Wat zijn de beste puppybrokken?

Datum: 28 september, 2021
Laatst bijgewerkt: 4 januari, 2024

Ben je op zoek naar de beste brokken voor jouw puppy? Wat het beste bij een puppy past, verschilt per pup. Elke hond is anders en ook de merken die in theorie het beste zijn, zullen niet voor elke hond de beste keuze zijn.

Aanbevolen puppybrokken

Voor pups grote rassen
Dit zijn qua samenstelling op dit moment mijn favoriete puppybrokken voor pups van grote rassen. Als je pup blijvend slechte ontlasting heeft op brokken met veel vlees/eiwit, dan is de onderste het meest geschikt.
Essential Foods The Beginning Large Breed
Farmina Pumpkin Lam en bosbessen
Acana Puppy Large Breed
Acana Classic Prairie Poultry

Voor pups van kleine en middelgrote rassen
Dit zijn qua samenstelling op dit moment mijn favoriete puppybrokken voor pups van middelgrote rassen. Als je pup blijvend slechte ontlasting heeft op brokken met veel vlees/eiwit, dan is de onderste het meest geschikt.
Essential Foods The Beginning
Acana Heritage Puppy & Junior
De puppybrokken van Farmina
Eden Puppy Cuisine
Acana Classic Prairie Poultry

Zelf goede puppybrokken uitzoeken?
Er zijn natuurlijk nog veel meer brokken die geschikt zijn voor pups, al valt het me wel op dat ze vaak te weinig efficiënt omega 3 bevatten en/of een scheve balans hebben tussen calcium en fosfor. Met het artikel Zo kies je goede puppybrokken kun je zelf puppybrokken beoordelen op de beschikbare informatie.

Tips

 • Let er goed op dat je niet teveel voert, voor een pup is het gezonder om aan de magere kant te zijn dan teveel voer te krijgen.
 • Wissel brokken af, met natvoer, rauwvoer of andere brokken. Dit ter voorkoming van overschotten en tekorten, en voor een gezondere darmflora.
 • Bewaar de brokken maximaal drie weken, in een luchtdichte voerton. Zo behoud je de kwaliteit.

188 Comments

 1. lottem

  Hoi Meike,
  Wij testen met een brok (acana poultry) ivm zomervakantie in Kroatie. Boxerpup 5 mnd krijgt nu kvv Carnibest.
  Nu is dit denk ik dag 3 of 4 dat we haar brok geven en vind ik haar ontlasting tegenvallen. Vrij zacht en wel 4 keer poepen op een dag. Ze drinkt ook veel, maar ik weet dat dit nou eenmaal een verschil is met kvv en brok.
  Heb jij qua brok een andere tip? Waarbij de ontlasting wat harder is en dat de hoeveelheid wat minder is. Ik geloof dat er iets van granen in deze brok zit. Maakt dat nog uit?

  1. Voerwijzer Meike

   Het verschilt echt per hond wat goed en wat niet goed bevalt qua ontlasting. Soms trekt het nog bij omdat de darmen moeten wennen aan de nieuwe voeding. Je zou een ander merk kunnen proberen, dat kan geen kwaad verder. Maar of er dan voor je hond minder eiwit, minder vet, minder ruwe vezel of minder koolhydraten in moet zitten, kan ik zo niet inschatten. Je kan ook altijd nog natvoer overwegen, zoals houdbare worst.

 2. Danielle van der Weide

  Goedemorgen,
  Wij hebben sinds drie weken een Bichon Frise pup van nu 15 weken en drie kilo. Hij krabt heel veel en heeft hele vieze oortjes. Hij heeft geen vlooien. Ik zou graag hypoallergene brokjes willen geven. Ik gebruik het liefst brokjes omdat ik elke keer weer iets leuks verzin qua denk spelletje. Nu las ik al dat ik het liefst iets zonder kip, rund, lam en granen kan proberen. Maar er zijn zoveel verschillende merken.. ook niet alles is geschikt voor deze jonge leeftijd.. welke brokjes zou u aanraden? Bedankt alvast! Danielle

 3. mar

  Beste Meike, ik heb begrepen dat geperste brokken beter zijn in combinatie met vlees dan krokante brokken? Mijn Stabij pup is nu 8 maanden en krijgt Energique pup en BF geperste brokken, maar weigert de brok nu. Ook Jarco (van fokker) geprobeert. Zijn er nog andere goede geperste pupbrokken die ik kan proberen? Of toch naar krokante brok gaan kijken? Ze weegt 16kg, haar zusjes al 18/19kg. Groet, Mar

 4. stefan82

  Beste Meike,
  ik zou in de toekomst overstappen naar droog hondenvoer Real Nature Country Selection Junior Alpine Kalkoen,
  https://www.maxizoo.be/nl/p/real-nature-country-selection-junior-alpine-kalkoen-en-alpenrund-1-kg-1237409002/
  …..( voorlopig ik geef Select Gold XS junior sensitive Lam, Zalm, Aardap.), ik heb een maltipoo van 5,5 maand.
  Wil je dit aanraden? Later ik zou ook dezelfde brokken geven als ADULT, en ook Contry Selection Mini Adult Scandinavia ( 50% – 50%). Is het een goede keuze om op deze merk over te stappen?
  Alvast bedankt uw antwoord.

 5. monique1973

  Ik heb een cocker spaniel pup van 5 maanden. Hij krijgt nu de brokken van acana heritage puppy en junior. Ik zag op de site dat je een pup ook Acana Classic Prairie Poultry site mag geven.
  Hoeveel gram mag hij ervan dan, want op de verpakking staan volwassen gewichten. Hij weegt nu 8.5 kilo.

 6. louisa1988

  Beste,

  Ik heb mijn pup nu anderhalve week in huis hij is 29-01 12 weken, ontwormt met 10 weken voor het laatst. De hond brokken van smolke, overgestapt naar renske kip en lam, met verse maaltijden wat ik afwissel. De hond is aan krabben bijten duidelijk last van jeuk, zijn vacht rond ogen en oren minder vol. broertjes zusjes nergens last van, zie door de bomen het bos niet met eten. Moet ik volhouden met dit eten of overstappen naar een ander merk? Zijn ontlasting is goed, behandeld met speciale shampoo en spot spray van het merk virbac. Hond krijgt los omega 3. eet snoepjes en kluifjes

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou een puppybrok zonder kip, rund en lam kunnen proberen, om te kijken of een allergie voor (één van) deze diersoorten de oorzaak is van de jeuk. Kijk ook goed of je hond geen vlooien heeft, vlooien kunnen soms lastig te vinden zijn. Bij meerdere vlooien zie je veel zwarte puntjes rondom de staartaanzet, dit zijn vlooienpoepjes.

  1. Voerwijzer Meike

   Dat hangt er van af wat de oorzaak van de dunne ontlasting is. Je kunt een wormen-test doen (https://wormbestrijding.nl) en ander voer proberen. Je zou een brok kunnen kiezen uit het lijstje op deze pagina. Als dat ook niet goed gaat, kun je naar overeenkomsten kijken om in te schatten waar het aan ligt. Overweeg ook natvoer of rauwvoer, dit is makkelijker verteerbaar dan brokken.

 7. LotteB

  Beste Meike,

  Sinds twee weken hebben wij een cockapoo pup en graag zou ik haar voeding met jou checken.

  Ze krijgt nu 50% Energique Puppy en 50% Berntsen Puppy brokken. Overal lees ik dat we brokken van goede kwaliteit moeten geven, maar over deze brokken kan ik niet zoveel vinden.

  Wat vind jij van deze combinatie? Zijn de brokken ok? Moeten we het rauwe vlees afwisselen?

  Ik hoor het graag!

 8. Elles84

  Wat heerlijk zo’n site met zoveel informatie en tips! We hebben Labrador pup Odin in huis, van bijna 7 maand. We zijn ruim een maand geleden overgestapt op Acana Classic Prairie Poultry. In het begin ging dat super, hij zag er mooi uit en zijn ontlasting was goed. Helaas is dat nu ineens een stuk minder. Zijn vacht is dof en schilferig en zijn ontlasting is dun. Soms zo erg dat hij in meerdere keren moet poepen, omdat het blijft komen. Ik heb wel gelezen dat teveel eiwitten dit kan veroorzaken, maar zoveel zit er niet in het voer van Acana. Wat is wijsheid, toch een ander merk proberen?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja, dat kan sowieso geen kwaad. Je kunt daarmee achterhalen of het (waarschijnlijk) aan het voer ligt of niet. Je weet daarmee nog niet welk aspect van het voer de klachten veroorzaakt, maar dat is minder belangrijk als het nieuwe voer wel bevalt.

 9. LisetteV

  Hoi,

  Ik ben uitgebreid gaan zoeken naar het beste eten voor onze pup (nu 16 weken) kruising shi-tzu/Jack Russel (3 kilo). We waren begonnen met kvv en dan Energique. Maar aangezien onze dochter en afweerstoornis heeft en we vaak weg gaan met de hond vonden we dit toch niet goed passen.

  Uiteindelijk kwam ik met behulp van de informatie op deze site uit op Acana Classics Prairie Poultry. Maar net toen ik de zak open had gemaakt kwam ik op een Facebook pagina terecht waar gewaarschuwd werd voor dit merk en nu durf ik het eigenlijk niet te geven… Is er al meer over bekend?

  Laatste vraag, in je artikel staat dat je Acana Classics Prairie Poultry ook aan raadt voor kleine tot middelgrote honden maar de brok is echt enorm! Kan dit kwaad?

  Groetjes Lisette

 10. Q

  Wat zou je aanraden om tot 14 weken te geven? Aangezien Orijen large breed een te hoog calcium gehalte heeft voor pups tot 14 weken? Ik overweeg Farmina puppybrokken te gaan geven, ivm het lagere calcium gehalte en goede samenstelling, maar lees daar nu juist mindere ervaringen mee?
  Zouden graag brok icm kvv willen voeren, niet op 1 dag, maar bijvoorbeeld 3 dagen brok en 4 dagen kvv

  1. Voerwijzer Meike

   Je zou inderdaad prima Farmina kunnen proberen. Niet alle pups verteren al het eiwit goed, dus als je merkt dat de ontlasting niet beter wordt na de overschakeling, kun je beter wat anders proberen. Als je ook rauwvoer geeft, kun je er ook voor kiezen wel al Orijen te geven, en het hogere calciumgehalte in de brok te compenseren met het calciumgehalte in het rauwvoer.

 11. Goedemiddag, na een hele middag speuren op de website en cijfertjes vergelijken, weet ik vooral dat ik niet kan kiezen.

  Het gaat om mijn Whippet van nu 6 maanden. Mijn voorkeur ligt sowieso bij het geven van brokken, vers vlees past niet goed in onze situatie.
  Nu geef ik momenteel Orijen Puppy. Ze krijgt dit verdeeld over 2x volgens de verpakking, en daarnaast nog wat extra over de dag verdeeld voor het trainen.

  Toch merk ik dat ze erg ielig blijft (net iets té, ook voor een windhond). Ze schrokt haar eten erg snel weg, wat voorheen niet was. Daarnaast begint ze te reageren op de andere honden wanneer zij in de buurt van het eten komen.
  Als laatste vind ik ook dat ze niet sloom is, maar ook niet zo energiek als ik van een 6 mnd pup zou verwachten.

  Welke brok zou je dan adviseren. Zit er niet te weinig verschil met Acana bijvoorbeeld?

  1. Voerwijzer Meike

   Er zit inderdaad weinig verschil tussen Orijen Puppy en Acana puppy, het grootste verschil is de hoeveelheid eiwit/vlees. Als het probleem voor je pup het hoge eiwitgehalte is, dan is Acana een goed alternatief. Maar als het ergens anders aan ligt, kun je beter een ander merk proberen. Of ander soort voer, zoals gekookt voer of rauwvoer, dat geeft nog grotere kans op balans in het lichaam.

 12. Kim1979

  Hoi Meike, wij voeren onze Silken windsprite puppy van 4 maanden de verschillende puppy varianten van Farmina. Hij eet deze brok vanaf half september.
  Afgelopen maand hebben we zijn 3e voeding vervangen door KVV van Pure instinct. Hij poept 4x per dag waarbij zijn ontlasting in de ochtend erg goed is maar hij heeft minstens 1x per dag dunne ontlasting.
  Moet hij nog steeds wennen of zou het eiwitgehalte in Farmina te hoog voor hem zijn?
  Bij voorbaat dank voor je reactie. Gr. Kim

  1. Voerwijzer Meike

   Is deze dunne ontlasting al sinds het begin? (dus voordat je Pure Instinct bent gaan voeren) Dan heeft het waawrschijnlijk te maken met het hoge eiwitgehalte. Kijk eens of het beter gaat als je twee maaltijden Pure Instinct geeft per dag.

   1. Kim1979

    Hoi Meike, We geven nu 2x KVV en brokken van Farmina in de ochtend. Zijn 2e ontlasting ná het eten van de brokjes in de ochtend is nog steeds dunner en geler/bleker dan de rest van de dag. Hij bijt/ ook nog steeds veel in z’n poten en achterhand.
    We voeren bewust geen graan, kip en rund. Misschien toch een te hoog eiwitgehalte? Hij is bijna 5 maanden en weegt nu 11 kilo.

 13. Ginake33

  Hoi
  Over 2 weken verwachten wij onze pup. Het ras is Yakutian Laika, soort sledehond, nog niet zo bekend hier in België. Ze krijgt nu nog Eukanuba maar ben hier zelf niet zo’n fan van. Dus zou graag overschakelen. Welke neem ik het best? Farmina of Acana of …? Ik wou ook wel rauw voer toevoegen omdat je dit in je reviews toch wel aanraad. Kan ik dit dan ook eens tussendoor geven? Ik wil graag goed en kwaliteitsvol voer geven maar het moet wel nog betaalbaar blijven. Heb ook nog 5 katten…

  Alvast bedankt
  Groetjes Gina

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Gina, rauwvoer hoeft niet duurder te zijn dan brokken. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld Rodi, dat kun je in de supermarkt kopen. Je kunt prima af en toe eens rauwvoer geven. Qua brokken kun je zowel Acana als Farmina proberen en kijken welke beter bevalt. Ik denk dat het ras wel baat kan hebben bij veel eiwit en weinig koolhydraten, en dan is Farmina een goede keus. Maar niet elke pup kan het hoge eiwitgehalte in Farmina goed verteren. Dat is dus een kwestie van uitproberen. Succes!

 14. Saskia van Stiphout

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een geschikte brok voor een pupje van 18 weken .5.5 kilo.(markiesje)
  Met nierfalen. 1 schrompelnier door de ecoli bacterie.
  Om deze reden durf ik het niet aan om vers te gaan voeren. De ecoli is na 10 weken antibiotica onder controle.maar wel blijvende nierschade.
  Een pup kan niet op een nierdieet ivm te weinig voedingstoffen.
  Maar ik zoek wel een brok met lage eiwitten.
  Is de acana puppy brok dan geschikt?
  Momenteel krijgt hij royal canin gastro.
  Maar zijn ontlasting blijft slap…niet stevig.
  Graag advies.
  Mvg s van stiphout

  1. Voerwijzer Meike

   Jeetje wat heftig, deze problemen op zo’n jonge leeftijd. Vaak is een verlaagd eiwitgehalte nog niet nodig, maar dat is afhankelijk van de ernst van de nierschade (wat af te lezen is aan de nierwaardes). Ik raad je aan om (deels) een zelf gekookt menu te overwegen, want de eiwitkwaliteit is dan echt beter. Hogere kwaliteit eiwitten zijn beter geschikt bij nierproblemen. Ik zou samen met een deskundige een menu opstellen, om er voor te zorgen dat het past bij de nierschade (en de ernst er van), bij het puppy-zijn, bij je budget en andere wensen/beperkingen. Waar ik aan denk als opties is bijvoorbeeld Jolipet Puppy (en dit zelf stomen) of Dog Chef (kant en klaar zelf gekookt voer). Dog Chef heeft ook een dierenarts in dienst, dus bij hen kan je ook de situatie voorleggen en vragen welke voeding het beste geschikt is voor je pup.

 15. Harry

  Hoi, ik ben Harry nieuw hier; sinds kort mijn 4e herder aangeschaft in de vorm van een 7 weken oude Mechelaar genaamd Tara. Ze begon goed op krokante brok via de hondenschool. Maar al snel voelde het bij mij niet goed; ze moest op 9 weken oud al bijna een pond wegwerken volgens de norm. Ook haar ontlasting is te vaak brijig. Vandaag Markus-Muhle Blank Angus Junior binnen ( n.a.v. berichten op deze site) en nou vraag ik mij af of ik Tara geleidelijk aan laat wennen aan de nieuwe brok of kan het beter meteen switchen ? ( krokant naar geperste brok)

  1. Voerwijzer Meike

   Vaak gaat het bij pups goed als je in 1 keer overschakelt, maar de kans op problemen is kleiner als je het geleidelijk doet. Ook bij de overstap van krokant naar geperste brok. Als de geperste brok ook niet bevalt, zou ik zeker eens kijken of rauwe vleesvoeding beter gaat. Dat is beter verteerbaar dan brokken.

 16. RiannevA

  Hoi Meike,

  Mijn ouders hebben een nest van acht schitterende Australian Sheperd pups, waarvan wij er ook 1 krijgen. Ze zijn inmiddels 3 weken. Vanaf wanneer kunnen we ze bij gaan voeren? En wat/welk voer raad je aan? Ik zag dat je bezig was met een puppy top 10 maar die kan ik nog niet vinden?
  Alvast bedankt!

  Groetjes Rianne

  1. Voerwijzer Meike

   Vanaf deze week kunnen ze beginnen met bijvoeren, zachte dingen, dus geen ongeweekte brokken nog. Bijvoorbeeld: geprakt natvoer of geweekte puppybrokjes. De top 10 is nog niet af inderdaad. Van alle brokken die ik nu heb geanalyseerd, staan in de top 10 de puppybrokken van: Orijen, Acana, Real Nature True Country, Isegrim, Purizon, Riverwood en Carnilove. Niet alle merken zijn voor alle pups geschikt. Niet alle pups/honden kunnen tegen een hoog eiwitgehalte, van dit rijtje bevat alleen Acana niet zo’n hoog eiwitgehalte.

 17. Kenny Venhorst

  Hoi Meike,

  Wij krijgen over enkele weken (eindelijk) onze Basset Hound pup. Nu zit ik heel erg te twijfelen over de brok die ik wil gaan geven. Vanuit de fokker krijgen we een zak Canex Junior fish & rice mee. Zij zweren er bij en adviseren ons ook om later de adult versie van fish&rice te voeren. Als ik op Canex ga zoeken kan er er vrij weinig informatie over vinden.

  Zelf heb ik het idee om Acana Puppy te gaan voeren. Daarnaast ben ik er niet over uit wat en goede brok moet zijn voor als ze volwassen is. Ik zit te denken aan Orijen Adult, maar ben bang dat de eiwitten van die brok misschien iets te hoog zijn.

  Is deze Canex brok bij jou bekent en wat zou je ons adviseren?

  Met een vriendelijke groet,

  Kenny

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Kenny, je kunt de puppybrokken van Canex zelf beoordelen met deze stappen: https://www.voerwijzer.com/zo-kies-je-goede-puppybrokken/. Ik ken de samenstelling niet uit mijn hoofd, maar het merk is volgens mij vrij gemiddeld qua kwaliteit. Als je voor Acana Puppy & Junior kiest, kun je als ze volwassen is een Adultbrok van Acana kiezen, als het merk bevalt. Maar je hebt nog even de tijd om daarover na te denken 😉 Veel plezier met de pup straks!

 18. kgatignon

  Hallo Meike,

  Een vraagje, hopelijk kun je me adviseren.

  Mijn Duitse dog teefje van 3 jaar is vorige week plotseling overleden, ze rende kwispelend de kamer binnen en in 5 tellen viel ze om, jankte nog en was meteen weg. Zonder ooit iets aan haar gemerkt te hebben en ze was topfit.
  Nu kunnen het meerdere dingen zijn, hart/hersen infarct of hartstilstand, maar ook DCM.
  Ik heb van pups af aan altijd Acana gevoerd.
  Een half jaar geleden ben ik met Acana gestopt vanwege de verhalen/onderzoeken van DCM en de eventuele link met Acana.
  Ik heb geen hard bewijs dat ze gestorven is aan DCM maar de mogelijkheid is er natuurlijk. En hierdoor ben ik helaas nog meer het vertrouwen in Acana kwijt geraakt terwijl ik het eigenlijk een super brok vind qua samenstelling en mijn hond deed het er geweldig op!
  Nu wil ik toch in de toekomst weer voor een pup gaan kijken maar zoals ik eerder aangaf durf ik geen Acana meer te geven en twijfel ik ook aan graanvrij voer.
  Welk alternatief adviseer jij voor een Duitse doggen pup?

  Mvg kim

  1. Voerwijzer Meike

   Jee wat heftig! Ik denk niet dat het voedingsgerelateerde DCM door Acana is, aangezien je al bijna een half jaar wat anders voerde. Ik ben bezig met alle puppybrokken vergelijken en ik krijg meer vragen over alternatieven voor Acana, en ik zal over beide onderwerpen nog uitgebreider schrijven. Hou de site dus in de gaten, of schrijf je in voor de nieuwsbrief als je niks wil missen. Voor nu zou ik zeggen dat Farmina Puppy en Purizon Puppy goede keuzes zijn, aangezien op deze brokken geen DCM is geconstateerd en ze een goede samenstelling hebben. Er zijn vast meer goede keuzes, maar ik kan op dit moment even niet bedenken welke.

 19. waldobos

  Hallo Meike,

  Begin augustus krijgen we onze nieuwe puppy, een franse bull, wij hebben onze vorige bull altijd Orijen Six Fish en Regional gegeven, deze twee mengden wij door elkaar. Nu willen we de puppy laten starten met Orijen Puppy en daarna overschakelen naar de Six Fish en Regional. Is dit een goede combinatie of kunnen we beter een ander merk/combinatie gaan geven?

  1. Voerwijzer Meike

   De puppybrokken zijn niet specifiek naar voren gekomen als probleem. Unerhaupt is het ook onduidelijk of de Acana-brokken die in Europa verkocht worden ook problemen geven. De fabrikant beantwoord mijn vraag hierover helaas niet. Ik heb geen meldingen gehad of gelezen over problemen op Acana in Nederland of België, en ik denk dat het meevalt.

 20. Stacey

  Hallo,

  Allereerst mijn complimenten voor deze site, wat een fijne info zeg!

  Als onze doodle (kruising labradoodle / goldendoodle) 8 weken is mogen we hem ophalen (kan niet wachten!) Gelukkig nog even de tijd om voorbereidingen te treffen en in te lezen.

  Graag je advies in onderstaande:

  Ik zou graag brokken (ochtend) met KVV (avond) willen comiberen.
  Als brok lijkt mij de Acana Heritage Puppy & Junior het beste en dan i.c.m het voorbeeldmenu van deze site van KVV merk Kivo.

  Denk je dat dit een goede combi kan zijn qua voedingstoffen en min/max aan calcium, eiwit en fosfor?

  Ik hoor graag van je 🙂

 21. Victor

  Hallo Meike,

  Wij hebben een bordeux dog en die kreeg royal canin large breed bij de fokker. Nu heb ik daar geen goede verhalen over gelezen, dus zijn we overgestapt op acana large breed puppy. Na anderhalve zak van 11 kilo treden er allergische reacties op( rooie bultjes krabben en vieze oogjes). Ik denk dat het van het voer komt. Welke brok adviseer je nog meer i.p.v. acana. Alvast dank voor de reactie.

  Gr.
  Victor

 22. Lena

  Goedemorgen, wij krijgen binnenkort een Australische herder pup. Ik wil naast KVV ook een graanvrije brok geven. Ik heb gekeken naar een aantal merken, waaronder Orijen en Acana, maar Purizon Puppy lijkt mij ook wel goed, wat vinden jullie? Ik hoor het graag 🙂

 23. Heuke liverpool

  Beste Natascha, ik heb nog niet alle berichten kunnen lezen dus stel misschien de vraag nog een keer. Ik heb een rottweiler pup van 9 maanden die graan vrije brokken krijgt, het betere merk zoals acana, wolfs of purizon. Donar reageert altijd op de puppy brokken, diarree, stink scheten, zich algeheel niet lekker voelen. Hij lust deze brokken vrijwel allemaal graag en wil een brok met een hoog vlees gehalte. Heb onlangs een paar keer wolfs adult besteld en weg diarree, prachtige ontlasting, mooie vacht en hij wordt voller. Ik lees deze klachten meer over een brok met een hoog vlees percentage ook bij applwaus. Nu mijn vraag, ik geef liever geen adult brokken en wil een hoog vlees percentage voeren tenzij u, zoals de dieren winkel adviseert toch over te stappen op adult. Hoe denkt u hierover, adult voor donar met zn 9 maanden. Hij krijgt ook vers vlees maar niet standaard en wil hier niet helemaal op over. Geperst heeft hij geen klachten met de puppy brok maar vind dit net paarden biks en er droog uit zien. Ook zit er vleesmeel in ipv echt vlees. Graag uw hulp, kom er niet meer uit. Mvg heike

 24. Natasja

  Wij hebben onze wetterhoun altijd naar tevredenheid acana en orijen gevoerd.
  Nu krijgen wij een golden/labrador kruising.

  Nu hoor ik regelmatig dat je niet langer dan een half jaar puppybrok mag geven ivm de groei/ te hard groeien. Wat is jouw mening hierover?

  Ik ga beginnen met de acana puppy en junior en daarnaast zal ik KVV gaan voeren.

  Alvast bedankt voor je reactie.

 25. Bibi

  Ik ben al jaren een tevreden lezer van deze website en ik doe graag kennis op en lees graag ervaringen en beoordelingen over hondenvoer zowel KVV als brokken. Maar ik heb nog steeds een aantal vragen waar ik geen antwoord op heb; Ik zou graag willen weten hoe het nou precies zit met eiwit en vetgehalte in een brok.
  1. Is er een soort richtlijn/regel voor puppy’s wat de minimale vereiste aan eiwit en vetgehalte moet zijn? Bij kleine, middelgrote en grote rassen?
  2. Hoe bepaal je de eiwit en vetgehalte van een brok voor een volwassen hond?
  3. En hoe zit het met High-Energy brokken, deze komen vaak als goed uit de beoordeling maar kun je die zomaar aan alle honden geven of heeft dat met dosering te maken?
  Het enige wat ik weet is dat bij een pup van een groot ras je voorzichtig moet zijn met het calcium gehalte. En dat je rekening moet houden met voer wat betreft het krijgen van groeipijnen. Misschien een idee om hierover een artikel te schrijven?

 26. Hoi,
  Ik ben voor mijn puppen (whippets) op zoek naar een goede brok zonder kip.
  Ik voer eigenlijk rauw maar omdat niet iedere pup eigenaar dit kan, krijgen de pups 1 maaltijd brok per dag.
  Ik heb het eerste nest op Orijen gehad (puppy) dat wilden ze niet eten. Het volgende nest Acana (puppy & junior) ging beter. Maar ik vind het kip gehalte erg hoog en zou dat liever vermijden.
  Bedankt alvast !
  Tinne

 27. Irene

  Hallo Meike,

  Klopt het dat je bij de Acana classic prairie poultry voor een Schotse collie langhaar pup omega 3 als supplement bij moet geven?
  Of zou dat bij de combinatie met vers vlees voer niet nodig zijn?

  Alvast bedankt voor de reactie!

  Groetjes

  1. Voerwijzer Meike

   Ik denk dat het wel goed kan zijn om wat extra omega 3 te geven, dat kan ook in de vorm van verse vette vis. Ik heb nu net een interessant bericht van Chris Masterjohn geluisterd, en hij geeft aan dat de onderzoeken die het belang aangeven van de juiste balans tussen omega 3 en 6, gebaseerd zijn op plantaardige vetzuren. En dat het niet geldt als je alleen dierlijke vetzuren eet (of voert dus). Als dat klopt, dan zou het niet nodig zijn extra omega 3 te voeren.

 28. Mark

  Beste Meike,

  Wij krijgen volgende week onze irish doodle. Bij de fokker krijgt hij Cavom. Ik zou graag op een glutenvrij voer (brok)over stappen maar zie door de bomen het bos niet meer. Daarnaast zijn de prijzen zo uitlopend… Wat is een goed voer en ook nog eens betaalbaar?

  Groet

 29. Freerk

  Hallo Meike,

  Na veelvuldig raadplegen van de voerwijzer site zijn wij onze zeer actieve Stabij pup Acana puppy & junior gaan voeren. De hond doet het erg goed op dit voer en nu zij bijna een jaar is willen we dan ook gaan overstappen op “volwassen” voer van Acana.
  Met de vele keuzes inzake het voer blijven wij zitten met enkele vragen;
  -Tot welke leeftijd kunnen wij puppy & junior blijven voeren?
  -Acana heeft vele verschillende types adult hondenvoer. Wat is het beste vervolg op de puppy & junior?
  -Voor de goede balans willen wij 1 a 2 keer in de week kant en klaar vers vlees geven. Is dit een goed idee? Zo ja. Welke merken komen hiervoor in aanmerking?
  -Wat moeten we nog eventueel extra voeren zodat de hond alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt?

  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes

  1. Voerwijzer Meike

   je kunt in principe het hele hondenleven puppy-brokken blijven geven, maar financieel gezien is het vaak fijner om over te stappen op adultbrokken. De beste leeftijd hiervoor is afhankelijk van de grootte van je hond en van de brok waar je naar overstapt. Voor een stabij zou ik 1,5 jaar een mooie leeftijd vinden om over te stappen.
   – welke variant de beste keuze is? Probeer eens wat verschillende varianten en kijk welke het beste bevalt. Nu met de nare berichten over DCM en Acana zou ik voor de zekerheid niet kiezen voor een menu dat voor meer dan 50% uit Acana bestaat, je kunt ook prima andere merken proberen.
   – ja heel goed om ook rauwe vleesvoeding te geven. In het kvv-overzicht heb ik van bijna alle merken een beoordeling gegeven
   – gezonde aanvullingen zijn groentes, eieren, vette vis goede kwaliteit visolie of krillolie

 30. Vanrutten

  Dag Mieke,

  We hebben onze ruwharige teckel van 5 maand nu over gezet op acana puppy. Hiervoor kreeg hij al vanaf de geboorte proplan optistart puppy small/medium.
  Nu hij voor 90% op acana staat valt het me op dat hij precies enorme honger heeft.
  Zijn vacht is wel nog mooier geworden met acana. Ik geef hem nu volgens de richtlijnen op de zak maar hij wilt ook nog het kattenogen opeten en dat had hij daarvoor niet met proplan. Zou dit gewoon met de aanpassing van voeding te maken hebben?

  Groetjes

  1. Voerwijzer Meike

   Het zou goed kunnen dat je hond op andere voeding meer honger heeft of lijkt te hebben. Bijvoorbeeld doordat de brok lekkerder is. Of doordat er minder vet of meer smaakstoffen inzitten, maar dat is bij Acana niet het geval.

   Je kunt nog een paar merken proberen en zo bepalen welke het beste bevalt of bevallen. Blijven afwisselen is ook goed.

 31. Edith

  Hallo Meike,

  Wat kan ik mijn jack russell pup het beste voeren qua puppybrok i.v.m. Het calciumgehalte, ik wil afwisselen tussen celtic en Ziwipeak maar beide hebben een vrij hoog calciumgehalte voor puppy’s, of geldt dit niet voor pups van kleine rassen?
  Bij ziwipeak staat sowieso dat het geschikt is voor pups? Is afwisselen tussen deze merken sws wel raadzaam en zinvol? I.v.m eventueel taurinetekort? Of is voer van een ander merk beter qua calciumverhouding?

  Dank je wel!

  1. Voerwijzer Meike

   Bij kleine rassen is er eigenlijk geen risico op groeipijn, maar is het nog steeds belangrijk dat er niet teveel calcium inzit voor een gezonde skeletgroei. Ik weet niet uit mijn hoofd hoe dat bij deze merken zit, maar als ik erbij heb gezet dat het geschikt is voor pups, dan heb ik dat berekend en is het dus geschikt voor pups zolang de voeding niet veranderd is qua samenstelling

 32. Eef van Weele

  Hallo Meike,

  Ik had je advies gevraagd ivm het voer voor de Jack R pup die toen zou komen, ik heb hem nu 6 weken en voer hem Acaca puppy en junior, hij lust het graag, de eerste week heeft hij vreselijk veel stinkende winden gelaten, gelukkig was dat na een week over, maar ik vind dat hij wel erg veel poept, 3-4 x per dag een toch wel grote drol voor zo’n klein hondje. Ik heb mijn vorige JR nooit zoveel zien poepen, ik vraag me af of dit voor hem het goede voer is. Heb je, of iemand anders, ervaring met dit voer en een JR?

  graag reactie.
  Groeten,
  Eef
  Eef

 33. Marloes

  Hoi Meike,

  Wij hebben een pup van 5 maanden (kruising Friese Stabij x Golden Retriever, een reutje). De eerste maanden kreeg hij Royal Canin Medium brokken. Maar na verloop van tijd werd zijn ontlasting ietwat dun. Omdat onze vorige hond het altijd heel goed deed op Dog Lovers Gold, wilde ik deze dan ook bij onze pup introduceren. Ik had de HE variant genomen, maar hier werd zijn ontlasting ook dun van. Op aanraden van de dierenarts even een tijdje op i/d dieetvoer gezet. Daar verbeterde de ontlasting echt van. Volgens de dierenarts zal hij het het beste doen op een brok met kip of lam/rijst (Hills). Omdat ik toch een betere brok wil voeren, heb ik nu de DLG Original geprobeerd, maar weer worden zijn keutels veel te zacht. Welke brok zou jij me hier voor in de plaats aanraden?
  Alvast bedankt.

 34. Tien

  Beste Meike,
  Van labradoodles is bekend dat ze niet goed tegen granen kunnen.
  Is de acana classis poultry dan een goede keus voor mijn ALD- puppy van 4 maanden?
  Is er eventueel een graanvrije variant van Acana, die ook heel geschikt is voor pups?

 35. Bo

  Hoi Meike,

  Onze pup is 9 maanden oud en een kruising Mechelse herder x Cane Corso. Ze krijgt al een aantal maanden de brokken van Markus Mühle Black Angus Junior. Hierop doet ze het heel goed. Nou heeft ze altijd al kleine bultjes/krentenbaard onder haar kin gehad maar ik heb hier nooit iets kwaads achter gezocht, tot ik hierboven een reactie las waarin gezegd werd dat dit eiwitbultjes zijn. Zijn mijn brokken te eiwitrijk want ik dacht dat deze brok goed uit de test kwam? Of kan dit ook komen door trainingsbrokjes of kauwbotjes? Alvast bedankt!

  1. Voerwijzer Meike

   Je kunt eens een andere brok (of natvoer of rauwe voeding) proberen om te kijken of de bultjes dan verdwijnen, dan heb je meer aanwijzingen of het voedingsgerelateerd is of niet. Het is sowieso goed om voeding af te wisselen. Ik vind dat Markus Mühle Black Angus Junior geen grote hoeveelheid eiwit bevat.

 36. Tessa

  Hoi Meike,

  Onze pup heeft haar pootje afgelopen woensdag gebroken. Ze is al geopereerd, maar sindsdien eet ze heel slecht. We hebben wild/zoete aardappel brokken van Pet Specials. Die zijn vrij groot en hard en ik bedacht me dat het haar misschien te veel energie kost om ze te kauwen. Nu wil ik graag over op Acana puppy/junior, maar mag ik dan dit voer nog erdoor blijven mengen zodat ik dat ook op kan maken? Of liever enkel voor één week t.b.v de overgang en dan helemaal over? Ben benieuwd of je sowieso brokken mag mengen / mag afwisselen tussen merken en/of smaken… Ik wil ook graag 1 dag in de week KVV compleet gaan voeren, heb je misschien een tip welk merk goed is voor een puppy van 5 maanden? Alvast bedankt! Groetjes Tessa

 37. m Driessen

  Hoi Meike,
  Sorry heb niet goed opgelet bij 1 van de weinige voertabellen voor Acana Large puppy.

  Nog eens goed nagekeken maar tabel klopt wel loopt wel op.
  Sorry voor de vorige mail.
  ik moet gewoon heel goed opletten met de tabel en de pup wekelijks wegen en natuurlijks deels op gevoel voeren indien nodig.

  Voor onze volwassen grote zware honden trouwens zeer tevreden met Doglovers gold!!!!
  Als deze pup volwassen is gaat deze er ook op in principe.

 38. m Driessen

  Goedemorgen Meike,
  Ik wil onze pup van 9 weken(nu 10kg) Acana large puppy gaan geven.)uiteindelijk gewicht moet tussen 50 en 60kg worden..
  Nu zie ik bijna nergens een tabel en als ik die uiteindelijk vind moet ik
  constant 300 gram geven over de gehele periode….
  Dit heb ik bij andere brokken niet eerder mee gemaakt.
  Dan voer je de hoeveelheid op en dan weer naar beneden..

 39. Isa

  Wat vinden jullie van de ‘normale’ biofood puppy brokken? We hebben net onze pup gehaald en deze brokken kreeg ze bij de fokker. We hebben nu ook een zak gekocht maar zijn ons nu aan het orienteren wat een goede brok voor haar zou zijn. Ik zie de normale puppy brok niet in het overzicht van de brokken, wel andere producten van biofood.

 40. Judith

  Hallo,

  Ik wil mijn 14 weken oude FT labrador over gaan zetten op een andere brok, hij krijgt nu Eukanuba puppy variant, maar ik vind zijn ontlasting heel wisselend en hij is erg winderig. Ik lees wat wisselende verhalen over Acana Puppy en Junior en begrijp dat een andere Acana variant ook een optie zou zijn. Gezien het een pup betreft; is het nodig nog iets aanvullends te geven naast een volwassen versie van Acana?

  1. Voerwijzer Meike

   Ik zou het geen volwassen-versie noemen maar een alle-leeftijden-versie. En deze zouden moeten voldoen aan de voedings-eisen van een pup. De brokken die ik aanraad voor pups, voldoen in ieder geval aan de richtlijnen voor pups.

 41. Britt

  Hallo Meike,

  Mijn Franse bulldog van 8 maanden heeft sinds ze bij ons is de Acana puppy en junior brok gehad. 3 weken geleden zijn we begonnen met de visbrok zoals beschreven in je artikel. Deze vind ze echt niet lekker eet met moeite dus ik wil toch weer over op een andere brok. Is puppy en junior weer aan te bevelen of zou ik over moeten stappen op een andere brok? Tot welke leeftijd mag ze deze brok?
  Ik hoor graag van je.

  Groetjes Britt

  1. Voerwijzer Meike

   Acana is in principe compleet. Ik raad afwisselen aan om:
   – het risico op het ontwikkelen van voedselovergevoeligheden te verkleinen
   – het risico op het ontwikkelen van een arme darmflora te voorkomen (groentes en ei toevoegen helpt ook)
   – risico’s te verkleinen die te maken hebben met tekorten of overschotten van stoffen (want weten we zeker dat de aangegeven hoeveelheden kloppen, hoe zit het met vervuiling van de vlees-ingrediënten, zijn peulvruchten wel geschikt om permanent te voeren, etc)

 42. Eef

  Hallo Meike, of iemand anders,
  Mijn Jack R pup komt binnenkort, eet bij de fokker canex, maar wil ik niet gaan voeren, bij mijn vorige honden (G. Retrievers en Jack) gaf ik magnuson, was ik heel tevreden over, maar lastig verkrijgbaar en alleen in grootverpakking. Ik dacht nu eigenlijk aan Renske, maar lees nu zoveel dat ik de weg in voerland wel beetje kwijt ben. Ik wil een brok van goede kwaliteit echter niet tegen een plafond prijs, €70 voor 11 of 12 kg vind ik eigenlijk wel prijzig. Wat zou ik gaan geven als hij nog pup is en wat voor vervolg voer?
  Mvg,
  Eef

 43. Loes de Vlaam

  Hallo Meike, wat ik niet goed begrijp is dat je aangeeft dat je vindt dat er veel Calcium zit in Puppy Large Breed Acana. Als ik in het artikel over Calcium daarover doorlees geef je aan tot 14 weken 0.8-1.4% calcium gewenst en na 14 weken 1-1.6%. In Acana Large Breed staat in jouw overzicht zit 1.4%. Hoezo vind je dat dan nog te hoog? Ik begrijp het niet goed.

  1. Loes de Vlaam

   Ik zou mijn vraag willen aanpassen: Waarom zou je in geval van Acana de puppy/junior brok niet aanraden voor de grote rassen? Wat ontbreekt in die brok dat zij nodig hebben? En hoe kijk je naat ‘s ochtends brok Acana Large Breeden ‘s avonds Haaksbarf? Om het mogelijk teveel aan Calcium wat op te vangen?

     1. Voerwijzer Meike

      Afhankelijk van hoeveel van het totale menu Haaksbarf is, is het wel belangrijk om met de juiste afwisseling ervoor te zorgen dat het menu compleet is.

  2. Voerwijzer Meike

   1,4% calcium is een prima hoeveelheid inderdaad. Echter, dit percentage is het minimum gegarandeerde gehalte. Ik heb ook om het maximum gevraagd, en die valt boven de hoeveelheid die de Fediaf als maximum aanbeveelt voor grote rassen. Dus als je pech hebt, zit vrij veel calcium in. Om deze reden ben ik er dus erg voorzichtig in om deze aan te raden. Het zal in de meeste gevallen goed gaan denk ik.

 44. joyce

  hoi Meike (of iemand anders), ik heb een vraag over wat een goede tussenoplossing zou kunnen zijn aan voer. Onze pup (kruising labadoodle en australian shepperd, bijna 11 weken) hebben we nu een week in huis, hij eet nog de brokjes die ik van de fokker kreeg (eukaneba puppy large) en ik wil nu overstappen gezien alles wat ik gelezen heb over deze brok. Uiteindelijk naar kvv, maar vanwege de vakantieperiode, waarbij hij met ons meegaat maar ik waarschijnlijk geen vriezer ter beschikking heb, dacht ik eerst over te stappen naar vriesdroog (k9natural). Ik lees echter dat jij schrijft dat het niet geschikt is voor puppy’s. Wat raadt je me aan? Nog even blijven op de eukaneba (wat betekent dat ik daar nu een nieuwe zak van moet aanschaffen) of is er een beter alternatief in aanloop naar kvv? Het gaat om een overbrugging van 2 a 3 weken.

 45. Dennis Olaerts

  Wij krijgen over 2 weken onze rottweilerpup. Momenteel krijgen ze Royal Canin large breed puppy, maar na alles wat ik erover gelezen heb twijfel ik zwaar over de prijs/kwaliteitsverhouding. Ik ben al een tijdje aan het inlezen maar geraak er niet uit welke brok ik ga geven. Owv meerdere redenen is vers vlees geen optie (prijs, plaats in de vriezer, vakantie…). Dus brokken… Mijn voorkeur gaar momenteel uit naar Acana of Taste of the wild. Verder komt bij Testaankoop de Optima+ van Aveve als beste uit de testen. Er is ook een puppy-variant. Graag jouw mening over dit voer: https://avevewinkels.be/Producten/Detail/dier/hond/voeding/maxi-puppy/bd960

  1. Voerwijzer Meike

   Weet je ook op basis waarvan deze brok als beste uit de test kwam? Ik ben er zelf niet enthousiast over. Er zitten maisgluten in, wat een goedkope en minderwaardige eiwitbron is, en gehydroliseerd eiwit wat vrije glutamaat bevat (zie https://www.voerwijzer.com/msg-in-brokken/). En de hoeveelheid calcium en fosfor is onbekend, waardoor ik het sowieso niet kan aanbevelen

   Kijk hier eens hoe je zelf een brok kan beoordelen: https://www.voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen/, zo kun je zelf kijken of een brok wel of niet goed is volgens mijn visie.

   1. Dennis Olaerts

    Dag Meike, bedankt voor je antwoord. De Optima+ van Aveve kwam als beste uit de test van 27 merken hondenbrokken (waaronder ook een heleboel ‘supermarktbrokken’. Alle geteste brokken zijn geschikt voor honden 25-35kg. Blijkbaar werden de aanbevelingen van PEDIAF gebruikt om te testen. Er werd rekening gehouden met het eiwitgehalte en de kwaliteit ervan, de hoeveelheid vetten, de voedingswaarde (mineralen, vitaminen…). En het is getest door test-aankoop, zij houden ook rekening met de prijs. De beste brok was zoals gezegd de Aveve Optima+ medium (4,24€/kg), tweede was Science Plan Adult 1-6 advanced fitness medium chicken (Hills) (7,22€/kg), derde Pro Plan Medium Opti Health adult (6,70€/kg). Als beste prijs/kwaliteit kwam Orlando Gourmet Adult van Lidl (1,50€/kg) uit de test. Ik ben er bijna uit. Waarschijnlijk ga ik van de fokker een zak RC rottweiler junior mee krijgen, waarna ik stapsgewijs ga overschakelen naarAcana Classic Prairie Poultry. Ik overweeg om 1 of 2x per week iets vers te geven. Wat is daarvoor aan te raden?

    1. Voerwijzer Meike

     Bedankt voor de info over de test. Helaas is de eiwitkwaliteit van de meeste brokken onbekend, waardoor het lastig is om deze te beoordelen.

     Je keuze lijkt me prima, let heel goed op dat je niet teveel voert, want ook dat geeft makkelijk problemen voor zo’n groot ras. Liever een paar ribben zien dan een vetlaagje.

     Qua rauwe vleesvoeding, als je maar één of twee maaltijden per week rauw voert, maakt het niet veel uit. Ik zou dan een voeding kiezen die met niet veel vet (maximaal 14% bijvoorbeeld) en niet veel calcium (Maximaal 0,6% bijvoorbeeld). En het liefst iets met vis en pens, voor omega 3 en probiotica. Kijk eens wat er in de buurt verkrijgbaar is. Smuldier Vlees Kompleet is bij veel supermarkten verkrijgbaar, deze bevat pens. Maar veel dierenspeciaalzaak hebben ze vaak ook rauwe voedingen.

     1. Dennis Olaerts

      Hoi Meike, we hebben onze rottweiler pup nu enkele weken en ik ben eerst enkele weken blijven voeren zoals de fokker dat deed, namelijk met Royal Canin rottweiler junior brokken, en kvv. Sinds 2 weken staat hij op 3 maaltijden per dag. ‘s morgens en ‘s middags brokken, en ‘s avonds Naturis versvoer (afwisselend kip-rund, kip-pens, kip-makreel, zalm en volendam) http://naturis.be/versvlees-diepgevroren/assortiment-versvlees-diepgevroren/
      Zijn ontlasting was prima, evenals zijn vacht en zijn activiteit.
      Nu ben ik sinds vorige week de Royal Canin stapsgewijs aan het vervangen door Acana Classic Poultry. Sinds 3 dagen krijgt hij enkel nog Acana, maar zijn ontlasting is bijna water. Moet ik dit nog even aanzien, of schakel ik beter onmiddellijk over naar een andere brok? Zo ja, welke kan je aanraden? Volgens de (ervaren) pakwerkers op de club is een eiwitgehalte van rond de 30 (31 in RC, 29 in Acana) véél te hoog voor pups. Zo’n hoog eiwitgehalte is enkel goed voor sporthonden waar dagelijks meerdere uren mee gewerkt wordt volgens hen.

  1. Voerwijzer Meike

   De hoeveelheid calcium in Acana Wild Prairie is volgens mij wat lager dan Orijen Large Breed en wat dat betreft veiliger qua groeipijn. Maar er zijn ook veel pups die gezond opgroeien op Orijen Puppy Large Breed. Je kunt ook beide proberen en kijken welke het beste bevalt, of blijven afwisselen.

 46. Linda

  Mijn pup (kruising) is vandaag 12 weken, en nu een goede week bij ons.
  Bij de moeder (heb haar niet bij een fokker gekocht, maar was een oeps nestje) kreeg ze Croc aangelengd met water.
  Ik ben overgestapt op puppy brokjes van Prins.
  Ze at het eerst snel op, maar nu laat ze steeds vaker haar eten staan.
  Ze heeft ook veel jeuk, is veel aan het krabben en loopt graag langs harde struiken.
  Nu ben ik op zoek naar een betere brok voor haar, maar zie door de bomen het bos niet meer. Ik had Prins KVV uit de vriezer gekocht, maar dit eet ze niet.
  Een proef verpakking Edgard Cooper gebruik ik als trainings snoepjes, die vind ze wel lekker, hier kreeg ik een kuipje nat voer bij, na enig aandringen at ze dat wel op.

  Haar ontlasting is mooi stevig, maar wel 5 a 6 keer op een dag.

 47. Sam

  Wij hebben een golden retriever van 11 maand. Altijd acana puppy large breed gekregen. Sinds vorige week moet hij van die brok niet meer weten (in dezelfde week beginnen markeren en dergelijke). Zou acana classics een betere optie zijn voor hem? Heeft hij dan nog iets van supplementen nodig? Smaakt die voldoende anders dan de puppy versie? Alvast bedankt voor de reactie!

 48. jacqueline

  Een een vraagje over de volgende opmerking: “Acana Puppy Large breed, maar ik vind dat hier best nog veel calcium inzit”. Bij de Puppy large breed staat 1.4 % calcium tegen 1,3% Acana Prairie Poultry. Ik heb er geen verstand van; is 1,4% zoveel meer calcium dan de 1,3% ? Ik heb een pup van 12 weken : kruising labrador & rhodesian ridgeback. Ze is nu 12 weken en iets meer als 8 kilo…waarschijnlijk komt ze rond de 30kg uit en labrador grootte dus ik twijfel of ik dan een Puppy Large breed moet geven….

  1. Voerwijzer Meike

   Het probleem zit hem niet in de minimale hoeveelheid calcium (dat is de hoeveelheid die ze noemen op de website en verpakking), maar om de maximale hoeveelheid. Die noemen ze nergens, maar heb ik opgevraagd. Het calciumgehalte kan wat variëren, omdat het calcium uit de ingrediënten komt en niet een supplement.

 49. Leon

  Eerlijk? Ik zou hard weglopen bij die fokker en die hond niet eens willen. Aangezien het je eerste hond is en je -lijkt het- geen ervaring hebt met fokkers, vrees ik het ergste.
  AH hondenvoer? 5,99 voor 5 KILO??? En dan ook nog de tweede zak halve prijs waardoor het voer slechts 0,60 cent PER KILO kost? ( https://www.ah.nl/producten/product/wi418870/ah-brok-adult-gevogelte-granen )
  Zou je het zelf eten of aan je kinderen geven?

  1. Philip

   Off topic: Heerlijk, zo’n zinloos bericht. Om antwoord te geven op je laatste vraag: uiteraard eten wij geen hondenvoer. Ook knap dat je aan de hand van het voer kunt bepalen wat voor fokker het is.

   On topic: Het gaat mij er niet om wat het vorige baasje voor voer gaf, de vraag is wat ik ze zelf het beste kan geven.

   1. Leon

    Philip,

    Zinloos is maar hoe je het bekijkt: Een ietwat normale fokker zal geen AH brokken voeren. Als de fokker dat wél doet, is de kans groot dat er meer niet in orde is.
    Daarvoor wil ik je waarschuwen. Je zou zeker niet de eerste zijn die bij een malafide fokker een hond koopt waar vanalles mis mee blijkt te zijn na aankoop.

    Uiteraard begrijp ik dat jullie geen hondenvoer eten – natuurlijk bedoelde ik te vragen of je eigen eten ook slechts 0,60 cent per kilo kost, om te illustreren dat je voor die prijs simpelweg geen goed eten kan krijgen, noch voor jezelf, noch voor je hond.

    Om antwoord te geven op je vraag:
    Een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft Orijen original, vind ik.
    85% vlees, 15% groenten en fruit, geen granen, aardappelen etc.
    à 19,95 voor een zak van 2 kilo. Kosten zijn dan ca 72 cent per dag. Sommige mensen zullen dat duur vinden, maar hm, ik vind eigenlijk dat die mensen dan ook beter geen hond aanschaffen, want als dat al te duur is, hoe willen ze dan ooit rekeningen van de dierenarts kunnen betalen?

    Koop je grotere zakken, ben je goedkoper uit, maar doe je ook langer met een zak waardoor het voer oud kan worden, zeker met een klein hondje dat weinig eet.

    Heb toevallig zelf een paar dagen geleden dit voer besteld. Ik had Tundra van Orijen, maar ik kocht grote zakken omdat die goedkoper zijn (de kleine zakken zijn belachelijk duur, 30 euro). Mijn hond is ook maar een dwergpoedel en die deed vrij lang over zo’n grote zak dus wilde ik toch liever kleine zakken. Heb dan gekozen voor Orijen original wat ik vroeger ook had voor mijn honden.
    Veel betere brokken dan Orijen krijg je niet, vind ik.

 50. Wendy

  Dag Meike, Acana Large Breed Puppy bevat teveel calcium dus de Acana Classics Prairy Poultry zou beter zijn maar in jouw artikel over “calciumgehalte niet te hoog” heb je bij de berekeningen 1.5% voor Prairy Poultry en 1.4% voor Large Breed Puppy?

 51. Peter

  Hallo,
  Onze Bouvier pup is nu 5 dagen bij ons. Van stress was niks te merken. Maar wel dunne poep. (net niet waterig)
  De Fokker gebruikte Fokker puppy/junior S/M brokjes en ik heb daar een zak van 20KG van meegekocht. De Fokker beveelt aan om de helft van de aangegeven hoeveelheid te geven (en gaf dat zelf ook)
  De pup was na 3 dagen bij ons van 3600 naar 3650 gram gegroeid. Volgens mij veel te weinig. Zou eerder 150gr/d moeten zijn, toch? Ik snap dat de pup moet wennen aanzijn nieuwe omgeving, maar hij maakt echt een relaxte indruk. Al vanaf de autorit naar ons huis.

  Om de ontlasting/vertering en dus groei te verbeteren ( de pup was al wat aan de lichte kant en dus wil ik het goed in de gaten houden) ben ik gaan zoeken naar advies en kwam op jullie site terecht.
  Daarom ben ik sinds eergisteren twee keer Smuldier gaan voeren (middags en avonds 100gr). Naast eerder op de dag 2 voerbeurten de Fokker brokjes.
  Ik zou zelf niet zo snel uit de AH-diepvroes het voer hebben gekocht, maar jullie zijn eigenlijk heel positief over dit voer. Ik meen zelfs dat je de verschillende soorten kunt afwisselen, maar voornamelijk de compleet versies.

  Ik merk dat de keutel na de Smuldier -vertering er beter uitziet als die van de Brokken. Die na de vertering van brokken is dan weer dunne natte sliert.
  Sinds gisteren is de pup wel goed gegroeid met 200gr.

  Nu mijn adviesvraag:

  Kan ik op deze manier voeren zo doorgaan? En dus de grote zak Fokker Puppy/Junior S/M op maken? Dus dagelijks 50% Fokker/ 50% Smuldier
  Of is het beter om deze brok te ” dumpen”. (als het gewoon niet goed is voor mijn hond, dan koop ik iets anders hoor)

  1. ilse

   hoi Peter,

   Ik heb mijn pup van 8 weken en 2 dagen (nu 15 weken) opgehaald bij de fokker en het zakje brokjes wat we meekregen is nu nog dicht. Gelijk over op kvv. En dan niet uit de AH maar Carnis, Energique, runner, Darf door ellkaar, elke keer een andere smaak en merk. Geen enkel probleem gehad hiermee en Mila eet het met smaak 🙂

 52. arend

  Heb je deze zes stappen al eens nagelopen met deze brok? https://www.voerwijzer.com/zelf-een-brok-beoordelen-in-6-stappen/

  Het heeft een prima eiwitgehalte voor pups, alleen is het jammer dat het eiwit deels uit geïsoleerd erwteneiwit gehaald wordt. Zoals Leon zegt zit er best veel rijst in de brok, maar voor de meeste brokken geldt dat er veel graan of andere zetmeelbron zit. Door deels Energique te geven, compenseer je dit wel. Je kunt best wat meer Energique geven en wat minder brokken.

  Ik kan niet zien in welke vorm de mineralen toegevoegd zijn, meestal betekent dat dat ze niet in optimale vorm zijn toegevoegd.

  Heel belangrijk is ook de hoeveelheid calcium en fosfor, helaas zijn die waardes ook niet genoemd op de website. Staan die op de zak misschien?

  Dat de ontlasting goed is en niet teveel, zegt inderdaad dat het goed verteerd wordt. Maar dat iets goed verteerd wordt, is niet het enige dat belangrijk is. Graan wordt bijvoorbeeld goed verteerd als het ontsloten is, maar een dieet van alleen maar graan is niet gezond.

 53. Leon

  Hoi Ien,

  Je vraagt het Meike, maar ik wil ook graag iets over dit voer zeggen:
  Er zit meer dan 30% rijst in. Elke dag een rijsttafel dus voor je hond… dat benadert niet echt de natuurlijke voeding van een hond.
  Slechts 1/4 van de brokken bestaat uit vlees(-meel), dat is bitter weinig.
  In dit voer zit eigenlijk véél te weinig en dan met name vlees.
  Eén van de dingen waar je dat aan ziet, is de toevoeging van veel vitamines en mineralen. Aan hondenbrokken die qua ingrediënten evenwichtig zijn samengesteld, zouden niet massa’s vitamines en mineralen toegevoegd moeten hoeven worden. De ingrediënten zelf zouden al genoeg vitamines en mineralen moeten bevatten.
  Ook zit er niks van groenten of fruit in, wat ook gezond is voor een hond, in kleine hoeveelheden.
  Als je budget het toelaat, zou ik toch uitkijken naar een hondenbrok die voor het grootste deel uit vlees bestaat, minstens 70 %.

  1. Leon

   Nee Jasper, die brokken zijn gewoon rotzooi.
   Ze bestaan voor het grootste deel uit granen. Troep dus.
   Verder een hele reeks van toegevoegde vitamines en mineralen omdat de ingrediënten zelf te weinig van deze stoffen bevatten. Totaal geen evenwichtig voer dus. Geen groente en/of fruit toegevoegd.
   Och, de prijs zegt al genoeg: Rond de 30 euro voor 20 kilo. Dan wéét je dat het niet kan.

 54. Monica

  Onzer dobermann pup kreeg vanuit de fokker RC Maxi Junior, maar we merkte dat zijn ontlasting vrij licht en dun bleef. Omdat we op den duur over willen op vers vlees zijn we gaan kijken naar een hoogwaardige brok met hoog vleesgehalte. De DA adviseerde om pas vanaf 6 maanden over te stappen op vers vlees. Uiteindelijk hebben we gekozen voor Riverwood Junior Large breed. Zijn ontlasting werd een stuk donkerder, maar ook veel dunner en hij liet onwijs stinkende scheetjes! Halverwege deze zak op advies overgestapt op Hills Prescription Diet I/D om zijn darmen wat rust te geven. Hij bleek toch ook Giardia te hebben waar hij nu voor behandeld is. Van de week weer getest en hij is nu parasiet vrij gelukkig!!
  We zijn nu over de helft van de grote zak Hill’s, maar twijfelen wat nu wijsheid is. Onze pup is inmiddels 4,5 maand en eet goed en is ongeveer 24 kg. Ook zijn ontlasting is gewoon goed. Hij drinkt wel erg veel. Adviseren jullie om binnenkort weer over te stappen naar een brok van bijvoorbeeld Acana Wild Coast of toch starten met vers vlees? Of nog een grote zak Hill’s om zijn darmen wat rust te geven? We zouden op den duur een combinatie van vers vlees en brokken willen voeren.

 55. Katrien

  Beste brok ever. Onze pup stond op royal canin bij de fokker en eens thuis onmiddelijk op acana puppy en junior gezet. Wel geleidelijk overgeschakeld met 10gr per dag om de darmen aan de geweldig goede brok te laten wennen ivm eiwitgehalte. Geen problemen gehad!! Hij lekt zijn bakje uit en op de royal canin moesten we hem echt naar zijn eten sleuren en was met lange tanden nooit op. De acana is ook eenn brok op puppyformaat!! Echt een aanrader!!

 56. Joyce

  Hallo,

  Binnenkort krijgen we onze puppy. Een australische herder.
  Ik ben aan het kijken voor puppy voer van acana, doglovers gold of Orijen.
  Onze fokker raadde aan om koud geperste brokken te geven en dit te mengen met natte voeding. Ik was bv. aan het kijken bij acana heritage puppy en junior maar er staat niet bij wat voor brokken het zijn.
  Kan u mij helpen

 57. Vanessa Klarenbeek

  Goedenavond,

  Wij hebben sinds 8 weken een Franse bulldogpup. Heb vd fokster canex als advies meegekregen. Hij doet het daar opzich goed op maar heeft veel ontlasting. Nu heb ik bij de dierenwinkel een zak Genesis puppy brokken meegekregen. Kunt u mij vertellen of dit een goede brok is?

 58. Diana van den heuvel

  Hallo,

  Wij hebben een pup van 11 weken. Kruising newfoundlander sint Bernard en leonberger.
  Op de brok die we vanuit de fokker hebben meegekregen ( casa fera) blijft de pup vrij mager. Volgens de dierenarts zouden we het beste een brok voor large breed moeten pakken.
  Ik ben me aan het oriënteren maar zie door de bomen het bos niet meer.
  Belangrijk vindt ik een gelijkmatige gecontroleerde groei met het liefst zo min mogelijk bij producten.
  Ik heb zelf zitten kijken naar dlg high protein. Zou dit een passende brok kunnen zijn voor dit ras.
  Wat zouden jullie adviseren?

  1. Voerwijzer Meike

   Ja Dog Lovers Gold High Protein lijkt me een goede keuze. Er zit niet zoveel calcium in (wat goed is). Het calcium- en fosforgehalte is wat voor grote rassen belangrijker is, en voor puppybrokken voor grote rassen zitten vaak ook extra voedingsstoffen voor gezonde gewrichten zoals glucosamine en chondroitine. Je kunt dit ook zelf suppleren, met eventueel gelatinaat.

    1. Voerwijzer Meike

     Ik zou beginnen met de aanbevolen hoeveelheid, en deze eventueel iets omhoog halen als je pup zo mager blijft. Als je pup dan nog steeds mager blijft, is het goed om te kijken wat de oorzaak is, want dan is de kans niet zo groot dat het aan de brok lag.

  1. Voerwijzer Meike

   Nu al nierproblemen, oei! Ik zou dan echt over gaan op rauwe vleesvoeding, met brok maak je het vaak alleen erger. De merken Medipetfood, Buddys Diervoeding en Bandit hebben speciale voeding voor honden met nierproblemen. Vraag de fabrikant wel even of het geschikt is voor pups. Als het een beginnend probleem is hoef je niet specifieke Nier-Voeding te voeren, zolang het rauwe vleesvoeding is.

 59. Johann

  Via Voerwijzer kwam ik op Orijen Puppy Large Breed als het beste voer voor onze Rhodesian ridgeback pup. Hij lust het graag en groeide er de eerste maand voorspoedig mee op, tot we ontdekten dat hij een krentenbaard, jeugdpuistjes op zijn kin kreeg. De fokker adviseerde ons om een Acana Puppy Large Breed te proberen; komt van dezelfde fabrikant en bevat beduidend minder eiwit. De bultjes onder de kin zijn volgens hem eiwitbultjes; onze pup is blijkbaar gevoelig voor de grote hoeveelheid eiwitten die in Orijen zitten. De bultjes verdwenen inderdaad na een week of drie Acana! Onze ridgeback groeit als kool, heeft een mooie glanzende vacht, de ontlasting is mooi vast en compact én hij laat geen onwelriekende winden meer. Wanneer hij over een jaar volwassen is, schakelen we over op Acana Adult. Kost een paar centen, maar dat hebben we graag voor een gezonde en tevreden hond over.

 60. Joel

  Hallo.

  Sinds afgelooen zondag een nieuwe pup in huis. Kruising Sint Bernard met Newfoundlander x bernersennen. Echt een bolletje wol dus op het moment. Erg energiek. Drinky goed alleen vind ik dat hij nog niet zo goed eet. Weinig eigenlijk.

  Beestje is ook pas een paar dagen bij ons.
  Eet wel wat maar minder dan ik zou willen. Hij noet 400 gram brokken per dag hebben volgens de verpakking. (Royal Canin Puppy Giant)

  Nou moet ik zeggen dat ik dat erg veel vind als ik dat zo in zn bakje zie. En dat moet dan in zo’n kleine pup passen.?

  Wij geven hem 3 x per dag zn brokken a 133 gram per maaltijd. Het word natuurlijk een flinke jongen dus heeft natuurlijk veel bouwstoffen nodig om goed te ontwikkelen. Ik heb het idee dat hij lang verzadigd blijft en dus daarom veel laat staan zo niet alles.

  Hij eet als we geluk hebben een paar brokjes en daar blijft het dan wel bij.

  Volgens de dierenarts is hij kern gezond alleen wat aan de lichte kant. Energiek genoeg en drinkt goed.

  Nu is mijn vraag;

  Wat kan ik doen om hem het eten aantrekkelijker te maken. Ik wil natuurlijk graag dat die gewoon goed en genoeg voeding binnen krijgt. Maar ik wil eigenlijk liever niets door zijn brokken doen. Ivm ontwikkeling lastige eter…

  Maar ik zal toch iets moeten doen om hem te laten eten.

  Het kan wennen zijn omdat die in een nieuwe omgeving is en niet meer bij zn moeder is… stress?

  Mocht ik het ergens mee moeten aanmaken bijvoorbeeld lauw water of bouillon kan dat dan kwaad. Ook hoorde ik van een kennis om er wat brinta doorheen te doen aangemaakt met water kan dat kwaad?

  Of vers vlees van prins een beetje erdoor mengen? Dat kreeg onze vorige hond wel eens en die vond dat erg lekker maar die kreeg dat pas op wat oudere leeftijd allleen dan niet door de brokken heen maar appart een week en toen weer brokken van prins.

  Volgens onze da is Royal Canin Puppy giant voor hem de beste optie of Hills large.

  Lastig om een goede keuze te maken wat een goede brok is. Want als je de dieren speciaal zaak in komt zie je een hele wand met weet ik veel hoeveel merken staan en iedereen adviseert weer wat anders. Iets met door de bomen het bos niet meer zien….

  Ik wil gewoon een goede brok die een hoge acceptatie waarde heeft voor mijn pup.
  Ook wil ik voorop stellen dat ik hem op de brokken wil houden en dus niet naar kvv wil.

  Bvd en met vriendelijke groet.

  1. Marc

   Wij geven Acana Puppy Junior aan onze Sheltie, en onze ervaring is dat het kan helpen indien je er 1 Orijen Treat verkruimeld (deze “snoepjes” zijn heel zacht) doorheen voegt. Onze Sheltie eet dan meestal de hele bak leeg.

 61. Wij hebben recent onze pup (5 maanden oud, kruising Newfoundlander – Landseer) van Royal Canin giant puppy over gezet naar Carnilove puppy large breed. De ontlasting was met RC nooit al erg dik, maar nu met Carnilove blijft deze dun soms tot water dun. Wij hebben in het verleden onze vorige hond vers vlees gevoerd, wat prima beviel, echter met vakantie’s, opvang in pension en gastgezin is een brok makkelijker. Ik zou graag een zo natuurlijk mogelijk product willen voeren en wil niet terug naar RC. Wat kunnen we het beste doen? Ik geef nu gekookte rijst bij de brokken, zodat de ontlasting wat indikt. Kan dit kwaad? Krijgt de pup door de dunnen ontlasting te weinig voedingstoffen binnen? Is het verstandig om over te gaan naar een ander merk? De pup vind de Carnilove geweldig lekker.

 62. Hochepied Saskia

  Beste, binnen een drietal weken verwacht ik mijn pup. Ik ben me wat aan het inlezen en denk de pupybrokken van Acana of Edgar en cooper.Wat bedoel je met aanvullen van groenten, echt vlees als je hondebrokken heeft? Is dit rauw vlees dat je bij een slager koopt. Allerhande rauwe groenten, is misschien een domme vraag maar ik ben leek.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja je kunt rauw vlees van de slager geven inderdaad, en bij de dierenwinkel kun je speciaal vlees voor honden kopen, soms is dat goedkoper. Je mag het vlees ook koken als je dat prettiger vindt. Zorg wel dat er geen bot in zit.

   Van groenten is alles goed, behalve prei en ui.

  1. Voerwijzer Meike

   Als er een Houdbaarheidstermijn van 1 jaar op staat, zal dat waarschijnlijk na fabricage zijn en niet na openen van de zak. Als je de zak opent, komt er zuurstof bij. Daardoor worden de vetten ranzig, wat niet gezond is en wat er voor zorgt dat er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.

   Als je vriesruimte hebt, kan je een gedeelte van de brokken ook in één goed afgesloten zak/bak in de vriezer bewaren. Oxidatie (het ranzig worden) gaat dan veel langzamer.

 63. Wim

  Ik heb 10 Vizslapups groot gekregen op Orijen Puppy, zij worden in Mei inmiddels 2 jaar oud, en 6 van hen eten nog steeds Orijen als brok. De andere 4 eten of een andere brok of KVV/BARF.

  Erg tevreden van geweest. Helaas niet meer via Zooplus.nl te krijgen dus overgeschakeld naar een ander merk.

 64. L. van Beek

  Hallo,
  Deze brokken mogen dan goed zijn maar zijn ook erg duur. Zo niet de duurste…
  Is er ook zoiets als een top 10 ( of top 5)
  Dog lovers gold? Eukenuba?
  Ik wil graag 2x in de week ook vers geven.
  De pup in kwestie is nog bij de fokker en krijgt nu Cavom met Smuldier.
  Wat te doen?
  Groetjes Linda

  1. arend

   Aan een top 5 wordt gewerkt. Er zijn veel puppybrokken en veel factoren die ik mee wil wegen, dus het is nog niet zo simpel. Dog Lovers Gold Passion High Protein komt er zeer waarschijnlijk wel in. Eukanuba niet. Cavom ook niet. Smuldier is wel een aanbeveling, om erbij te blijven geven, of helemaal over naar rauwe vleesvoeding.

 65. An

  Ik heb Acana voor mijn volwassen honden gebruikt maar het heeft mij niet overtuigd.
  Op dit moment geef ik Royal Canin Fibre. Mijn hond is veel slanker.
  Mijn andere hond kreeg Sanimed gastro ( low fat).
  Beiden op advies van de dierenarts.
  De grote zakken van Acana kosten rond de 53,00€ tot duurder.
  Bovenstaande merken zijn voor puppy’s veilig, hoewel de meeste mensen vers compleet adviseren wat u ook uitlegt. Of Acana dat ook is twijfel ik over.

  1. arend

   Wat ging er niet goed op Acana? Werden de pups te dik? Acana lijkt me zeker een veilige brok, maar het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te geven. En het liefst aanvullen met echte voeding, zoals groenten, eieren en vlees, maar dat geldt voor alle brokken,

   1. Aggy Hoogwerf

    Hallo allemaal, zaterdag mogen wij onze Golden Retriever pup ophalen. Ik ben me aan het inlezen over de verschillende brokken en natvoer. Maar overal zitten voor – en nadelen aan. De pup krijgt nu Lavor brokjes en rauwvlees. Ik ben ook enthousiast over Edgar & Cooper. Ik wil graag biologisch eten geven aan de pup, omdat wijzelf ook veel biologisch eten. Wat is wijsheid? En als je vlees met brokken samengeeft, hoeveel geef je dan? En ik zoek ik iets mrt weinig zout. Onze geadopteerde Golden is anderhalf jaar geleden overleden aan nierfalen:( hoor graag tips!!
    Groetjes Aggy

    1. Voerwijzer Meike

     Uit een onderzoek bleek dat er vanaf 20% rauwe vleesvoeding, positieve effecten optraden bij honden wat betreft ontstekingsreacties. Ik zou dus 20% of meer rauw voeren. Kies het liefst wel complete voeding.

     Als je een brok met weinig zout zoekt, let dan op het natriumgehalte. Maar ik denk dat genoeg vocht binnenkrijgen nog belangrijker is, dus rauwe voeding of natvoeding is zeker een goede keuze.

  2. An

   Wat ging er niet goed op Acana bij mijn volwassen honden, ze deden het niet optimaal op de brokken, het kan per hond verschillen natuurlijk. Misschien zijn de duurdere varianten beter dan de Adult Classic medium. Mijn nieuwe pup kreeg bij de fokster een puppyvoer van een merk dat ik niet kende met allemaal bijproducten, na 2 weken bij ons hebben wij 1 zakje Royal Canin Medium puppy gevoerd. Ik moet eerlijk zeggen dat hij beiden brokken heerlijk vond en mooie ontlasting had. Daarna gekozen voor Little Wolf of Wilderness puppy. Die vindt hij ook heerlijk. Bietenpulp is enerzijds een controversieel ingrediënt. Volgens het Amerikaanse dogfoodadviser is een geringe hoeveelheid geheel acceptabel in hondenvoer. In acana kan bijvoorbeeld alfalfa voorkomen. Dat is ook controversieel, het is een hooi ingrediënt wat eerder in paardenvoer voorkomt. Ook deze brok van Little Wolfs vond hij heerlijk, ontlasting werd door het wisselen wel iets dunner maar herstelde zich. Hij kreeg vanaf het begin in de middag ook Hills savoury chicken natvoer, een aangepaste hoeveelheid, daarna hebben wij de Little Wolfs of Wilderness blikjes besteld. Deze Friese Stabij pup vindt ieder voer wat wij aanbieden heerlijk en hij valt er echt op aan. Ik begrijp nu dat Royal Canin een brok is gebaseerd op plant eiwit daar het vleesaandeel te bescheiden is, het is een beneden gemiddelde kwaliteitsbrok. Mijn honden doen het er wel normaal op.En natvoer schijnt voor honden beter te zijn dan alleen maar droogvoer, vanwege het risico dat de hond met droogvoer te weinig vocht zou kunnen binnenkrijgen. Het Little Wolfsvoer vindik prima, zij hebben ook een natuurlijke beloningslijn zoals konijnenoren met vel. Het merk lijkt erg op Wildkind van het Futterhaus in Duitsland. De verkoopster adviseerde mij de konijnenoren met vel wekelijks te geven. Toch besloten wij om een 10 kilo zak van Granatapet puppy te bestellen. Ook bestelden wij hun blikvoer voor de volwassen hond. Ik heb dat gedaan omdat dit merk veel nadruk legde op de aanwezigheid van glucosamine voor de gewrichten en chrondotoine. Ik las zoveel positiefs over dit merk dat ik dit daarom voer. Ze vallen echt aan op deze brokken. Ontlasting is normaal, en de glucosamine lijkt voor meer soepelheid te zorgen. Ze vinden thuis dat de puppy en Adult het heel goed doen op deze brokken van een bedrijf uit Oostenrijk.
   Dogfood adviser is zeker een aanrader om te lezen.
   Je eigen gevoel over een merk is erg belangrijk. De hoeveelheid ontlasting zegt veel over de verteerbaarheid van een voer. Weinig goede ontlasting schijnt goed verteerbaar te betekenen en veel ontlasting staat voor slecht verteerbaar. Dentasticks zijn ook geliefd bij volwassen honden. Ik begrijp dat Pedigree niet de beste keuze is. Gezien de inhoud denk ik dat het niet recomended is.

   1. An

    Wat mij ook goed bevallen is bij mijn oudere hond vanaf pup af aan is om de brokken zonder iets erbij te geven. Dus als hij iets extra’s krijgt wat u ook adviseert zoals ei of rijst met vlees en groenten, dan krijgt hij dit apart van zijn brokken, in een apart bakje. Daarna geef ik eventueel zijn brokken. Op deze manier is hij altijd een makkelijke eter. Als ik op visite ga met hem en alleen brokken bij mij heb dan vindt hij dat net zo lekker dan wanneer ik hem brokken met iets erbij zou geven. Ik geef het gewoon achter elkaar zodat ook de brokken speciaal blijven.

   2. Ane

    Als je een product voor je puppy van Acana kiest zou het verstandig zijn om het koper aandeel te vergelijken met dat van andere merken. Een hoog koperaandeel zou invloed kunnen hebben op de lever en de nieren. Daarnaast schijnt de Acana productie lijn uit Canada beter te zijn dan die uit Amerika. Ik weet niet wat het ideale ruwe vezel aandeel moet zijn voor een puppy. Het vezel aandeel bij Acana is meen ik in de meeste varianten hoger dan bij andere merken die soms maar het lagere aandeel hebben. Een wat hoger vezel aandeel schijnt honden tegen bepaalde vormen van kanker te beschermen.zoals ik het begrijp werkt een iets hogere ruwe vezel met bietenpulp samen om de hond te beschermen tegen bepaalde kankersoorten . Het is altijd veiliger om deze informatie zelf te controleren op waarheid. Qua ingrediënten ziet Acana er goed uit maar belangrijk is de hoeveelheden van de Ingrediënten en of de honden het goed verdragen. Mijn moeder deed in de jaren 70 extra kalkpoeder over het voer van onze puppy. Er is nu veel verandert aan de brokken. Mensen geven hier al aan dat je naast de brok ook groenten en ei moet geven. Zij gaf hem inderdaad ook regelmatig endijvie en gekookte kip en pens en ei en dergelijke. Ik meen dat Acana vrij is van vitamine k, sommige andere merken schijnen dit weer wel te gebruiken. De Regionals lijn is bijvoorbeeld meen ik geschikt voor honden van alle leeftijden en fases en rassen. Verstandig is om informatie zelf te controleren op juistheid en de ingrediënten specificatie goed te lezen. Revieuws wereldwijd en tips rondom het gebruik van de brokken.

  3. Ane

   Ik kwam toevallig via een link van dogfoodadviser op de site van cleanlabelproject.org. Zij hebben behoorlijk wat hondenmerken getest op de aanwezigheid van zware metalen en giftige bestanddelen. Ik meen dat Acana en Orijen en Earthborne Holistic in het rijtje stonden van de producten waar deze stoffen inzaten. Ik was hier erg verbaasd over. Aanvankelijk had ik ook de indruk dat Acana en Orijen erg goede ingrediënten hebben. Op de eerstgenoemde site kun je de klanten revieuws lezen van mensen die alle drie de merken wat langer hebben gebruikt. De mensen die Earthborne voor hun puppy hadden gebruikt waren niet tevreden over het merk.
   Op de cleanlabel site komen Hills en Pedigree en Cesar er qua punten beter vanaf. Bij die producten zijn minder giftige stoffen gevonden. Ik vond het wel onduidelijk of het nu alleen om zware metalen ging of ook om de qualiteit van de ingrediënten.
   Op een Duitse testsite vond ik wel een positief advies voor Little Wolfs of Wilderness. Zij hadden de brokken ook zelf op puppy’s uitgeprobeerd. Alle puppy’s op een na hadden het voer goed aangenomen. Een puppy had kort wat mindere ontlasting wat heel snel herstelde, net als bij mijn puppy. Te vinden onder; Beste Welpenfutter; Wolfsblut Welpen Duck ect.
   Nu begrijp ik dat het niet soortgerecht is om honden alleen droge brokken te geven daar die voor slechts 10% uit vocht bestaan terwijl het natuurlijke dieet van welpen en honden voor 70% uit water zou bestaan. Daarom zou het verstandig zijn om de puppy vooral bijv ook super premium of human grade blikvoer of nog beter wat jullie van voerwijzer vaak adviseren compleet gebalanceere vleesmaaltijd. In ieder geval heeft Little Wolfs of wilderness voor puppy’s 2 varianten blikvoer waar dat testpaneel zeer enthousiast over is. Ik bestel het zelf ook voor mijn puppy en hij vindt het heerlijk. Ik bestel deze blikken in een spaarpaket omdat het logisch klinkt dat puppy’s en honden hoogwaardige ingrediënten met dat vochtpercentage moeten eten.
   Ik heb voor mijn oudere hond een blik van Terra Canis gekocht, maar bij het zoeken naar informatie over het droogvoer van dit merk las ik dat het is overgenomen door Nestlé. Nestle zit ook achter Beneful. Nestlé staat er kennelijk om bekend ingrediënten te gebruiken die niet worden aanbevolen om aan puppy’s of honden te geven.
   De site die dit bericht publiceerde gaf ook een alternatief merk op wat net zo goed zou zijn als Terra Canis.
   Ik vind jullie site erg handig, handig ook, jullie tip, dat zonnebloemolie ontstekingen erger zou kunnen maken.
   Is het nu zo dat super premium puppy brokken vaak extruded zijn en human grade brokken gebakken? Extruded zou niet zo goed zijn. Het staat vaak niet duidelijk op de verpakking.
   Ik vind jullie tips erg goed om ook vers vlees of gekookt vlees en groenten te geven. (En supplementen)Op die manier geef je je hond een maaltijd die unprocessed is terwijl brokken en blikvoer processed voer zijn. In Duitsland zag ik nu ook een Barf vleesblik wat gecombineerd moet worden met groentenpuree en de Vitamine en mineraalmix, ik weet niet of puppy’s dit mogen. Merk Domfleischerei Naumburg, 400 gr 2,29€ bij Fressnapf ( voor op vakantie).

   1. Voerwijzer Meike

    Ja ik schrok er ook van, de resultaten van Clean Label Project. Ik heb daar eergisteren een artikel over gepubliceerd: https://www.voerwijzer.com/nieuws/onderzoek-naar-gifstoffen-in-honden-en-kattenvoer/. Het ging bij het Clean Label Project alleen om de belastende stoffen in de voeding, en niet over de kwaliteit van de samenstelling. Dat is inderdaad een beetje verwarrend, want ook de samenstelling is natuurlijk heel belangrijk in het bepalen of een brok goed is of niet. Ik moet nu aan de slag om alle pagina’s over Orijen aan te vullen met deze informatie. Acana bevat waarschijnlijk minder gifstoffen (dat concludeer ik uit deze gegevens: https://www.voerwijzer.com/bevatten-orijen-en-acana-teveel-gifstoffen/.

    Ik ben bezig met een overzicht van puppy-brokken en daar staat Wolf of Wilderness ook in. Dit lijkt me een prima merk, met wel een paar nadelen (zonnebloemolie, geisoleerd plantaardig eiwit) maar helaas heb ik nog geen brok zonder nadelen gevonden. Inderdaad zitten er überhaupt nadelen aan het voeren van brokken. Er zit erg weinig vocht in, het mist allerlei gezonde stofjes die in rauwe voeding wel zitten en door de verhitting zitten er meer ongezonde stoffen in die onder andere kankerverwekkend zijn. De blikvoedingen van Wolf of Wilderness heb ik nog niet bekeken, bedankt voor de tip.

    Ik heb nog nooit gehoord van Human Grade brokken, dus daar kan ik niks over zeggen.

    Ik heb Domfleischerei Naumburg Rind eens bekeken en zie deze samenstelling: 100% vom Rind (27% Rinderleber und Rinderlunge, 26% Rinderherzen, 25% Rinderpansen, 22% Muskelfleisch). Dat is wel heel erg veel level! Voor een dagje niet erg, maar voor langere tijd zou ik toch een voeding met minder lever kiezen. Maximaal 5% lever.

    1. Ane

     Hoi, het testpanel heeft hun bevindingen over de brokvariant inmiddels aangepast. Ineens kan ik het stukje niet meer vinden waarin staat dat zij het hebben uitgeprobeerd op hun puppy’s. Als reden voor de update gaven zij op dat bijna geen een merk niet een vorm van conserveermiddelen gebruiken. Ik bedoel hun test op de brokken voor puppy’s van alle rassen van Little Wolf of Wilderness. Zij geven aan dat de fabrikant de hoeveelheden te verwarrend weergeeft terwijl zij bij hun droogvoer erg duidelijk zijn in de hoeveelheden van de ingrediënten. Daarom durven zij deze puppy brok niet aan te bevelen. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen blij zijn met deze brok. Een andere testsite adviseert hondeneigenaren om de fabrikant te bellen of te mailen. ( in het algemeen, los van dit merk) Als veel klanten dat doen zal de fabrikant gedwongen zijn om eerlijker te zijn naar de klant wat er in het voer zit en wat de hoeveelheden zijn. De klant wil een product met een hoog vleesaandeel maar krijgt mogelijk een product met een hoog plantaandeel. Tegenstrijdig is dat het testpaneel over de Fabrikant zegt dat dit een fabrikant is die honden en puppy’s kennelijk iets goeds wil bieden. Vervolgens zou de puppybrok mogelijk een te laag vleesaandeel hebben.
     Als een fabrikant goede producten gebruikt, zou je denken dat hij dat ook bij de brokken doet. Al valt het mij wel op dat er niet duidelijk uitgelegd wordt wat de kwaliteit is van de eieren, de zonnebloemolie. Het zou helpen als gebruikers van dit merk contact opnemen met de fabrikant zodat deze hier uitleg over kan geven.
     Misschien wil de fabrikant de kwaliteit van de producten verbeteren.
     Ik ken de term Human grade van de video’s van Karen Becker.
     Je hebt zeker gelijk dat teveel lever in een blikje niet zo goed is. Wat ik verder nog begrijp uit het testbericht is dat achter het eerste ingrediënt een procent moet staan wat niet tussen haakjes staat.
     Mijn duo geniet van Granatapet, en de blikjes van dat merk en Little Wolf of Wilderness. Het Terra Canis blikvoer vinden zij ook heerlijk. Mijn voorkeur gaat uit naar brokjes zonder visproteine. Ik zal nog eens nalezen hoe het zit met bonen en erwten in graanvrij voer ( Lenthils en Peas) of weten jullie daar iets van?

     1. Ane

      Ik bedoel; Little Wolf of Wilderness is bij hun blikvoer duidelijker in de ingrediënten en de preciese hoeveelheden van de ingrediënten, dan bij hun puppybrok. Dat is de mening van het testpanel

     2. Voerwijzer Meike

      Peulvruchten als koolhydraatbron in brokken worden over het algemeen goed verdragen door honden. Het heeft voor- en nadelen. Het geeft een minder sterke suikerspiegelschommeling, maar bevat wel meer antinutrienten (alhoewel onemend is hoe het zit na de verwerking in de brok) dan de meeste koolhydraatbronnen en dit kan problemen geven bij sommige honden. Afwisselen vind ik nog altijd het beste.

    1. Voerwijzer Meike

     Nee dat klinkt niet ideaal. Als je net bent overgeschakeld kan het er aan liggen dat de darmflora aan het veranderen is en dat is niet erg. Maar als het zo blijft aan het einde van de zak, zou ik wel een andere brok (of andere soort voeding) gaan proberen.

     1. Pete

      Hallo Meike, Oudduitse herder teefje 9 maand oud, tot 7 mnd 90% KVV (dogs perfect, runner, hunters home, alroda, raw4dogs, carnibest, gowill), 10% Darf vol bites puppy/regular.
      Laatste wkn 30-90% brok, maar owv (toevallige?) opkomst van hoofdschudden, hangend oor, meer krabben aan hoofd: meer KVV (getest: acana large breed puppy: dunne stoelgang, farmfood HE, Darf vol bites regular).
      Idee = KVV+brokken, puppy versie tot 18 mndn. Ik twijfel aan Darf vol bites puppy owv niet ideale calcium/fosfor verhouding.
      Darf vol bites WILD lijkt puppy-geschikt, juist?
      Jouw idee mbt aanpak? bedankt!

     2. Voerwijzer Meike

      Wat een zoektocht! Als ik naar de analyse en ingredienten van Darf Vol Wild kijk, zie ik niet waarom het niet geschikt zou zijn voor pups. Het is dus mogelijk geschikt. Als je het combineert met kvv, is het risico nog kleiner dat er problemen ontstaan door Darf Vol Wild. Je zou het kunnen proberen en kijken hoe het gaat. Succes!

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter