Rauwe vleesvoeding zorgt voor betere darmflora

Datum: 7 maart, 2017
Laatst bijgewerkt: 17 maart, 2017

Het eten van voeding op basis rauw vlees, blijkt te zorgen voor een gezondere darmflora. Italiaanse onderzoekers vergeleken de darmflora van honden die een menu op basis van rauwe vleesvoeding kregen met honden die brokken kregen.

Het onderzoek werd uitgevoerd op acht gezonde Boxers die voor het onderzoek allemaal dezelfde brokken aten. Voor het onderzoek kregen vier Boxers  brokken en vier kregen een menu op basis van rauwe vleesvoeding, voor twee weken lang. De twee weken daarna kregen werden de groepen omgewisseld en kregen de vier honden die eerst brokken kregen nu rauw vlees en vice versa.

Het menu op basis van rauwe vleesvoeding bestond uit 70% rundvlees, ontsloten rijstbloem, ontsloten kikkererwtenmeel, havervlokken,  wortelmeel, omega 3 vetzuren uit algen en een multivitamine.

Uit ontlastingsonderzoek dat werd gedaan op dag 0,14 en 28, bleek dat de honden die rauw vlees kregen een veel diverser darmflora en ook de ontlasting was beter.  De onderzoekers concluderen dat het voeren van een zeer goed verteerbare voeding van rauw vlees met fermenteerbare vezels, helpt bij het creëren van een “more balanced growth of bacterial communities and a positive change in some of the readouts of healthy gut functions”, oftewel een gezondere darmflora en darmfunctie. Een meer diverse darmflora, wordt gelinkt aan een betere gezondheid.

Bron:
Sandri, Misa, et al. “Raw meat based diet influences faecal microbiome and end products of fermentation in healthy dogs.” BMC Veterinary Research 13.1 (2017): 65.
https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-017-0981-z

6 Comments

 1. Leon

  @Dierenvriend

  Het is klinkklare onzin dat een hond met een “optimale darmflora” niet ziek zou kunnen worden van salmonella.
  Niemand weet precies wat een “optimale darmflora” inhoudt. Daar is al enorm veel onderzoek naar gedaan, maar desondanks weet de wetenschap nog steeds niet precies welke darmflora optimaal is.
  Daarbij komt dat honden die besmet worden met salmonella inderdaad niet noodzakelijk ziek worden, maar het wel kunnen verspreiden in hun omgeving en daarmee mensen ziek maken:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC339295/

  Daarbij komt ook nog dat als je hond om welke reden dan ook een slechtere weerstand krijgt, hij wel degelijk ziek kan worden van salmonella.

  Inderdaad, er zijn ook mensen die tegen alle waarschuwingen in nog altijd rauw vlees eten en zich daardoor blootstellen aan allerlei gevaren waaronder blootstelling aan resistente bacteriën:

  http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2017/januari/Vergelijkende_humane_blootstellingsschatting_van_ESBL_producerende_Escherichia_coli_via_consumptie_van_vlees

  Nee, niet iedereen wordt er gelijk ziek van, maar als je eenmaal besmet bent met een resistente bacterie is het vaak lastig om die weer kwijt te worden. Gaat je weerstand omlaag, dan kun je ziek worden door die bacterie en werkzame antibiotica is er nauwelijks meer tegen zulke resistente bacteriën.

  Een wolf en een wild dier eten natuurlijk, die eten geen vlees en slachtafval uit een slachthuis. Vlees dat van dieren komt die intensief met antibiotica zijn behandeld en daarom besmet met resistente bacteriën.
  Dus jouw vergelijking met wolven gaat niet op.

  “Jouw soort geklets”? Ik hoor jou alleen maar kletsen en niets onderbouwen, zoals ik wel doe.

  En nee, geen enkele belangenverstrengeling hier. Ik geef zelf een goede kwaliteit brok omdat koken me teveel werk is, maar iedereen die er zin en tijd voor heeft, raad ik aan om zelf voor zijn/haar hond(en) te koken. Met gebruikmaking van een deugdelijk recept zodat je zeker weet dat alle noodzakelijke voedingsstoffen aanwezig zijn.

 2. Leon

  @Dierenvriend
  Ik heb redenen opgesomd waarom dit onderzoek onbetrouwbaar is. Daar is niks kort door de bocht aan.
  Ongetwijfeld zijn er meer onderzoeken gedaan. Het één onderzoek rammelt waarschijnlijk nog erger dan het ander.
  Je kunt sowieso niet één brok met rauw vlees vergelijken en dan conclusies trekken. Zoals ik al zei: Je hebt vele soorten brokken, van zeer slecht tot zeer goed.
  Overigens, voor wie het kan/wil, vind ik zelf koken (mét een betrouwbaar recept zodat je weet dat je hond alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt) de optimale voeding voor een hond: Je weet dan zelf wat erin gaat en je vermijdt de risico’s van rauw vlees en bacteriën, waaronder de multiresistente, die massaal op rauw vlees aanwezig zijn, wat ernstige risico’s met zich meebrengt.

  1. Dierenvriend

   25-01-2018
   @Leon
   Als je het al over koken hebt en bacteriën, dan snap je helemaal niks van rauw vlees voeren… zelfs een hond die een optimale darmflora heeft, kan salmonella verdragen, dat wist je vast niet..
   Sommige mensen eten trouwens tartaar en/of filet Americain. Mocht je het niet weten, dit is rauw vlees… En wat dacht je van Sushi? Ja, inderdaad, rauwe vis…

   Als een hond z’n leven lang gevoerd wordt met rauw vlees heeft geen enkele slechte bacterie kans om te overleven. Hoe dacht je dat een wolf of een ander wild dier zijn eten verkrijgt, zeker ook gekookt uit een pannetje….

   Ik zou zeggen Leon, praat/schrijf over dingen waar je gedegen kennis van hebt..
   Mensen worden gek gemaakt door dit soort/jouw soort geklets.

   Misschien heb jij wel een belangenverstrengeling in de brokken-industrie…… Ik niet in de rauwvleesindustrie trouwens… op geen enkele manier heb ik een belangenverstrengeling maar wel kennis van o.a. dit soort zaken… Met vriendelijke groeten.

 3. Leon

  Onbetrouwbaar.
  Er is sprake van ernstige belangenverstrengeling:

  “Competing interests

  Nutrigene srl is an Academic spin-off of the University of Udine. Bruno Stefanon is the CEO and Misa Sandri is a senior R&D scientist and Technical Manager for Nutrigene srl.”

  Het onderzoek is gesponsord door Nutrigene.
  Laat dit bedrijf, Nutrigene, nu net supplementen verkopen om aan rauw vlees toe te voegen. En twee van de onderzoekers werken bij dit bedrijf…

  Je kunt ook helemaal niet spreken van een “betere” darmflora. Wetenschappers weten nog lang niet genoeg wat nu precies wél of niet een goede darmflora inhoudt. De onderzoekers zeggen dat zelf in hun eigen onderzoek min of meer ook:

  “If the variations of microbiome observed in this study were associated or not to a better gut health is not easy to assess”

  Tot slot: Er is hier een rauw vlees dieet vergeleken met één brok. Terwijl er honderden verschillende soorten brokken op de markt zijn, waaronder heel slechte en heel goede. Dus op basis van vergelijking met maar één soort brokken kun je totaal geen conclusies trekken.
  Het merk brok dat gebruikt is, wordt niet eens genoemd.

  Ik kan nog veel meer op dit onderzoek aanmerken, maar wil het hierbij laten.

Geef een antwoord