Eliminatiediëten bevatten vaak rund en varken

Zwitserse onderzoekers analyseerden 12 brokken en blikvoedingen voor honden met voedselovergevoeligheid. Deze voedingen zouden geschikt zijn als eliminatiedieet, en maar één diersoort bevatten volgens de verpakking. Ze zochten naar DNA van kip, kalkoen, rund, schaap en varken. In negen van de twaalf voedingen bleken één of meer diersoorten te vinden die er volgens de verpakking niet in zouden zitten. Rund en varken werd het vaakst gevonden.

Update 28 april 2017:

Het gaat om de volgende brokken

Brok Gevonden diersoorten die niet op verpakking staan
Royal Canin Hypoallergenic x
Hills Z D Ultra Canine Dry x
Trovet RRD Hypoallergenic Dog Rabbit Kip, Kalkoen, Rund
Trovet VPD hypoallergenic Dog Venison Kip, rund, schaap, varken
Exclusion Diet Horse and Potatoes Rund, schaap, varken
Exclusion Diet Hypoallergenic Venison & potato rund, schaap en varken
Vet-Concept DOG Sana (horse) rund en varken
Vet-Concept sensitive diet rabbit Kalkoen
Terra Canis Pferde (blik) x
Petfit Pferd & Kartoffel Rund
Lunderland Dosenfleisch Pferd (blik) Rund en varken
Herrmann’s Reinfleischdosen Pferd Rund

Dus van de onderzochte merken zijn alleen Royal Canin, Hills en Terra Canis vrij van andere diersoorten. Ook uit eerdere reportages bleken Royal Canin en Hills geen andere diersoorten te bevatten, volgens de auteurs van het artikel.

De oorzaak?
De onderzoekers zeggen dat dit waarschijnlijk betekent dat een fabrieksvoeding tijdens het productieproces makkelijk “besmet” kan worden met andere eiwitten. Bijvoorbeeld door niet goed genoeg schoonmaken tussen het maken van de verschillende brokken door, maar de grondstoffen zelf kunnen ook al gecontamineerd worden tijdens de slacht, het transport of in de fabriek voordat het de machine ingaat.

Een andere hypothese is dat er andere ingrediënten inzitten met DNA van andere diersoorten, zoals ongespecificeerde vetten/oliën of gehydrolyseerde eiwitten. Dit kan gelden voor de brokken van Vet Concept. Voor Trovet geldt dat het kippen-DNA afkomstig kan zijn uit het kippenvet. Maar de overige diersoorten worden er niet door verklaard. En als de voeding ook geen gehydrolyseerde ingrediënten bevat, wat geldt voor de onderzochte brokken, dan is het redelijk om aan te nemen dat het DNA door contaminatie is veroorzaakt.

Wat betekent dit?
Ten eerste: kies kritisch een merk uit en lees ook ervaringen van anderen.
Ten tweede weten we nu dat Hills, Royal Canin en de blikvoeding van Terra Canis vrij betrouwbaar zijn wat betreft diersoorten in de voeding.

Ook commerciële rauwe vleesvoeding kan “besmet” zijn met andere diersoorten, dus ga ook daarbij ervaringen na. De grootste kans op puur één diersoort voeren heb je bij het zelf samenstellen van een menu. De auteurs schrijvrn zelf ook: “Only a home-prepared diet allows for exact knowledge of the ingredients fed.”

Bron
Horvath‐Ungerboeck, Christa, Karoline Widmann, and Stefanie Handl. “Detection of DNA from undeclared animal species in commercial elimination diets for dogs using PCR.” Veterinary Dermatology (2017).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *