Nieuwe biologische brokken voor hond en kat: Vol van Darf.

Darf, de fabrikant van biologische kvv, komt nu met een nieuwe biologische voedingslijn: Vol.
Deze voedingslijn bestaat uit:

 • Vol voor de hond: biologische geperste hondenbrokken
 • Vol voor de kat: biologische kattenbrokken (nog niet verkrijgbaar)
 • Vol blikvoeding (verkrijgbaar voor zowel hond als kat)

Vol is de enige Nederlandse geperste biologische brok. De brokken worden ook wel Darf Bites genoemd.

Unieke brok 
Behalve dat het de enige biologische geperste brok uit Nederland is, is het ook bijzonder dat er zo weinig graan inzit. Er zit namelijk maar 5% gierst in. Het overgrote deel van de koolhydraten komt uit appel en wortel.

Ook bijzonder is dat de ingrediënten van de brok zelf worden gedroogd. Er zit dus geen vleesmeel uit een fabriek in, wat in de meeste brokken wel zit. In vleesmeel uit een fabriek zitten altijd chemische toevoegingen om het vleesmeel goed te kunnen bewaren en het is sterk en lang verhit waardoor het eiwit vermindert in kwaliteit. Het vlees zelf drogen is dus zeker een pluspunt.

Er zijn naar mijn mening ook een paar nadelen. De brok bevat veel koolhydraten, en er zijn goedkope mineralen aan toegevoegd. Een uitgebreidere uitleg vind je op de Voerwijzerpagina

Vol voor de hond Vlees

Samenstelling Vol Voor de hond Vlees
Rundvlees, kippenbot, lamsvlees, geitenvlees, runderhart, runderlever, pens, appel, wortel, krill, kokosolie, brandnetel, gierst.

48% koolhydraten (ongeveer)
24% eiwit

10% vet
2,7% vezel
7,2% ruw as
1,3% calcium

0,8% fosfor

Vol voor de hond

Hoe wordt het gemaakt?

 1. De vleesproducten, groentes en fruit worden vers aangeleverd en daarna op lage temperatuur gedroogd.
 2. Alle gedroogde ingredienten worden samengevoegd in een machine die alles tot een poeder maakt.
 3. Biologische kokosolie en krill worden toegevoegd, het geheel wordt nu een homogene massa
 4. Vervolgens wordt dit geperst tot brokjes.

Andere varianten
Er komen binnenkort ook twee andere varianten

 • Vol voor de hond kip
 • Vol voor de hond Vegetarisch
 • Vol voor de kat

Meer info
www.volvoeding.nl

Onder andere verkrijgbaar bij
Darf Vol Bites bestellen

27 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Ik heb gelezen dat men de ingredienten voor Darf Vol voeding op relatief lage

  temperaturen droogt. Betekent dit dan, dat het fabricageproces van Darf Vol

  en dus deze voeding te vergelijken is, zogezegd hetzelfde is als

  gevriesdroogde voeding en-of luchtgedroogde voeding?  zo ja, dan zou Darf Vol dus inderdaad een goed alternatief zijn voor zelf

  samenstellen? Wat is jou visie hierop?  De fabrikant beweert namelijk dat het een goed alternatief is op verse rauwe

  vleesvoeding, zoniet het beste alternatief, maar aangezien ik hiernaar op

  zoek ben vraag ik me dit af..  Graag jou reactie.

  1. Voerwijzer Meike

   Nee, deze voeding is niet te vergelijken met gevriesdroogde en luchtedroogde voeding. Bij die voedingen blijven de eiwitten rauw. Darf verhit de producten wel, maar in de industrie worden de producten enórm verhit en daarna geconserveerd met ongezonde stoffen en lang bewaard. De methode van Darf is denk ik meer te vergelijken met Orijen en Acana.

   Los van of de eiwitten rauw en onbewerkt zijn, vind ik deze voeding niet een alternatief voor zelf samenstellen. Bij zelf samenstelling voer je voornamelijk vleesproducten. In deze voeding van Darf zitten voornamelijk koolhydraten.

   Misschien ken je ze al, maar deze artikelen vind je misschien wel interessant:

   http://www.voerwijzer.com/alternatief-voor-kvv-op-vakantie

   http://www.voerwijzer.com/welke-brok-is-een-goed-alternatief-voor-kvv

    

 2. R.Pas

  helaas de Vol brok als biologische brok vermeld op internet, is geen biologische brok !!
  bij vragen over uitleg aan de eigenaar van Darf de heer Ton Molenaar, krijg je ook een zeer onbeschoft antwoord.

  1. Voerwijzer Meike

   Waarom is het geen biologische brok? Staat er geen keurmerk op? Het SKAL geeft geen informatie over specifieke producten, dus ik kan niet controleren of het klopt

 3. Iris van Hoorn

  Beste Meike,
  Ik begrijp niet zo goed dat je schrijft dat er veel koolhydraten in zitten als de samenstelling van deze brok er zo uit ziet?

  ‘rundvlees, lamsvlees, geitvlees, kipvlees, kippennekken, runderhart, runderlong, runderpens, runderlever, rauw samen 60% gedroogde wortel 15%, gedroogde appel 14%, gierst 5%,krill 2%, kokosolie 2%, brandnetel 1% , bio vitamine en mineralen preparaat 1%’

  Koolhydraten uit groenen en fruit zijn toch wel echt beter dan uit aardappel, rijst en pasta? Wel is de hoeveelheid appel en wortel eigenlijk veel hoger dan nodig voor een hond hè, dat wel. Bedoel je dat met veel koolhydraten?

  Groetjes Iris

  1. Voerwijzer Meike

   Hoi Iris, als de samenstelling en de analyse beiden kloppen, zit er vooral veel koolhydraten uit wortel en appel in. Dit zijn “makkelijkere” koolhydraten dan die uit granen, wat voordeel kan hebben. Maar het heeft als nadeel dat er wat meer fructose in zit, wat weer minder gezond zou zijn in hoge hoeveelheden. En überhaupt als de voeding uit de helft koolhydraten bestaat, in welke vorm dan ook, zorgt dat voor suikerspiegelschommeling.

   Met deze samenstelling zou ik ook minder koolhydraten en meer eiwit en vet verwachten, maar uit de analyse blijkt dus dat er wel erg veel koolhydraten inzitten.

 4. Bob

  Volgens onderstaande analyse van de Darf website zit er aanzienlijk meer Eiwit en vet in de brok dan hier wordt beweerd. is hier een verklaring voor, ik vind het verwarrend, ook lees ik op deze site dat de voeding voor de hond géén keurmerk heeft. maar ik heb een pot hier staan en er staat wel een EU Bio keurmerk op. ook is er op de website herhaaldelijk te lezen dat de verschillende ingredienten van Bio gecertificeerde bedrijven komen. Ik ben van plan over te stappen op dit voer omdat ik het fijn vind om een nederlands én biologisch gecertificeerd product te kopen. (p.s. nu voer ik Prins, maar helaas hebben zij geen bio voer)

  Darf analyse: Ruw eiwit 31% (1.2% uit de wortel en appel),zetmeel uit wortel en appel 27.8% Ruw vet 18%, vocht 13.2% Ruwe celstof 2.72%, Ruw as 7.19%. Calcium 1.32%, Fosfor 0.80%

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat de analyse in dit nieuwsbericht anders is, omdat de samenstelling en analyse in de tussentijd alweer veranderd zijn. Ik zal de fabrikant vragen naar de nieuwste informatie, helaas is hun website niet volledig qua informatie.

   Voor zover ik weet heeft het wel een keurmerk. Navraag bij SKAl leverde niets op omdat ze deze informatie niet geven, maar als er een keurmerk op staat zou je ervan uit moeten kunnen gaan dat het gecertificeerd is. Volgens mij is het bij Darf wel eens zo dat er af en toe een batch is waarbij er niet ruimte is op de verpakking en dat dit ten koste gaat van het Keurmerk-Logo.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt van het gewicht (en activiteitenniveau) van je hond af. Volgens mij is hun eigen aanbeveling 1% van het lichaamsgewicht bij een middelgrote hond, en ik denk zelf dat je wel iets meer kunt geven als er maar 10% vet in zit.

 5. Ann

  Ik voer deze brokken al een tijdje aan mijn erg kieskeurigige honden. Had al diverse brokken geprobeerd evenals kvv maar alles vinden ze maar 2 weken lekker

  Deze brokken doen het goed ze zijn niet zo hard en ze hebben er maar weinig van nodig. Honden zijn in topconditie

 6. Nancy

  Ik geef de vlees brokken als snoepje/beloning. En dat krijgen ze met regelmaat over de dag. Als voeding geef ik kvv smorgens en savonds. Deze brokjes zijn de enige waar mijn ene hond met gevoelige darmen geen last van heeft. Ik kan zelfs een handjevol geven smiddags als tussendoortje. Ben er uiterst tevreden over. Ik heb eerst de 900 gram doos geprobeerd. Nu de 2.5 kilo. Voor gevoelige honden is het een aanrader om te proberen.

 7. Lyda

  Vorig jaar heb ik deze brok als alternatief gebruikt op vakantie, ik voer mijn beide Labradors normaal gesproken darf kvv. Aangezien ik het wel makkelijk vind, wissel ik het af. Echter de laatste paar maanden begin ik te twijfelen,.. mijn oudere hond bijt veel op haar poten, heeft veel jeuk in de oren, vacht is dof en we komen niet door de verharing heen. Mijn jongere Labrador mag ik alleen nog vlees voeren van de dierenarts aangezien de ph in de urine veel te hoog was, na een week alleen kvv was het alweer aanzienlijk gezakt, ook zij heeft een doffe vacht, verhaart enorm. Ik ben nu op zoek naar een goed alternatief maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Zoals ik het nu bekijk gaat mijn voorkeur uit naar Acana brok maar daarnaast wil ik wel graag af blijven wisselen met darf kvv. Suggesties meer dan welkom;-)

 8. Kijk eens naar Naturavetal uit Duitsland, dat is echt puur natuur!
  Daar zijn ze veel verder in hondenvoeding dan waar ook in Europa.
  Gebruik ik nu al 2 jaar na al van alles (zogenaamd) natuurlijk geprobeerd te hebben. Als je op de verpakking eenheden (I.E) vitamines ziet staan dan zit er synthetisch materiaal in. Nu ook in NL verkrijgbaar

  1. Voerwijzer Meike

   Ik kan er vrij weinig informatie over vinden. Voegen ze geen vitamines en mineralen toe? Hebben ze de hoeveelheden van alle essentiële voedingsstoffen in de voeding laten analyseren, zodat ze weten dat er genoeg van inzit? Ook de natuurlijke vitamines A en D worden in IE gerekend, dus dat zegt niet of het synthetisch is toegevoegd of niet.

 9. Sonja

  Hoi Meike,

  Ik kan niks over Liliy’s kitchen vinden,dus stel de vraag maar hier.
  Wat vindt je van deze brok zowel kat als hond?
  Bij de AH en Zooplus verkrijgbaar.
  Ik geef het al maanden aan mijn kat en ze vindt het lekker (de kipvariant)
  en ze doet het er goed op.
  ik wou het eens voor mijn honden proberen.

  Dank je,
  Sonja

 10. Heleen

  Hoi Meike
  Onze hond eet Smorgens brok.(Doglovers)
  Savonds vlees van Kivo.
  Dit bevalt ons het beste.
  Bij onze leverancier hebben ze nu ook Darfbrokken.
  Zijn deze beter dan de Doglovers?
  Heb wel eens gehoord dat de combinatie vlees met geperste brok beter is.
  Mvg Heleen

  1. Voerwijzer Meike

   Dat geperste brokken beter zijn om te combineren met rauwe vleesvoeding is naar mijn mening niet waar. Je kunt prima Vol proberen en kijken of het beter bevalt dan Dog Lovers Gold. Dat is moeilijk te voorspellen, omdat elke hond anders is en beide brokken er prima uitzien qua samenstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *