Honden met overgewicht hebben een andere darmflora

Datum: 18 december, 2014
Laatst bijgewerkt: 19 juni, 2017

Onderzoek wijst uit dat honden met overgewicht door teveel eten, een minder rijke darmflora hebben dan honden met een gezond gewicht. Eerder werd dit al bij mensen onderzocht, waaruit al de verschillen in darmflora bleken, en dit blijkt voor honden ook te gelden.

Het onderzoek
Onderzoekers verdeelden 14 beagles in twee groepen:
Groep 1 kreeg een gewone hoeveelheid voeding
Groep 2 kreeg van dezelfde voeding een grotere hoeveelheid

De resultaten
Na zes maanden waren de zeven beagles uit groep 2 gemiddeld 4,93 kilo zwaarder, ongeveer 67% van hun gewicht voor het onderzoek. De darmflora van alle honden werd onderzocht door de ontlasting te analyseren. Ze vonden dat:
Groep 2, de honden met overgewicht, hadden een eenzijdigere darmflora en de gramnegatieve bacterie Proteobacteria overheerste met 76%.
Groep 1, de honden met gezond gewicht, hadden een rijkere darmflora en de phylum Firmicutes overheersten met 85%.
Daarnaast bleek het serotonine-niveau, wat het hongergevoel regelt, hoger te zijn bij honden met overgewicht.

Conclusie
Geconcludeerd wordt dat

 • verhoogde serotonine-niveaus in honden met overgewicht, het risico op overgewicht vergroten. Hogere serotonine-niveaus betekenen een groter hongergevoel.
 • een darmflora rijk aan gramnegatieve bacterien zou gerelateerd kunnen zijn aan chronische laaggradige ontstekingen in honden met overgewicht.

Wat kunnen we hier nu mee?
Wat ik hier interessant aan vind, is dat dit aantoont dat de hoeveelheid voeding van invloed is op de darmflora, en op andere stofjes die het hongergevoel reguleren. Daarnaast zorgen de bacterieen die overheersen in een darmflora die ontstonden door teveel eten, mogelijk voor chronische laaggradige ontstekingen. Het is dus ook om deze redenen goed om niet teveel te voeren.

—————————————————————————–

Bronnen
Petfoodindustry.com,

Study explores role of gut bacteria in development of obesity in dogs

http://onlinelibrary.wiley.com,
Association of Obesity with Serum Leptin, Adiponectin, and Serotonin and Gut Microflora in Beagle Dogs

2 Comments

 1. Denise

  Beste Meike,

  Ik heb een Chihuahua met overgewicht en ze valt niet af (sinds haar sterilisatie).. Ze staat momenteel op Acana light & fit Heritage. Nou zag ik dat er ook een light variant van Orijen is met meer vlees, namelijk de Orijen Fit & trim. Alleen hier zit net wat meer vet in dan in Acana. Welke is er nou het beste kwa samenstelling, zout, koolhydraten en dergelijke voor mijn hondje? Ik heb er niet zo veel verstand van en u bent hier de kenner. Ik wil dolgraag het beste voor mijn hondje namelijk.
  Ik kijk uit naar uw reactie!

  Vriendelijke groetjes,
  Denise

  1. Voerwijzer Meike

   Welke van de twee het beste geschikt is voor jouw hondje, is alleen achter te komen door te proberen. Het kan geen kwaad om eens een zak (of twee) Orijen Fit & Trim te proberen en te kijken of je verschil merkt. En overweeg ook eens om (deels) rauwe vleesvoeding te geven.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter