Nieuw: Wetenschappelijke onderzoeken hondenvoeding en kattenvoeding 2021

Datum: 6 januari, 2022
Laatst bijgewerkt: 9 mei, 2022

Ben je benieuwd welke onderzoeken er zijn gedaan rondom hondenvoer, kattenvoer en de relatie tussen voeding en gezondheid? En wil je tijd besparen (70 uur!) door niet zelf alles te moeten zoeken en lezen? De verzameling van de wetenschappelijke publicaties die in 2021 zijn gepubliceerd staan nu in de webshop van Voerwijzer. Dit is een document met Nederlandse samenvattingen van de meest interessante publicaties, inclusief bronvermelding met een link. Het behelst zowel onderzoeken als meta-reviews. In een meta-review worden alle relevante onderzoeken rondom een thema verzameld, om een compleet beeld te schetsen van de huidige kennis. In 2021 is er bijvoorbeeld een goed stuk gepubliceerd over het mineraal zink.

Voor wie is dit interessant?
Voor iedereen die interesse heeft in theoretische kennis over honden- en katten voeding. Het wordt vaak gebruikt door voedingsadviseurs voor honden en katten, en verkooppunten van honden- en kattenvoeding, om op de hoogte te blijven van de laatste inzichten. Ook als je je puur uit interesse verdiept in voeding voor je eigen hond(en) of kat(ten), en goede basiskennis hebt, kunnen deze onderzoeken meerwaarde bieden.

Ben je alleen op zoek naar kant en klare antwoorden op voervragen? Heb je geen idee wat de termen aminozuren, bloedsuikerspiegel en taurine betekenen? Dan is dit overzicht niets voor jou.

Gratis inkijk-exemplaar 
Download gratis het e-book Wetenschappelijke publicaties Honden- en kattenvoeding 2018 om een beeld te krijgen van het product en alvast wat interessante samenvattingen door te lezen.

Review

Het zoeken en verzamelen van wetenschappelijke artikelen is altijd erg tijdrovend. Met deze documenten geeft Meike van Voerwijzer mij overzichtelijk per jaar een prachtige bundeling van de belangrijke publicaties. De bestanden zijn niet alleen een opsomming van publicaties, maar de meerwaarde zit voor mij vooral in de sortering op onderwerp en de korte samenvattingen. Deze bestanden zijn dus een grote aanwinst en een makkelijke manier om mijn eigen archief up to date te houden.

Arrianne Liefrink, kattenvoedingsdeskundige en eigenaar van de website Voervoorkatten.nl

 

Hoe, wat en waar?
De documenten zijn te vinden in de Voerwijzer-webshop.

Titel: Wetenschappelijke Onderzoeken Honden- en kattenvoeding 2021 (pdf)
Prijs: €11,50
Auteur: Meike van den Haak
Omvang: 54 pagina’s
Aantal samengevatte publicaties: 66

Ook nieuw in de webshop is het Pakket wetenschappelijke onderzoeken 2019-2021. Deze kost €20,50.

Naar de webshop

 

Welke onderwerpen komen aan bod?

In het jaar 2021 waren er drie onderwerpen die meer onderzocht werden dan eerst. Voor sommige onderwerpen geldt dat deze trend al iets eerder is begonnen, maar ook in 2021 weer veel aandacht voor is. Het gaat om deze onderwerpen:

  • vegetarische voeding
  • hartproblemen op graanvrije brokken
  • rauwe vleesvoeding

Daarnaast wordt er altijd nog onderzoek gedaan naar onder andere:

  • voeding en ingrediënten bij aandoeningen
  • ongewenste stoffen in voer (zware metalen, gifstoffen van schimmels, bacteriën)
  • de invloed van voeding op de darmflora
  • In hoeverre voedingen voldoen aan de richtlijnen qua voedingsstoffen

In 2021 is er extra aandacht voor vegetarische voeding en blijft het onderwerp “hartproblemen op graanvrije brokken” onderzocht worden

2 Comments

  1. Anuschka

    Hi, ik las in de wetenschappelijke publicatie 2018 dat er meer katten nierproblemen krijgen die natvoer eten dan droogvoer en dat het mogelijk door het hoge fosforgehalte komt. Ik was verbaasd dat te lezen. Dacht er goed aan te doen meer natvoer te geven omdat droogvoer juist niet goed was voor de nieren en blaas vanwege uitdroging. Mijn kat heeft nu nierfalen. Is het dan toch beter om brokjes te geven en veel water dan natvoer of kvv? Ben zelf voorstander van kvv maar daar zit nog meer fosfor in dan natvoer wordt gezegd.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik zou niet de conclusie trekken dat brokken dus beter zijn voor katten met nierfalen. Ik zou de conclusie trekken dat je erg moet letten op het fosforgehalte. Er zijn natvoedingen en rauwvoedingen met een verlaagd fosforgehalte. Hoeveel het fosfor verlaagd moet zijn, hangt af van de fase van nierfalen, daar zou je dierenarts wat over moeten kunnen zeggen op basis van de bloedwaarden. Een orthomoleculair voedingsdeskundige voor katten zou je hier heel goed bij kunnen helpen: https://www.voerwijzer.com/voedingsadvies-voor-hond-en-kat/

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter