Eliminatiediëten bevatten vaak rund en varken

Datum: 5 april, 2017
Laatst bijgewerkt: 16 mei, 2019

Zwitserse onderzoekers analyseerden 12 brokken en blikvoedingen voor honden met voedselovergevoeligheid. Deze voedingen zouden geschikt zijn als eliminatiedieet, en maar één diersoort bevatten volgens de verpakking. Ze zochten naar DNA van kip, kalkoen, rund, schaap en varken. In negen van de twaalf voedingen bleken één of meer diersoorten te vinden die er volgens de verpakking niet in zouden zitten. Rund en varken werd het vaakst gevonden.

Update 28 april 2017:

Het gaat om de volgende brokken

Brok Gevonden diersoorten die niet op verpakking staan
Royal Canin Hypoallergenic x
Hills Z D Ultra Canine Dry x
Trovet RRD Hypoallergenic Dog Rabbit Kip, Kalkoen, Rund
Trovet VPD hypoallergenic Dog Venison Kip, rund, schaap, varken
Exclusion Diet Horse and Potatoes Rund, schaap, varken
Exclusion Diet Hypoallergenic Venison & potato rund, schaap en varken
Vet-Concept DOG Sana (horse) rund en varken
Vet-Concept sensitive diet rabbit Kalkoen
Terra Canis Pferde (blik) x
Petfit Pferd & Kartoffel Rund
Lunderland Dosenfleisch Pferd (blik) Rund en varken
Herrmann’s Reinfleischdosen Pferd Rund

Dus van de onderzochte merken zijn alleen Royal Canin, Hills en Terra Canis vrij van andere diersoorten. Ook uit eerdere reportages bleken Royal Canin en Hills geen andere diersoorten te bevatten, volgens de auteurs van het artikel.

De oorzaak?
De onderzoekers zeggen dat dit waarschijnlijk betekent dat een fabrieksvoeding tijdens het productieproces makkelijk “besmet” kan worden met andere eiwitten. Bijvoorbeeld door niet goed genoeg schoonmaken tussen het maken van de verschillende brokken door, maar de grondstoffen zelf kunnen ook al gecontamineerd worden tijdens de slacht, het transport of in de fabriek voordat het de machine ingaat.

Een andere hypothese is dat er andere ingrediënten inzitten met DNA van andere diersoorten, zoals ongespecificeerde vetten/oliën of gehydrolyseerde eiwitten. Dit kan gelden voor de brokken van Vet Concept. Voor Trovet geldt dat het kippen-DNA afkomstig kan zijn uit het kippenvet. Maar de overige diersoorten worden er niet door verklaard. En als de voeding ook geen gehydrolyseerde ingrediënten bevat, wat geldt voor de onderzochte brokken, dan is het redelijk om aan te nemen dat het DNA door contaminatie is veroorzaakt.

Wat betekent dit?
Ten eerste: kies kritisch een merk uit en lees ook ervaringen van anderen.
Ten tweede weten we nu dat Hills, Royal Canin en de blikvoeding van Terra Canis vrij betrouwbaar zijn wat betreft diersoorten in de voeding.

Ook commerciële rauwe vleesvoeding kan “besmet” zijn met andere diersoorten, dus ga ook daarbij ervaringen na. De grootste kans op puur één diersoort voeren heb je bij het zelf samenstellen van een menu. De auteurs schrijvrn zelf ook: “Only a home-prepared diet allows for exact knowledge of the ingredients fed.”

Bron
Horvath‐Ungerboeck, Christa, Karoline Widmann, and Stefanie Handl. “Detection of DNA from undeclared animal species in commercial elimination diets for dogs using PCR.” Veterinary Dermatology (2017).

 

Eén reactie

 1. nicci

  Hallo Maaike ,
  Mijn hond is voor veel allergisch zowel omgeving als voeding. Wat vind jij van vetconcept geit? Hier zit geen aardappel of erwt in. Daar kan ze niet tegen namelijk. Ze houd niet van KVV. Orijen acana of Riverwood visvariant leek me ook goed maar teveel vis ook weer niet goed lijkt me vandaar de geit nu . Hopelijk kun je helpen

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou het kunnen proberen. Geit lijkt me een goede nieuwe eiwitbron. Wat me minder aanspreekt aan Vet concept Geit brokken:
   – onduidelijk welke oliën en vetten er in zit. Sommige honden reageren ook op kippenvoer bijvoorbeeld. En je wil weten of er genoeg DHA en EPA in zit (visolie, krillolie, algenolie)
   – het eiwitgehalte is laag, dat is niet erg voor even, maar voor de langere termijn zou ik meer eiwit willen voeren

   Het blikvoer Vetconcept Geit is wel helemaal geschikt.

  1. Voerwijzer Meike

   Dit is een onderzoek uit 2017. Ik heb geen recentere onderzoeken gezien die Trovet onderzochten. Het is niet vreemd dat de dierenarts Trovet aanraadt, dit merk richt zich op voeding voor allergische honden. In Trovet RRD droogvoer zit wel kippen-DNA uit gevogeltelever (hydrolisaat). De meeste honden die allergisch zijn voor kip reageren hier niet op, sommigen wel.

   Hoe betrouwbaar een merk echt is, is niet goed te beoordelen voor een buitenstaander (iemand die niet in de fabriek werkt). Dan moet je afgaan op ervaringen.

 2. Voerwijzer Meike

  Nieuw onderzoek wijst weer op problemen.

  Onderzoekers analyseerden 40 voedingen (brok en natvoer, met een nieuw diersoort of gehydroliseerde eiwitten). Hieruit bleek dat 23 voedingen DNA van diersoorten bevatte die niet op de label stonden en dat 13 van de 14 merken één of meer “mislabeled” voedingen had. Vijf voedingen bevatten niet het diersoort dat er in zou moeten zitten, voor drie hiervan was dat eend. De meeste besmettingen met diersoorten die niet op het label stonden waren in brokken (vs natvoer) met een bijzonder diersoort (novel protein) en de kans is het grootst dat het besmet is met varken, kip of kalkoen.

  Bron:
  Ricci, Rebecca, et al. “Undeclared animal species in dry and wet novel and hydrolyzed protein diets for dogs and cats detected by microarray analysis.” BMC veterinary research 14.1 (2018): 209.
  https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-018-1528-7

 3. Carel

  Hoe zit het met KVV’s Meike?

  Er is in Nederland geen enkele controle op vleesprakjes voor huisdieren. Het is bekend dat de NWA haar handen vol heeft aan vleesfraudeurs die rommelen met vlees voor humane consumptie. Capaciteit om voeding voor huisdieren te controleren is er niet.

  De vleesindustrie importeert massa’s vlees vanuit de hele wereld naar ons land. Terwijl Nederlandse slachtdieren – die onder strenge regels grootgebracht worden in ons land – hoofdzakelijk bestemt zijn voor de export… Nederland is na de VS de grootste vleesexporteur van de wereld. Terwijl als ik fabrikanten van kvv’s op hun woord moet geloven er alleen gebruik gemaakt wordt van Nederlands vlees…. ergens klopt dit verhaal dus niet. Te controleren valt het ook niet. De NWA heeft de grootste moeite om de oorsprong van vlees te achterhalen.

  Aangezien de meeste kvv-leveranciers van huis uit gewoon vleeshandelaren zijn en weinig tot geen achtergrond in huisdierenvoeding hebben – ben ik zeer benieuwd hoe je deze problematiek meeneemt in je kwaliteitsvergelijkingen.

  Het lijkt erop dat de KVV het nieuwe industrieprodukt aan het worden is….. geen idee wat er werkelijk in zit, geen idee waar het vandaan komt en geen idee welke bewerkingen en toevoegingen het diepvriesvlees ondergaan heeft…..

  1. Voerwijzer Meike

   Met kvv heb je hetzelfde probleem als met brokken inderdaad. Je kunt niet weten of het ‘besmet’ is met andere diersoorten, of dat er gewoon gesjoemeld wordt en andere goedkopere diersoorten doorheen worden gemalen. Dus je moet of goed ervaringen nagaan van honden die voedselallergie hebben, welke merken wel/niet goed gaan, of beter nog: zelf gaan samenstellen.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie