Relatie tussen fabrieksvoer en gezondheid onderzocht

Datum: 12 december, 2015
Laatst bijgewerkt: 31 januari, 2017

Onderzoek naar het effect van verhitting op de hoeveelheid AGE's in hondenvoer wijst uit dat waarschijnlijk ook bij honden de negatieve gezondheidseffecten optreden door het eten van bewerkte voeding. Dr. Conway vertelde in een interview met Dr. Becker dat ze bezig zijn met onderzoek naar relaties tussen verhitting van voeding en de gezondheid van de honden die het eten.
 

Meer AGE's in bewerkte voeding

Als eerst hebben ze gekeken hoeveel AGE's er verschillende soorten hondenvoer zitten. Hieruit bleek dat er meer AGE's in de voeding zitten naarmate:

 • het voer meer bewerkt wordt
 • het voer meer hitte ondergaat
 • er meer vocht aan het voer wordt onttrokken

Relatie AGE's en gezondheid

AGE's staat voor Advanced Glycation End products. Deze ontstaan door de Maillard-reactie: het eiwit gaat een reactie aan met koolhydraten. Deze AGE's veroorzaken inflammatie (laaggradige ontstekingen) en andere schade in het lichaam. In mensen zijn de AGE's uitgebreid onderzocht en het blijkt onder andere diabetes te verergeren en de nierfunctie aan te tasten. Uit onderzoek blijkt ook dat hoe meer bewerkt voedsel we eten, hoe hoger het gehalte AGE's in ons lichaam. Gelukkig is het omkeerbaar: als mensen met diabetes een dieet met weinig AGE's gaan eten, verbetert de insulinegevoeligheid en de nierfunctie.
 

Wordt vervolgd…

Dr. Becker is erg enthousiast over het onderzoek. In haar praktijk blijkt ook dat honden meer inflammatie hebben naarmate ze meer bewerkt voedsel eten, maar het is nu voor het eerst dat er onderzoek naar wordt gedaan door een objectieve partij. Na het onderzoek naar de relatie tussen verschillende voedingen en het aantal AGE's in het bloed, gaan ze met de resultaten een "feeding trial" doen. Wat ze precies gaan onderzoeken en hoe, dat wordt niet uitgeleg. Zodra hier meer nieuws over is, laat ik het weten.

Bron: http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2015/12/10/processed-pet-food-causes-disease.aspx
 

Eén reactie

 1. Heel goed dat hier onderzoek naar wordt gedaan! Veel hondenbezitters en dierenartsen zijn zich niet bewust van de kwaliteit van hondenbrokken.
  De verpakkingen en omschrijving van het voer doen vermoeden dat het allemaal prima in orde en veilig is. Niets is minder waar….
  Gelukkig is er nu een echte en eerlijke oplossing gevonden voor de ongezonde en onveilige brokvoeding voor honden.
  Health-Petfood is in alle opzichten gezond, eerlijk en veilig. En geeft 100% transparantie over ingrediënten, additieven, productiewijze en herkomst. Van bron tot brok.
  Verkrijgbaar via de dierenarts of op http://www.health-petfood.nl.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter