Voedingsadvies voor hond en kat

Datum: 4 november, 2017
Laatst bijgewerkt: 3 juni, 2024

Ben je op zoek naar onafhankelijk voedingsadvies voor je hond of kat? Op dit moment doe ik zelf geen consulten, maar de voedingsdeskundigen hieronder kunnen je misschien verder helpen. Ik adviseer bij gezondheidsklachten om een orthomoleculair gespecialiseerde voedingsdeskundige te raadplegen. Zij kunnen ook advies geven over welke (bloed)onderzoeken bij de dierenarts nuttig kunnen zijn.

Orthomoleculair voedingsadviseurs
Ook voor consulten op afstand (digitaal)

Ingrid Smolders
into-the-wild.nl

Kelly Cogen
natuurgeneeskundeenvoedingbijdieren.com

Sandra Hoogendoorn
www.botanischinbalans.nl

Lijst met meer orthomoleculair voedingsdeskundigen voor hond en kat:
https://www.orthomoleculairvoorhonden.nl/voedingsadvies

Voedingsdeskundige dierenartsen

Anneke Verweij, Groningen
Qi4paws.nl

Tannetje Koning, Otterlo
www.centrumoase.nl

Caspar Broekman, Amsterdam
www.alternatievediergeneeskunde.nl

Marike Stooker, Pijnacker
www.dierenartspijnacker.nl

Anneke Schellingerhout, Heemskerk
http://jyoti.nl

Erwin Gijtenbeek, Heiloo
http://anyanimal.nl

Stefan Veenstra, Amsterdam
http://www.natuurlijkgezondedieren.nl

Dierenkliniek Wulven, Houten
http://www.dierenkliniekwulven.nl

Dierenarts Kruithof, Apeldoorn
https://www.dierenartskruithof.nl

Wat kun je verwachten van een voedingsadvies?

Een goed voedingsadvies helpt je met het vinden van voeding:

 • binnen jouw budget en mogelijkheden
 • om gezondheidsklachten te verminderen (zoals vacht- of huidproblemen, diarree, slechte weerstand)
 • die geschikt is bij aandoeningen (zoals blaasgruis, groeipijn, nierziekte, leveraandoening, allergie)
 • als alternatief voor dure dieetvoedingen

18 Comments

 1. Lieve Weemaes

  Ik heb altijd Edgard Cooper brokken met Zalm uit Noorwegen gegeven (een 150 gram ongeveer) en als natvoer 1 zakje Royal Canin Medium Adult en daar doe ik dan altijd een 50 gram gekookte biefstuk bij. Aangezien ze wat moet vermageren, geef ik haar de laatste 4 weken maar een half zakje natvoer met gekookte groentjes erbij en 50 gram gekookte biefstuk. ik ben nu sinds een week andere brokken beginnen geven, van Farmina N&D Pumpkin Lam. Nu twijfel ik erover of ik beter niet de Weight Management brokken zou geven?

  1. Voerwijzer Meike

   Is het een optie om een paar weken alleen natvoer te geven? Brokken zijn het soort voer waarop gewicht verkiezen het lastigst is. Als je brokken wil blijven voeren kun je tijdelijk 20% minder geven dan is aanbevolen, dat is beter dan wat minder geven van het natvoer. Als dit niet genoeg effectief is, kun je inderdaad Light brokken proberen.

 2. Fien

  Hallo Meike, ik heb een werklijn GR van bijna 3 jaar oud die van pup af aan KVV krijgt. Het is m’n eerste hond. Al van pup af aan is het een zeer pittig beestje. Ik volg met haar jachtopleiding en ondertussen hebben we enkele wedstrijden gedaan. Recent kreeg ik van twee keurmeesters de volgende bedenking: mijn hond is te nerveus, te hevig, te gretig, en ze adviseerden, onafhankelijk van elkaar, een voeding te geven voor werkhonden maar die lager zit in proteïnen (max 20 %). Zou dit inderdaad kunnen helpen om haar minder nerveus te maken? Zo ja, welke zou jij adviseren? Dank u!

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou zelf eerder adviseren om betere kwaliteit eiwit te geven. Eiwitten maken een hond niet nerveus, maar een tekort aan bepaalde aminozuren wel. Er zijn ook andere voedingsstoffen die een rol kunnen spelen, zoals zink, en de darmflora speelt soms ook een belangrijke rol in afwijkend gedrag. Ik raad je aan om op consult te gaan bij een voedingsadviseur die op deze pagina staat, die neemt de tijd om in kaart te brengen wat mogelijke oorzaken en oplossingen zijn.

 3. cabson

  Hey Meike,
  Ik heb een 1.5 jaar oude Labrador mix (kwart labra doodle) sinds een paar weken. Mijn vorige maatje had een graan allergie en die kreeg een graanvrije brok. Mijn nieuwe maatje krijgt een onbekend huismerk brok maar ik wil wat anders. Ik heb een klein budget. Wat is jouw advies? En is graanvrij ook nu een goede keuze?

  Dank je wel.

 4. Denise

  Hoi Meike, ik geef mijn kitten van 12 weken KVV in verschillende smaken. Echter krijg steeds vaker de opmerking dat het niet goed is voor de tanden omdat het te zacht zou zijn en het beste is om af te wisselen met brokken. Kan jij mij hierin adviseren?
  Groetjes, Denise

   1. mwp

    Hi Meike,
    Ik wil graag ander voer geven aan onze labradorpup .van de fokker heeft ze pro plan breedpack activity oid maar ik ben er niet echt blij mee; ze heeft veel dorst, zachte poep, lichtgekleurd, stinkt. En hongerig. Onze andere lab krijgt primordial deer/turkey. En ik zou de pup graag primordial puppy geven. Ik kan niet vinden of deze brok goed is, met name wat de calcium fosforverhouding is (en of die goed is voor pup).

 5. geert bruinsma

  Dag Meike, onze ragdoll kater spuugt met enige regelmaat direct na het eten van z’n brokjes. Hij krijgt power of nature meadowland. Soms gaat het weken goed en dan is het weer minimaal 1 keer per week dat die spuugt. Hij is erg gulzig en verder erg actief.
  Ik denk dat de brokjes te klein zijn. Hij heeft al een anti schrokbak. Zijn er ook brokjes die groter zijn? Of heb jij andere tips?

  1. Voerwijzer Meike

   Aangezien het soms een paar weken wel goed gaat, vraag ik me af of het formaat van de brokjes meespeelt, maar je kunt natuurlijk altijd kijken of het beter gaat met grotere brokken. Je zou Carnilove Cat Duck & Turkey Large Breed kunnen proberen. Als ook dat niet goed gaat, zou je kunnen kijken of het beter gaat op (deels) narvoer. Droogvoer is het moeilijkst verteerbare soort voer en op brokken ontstaan daardoor dit soort problemen vaker.

 6. humeyra

  Hallo Meike,

  Onze labrador pup is nu 11 maanden en ik ben naar ander voer aan het kijken. Ze krijgt nu Purina Pro Plan sensitive skin. Ze had laatst ook een blaasontsteking. Die is nu over maar dierenarts gaf aan dat er blaasgruis in zit. Zou door het voer komen. Ik wil daarom overstappen naar kvv maar ik las dat als er kip in zit dat urine ook weer te basisch maakt. Heb jij een tip voor mij qua merk en de samenstelling van de hoeveelheid vlees? Ik moet ook naar de hoeveelheid fosfor en magnesium kijken omdat dit blaasgruis bevorderd.

  Dank je.

  Groetjes Humeyra

  1. Voerwijzer Meike

   Kip maakt de urine niet basisch. Groenten en granen hebben wel een alkaliserend effect. De hoeveelheid fosfor en magnesium is vooral van belang als het om droogvoer gaat. Waarschijnlijk blijft de blaasgruis weg als je geen brokken meer voert, en alleen maar rauwvoer en/of natvoer. In het boekje Rauwvoer voor de hond staat ook een hoofdstukje over blaasgruis, met de aanpassingen per soort blaasgruis (struviet, oxalaat). https://www.voerwijzer.com/reviews-boek-rauwvoer-voor-de-hond/

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter