Wat zijn de beste puppybrokken?

Ben je op zoek naar de beste brokken voor jouw puppy? Wat het beste bij jouw puppy past, dat weet ik niet. Elke hond is anders en ook de merken die in theorie het beste zijn, zullen niet voor elke hond de beste keuze zijn.

Orijen en Acana
Dit zijn de twee merken die ik als eerste aanbeveel. Deze merken worden in dezelfde fabriek gemaakt en ziin van dezelfde kwaliteit. De merken verschillen voornamelijk in vleesgehalte.

Waarom Orijen en Acana?
Deze merken zijn uniek op meerdere punten:

 • bijna alle voedingsstoffen zitten er in door de ingrediënten. Er is alleen nog wat zink is toegevoegd en vitamine E als antioxidant. (In de oudere varianten zitten nog wel meer mineralen en vitamines toegevoegd). In bijna alle brokkenmerken zijn de vitamines en mineralen in synthetische vorm toegevoegd, wat minder gezond is.
 • Ze verwerken het vlees zelf en een groot deel van het vlees is vers toegevoegd. Het vlees dat in gedroogde vorm is toegevoegd, bevat in tegenstelling tot de meeste andere merken geen conserveringsmiddelen.
 • De brokken worden gemaakt op lagere temperaturen dan normaal, wat in theorie minder ongezonde stoffen oplevert zoals kankerverwekkende AGE’s.
 • Ze gebruiken scharrelvlees, en deels vlees van dieren die buiten konden komen. Dit is niet uniek, maar wel een pluspunt. Het is diervriendelijker en levert gezonder vlees.
 • Ik ben ook enthousiast over de ingrediënten: Langzame koolhydraten, geen mogelijk ongezonde smaakstoffen, genoeg dierlijke omega 3 vetzuren en de voedingsstoffen zijn mooi in balans. Zeker voor pups van grote rassen is het belangrijk dat er niet teveel calcium inzit.
Acana Puppy & Junior

Welke brokken moet ik dan kiezen?
Wil je een brok met zoveel mogelijk vlees? Probeer dan eerst Orijen. Houd er rekening mee dat niet alle pups tegen het hoge eiwitgehalte kunnen. Blijft de ontlasting te zacht, probeer dan Acana. Is je budget wat beperkter of vind je een hoog vleesgehalte minder belangrijk? Probeer dan Acana.

Voor pups van kleine en middelgrote rassen:
Acana Heritage Puppy&Junior
Orijen Puppy

Voor pups van grote rassen:
Acana Puppy Large breed
Orijen Puppy Large

Met een beperkter budget:
Acana Classics Prairie Poultry (Vanaf €3,76/kg)

Tips

 • Orijen en Acana zijn energierijke brokken, let er op dat je niet teveel voert.
 • Wissel brokken af, met natvoer, rauw voer of andere brokken. Bijvoorbeeld met de visbrok van Acana Classics.
 • Bewaar de brokken maximaal drie weken, in een luchtdichte voerton. Zo behoud je de kwaliteit.

14 Comments

 1. An

  Ik heb Acana voor mijn volwassen honden gebruikt maar het heeft mij niet overtuigd.
  Op dit moment geef ik Royal Canin Fibre. Mijn hond is veel slanker.
  Mijn andere hond kreeg Sanimed gastro ( low fat).
  Beiden op advies van de dierenarts.
  De grote zakken van Acana kosten rond de 53,00€ tot duurder.
  Bovenstaande merken zijn voor puppy’s veilig, hoewel de meeste mensen vers compleet adviseren wat u ook uitlegt. Of Acana dat ook is twijfel ik over.

  1. arend

   Wat ging er niet goed op Acana? Werden de pups te dik? Acana lijkt me zeker een veilige brok, maar het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te geven. En het liefst aanvullen met echte voeding, zoals groenten, eieren en vlees, maar dat geldt voor alle brokken,

 2. L. van Beek

  Hallo,
  Deze brokken mogen dan goed zijn maar zijn ook erg duur. Zo niet de duurste…
  Is er ook zoiets als een top 10 ( of top 5)
  Dog lovers gold? Eukenuba?
  Ik wil graag 2x in de week ook vers geven.
  De pup in kwestie is nog bij de fokker en krijgt nu Cavom met Smuldier.
  Wat te doen?
  Groetjes Linda

  1. arend

   Aan een top 5 wordt gewerkt. Er zijn veel puppybrokken en veel factoren die ik mee wil wegen, dus het is nog niet zo simpel. Dog Lovers Gold Passion High Protein komt er zeer waarschijnlijk wel in. Eukanuba niet. Cavom ook niet. Smuldier is wel een aanbeveling, om erbij te blijven geven, of helemaal over naar rauwe vleesvoeding.

 3. Wim

  Ik heb 10 Vizslapups groot gekregen op Orijen Puppy, zij worden in Mei inmiddels 2 jaar oud, en 6 van hen eten nog steeds Orijen als brok. De andere 4 eten of een andere brok of KVV/BARF.

  Erg tevreden van geweest. Helaas niet meer via Zooplus.nl te krijgen dus overgeschakeld naar een ander merk.

 4. rita de bock

  op de verpakkingen staat een houdbaarheid van minstens 1 jaar, waarom dan maar 3 weken in een bewaarton ? want grote zakken kosten stukken minder dan kleine zakken per kilo.

  1. Voerwijzer Meike

   Als er een Houdbaarheidstermijn van 1 jaar op staat, zal dat waarschijnlijk na fabricage zijn en niet na openen van de zak. Als je de zak opent, komt er zuurstof bij. Daardoor worden de vetten ranzig, wat niet gezond is en wat er voor zorgt dat er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.

   Als je vriesruimte hebt, kan je een gedeelte van de brokken ook in één goed afgesloten zak/bak in de vriezer bewaren. Oxidatie (het ranzig worden) gaat dan veel langzamer.

 5. Hochepied Saskia

  Beste, binnen een drietal weken verwacht ik mijn pup. Ik ben me wat aan het inlezen en denk de pupybrokken van Acana of Edgar en cooper.Wat bedoel je met aanvullen van groenten, echt vlees als je hondebrokken heeft? Is dit rauw vlees dat je bij een slager koopt. Allerhande rauwe groenten, is misschien een domme vraag maar ik ben leek.

  1. Voerwijzer Meike

   Ja je kunt rauw vlees van de slager geven inderdaad, en bij de dierenwinkel kun je speciaal vlees voor honden kopen, soms is dat goedkoper. Je mag het vlees ook koken als je dat prettiger vindt. Zorg wel dat er geen bot in zit.

   Van groenten is alles goed, behalve prei en ui.

 6. Wij hebben recent onze pup (5 maanden oud, kruising Newfoundlander – Landseer) van Royal Canin giant puppy over gezet naar Carnilove puppy large breed. De ontlasting was met RC nooit al erg dik, maar nu met Carnilove blijft deze dun soms tot water dun. Wij hebben in het verleden onze vorige hond vers vlees gevoerd, wat prima beviel, echter met vakantie’s, opvang in pension en gastgezin is een brok makkelijker. Ik zou graag een zo natuurlijk mogelijk product willen voeren en wil niet terug naar RC. Wat kunnen we het beste doen? Ik geef nu gekookte rijst bij de brokken, zodat de ontlasting wat indikt. Kan dit kwaad? Krijgt de pup door de dunnen ontlasting te weinig voedingstoffen binnen? Is het verstandig om over te gaan naar een ander merk? De pup vind de Carnilove geweldig lekker.

  1. Voerwijzer Meike

   Als de groei er zo goed als uit is. Het komt niet heel precies. 1 a 1,5 jaar bijvoorbeeld. Je kunt puppybrokken niet te lang geven, er zit geen risico aan, want puppybrokken zijn ook geschikt voor volwassen honden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *