Onderzoek: veganistisch dieet voor katten lijkt veilig

Datum: 13 februari, 2024
Laatst bijgewerkt: 13 februari, 2024

Onderzoekers vergeleken gezondheidsindicatoren van veganistisch gevoerde katten met ‘gewoon’ gevoerde katten. De 1369 katten werden een jaar lang gevolgd. Van de 1369 katten werd 9% veganistisch gevoerd.

Uit het onderzoek bleek dat katten die veganistisch gevoerd werden

  • 7,3% minder naar de dierenarts hoefden
  • 14,9% minder vaak medicatie kregen
  • 54,7% minder vaak een therapeutisch dieet aten
  • 15.5% minder aandoeningen hadden (aantal aandoeningen per zieke kat)

Deze factoren worden gezien als potentieel op ziekte wijzend. Geen van deze uitkomsten was statistisch significant.

Ook werd gekeken naar 22 ziektes die vaak bij katten voorkomen. Het aantal katten die tenminste één aandoening had was

  • 42% van de katten die vlees aten
  • 37% van de katten die veganistisch aten

Van deze 22 ziektes waren 15 het meest voorkomend in katten die vlees aten en 7 het meest voorkomend in katten die veganistisch aten. Geen van deze uitkomsten was statistisch significant, met uitzondering van nierziekte.

De onderzoekers concluderen dat de tendens is dat vegetarisch gevoerde katten gezonder zijn dan katten die vlees aten. Deze trend is duidelijk en consistent. Geen van de uitkomsten wees op een negatief gezondheidseffect. De hoofdauteur zegt: “There is no evidence to suggest that cats suffer in any way from a nutritionally-sound vegan diet.” Het is wel goed te weten dat dit onderzoek betaald werd door ProVeg International, een oro-veganistische organisatie.

Mijn gedachten over dit onderzoek

Met het oog op dierenleed en duurzaamheid, zou ik het geweldig vinden als veganistisch voer gezonde voeding zou zijn voor katten. Op basis van het verteringsstelsel en welke stoffen katten nodig hebben in voeding, ben ben ik er van overtuigd dat vlees gezondere voeding is dan planten. Het zou wel goed kunnen dat brokken met vlees ongezonde gezondheidseffecten hebben, omdat door de verhitting en bewerking van de vlees-ingrediënten allerlei ongezonde stoffen ontstaan. Het zou interessant zijn als er meer onderzoek naar gedaan wordt, waarbij ook rauw vlees wordt vergeleken, en zonder dat dit door een pro-veganistische organisatie betaald wordt. En met meer objectieve en kwantitatieve metingen, zoals de ontstekingsstoffen en voedingsstoffen in het lichaam.

Zie ook Nieuw onderzoek: Veganistisch hondenvoer en rauwvoer gezonder dan gewoon voer

Bron

Knight, Andrew, Alexander Bauer, and Hazel Brown. “Vegan versus meat-based cat food: Guardian-reported health outcomes in 1,369 cats, after controlling for feline demographic factors.” Plos one 18.9 (2023): e0284132. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0284132&mibextid=Zxz2cZ

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter