Welke multivitamine voor de hond bij rauwvoer?

Datum: 7 augustus, 2022
Laatst bijgewerkt: 9 augustus, 2022

Ben je op zoek naar de beste multivitamine voor jouw hond voor bij een rauwvoer-menu? In dit artikel geef ik tips en noem ik mijn favoriete merken. (Voor multivitamine bij een zelf gekookt menu, zie het artikel Gekookt hondenvoer.)

Is een multivitamine nodig?
Sommige rauwvoer-merken bevatten toegevoegde vitamines en mineralen, je hoeft dan niet zelf nog een multivitamine toe te voegen. Als er geen vitamines en mineralen zijn toegevoegd, moet je er zelf voor zorgen dat het menu compleet is door afwisseling en aanvulling van het menu. (Meer hierover in Beginnersinformatie rauwvoer) Ondanks afwisseling en aanvulling, is het risico op bepaalde tekorten wat groter zonder toegevoegde vitamines en mineralen. Je kunt dan voor de zekerheid een goede multivitamine geven. Als het niet lukt om af te wisselen of aan te vullen, bijvoorbeeld door allergie of kieskeurigheid, dan is het extra belangrijk dat vitamines en mineralen aangevuld worden.

Welke multivitamine bij rauwvoer?
Multivitamine-supplementen die ik een goede samenstelling vind hebben voor honden die rauwvoer eten zonder premix:

Waarom deze multivitamines? Ik heb veel merken (zie onderaan artikel) vergeleken. Daarbij keek ik naar de hoeveelheden en opneembaarheid van vitamines en mineralen en naar welke voedingsstoffen in kvv’s zonder premix vaak in lage hoeveelheden aanwezig zijn. Daarnaast keek ik naar de hulpstoffen en heb ik rekening gehouden met allergenen. Er waren meerdere prima merken.

Multivitamine bij voedselallergie
Bovenstaande merken zijn ook geschikt voor honden met voedselovergevoeligheden (zoals voedselallergie). Een eliminatiedieet kun je beginnen zonder multivitamine, om deze in een latere fase te starten.  In paar weken loopt een volwassen hond op vleesvoeding over het algemeen geen tekorten op.

Zelf een multivitamine uitzoeken?
Het belangrijkste waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een multivitamine voor de hond is de vormen van vitamines en mineralen en de hoeveelheden. Als je hier geen kennis over hebt, is dat lastig te beoordelen. Je kunt dan kijken of de hoeveelheden überhaupt worden genoemd. Waar je verder op kunt letten:

 • Bij allergie: let op ingrediënten die het risico op een allergische/overgevoelige reactie vergroten, en deze staan niet altijd op de verpakking genoemd.
 • Let op hulpstoffen die niet gezond zijn
 • Kijk naar de vorm van het supplement: poeder is makkelijk door het voer te mengen. Tabletten zijn lastiger te geven en minder exact af te meten.

Zelf omega-vetzuren toevoegen
Naast vitamines en mineralen, zijn ook omega 3 en omega 6-vetzuren onmisbare voedingsstoffen voor een goede gezondheid. Dit zit niet in een multivitamine. Je kunt zelf voor voldoende omega 3 zorgen met een goed omega 3-supplement. Een menu met weinig vet van gevogelte en geen zonnebloemolie kan te weinig omega 6-vetzuren bevatten. Dit kun je aanvullen met bijvoorbeeld koudgeperste hennepzaadolie.

De merken multivitamine die ik heb vergeleken: Napani Vital Mix, KBraw extra raw meat supplement, Phytonics, Puur, Groene Os, Tamro, Life Extension Dog Mix, Anifit Amofit, Biocanin, Haaksbarf, Raw Veterinary Monoprotein Balancer, Aniforte Multivetal, Aniforte Barf Compleet, Lamberts Multi Formule, Canina V25, Canina Petvital, Barfbuffet Vitamin, Soul food. Dat deze niet mijn favoriet zijn, betekent niet dat ze slecht zijn. Er zitten meerdere goede en niet zo goede tussen.

12 Comments

 1. AWK

  Hoi Meike, vraagje, wij voeren al maanden Lotgering. Wisselen af in smaken en zijn tot nu toe erg tevreden. Bijna geen verharing meer, geen natte groene pupsen in de ogen en bijna geen jeuk en mooie ontlasting. Welke supplementen zou je hierbij aanraden? Hij is een lastige eter dus afwisselen wordt steeds lastiger. We geven zalmolie, op basis van zijn ontlasting soms wat psylium vezels en een kruidenmix voor huid en vacht.

 2. marie_de_cuba@hotmail.com

  Hoi Meike,

  Ik overweeg mijn honden (Bordeaux Dog van 10,5 jaar, Amerikaanse Bulldog van 1,5 jaar en een Amerikaanse Bulldog van 12 weken) voedingssupplementen (KB Raw Meat Supplement zonder calcium) en een groentenmix (Bandit Bio groentenmix) te gaan geven maar ik vroeg me af of ik daarmee teveel geef. Kan ik de voedingssupplementen geven i.c.m. groenten of is het genoeg als ze 1 van 2 krijgen?
  Kan je mij adviseren?

  1. Voerwijzer Meike

   Je hoeft niet bang te zijn voor overdosering van bepaalde vitamines of mineralen door het toevoegen van groentes. Dit kun je dus gerust doen. Groentes voegen vooral antioxidanten en vezels toe. Het multivitamine supplement is meer voor de vitamines en mineralen.

 3. Voerwijzer Meike

  Dankje Sjaak, verbeteringen zijn altijd welkom! Ik heb het meteen aangepast. De meeste mensen nemen niet de moeite om het te melden, of ze lezen er overheen. Ik zelf lees er dus ook overheen na de zoveelste keer dat ik de tekst bewerk. Bedankt 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Aniforte Barf Compleet is geen multivitamine, maar een kruidenmengsel met biergist en extra calcium. Het biergist zal zorgen voor extra B-vitamines, maar omdat ze niet aangeven hoeveel gist of hoeveel van elke B-vitamine er in zit is dit lastig te beoordelen.

    1. vere

     Dag Meike,

     Mag ik iets vragen over de ingredienten van de KB multi vitamines zonder calcium?
     Ik zie dat daar bv geen vitamines B op het etiket staan.
     Biergist wel maar las ook dat dat niet de beste bron voor b is.
     Ook zie ik dat er gist in zit.

     Hoe kijk jij aan tegen biergist en gist in dit supplement?

     1. Voerwijzer Meike

      Ik heb van Kiezebrink een overzicht gekregen van de hoeveelheden van de verschillende B-vitamines in de multivitamine. Deze hoeveelheden zijn goed, alleen vitamine B5 is wat lager. Omdat er in rauw vlees en organen ook vitamine B5 zit, zal er in totaal genoeg vitamine B5 in de voeding zitten.

Geef een antwoord