Royal Canin maakt hypoallergeen voer met verenmeel

Datum: 23 juni, 2013
Laatst bijgewerkt: 7 april, 2017

Royal Canin USA is hypoallergeen hondenvoer aan het ontwikkelen met kippenveren als hoofdbron van eiwit, staat er in het artikel Royal Canin develops new dog food formula using feathermeal as protein op www.petfoodindustry.com. Hypoallergeen betekend dat er bijna geen ingrediënten in zitten die allergische reacties kunnen opwekken. De veren worden zo bewerkt dat het zo verteerbaar mogelijk is en dat de eiwitten niet worden herkend door het lichaam, waardoor er geen allergische reacties kunnen ontstaan door deze eiwitten.

Smakelijk maken met smaakstoffen
Volgens de directeur van Roayal Canin USA, Keith Levy, is het verenmeel voedzaam en erg lekker te maken. Verenmeel op zich zal waarschijnlijk geen hond willen eten, daarom worden er smaakstoffen aan toegevoegd. Het woord voedzaam is natuurlijk erg relatief, vergeleken met een zak zaagsel zal het erg voedzaam zijn.

Verenmeel is duurzaam
Keith Levy weet het mooi te brengen: “Het gebruik van verenmeel is duurzaam, door geen vlees te gebruiken wat mensen ook kunnen eten maar eiwitbronnen te gebruiken die anders toch bij het afval terechtkomen heb je veel voordelen. Je concurreert niet met de humane voedselketen, je vermindert afval en je voorziet in een enorm voedzaam eiwit.” Over geld heeft hij het niet, maar waarschijnlijk levert het ook een mooie winst op: goedkope kippenveren gebruiken en die voor veel geld verkopen. En daar blijft het niet bij, want ondertussen zijn ze ook aan het onderzoeken of wormenmeel een goede eiwitbron is voor voedingen in China.

Het gebruik van verenmeel in honden en kattenvoer is niets nieuws, ook in Nederland wordt verenmeel als eiwitbron gebruikt. Ik heb nog nooit verenmeel in de ingrediëntenopgave gezien, maar het kan verstopt zitten onder de term: dierlijke bijproducten.

15 Comments

 1. Eline

  Voor Royal Canin Anallergenic worden overigens geen hele veren gebruikt, maar het eiwit uit de pen, de basis van waaruit de veer groeit. Het gevoel blijft raar, maar is wel wat anders dan de afbeelding van veren. Ik heb helaas ook een hond die alleen deze brok kan verdragen en KVV eend van Kivo. Verder alle diersoorten al uitgeprobeerd. Alleen eend voeren zou eenzijdig zijn dus ik kies ervoor om de ene maaltijd brok te geven en de andere maaltijd vers vlees.

  1. Voerwijzer Meike

   Ah dat wist ik inderdaad niet. Niet dat ik het verschil weet in eiwitten, tussen de veerharen en de veerpen, maar het geeft een idee.

   Uit onderzoek blijkt dat er meer kip-allergische honden op brokken reageren met gehydroliseerd kippenvlees dan op brokken met gehydroliseerde kippenveren, dus het kan inderdaad een uitkomst zijn.

 2. manon77

  voor mijn hond is dit het enige wat hij verdraagt. ik heb heel veel verschillende eliminatie diëten met rauw vlees geprobeerd erna gekookt toen hypo allergenene brokken en tenslotte dit.

  ik snap dat het vraagtekens oproept maar achter gebruik van veren zit volgens mij meer dan alleen kostenplaatje reductie.. natuurlijk is het bedoelt om winst te maken maar ook om voor sommige honden voer te maken wat geen reacties oplevert.

  daarbij wordt er in ontzettend veel ander voer, brok en vlees, ook gebruik gemaakt van afvalstoffen..Helaas. . 

   1. Hilde

    Hi Maaike, onze hond heeft ook een dergelijke hondenbrok voorgeschreven gekregen door de dierenarts omdat ze allergisch is voor iets in het KVV wat ze bij ons kreeg. We konden er niet achter komen waar ze nu niet tegen kan, we hebben met verschillende soorten geëlimineerd. En ik haat het om te zeggen.. maar onze hond doet het beter op deze dure royal Canin anallergenic brokken dan haar lekkere kvv.

    Nu zie ik dat er meerdere hypoallergene brokken zijn. Het zit me toch een dwars dat ik mijn hond veren voer IPV vlees. Welke soort zou ik het beste kunnen proberen?

    Bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Haha prachtig!

   “Sommige eiwitten zijn zo complex en bezitten zoín vaste chemische ìverbindingî, dat deze niet door de spijsvertering kunnen worden afgebroken. Hierdoor komen de aminozuren niet vrij voor opname in de darmen. Deze eiwitten hebben dus geen enkele voedingswaarde voor het dier (deze vindt men bijvoorbeeld in veren en haren).”

   Nu hebben ze voor deze voeding met kippenveren de veren dus zo bewerkt, dat deze ‘chemische verbinding’ van de zo complexe eiwitten al zijn afgebroken, waardoor de aminozuren dus wel kunnen worden opgenomen. Maar dan nog, is het minder verteerbaar dan vleesproducten.

  2. willem

   Het is mij opgevallen dat de toko pedegri probeert om vers vlees toe te voegen aan hun asortiment,het moet toch niet gekker worden,altijd voor brokken en niks anders dan brokken,er is niks beter dan brokken ,en langzaam door de knieen omdat ze zien dat in de supers de vers vlees pakjes gaan als zoete broodjes je moet er erg vlug bij zijn anders pak je op een leeg plek.Ik vind dit ongelooflijk wat een afgang

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter