Welke multivitamine voor de hond bij rauwvoer?

Datum: 7 augustus, 2022
Laatst bijgewerkt: 2 april, 2024

Ben je op zoek naar de beste multivitamine voor jouw hond voor bij een rauwvoer-menu? In dit artikel geef ik tips en noem ik mijn favoriete merken. (Voor multivitamine bij een zelf gekookt menu, zie het artikel Gekookt hondenvoer.)

Is een multivitamine nodig?
Sommige rauwvoer-merken bevatten toegevoegde vitamines en mineralen, je hoeft dan niet zelf nog een multivitamine toe te voegen. Als er geen vitamines en mineralen zijn toegevoegd, moet je er zelf voor zorgen dat het menu compleet is door afwisseling en aanvulling van het menu. (Meer hierover in Beginnersinformatie rauwvoer) Ondanks afwisseling en aanvulling, is het risico op bepaalde tekorten wat groter zonder toegevoegde vitamines en mineralen. Je kunt dan voor de zekerheid een goede multivitamine geven. Als het niet lukt om af te wisselen of aan te vullen, bijvoorbeeld door allergie of kieskeurigheid, dan is het extra belangrijk dat vitamines en mineralen aangevuld worden.

Welke multivitamine bij rauwvoer?
Multivitamine-supplementen die ik een goede samenstelling vind hebben voor honden die rauwvoer eten zonder premix:

Waarom deze multivitamines? Ik heb veel merken (zie onderaan artikel) vergeleken. Daarbij keek ik naar de hoeveelheden en opneembaarheid van vitamines en mineralen en naar welke voedingsstoffen in kvv’s zonder premix vaak in lage hoeveelheden aanwezig zijn. Daarnaast keek ik naar de hulpstoffen en heb ik rekening gehouden met allergenen. Er waren meerdere prima merken.

Multivitamine bij voedselallergie
Bovenstaande merken zijn ook geschikt voor honden met voedselovergevoeligheden (zoals voedselallergie). Een eliminatiedieet kun je beginnen zonder multivitamine, om deze in een latere fase te starten.  In paar weken loopt een volwassen hond op vleesvoeding over het algemeen geen tekorten op.

Zelf een multivitamine uitzoeken?
Het belangrijkste waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een multivitamine voor de hond is de vormen van vitamines en mineralen en de hoeveelheden. Als je hier geen kennis over hebt, is dat lastig te beoordelen. Je kunt dan kijken of de hoeveelheden überhaupt worden genoemd. Waar je verder op kunt letten:

 • Bij allergie: let op ingrediënten die het risico op een allergische/overgevoelige reactie vergroten, en deze staan niet altijd op de verpakking genoemd.
 • Let op hulpstoffen die niet gezond zijn
 • Kijk naar de vorm van het supplement: poeder is makkelijk door het voer te mengen. Tabletten zijn lastiger te geven en minder exact af te meten.

Zelf omega-vetzuren toevoegen
Naast vitamines en mineralen, zijn ook omega 3 en omega 6-vetzuren onmisbare voedingsstoffen voor een goede gezondheid. Dit zit niet in een multivitamine. Je kunt zelf voor voldoende omega 3 zorgen met een goed omega 3-supplement. Een menu met weinig vet van gevogelte en geen zonnebloemolie kan te weinig omega 6-vetzuren bevatten. Dit kun je aanvullen met bijvoorbeeld koudgeperste hennepzaadolie.

De merken multivitamine die ik heb vergeleken: Napani Vital Mix, KBraw extra raw meat supplement, Phytonics, Puur, Groene Os, Tamro, Life Extension Dog Mix, Anifit Amofit, Biocanin, Haaksbarf, Raw Veterinary Monoprotein Balancer, Aniforte Multivetal, Aniforte Barf Compleet, Lamberts Multi Formule, Canina V25, Canina Petvital, Barfbuffet Vitamin, Soul food. Dat deze niet mijn favoriet zijn, betekent niet dat ze slecht zijn. Er zitten meerdere goede en niet zo goede tussen.

Eén reactie

 1. ingrid tuinstra

  Hallo Meike, ik voer de kvv van Darf. Deze bevat geen premix. Ik geef elke dag raw meat supplement no calcium van KB door het vlees. Nu zit één van mijn honden laag in haar Vit B12 en zoals ik op het etiket lees zit er geen B12 in dit supplement. Is het normaliter niet nodig om aan te vullen met B vitamines?
  Is er voor haar een alternatief qua multivitamine.

  1. Voerwijzer Meike

   Normaliter is het niet nodig om B12 aan te vullen op een menu met voornamelijk rauw vlees. Alleen als het vlees niet goed bewaard is, kan het B12-gehalte wel flink zijn.

   Sommige honden kunnen vitamine B12 niet goed opnemen, de opname van deze vitamine heeft wat extra stappen nodig en kan dus sneller misgaan. Dan kan het helpen om te suppleren in hoge doseringen in goed opneembare vorm, dus methylcobalamine en adenosylcobalamine.

 2. Cynthia89

  Hoi meike,

  Ik heb zelf ook even de supplementen vergeleken en gekeken, kom er niet helemaal uit.

  Heb gelezen van multi kb raw no calcium niet alle vitamines in goede opneembare vormen zitten klopt dit?

  Zelf nog vergeleken met groene os multivitamine deze lijkt me ook goede samenstelling

  Nu wilde ik vragen welke sluit beste aan op KVV rauwe voeding? Ik geef kb raw en ga er kivo en dailymeat aan toevoegen met af en toe rodi schijfjes lam rijst , rund en rundpens.

  Dus beetje twijfel gekregen tussen deze 2.

   1. Cynthia89

    Ik denk van wel dat deze genoeg bevat , zeker weten doe ik het niet , weet niet hoe je zoiets uit rekent . Ik voer kb raw eend rund lam kalkoen konijn/kalkoen kivo eend rund lam kalkoen eend/rund paard/ konijn en dailymeat lam geit konijn met aanvulling groente kivo + lam rijst rodi rund/rundpens rodi om en om extra erbij om goed uit te komen met snijden en porties

 3. Mischa07

  Hey Meike,
  Ik heb Feline complete besteld voor mijn senior katje die pancreatits is. Ik vroeg me af of dat een goede keuze was? Ik kook hem kippenborst en ik wil een vitaminemix toevoegen die dat voor hem complete maakt. Maar ik lees er en daar dat synthetische vitaminen niet goed zijn. Hoe moet ik weten wanneer een vitamine mix synthetisch is? Al die natvoer bevat toch ook synthetische vitaminen? Moet ik me echt zorgen maken over dat?

  1. Voerwijzer Meike

   Je hoeft je geen zorgen te maken over synthetische vitamines. De mineraalverbindingen in deze multi zijn niet optimaal benutbaar, maar goed genoeg om tekorten te voorkomen. Deze multi lijkt me prima. Ik heb de hoeveelheden niet geanalyseerd, maar het ziet er in het eerste opzicht prima uit.

 4. Dehliana

  Ik vraag mij af of ik mijn hondjes een multi vitamine moet geven en een omega 3 en 6 supplement.

  Ze staan beide op kvv, ze krijgen veel wisselende smaken van verschillende merken. Hier zit ook 1 keer per week vis bij, 1 keer in de week pens, 1 keer in de week een eitje. Alle mixen zijn compleet, behalve van de pens die ze eens in de week krijgen weet ik dit niet zeker. Bij alle mixen doe ik zelf ook nog wat groente en fruit mix bij.

  Is het met dit menu nodig om een multivitamine te geven?
  Ik geef de hondjes standaard elke dag, chondroitine, glucosamine en msm, daar ze een afwijking hebben aan de voorpoten en hier ook voor in behandeling zijn bij een osteopaat. Is het nodig om nog extra vis of zalmolie toe te voegen ter ondersteuning van de gewrichten, als ze al 1 keer in de week vis krijgen?

  Ze kringen ook 1 keer in de week pens. Is het dan nog nodig om een pre en pro biotica te geven, en zo ja welke is uw advies?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk niet dat dat nodig is om een multivitamine te geven, maar dat hangt wel af van de samenstelling (en de versheid) van het rauwvoer. In mijn boekje Rauwvoer voor de hond leg ik simpel en praktisch uit hoe je weet of het rauwvoer compleet genoeg is door te kijken naar de ingrediënten en analyse.
   Extra omega 3 kan helpen, dat is een kwestie van uitproberen. Of 1x in de week vis genoeg omega 3 levert, is afhankelijk van de soort vis en van de behoefte van de hond (die verhoogd kan zijn bij gezondheidsklachten).

   Probiotica lijkt me niet nodig bij dit menu, tenzij de darmflora van je honden niet goed is. Het kan ook geen kwaad, maar nodig is het over het algemeen niet. Je kunt eventueel ook zelf wat groentes gaan fermenteren als je dat leuk vindt, dat is ook lekker en gezond voor jezelf.

 5. AmberR

  Hoi Meike,
  Wat fijn dat ik ook hierover terecht kan op je site!
  De Multivitamine welke ik mijn honden overweeg te geven, heb ik geprobeerd te vergelijken met die jij goed vindt. Nu is het erg anders dus vraag ik me af of het dan sowieso niet goed is, of anders wil niet perse zeggen slecht?
  Zou je willen kijken wat jij er van vindt?
  De samenstelling per kg:
  3a672b Vitamine A 700.000 IE / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a671 Vitamine D3 80.000 IE / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a700 Vitamine E 1700 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a820 Vitamine B1 640 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a826 Vitamine B2 770 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a831 Vitamine B6 77 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  Vitamine B12 180 mcg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a300 Vitamine C 2600 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  Nicotinezuuramide 9000 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a316 Foliumzuur 27 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a880 Biotine 900 mcg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3a841 Pantotheenzuur 420 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  Verbinding van spoorelementen:
  3b105 E1 Ijzer 2130 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3b413 E4 Koper 50 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3b506 E5 Mangaan 67 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3b613 E6 Zink 2240 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)
  3b201 E2 Jodium 199 mg / kg (100% Human Grade Kwaliteit)

    1. zinno23

     Maw verwaarloosbaar dus aka een kat in de zak, ik blijf erbij je doet er veel beter aan om er voor te zorgen dat je elke vit/mineraal in voldoende geeft in een natuurlijke vorm, en er zijn er veel die met al die premixen overdoseren bang om tekorten op te lopen vaak gevoed door voedingsspecialisten

 6. AWK

  Hoi Meike, vraagje, wij voeren al maanden Lotgering. Wisselen af in smaken en zijn tot nu toe erg tevreden. Bijna geen verharing meer, geen natte groene pupsen in de ogen en bijna geen jeuk en mooie ontlasting. Welke supplementen zou je hierbij aanraden? Hij is een lastige eter dus afwisselen wordt steeds lastiger. We geven zalmolie, op basis van zijn ontlasting soms wat psylium vezels en een kruidenmix voor huid en vacht.

 7. marie_de_cuba@hotmail.com

  Hoi Meike,

  Ik overweeg mijn honden (Bordeaux Dog van 10,5 jaar, Amerikaanse Bulldog van 1,5 jaar en een Amerikaanse Bulldog van 12 weken) voedingssupplementen (KB Raw Meat Supplement zonder calcium) en een groentenmix (Bandit Bio groentenmix) te gaan geven maar ik vroeg me af of ik daarmee teveel geef. Kan ik de voedingssupplementen geven i.c.m. groenten of is het genoeg als ze 1 van 2 krijgen?
  Kan je mij adviseren?

  1. Voerwijzer Meike

   Je hoeft niet bang te zijn voor overdosering van bepaalde vitamines of mineralen door het toevoegen van groentes. Dit kun je dus gerust doen. Groentes voegen vooral antioxidanten en vezels toe. Het multivitamine supplement is meer voor de vitamines en mineralen.

 8. Voerwijzer Meike

  Dankje Sjaak, verbeteringen zijn altijd welkom! Ik heb het meteen aangepast. De meeste mensen nemen niet de moeite om het te melden, of ze lezen er overheen. Ik zelf lees er dus ook overheen na de zoveelste keer dat ik de tekst bewerk. Bedankt 🙂

  1. Voerwijzer Meike

   Aniforte Barf Compleet is geen multivitamine, maar een kruidenmengsel met biergist en extra calcium. Het biergist zal zorgen voor extra B-vitamines, maar omdat ze niet aangeven hoeveel gist of hoeveel van elke B-vitamine er in zit is dit lastig te beoordelen.

    1. vere

     Dag Meike,

     Mag ik iets vragen over de ingredienten van de KB multi vitamines zonder calcium?
     Ik zie dat daar bv geen vitamines B op het etiket staan.
     Biergist wel maar las ook dat dat niet de beste bron voor b is.
     Ook zie ik dat er gist in zit.

     Hoe kijk jij aan tegen biergist en gist in dit supplement?

     1. Voerwijzer Meike

      Ik heb van Kiezebrink een overzicht gekregen van de hoeveelheden van de verschillende B-vitamines in de multivitamine. Deze hoeveelheden zijn goed, alleen vitamine B5 is wat lager. Omdat er in rauw vlees en organen ook vitamine B5 zit, zal er in totaal genoeg vitamine B5 in de voeding zitten.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie