Keuringsdienst van Waarde onderzoekt rashondenvoer

Datum: 21 maart, 2021
Laatst bijgewerkt: 10 september, 2021

Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde had donderdag 18 maart een uitzending over rashondenvoer. Dierenarts Peter Wagelaar vroeg zich af of dat nou echt beter was, rashondenbrokken, zoals een labradorbrok voor een labrador. De Keuringsdienst van Waarde ging op pad en sprak met Royal Canin Nederland, Dier & Recht en een chihuahua-fokster.

De uitzending kun je hier zien:


https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/18-03-2021/KN_1725003

Geen zin om de uitzending te kijken? Hieronder een samenvatting.

Voorbeelden van rashondenbrokken
Royal Canin maakt rashondenbrokken, en gaf de volgende voorbeelden:

  • Voor een labrador doen we er minder koper in een chronische leveraandoening waar labradors  genetisch aanleg voor kunnen hebben (koperstapeling), zo lang mogelijk uit te stellen
  • De brokjes voor Boxers zijn zo gemaakt dat de hond ondanks zijn korte snuit altijd een brokje kan pakken doordat er een puntje omhoog steekt
  • Voor teckels zit er chondroitine in om de gewrichten te ondersteunen, omdat teckels vaak last krijgen van gewrichtsproblemen

De oorzaak van rashond-problemen
Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht sprak over de oorzaken van de gezondheidsproblemen bij rashonden. Kelly noemde de volgende voorbeelden

  • Een boxer heeft door een te korte snuit en te nauwe neusgaten chronisch ademhalingsproblemen
  • Een teckel heeft vaak rughernia door misvormde rugwervels en te korte poten die de schokken van het rennen niet goed kunnen opvangen
  • Chihuahuas hebben heel vaak een te klein hoofd voor de hersenen en daardoor chronisch hoofdpijn. Ook hebben ze een te kleine snuit voor het gebit, waardoor vaak gebitsproblemem ontstaan.

Deze problemen ontstaan doordat honden op een bepaald uiterlijk worden gefokt, waarbij ook vaak inteelt plaatsvindt.

De oorzaak aanpakken
De oplossing ligt dus niet in aangepast hondenvoer per ras, maar in een gezonder fokbeleid. En als het aan dierenartsen Kelly Kessen ligt, helemaal geen rashonden meer: “we moeten van de inteelt af en allemaal een gezonde kruising kopen in plaats van een zieke rashond”.

Rashondenvoer houdt zieke rashonden in stand?
Royal Canin zegt alleen samen te werken met fokkers die verantwoord fokken, maar zieke rassen fokken valt daar blijkbaar ook onder. De chihuahua-fokster noemt dat ze korting krijgt op de chihuahuabrokken van Royal Canin, maar dat er niemand haar fokbeleid controleert.

De uitzending eindigt ermee dat de woordvoerder van Royal Canin toegeeft dat de samenwerking met fokkers marketingtechnisch voordelen heeft. “dat is ook het moment waarvan je hoopt dat mensen in je merk komen”

Marijn Frank van Keuringsdienst van Waarde vat het probleem zo samen in het gesprek met Royal Canin:

“Het is dus heel grappig dat je zegt we ondersteunen alleen verantwoorde fokkers, maar de voorbeelden die ik net noem (lekkende hartkleppen, koperstapeling) hebben “verantwoorde rashonden”, en … door dit soort fokkers te sponsoren … werk je het in de hand, creëer je je eigen markt ….”

Merijn Frank: Je mag ook zeggen dat je dan een heleboel klanten misloopt hoor … als je stopt met de sponsoring van fokkers… ja dat heb je ook eigenlijk al gezegd

————

Meer lezen?

Dier&Recht, De rashondenwijzer

Keuringsdienst van Waarde, Deze hondenrassen hebben de grootste kans op afwijkingen

Eén reactie

  1. Yoshi

    Wat we hebben gezien is niet zozeer een uiteenzetting over het nut van ras-specifieke voeding. Wat we wel hebben gezien is de stichting Dier & Recht die alle fokkers, rassen en eigenaren weer op één hoop gooit en deze eigenlijk – al is het tussen de regels door – dierenmishandeling verwijt. Ook nu was er weer geen enkele nuance aanwezig in het verhaal van deze club. De reden laat zich raden. Deze stichting bestaat bij de gratie van generalisatie en aandikken van kwalen.

    Laten we het eens hebben over een andere veel vaker voorkomende mishandeling; het niet tot nauwelijks uitlaten van honden. Tot mijn grote verdriet is er maar een enkeling die de moeite neemt om flink met de hond te wandelen elke dag. De gevolgen zijn gedragsproblemen, verveling en, jawel, (ernstige) fysieke problemen. Het is intens triest, en het is ook niet een fenomeen van de laatste paar jaar. Ik zie het al zeker meer dan 20 jaar hier in de omgeving en ik kan me haast niet voorstellen dat het eerder veel anders was.

    Laat de Stichting Dier en Recht zich hier eerst maar eens op focussen, want rashond of vuilnisbakje, dit treft 99% van de honden in Nederland. Het is een schande.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie