Goedkoop hondenvoer

Datum: 23 juni, 2016
Laatst bijgewerkt: 24 mei, 2023

Ben je op zoek naar goedkope hondenbrokken?

Ik zocht voor je uit welke brokken je dan het beste kunt kiezen. Hondenbrokken zijn goedkoper dan natvoer, maar ook rauwe vleesvoeding hoeft niet duur te zijn. Het voordeel hiervan is dat de meeste honden minder gezondheidsproblemen hebben en dat scheelt weer dierenartskosten.

De goedkoopste hondenbrokken

De allergoedkoopste hondenbrokken kun je vinden in de supermarkt. Maar er is wel een nadeel aan supermarktbrokken. Ze zijn niet zo gezond. Ze kunnen namelijk zo goedkoop zijn, omdat ze van producten worden gemaakt die over zijn uit de humane voedingsindustrie, dit worden bijproducten genoemd. Ze zijn minder gezond om dat het sterk bewerkte en vaak minder voedzame ingredienten zijn.

Doordat het de minst gezonde voeding is, is de kans wat groter dat je hond niet optimaal gezond is als je dit voert. Bijvoorbeeld overmatig verharen, uit de bek stinken, jeuk, oogprut, vieze winden laten, plakkerige ontlasting soms wel meer dan drie keer per dag en minder energie of juist hyperactiviteit. En je hond heeft een groter risico op het ontwikkelen van aandoeningen en allergie. Ik raad daarom aan om toch in ieder geval een brok te kiezen die iets gezonder is, zeker als je merkt dat je hond niet lekker gezond is.

Als je echt in geldnood zit, is dit de goedkoopste manier om je hond toch complete voeding te geven, maar geef er dan af en toe wat bij zoals een eitje, yoghurt, wat gekookte groenten en rauwe vuile pens. Misschien is er ook wel een hondenvoedselbank bij je in de buurt waar je terecht kan.

Anneke gaf haar drie honden al jarenlang supermarktbrokken. Ze zagen er goed uit vond ze en ze konden urenlang wandelen. Op aanraden van een voedings-deskundige prodbeerde ze toch eens een betere maar niet dure brok (Markus Muhle). De vachten gingen meer glanzen, en de vetbulten van de oudste werden kleiner. Opvallend was het gedrag van Bruno, de schapendoes. Hij was normaal zo druk en sprong op bij de kleinste aanleiding. Nu blafte hij minder en was hij rustiger, maar had nog volop energie tijdens het spelen en wandelen. Dat hypergedrag was niet van hemzelf, maar werd veroorzaakt door de brokken!

Goedkope brokken van betere kwaliteit

Gelukkig zijn er ook heel goedkope brokken die minder ongezond zijn dan de supermarktbrokken. Ook deze brokken zijn niet van de beste kwaliteit, want kwaliteit kost geld, maar deze brokken bevatten voornamelijk vlees als eiwitbron en geen plantaardige bijproducten. Daarnaast bevatten ze geen synthetische antioxidanten en conserveringsmiddelen.

Welke brokken Eigenschappen €/kg
My friend Goedkoopste optie, met 14% vlees. Beter dan supermarktbrokken, geen topbrok. €1,40/kg
Zooplus
Bosch Adult Bosch Active heeft de beste samenstelling €2,47/kg
Zooplus
Eukanuba Adult Goede brok voor de prijs. €2,64/kg  Brekz
Berntsen H.E. Prima samenstelling voor de prijs. €2,80/kg
Carocroc Energy Variant met beste prijs/kwaliteit €3,03/kg
Brekz.nl
Freedog Mantenimento heeft een prima samenstelling €3,-/kg
Bol.com
Markus Muhle Geperste brok
Glutenvrij
€3,82/kg
Medpets
Avalon Original Prima samenstelling voor de prijs €2,85/kg
Bol.com
Dog Lovers Gold In Balance Doordat het calorierijk is hoef je er minder van te voeren, dat scheelt kosten €2,92/kg
Josidog Mini Prima samenstelling voor de prijs. Josidog Active heeft ook goede prijs/kwaliteit. €3,65/kg  Medpets
Biofood Geperst Adult Geperste brok met scharrelvlees €2,93/kg
Brekz
Concept for Life Ook kleine zakken. Heeft ook puppybrok. €3,67/kg
zooplus

Grotere zak is goedkoper
Hoe groter de zak, hoe goedkoper de brok per kilo. Maar hoe langer je het bewaart, hoe slechter de brok wordt. Kies dus alleen voor grotere zakken als je meerdere of grote honden hebt, zodat je de brokken na het openen zak niet langer dan een maand hoeft te bewaren. Bewaar ze luchtdicht. En probeer eerst een kleine zak, zodat je weet of je honden het lusten en er goed op reageren.