Nieuw onderzoek: Probiotica tegen overgewicht bij honden

Datum: 6 april, 2024
Laatst bijgewerkt: 6 april, 2024

Probiotica tegen overgewicht bij honden

Opnieuw is er onderzoek gedaan naar de effecten van probiotica op overgewicht bij honden. Hieruit blijkt dat de probiotische bacteriën die de onderzoekers gebruikten, positieve effecten hadden op de gezondheid van honden die een vetrijke voeding aten. Dit sluit aan op de onderzoeksresultaten van een onderzoek in 2020, waaruit bleek dat honden minder overgewicht hadden als ze versevoeding aten of probiotica kregen.

Uit dit nieuwe onderzoek bleek probiotica te helpen bij het tegengaan van overgewicht door het verbeteren van het energie-gebruik door het lichaam als de honden veel calorieën binnenkrijgen. Het had een positieve invloed op de gezondheid door het tegengaan van vetophoping, verbetering van de darmflora en het tegengaan van systemische inflammatie. Dit werd onderzocht door kregen negen weken lang een vetrijk dieet te geven, of een controle dieet. Daarbij kregen ze 10^10 kve per dag van de probiotische bacteriën Enterococcus faecium IDCC 2102 (IDCC 2102) of Bifidobacterium lactis IDCC 4301 (IDCC 4301), of geen probiotica. Bij de honden die het vetrijke dieet kregen verhoogde het gewicht, tenzij ze ook probiotica kregen. De probiotica verlaagde het eindgewicht significant met 17,3% en 15,4%.

De onderzoekers ontdekten dat de probiotica de volgende positieve effecten op het lichaam hebben:

 • verhogen van de hoeveelheden van melkzuurbacteriën
 • pyruvaat-aanmaak stimuleren
 • korteketen-vetzuren aanmaken
 • glycolyse helpen mogelijk maken
 • bijdragen aan ATP-synthese
 • azijnzuur en boterzuur maken
 • dopamine-aanmaak stimuleren

Het interessante van dopamine is dat het een neurotransmitter is die invloed heeft op gedrag, waaronder het eetgedrag. De stimulatie van dopamine-aanmaak zorgde voor gezonder eetgedrag en verbeterde glucose- en insuline-tolerantie.

Welke probiotica kun je het beste geven bij overgewicht?
Of er probiotica op de markt zijn met deze specifieke bacteriën weet ik niet, maar wat de onderzoeken naar probiotica en overgewicht aangeven is dat probiotica kunnen helpen. Je kunt kiezen voor een goed supplement door te kijken naar de hoeveelheid stammen en de hoeveelheid kve in het supplement. Ook gefermenteerde groente of gefermenteerde zuivel bevat probiotica, en kun je ook goed inzetten. Tenslottr kan het helpen om (eventueel deels) de brokken te vervangen verse voeding (gekookt of rauw), doordat dit de darmflora verbetert en systemische inflammatie vermindert.

Bron

Kang, Anna, et al. “Dietary supplementation with probiotics promotes weight loss by reshaping the gut microbiome and energy metabolism in obese dogs.” Microbiology Spectrum (2024): e02552-23. https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/spectrum.02552-23

2 Comments

 1. TimothyS

  ik kwam toevallig dit artikel tegen en gebruik nu zelf al vijftal maanden probiotica van dogsuppy een merk uit belgie, ik ben er heel tevreden over omdat ik ook al meerdere andere merken probeerde maar die hielpen onvoldoende

  misschien interessant voor jullie om eens contact met hen op te nemen
  voor de rest zeg ik doe zo door jullie bieden hele waardevolle content aan voor mij en mijn labradoodle molly 🙂

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter