique Lam & Rijst houdbare worst proberen.

 13. Celine

  Heel frustrerend is dat er een variant word bedacht,in dit geval de Puur Eend wat mij ook wat lijkt voor een herplaatser met een behoorlijke voedselallergie.Hij eet nu Royal Canin blikvoer Eend Sensitivity Control wat erg goed gaat,maar niet te betalen is voor langere termijn.De normale Energique en de Carnibest varianten die ik voer gaan finaal mis bij deze hond.Dus telefoon gepakt en rond gebeld in de buurt naar meerdere(!!!) winkels en NIET 1 winkel wilde de 3 kilo verpakking bestellen,er was er eentje(echt 1 maar!)die bij Gods gratie de 12 kilo doos wilde bestellen,maar dat is te veel om even iets te proberen,aangezien we al een kliko vol hadden met opties die toch niet zo goed waren als gehoopt….Zelfde geldt voor het dierenarts voer van Energique…er is geen dierenarts die het in huis heeft of uberhaupt wil bestellen omdat ze simpewel geen vriesruimte hebben.Jammer want de Eend variant zo me echt goed lijken…Tot zover mijn frustratie….Ik wens iedereen Fijne Feestdagen!

  1. Voerwijzer Meike

   Wat vervelend Céline, misschien kun je eens contact opnemen met Energique BV om te kijken of er een oplossing is. Andere merken met een eendvariant, die niet (veel) duurder zijn dan Energique, zijn Raw4dogs, Carnibest, Buddy’s Diervoeding, Barfmenu en Naturis. De eerste twee zijn vrij goed verkrijgbaar.

 14. Stephanie Kurvers

  Hoi Meike,

  ik heb Chihuahua’s en zoek een kvv welke makkelijk te portinoneren is of liefst kleine porties hanteert, zoals deze nuggets.

  Mijn vraag is, kan ik een gezonde hond enkel de puur eend variant geven als volwaardige voeding, zonder af te wisselen?
  Deze heeft mijn voorkeur omdat er geen graan in zit.

  Zo niet, welk(e) ander(e) merk(en) kun je me dan adviseren, welke jou vertrouwen heeft?

  Ik heb altijd geleerd dat afwisselen van merken en diersoorten een volwaardige voeding oplevert, maar ben benieuwd of er een merk is dat ik enkel kan voeren. Dan kom ik waarschijnlijk op een premix merk uit maar daar kan ik nog mee leven, hoewel het mijn voorkeur niet heeft. Liefst dan wel als calciumbron bot en graanvrij.
  Ik heb hier als eens op gezocht met je vergelijkingsmachine en kwam op barfburger uit, maar las vervolgens dat jij hier ook nogal wat op en aanmerkingen op had, dus weet niet of ik daar goed aan zou doen..

  Eventueel barfburger met energique puur eend combineren?

  Ik hoor het graag,

  mvg
  Stephanie

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Stephanie, in principe kun je alleen Energique Duck geven, maar het is beter om af te wisselen. Je kunt prima afwisselen met een voeding die geen premix bevat, geef daar dan bijvoorbeeld 20% van het totaal van. Bandit is ook compleet, maar bevat geen premix. Dat zijn geen handige nuggets, maar ze hebben wel bakjes van 300 gram. Als je chihuahuas per dag 150 gram of meer eten kun je deze in twee dagen opmaken. Je kunt ook prima één tot drie keer per week (als je twee maaltijden per dag voert) de barfburgers geven. En je kunt Darf Small overwegen, dat zijn blokjes van 100 gram en deze zou je één tot vier maaltijden per week kunnen voeren.

 15. Chantal

  Wij voeren onze labrador retriever, conform advies van de fokker, vanaf het begin met Energique voor puppies (ze is nu ruim 7 maanden). Ik heb op 3/9/2018 naar Radar (item over rauw vlees) gekeken en vraag me af of Energique het vlees ook heeft laten testen? Zo ja, maakt Energique de testresultaten openbaar? Zo niet, gaat Energique het vlees alsnog op korte termijn testen en de resultaten delen?

  Ik verneem graag uw antwoord, want de resultaten in Radar waren verontrustend. Overigens ziet het vlees van Energique er veel beter uit, dan het vlees van de andere merken.

 16. Lettie

  Sinds een maand voeren wij onze stafford energique de gewone volwassen versie, en ze doet het er erg goed op. Ze heeft de erfelijke afwijking patella luxatie en is aan beide knieen geopereerd, dus wij voegen wel glucosamine toe. De ontlasting is veel minder en ze vind het heerlijk, en ik vind de 100 grams en 25 grams blokken erg handig. Ze krijgt 20 gram per kilo lichaamsgewicht in totaal 300 gram per dag, (15kilo) want ze is wat te zwaar (16,8 kilo) en dat is niet goed voor haar, maar het speciale afgepaste voer (hill’s metabolic mobility brokken) zorgde ook niet voor een goed gewicht. Het enige jammere van deze versie is dat het vetgehalte vrij hoog is, is er een versie met een lager vergehalte van Energique die ik kan geven af en toe dus waarmee ik kan afwisselen? Bij voorbaat dank

 17. Celine

  @Karin ik zou een pup geen no.4(heet nu special)geven.Er zit te weinig eiwit in en het vetgehalte is erg hoog.Een pup zou ik wel de nr.1 willen voeren of de pupvariant.Brokken en vers vlees niet mengen is erg achterhaald,het kan prima als je hond het op die manier verdraagt.Sommige honden doen het beter op òf brokken òf alleen kvv,weer andere doen het beter als er bijv.8 uur tussen zit.Dat is een kwestie van uitproberen.Wat zijn de huidproblemen van de herder precies?Want we zitten nu in de zomer waarbij een van mijn honden helaas veel last heeft van vlooienallergie,in de wintermaanden heeft hij nergens last van.De hitte van de laatste tijd kan ook een soort “broei”geven waardoor de huid meer te lijden heeft.Misschien zou je haar eens met een milde shampoo(ik gebruik voor mijn gevoelige hond Sanicure badschuim)kunnen wassen,dat wil ook wel eens helpen.

  1. Voerwijzer Meike

   Ik ben het eens met Celine, nr 4 is niet geschikt voor pups. Je kunt wel de gewone variant voor volwassen honden aan een pup geven. En inderdaad, brokken en vers vlees kun je prima samen geven. Er zijn enkele honden bij wie het beter is om apart te geven, Celine legt dat goed uit.

 18. Karin

  Ik heb altijd begrepen dat brokken samen met vers vlees niet mag ?
  Mag ik aub horen wat u mening hierover is.
  Ik heb mijn 3 honden al jaren op energique no. 4 staan en ze doen het heel goed.
  Mijn herder bijna 9 jaar oud heeft nu ineens wel last van haar huid dat ging jaren goed dus ik stap nu over op eend. Hoop dat het dan weer beter gaat.
  Ik krijg over een paar weken een pup erbij die wil ik ook gewoon no.4 gaan geven.
  Ik hou niet van pup voer zeker niet voor grote honden.

 19. Caroline den Dunnen

  Ik geef mijn teckel van inmiddels 5 mnd energique puppy. We zijn net aan de tweede diepvriesvak van 3 kg begonnen maar op haar onderbuik krijgt ze allemaal bultjes en is haar huis rood. Eigenlijk gekomen toen we deze voeding zijn gaan geven, kan dit door de voeding komen, moet ik mss overstappen??

  1. Celine

   Ja dat kan door de voeding komen,maar ook door gras of wasmiddels in kleedjes of door enz.enz.De makkelijkste manier om er achter te komen is inderdaad door over te stappen op ander voer,dan kom je er snel genoeg achter.Misschien is energique voor jouw hondje niet geschikt en gaat het op ander voer wel gewoon goed.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat beteken je zo:

   (((%eiwit x 4) / ((%eiwit x 4) + (%vet × 9) + (%koolhydraten × 4))) x 100

   Dus zo:
   %eiwit x 4 = calorieën uit eiwit
   %vet × 9 = calorieën uit vet
   %koolhydraten × 4 = calorieën uit koolhydraten
   (Koolhydraten berekenen: https://www.voerwijzer.com/hoeveel-suiker-zit-er-in-hondenbrokken-en-kattenbrokken/)

   Tel alledrie de uitkomsten bij elkaar op. Deel dan het aantal calorieën uit vet door het totale aantal calorieën (dus de drie uitkomsten opgeteld). Doe dit getal maal 100. Dat is de vetfractie.

 20. Celine

  Ik heb hier voor me liggen een zak Energique Special 3 kg.De samenstelling daarop vermeld is Kip,Lamsvlees,Rundvlees,Rijst,Olieen,vetten,Groente.De analyse is op de deze zak anders dan nu hierboven vermeld,namelijk: Ruw eiwit 11,40%,Ruw vet 22,20%,Ruw as 3,40%,Ruw celstof 0,80%,Vocht 58%,Calcium 0,70%,Fosfor 0,50%……Dan is er toch eea veranderd,of ben ik nu gek?

  1. Esmae Minne

   Hi Celine,

   Nee je bent niet gek, zeer zeker niet.
   Een fabrikant mag de zakken opmaken die hij al heeft liggen. Er heeft in het verleden runderpens in gezeten maar dit was voor 2015.

   Er is sindsdien niets veranderd er zijn alleen nieuwe analyses uitgevoerd. Die vind je terug op de website.
   De nieuwe zakken komen er aan. Daarop zal dan ook de aangepaste analyse op te vinden zijn.

   Je voert dus al zeker sinds 2015 identiek dezelfde maaltijd. Daar kan ik garant voor staan.

   Hartelijke groet,

   Esmae

   1. Celine

    We zijn nu blijkbaar 11 maanden verder en nòg steeds koop ik voer in de oude zakken.Op de website van Energique staan nu alweer andere analyses bij de Energique Speciaal.Ik vind dit toch kwalijk,want op de zakken die je koopt staan hele andere cijfers,maar ook hele andere ingredienten dan wat er op de website staat.Ik heb nu een hond die beslist GEEN rund mag hebben en ik heb voor hem nu Energique speciaal gekocht,maar het voelt toch wat onzeker…wat moet ik nu geloven?Toch maar voeren op goed geluk,of een ander merk kiezen wat toch duidelijker is in wat ik nu precies mijn hond geef?Want een tweede vraag die bij me opkomt is hoeveel vet zit er nu echt in? Ik heb 3 verschillende % gezien inmiddels….

    1. Voerwijzer Meike

     Wat er op de verpakking staat moet kloppen. Daar zou ik van uit gaan. Het kan goed zijn dat voedingen met de nieuwe samenstellingen nog niet in alle winkels verkocht worden. Volgens mij kan dat wel een jaar duren, als het aan de houdbaarheidsdatum ligt.

     1. Celine

      Op de verpakking stond duidelijk rund en de houdbaarheidsdatum was tot 2020,en op de website staat dat er geen rund in zit….De volledige zak Energique Speciaal is inmiddels maar weggegooid omdat de specialist ons aanraadde om het niet te gaan gokken.Deze hond heeft ernstige klachten op de meeste normale voeding(voornamelijk kvv’s),dat in samenspraak besloten is om Hill’s Z/D te gaan geven,en sinds lange tijd kunnen we zeggen dat het de goede kant op lijkt te gaan.Ben altijd een groot fan geweest van Energique maar vind het niet meer wat het geweest is om eerlijk te zijn.En ook al zijn het oude verpakkingszakken,dan kan er toch een sticker overheen met de juiste ingredienten en analyses?Ik koop ook wel eens shampoo die ergens uit Griekenland lijkt te komen en daar zit een nederlandstalige sticker overheen met de declaraties.Ze komen op deze manier erg slordig over.

 21. Celine

  Ik keek net op de nieuwe website van Energique maar zag dat alle ingredienten en analyses nu anders zijn dan hier vermeld.Er zal dus wel een verandering doorgevoerd zijn,nu maar hopen dat onze honden het er net zo goed op blijven doen.Ik vind iedere verandering niet altijd een verbetering nl.

   1. Celine

    De Speciaal heeft nu een hele andere analyse dan voorheen,en eerder zat er toch nooit geen biet in Energique voor zover ik weet.In de Special zat eerder ook rund en meer vet.Ik voer het sinds een jaar of 12 met tussenpozes en zeg dus niet zomaar iets.Dus ben benieuwd of het idd het zelfde zal zijn of toch anders…

     1. Esmae Minne

      Beste Celine,

      De receptuur is sowieso sinds 1 januari 2015 ongewijzigd (toen Energique is overgenomen). De pens die wordt genoemd is lamspens. Biet heeft er altijd ingezeten als prebiotica.

      De receptuur is ongewijzigd we hebben op alle producten nieuwe analyses laten uitvoeren om zeker te zijn dat de declaraties kloppen. Het (ook nu nog) hoge vetpercentage wordt oa veroorzaakt door het vet dat om het lamshart heen zit.

      Als je meer vragen hebt dan hoor ik het graag.

      Hartelijke groet,

      Esmae

 22. janie

  Ik heb een kleine kruising jack/chihua van nu bijna 11 weken
  Hij is heel erg druk en slaapt niet zoveel als zou moeten.
  Hoeveel zou hij maximaal mogen eten van Energique pup.
  Hij weegt nu zo,n 1,7 kilo. Groeid goed maar heeft wel altijd honger
  Krijgt 3 x 25 gr Energique blokjes en 15 gram barf brokjes erbij.
  maar ik zou liever 4x blokjes geven zonder de brokjes kan dat?
  En wanneer kan je een kleine pup overzetten op volwassen kvv

 23. Mike

  Volgens deze fabrikant moet ik mijn puppy (jack russel) van bijna 12 weken en 2,5kg een schijfje van 100gr per dag voeren. Ik vind dat extreem weinig. Ik hou me sowieso niet aan die richtlijnen, nooit gedaan met mijn honden, maar ik moet zeggen dat ik 100gr wel erg weinig vind per dag. Vooral voor zo’n energieke ras. Met een paar hapjes is het al op…

  1. Voerwijzer Meike

   Dat is inderdaad weinig voor je pup. Bij de aanbevolen hoeveelheid houden ze denk ik geen rekening met het verschil in voedingsbehoeften tussen kleine en grote honden. Kleine honden hebben in principe meer calorieën nodig dan grote honden. Ik denk dat je de komende weken prima 125 a 150 gram per dag kunt voeren.

 24. Ik gebruik eigenlijk al heel lang energique
  En ik moet zeggen het bevalt me erg goed.
  Heb een Amerikaanse stafford en het lichaam neemt het goed op. En weinig ontlasting. Dat zegt al veel of het voer goed is. Eerder op brokken moest hij soms 4 keer poepen als het nu 1 of 2 kr is dan is het al veel. Er zitten weinig afvalstoffen in. Hij word er mooi en glanzend van Eerder gebruikte ik schijf 4 energique met huidaandoeningen. voor mijn bull terriërs beviel ook perfect

 25. corrie van haren

  Hallo Meike
  Ik heb een boerenfox teefje van drie jaar. Toen we haar kregen at ze brokjes. Ik ben al gauw overgestapt op Energique voor de volwassen hond en dat bevalt goed. Ze vreet zowat de bak er bij op. Een goed teken dus. Deze voeding komt er goed uit alleen verhouding prijs/kwaliteit zou enigszins uit balans zijn. Er wordt me ook aangeraden om af te wisselen. Wat kun jij me adviseren?

 26. Youri

  Goedemorgen,
  Ik heb een zwarte riesenschnauzer pup van 5 maanden die nu Energique krijgt en Royal Canin Maxi Junior. Nu begint zijn vacht een bruine gloed te krijgen. Ik heb gehoord dat dit, naast de zon, ook wel eens zou kunnen komen door o.a. tarwe die is toegevoegd aan deze voeding. Klopt dit verhaal?
  Ik sta nu op het punt om over te stappen op Carnibest natuurvoer en Platinum chicken. (De brok als hij 6 maanden is i.o.m de dierenarts omdat hij erg snel groeit)
  Voor ik dit doe zou ik graag uw mening willen weten.

  1. Voerwijzer Meike

   Nee die relatie ken ik niet, tarwe en bruine gloed. Sowieso zijn er veel theorieen over waardoor de bruine gloed ontstaat, maar niet eentje is voor zover ik weet echt plausibel.

   Als je pup snel groeit, zou ik in ieder geval tot hij een jaar is alleen rauwe vleesvoeding geven. De groei is dan rustiger en dus gezonder, met kleiner risico op groeipijn en andere skeletproblemen.

 27. Monike

  Sinds 2 weken krijgt mijn overigens heel moeilijke eter Energique en waar hij Prins liet staan eet hij dit smakelijk op, bak wordt grondig uitgelikt zelfs.
  Zijn ontlasting is minimaal en mooi hard… Blij voor mij en mijn 1 jarige Drentsche Patrijshondvriendje dat ik dit heb geprobeerd 👍

 28. Celine

  Mijn ervaring met dit voer is zeer goed te noemen.Ik geeft het inmiddels al ruim 12 jaar en heb er goede resultaten mee gezien bij mijn roedel.Zelfs de meest verwaarloosde honden kreeg ik weer helemaal gezond en glanzend op Energique.Kwa uiterlijk ziet het er niet echt vleesachtig uit,en daardoor heb ik al heel vaak geprobeerd om mijn honden op Carnibest over te zetten of op Bibi,maar al binnen de kortste keren ging ik toch weer terug naar Energique omdat de ontlasting gewoon het allerbeste is op Energique.En mijn honden vinden gelukkig alles even lekker,dus voor ons niks anders meer dan Energique.

 29. Marianne

  Ik heb een hond (4) met Chronische Colitis. Allerlei voeders uitgeprobeerd, ook van de DA, maar niets hielp. Nu eet ze alleen Energique VitaalHond. Dat gaat uitstekend en ze is er gek op, zelfs als ze pij in de buik heeft eet ze dit nog op. Ik heb ook wel eens energique met lam geprobeerd, maar in deze zit veel vet. In VitaalHond zit rijstepoeder!
  Het is vrij duur, maar dat hebben wij er voor over, om niet steeds met een zieke hond te zitten. Onze andere hond (10) eet dit nu ook. 2x per week krijgen ze Megaderm door het eten en 2x per week groente, ik hoop dat ik het goed doe. Verder alleen maar als snack gedroogd vlees.
  Ik wil geen rund en tarwe in het hondeneten hebben.
  De oudere hond heeft ook wel eens Prins vers vlees gehad, maar in dit type vlees, zonder granen, zit ergggggg veel wortels, die er soms heel uitkomen in de ontlasting. Ik wil zowiezo geen botten tegenkomen in vers vlees en wegens reuma kan ik ook geen grote porties doorsnijden. Energique is mooi in schijven.

 30. S.h.

  Ik ben heel tevreden over enerqique. Ik wissel wel af. In de ochtend de speciaal en in de avond de “normale”.
  Ik heb met 1 hond veel problemen gehad met kvv, altijd wisselende ontlasting en regelmatig buikpijn. Nu op energique gaat het prima! Daarom mijn andere hond (nu nog pup) ook gewoon hierop(is hier ook op,afgespeend)
  Als je belt met energique krijg je gewoon duidelijk antwoord op je vragen.
  Dus begrijp eigenlijk niet wat voor info men niet gegeven heeft voor deze site.

 31. Voerwijzer Meike

  Ik vermoed dat de oliën en granen in de glutenvrije versie duurder zijn dan de tarwe in de andere versies. Of misschien is het marketingtechnisch. Maar de fabrikant kan hier misschien meer over zeggen. Dat Energique er minder ‘vers’ uitziet komt door de manier van maken. Het wordt een soort geperst in de vorm.

 32. Renate

  Spijtig van de granen, dat heeft een hond niet nodig. De glutenvrije versie is dan weer veel te duur, waarom eigenlijk? Je betaalt minder voor een product waar iets is toegevoegd dat niet nodig is. Kan u mij dat uitleggen? Energique ziet er ook niet zo rauw/vers uit als andere KVV. 

  1. Geoffereyshakur

   Renate, ik ben in verband met mijn werk geregeld bij Energique geweest en ik kan u garanderen dat er vers vlees in gaat. Het product is vrij egaal omdat het grondig vermalen en vermengd word. Gezien de diversiteit aan ingredienten lijkt mij dat ook noodzakelijk om een product met consistente kwaliteit te kunnen garanderen.

   Voor je andere vraag kan je het beste energique even bellen of mailen. Het is een relatief klein bedrijf met liefde voor het vak en ik vermoed dan ook dat ze u graag te woord staan.

 33. Voerwijzer Meike

  Energique puppy bevat 3,3 gram calcium per 1000 kcal en Energique voor volwassen honden ongeveer net zoveel. Het exacte calciumgehalte is niet altijd wat er in de analyse staat, omdat er nooit precies evenveel bot inzit als er verse vleesbotten verwerkt zijn. Maar als het goed is klopt het bij benadering wel en is het calciumgehalte prima.

 34. Jules

  Niet echt tevreden.

  Ik heb meerdere honden en ondanks dat ze Energique wel lusten is het toch een van minst favorieten.
  We zijn al een tijdje aan het experimenteren met KVV maar deze gaat het zeker niet worden.
  Overigens wel erg makkelijke bevroren porties welke snel te ontdooien en portioneren zijn.

  Tot nu hebben we geprobeerd:

  Bandit
  Barfmenu
  Carnibest
  Farmfood
  Energique

 35. Jet

  Ik heb een chihuahua die vaak darmontsteking heeft en daardoor diarree. Hij heeft ook een te laag eiwitgehalte hij is in het verleden geopereerd aan blaasstenen. Nu wil ik dus overstappen op kvv en lees dat in veel soorten rijst zit. Hij kreeg vroeger blik voer maar als daar rijst in zat was hij zo weer aan de diarree. Zou dat ook bij kvv gebeuren? En welke zou het beste bij hem passen.
  Alvast bedankt.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter