Zelf een hondenbrok beoordelen in 6 stappen

Datum: 27 oktober, 2012
Laatst bijgewerkt: 21 mei, 2020

Om zelf een brok te kunnen beoordelen die niet in de brokkenvergelijker staat, of om brokken met elkaar te kunnen vergelijken, noem ik in dit artikel belangrijkste criteria die je zelf kunt beoordelen met alleen de samenstelling en de analyse. Ook in het artikel Wat is een goede brok vind je nuttige informatie voor de beoordeling. Deze richtlijnen gelden voor gezonde honden.

Uitleg Aangeraden
1. Vleesgehalte Het vleesgehalte beoordeel en vergelijk ik door het bepalen van het percentage dierlijk eiwit. Vlees bestaat voornamelijk uit eiwit en hiermee kun je objectief vergelijken wat er werkelijk in de brok zit. Vaak wordt er een vleespercentage genoemd, maar hierin wordt ook het ‘verse vlees’ meegerekend, waaruit nog veel vocht verdwijnt bij de bereiding, waardoor het werkelijke vleespercentage lager uitvalt.

Je kunt het dierlijke eiwitgehalte schatten door te kijken naar het eiwitpercentage in de analyse. Als er geen plantaardige eiwitbronnen* in de brok zitten, is bijna alle eiwit dierlijk. Hoe hoger het eiwitpercentage, hoe meer vlees de brok bevat. Als de brok wel plantaardige eiwitbronnen bevat, dan is het lastig schatten. Je kunt aan de plek in de samenstelling zien hoeveel er ongeveer van inzit.

*Plantaardige eiwitbronnen die vaak gebruikt worden: soja, erwtenproteine, aardappelproteine, maisgluten. Alles waar het woord eiwit, proteine of gluten inzit is een eiwitbron

Minimaal 25% eiwit en geen plantaardige eiwitbronnen

Staan er wel plantaardige eiwitbronnen tussen de ingrediënten? Dan minimaal 30% eiwit.

2. Graan- en/of aardappelgehalte Het gehalte aan graan, aardappel of andere vulling kun je berekenen door het koolhydraatpercentage te bepalen. Koolhydraat is het hoofdbestanddeel van granen en aardappelen en elke brok heeft dit nodig voor de vorming van een brok.

Het koolhydraatpercentage bereken je zo: 100 – % eiwit – % vet – % vocht – % vezel/celstof – % as = % koolhydraten. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel, hoe minder koolhydraten hoe beter.

Maximaal 40% koolhydraten
3. Vetbron en -gehalte Dierlijk vet is over het algemeen gezonder dan plantaardig vet, omdat dierlijk vet minder snel oxideert (met uitzondering van visolie) en omdat het hondenlichaam beter is ingesteld op dierlijk vet. Kokos- en palmolie is hierop een uitzondering, dit oxideert ook niet snel en er worden positieve gezondheidseffecten aan toegeschreven. Plantaardig vet wordt soms gehard, waarbij transvetten ontstaan, dit is zeer ongezond.

Vet is een belangrijke energieleverancier en bepaalde vetzuren moeten ook in de voeding zitten omdat de hond deze niet zelf kan aanmaken.

Ook belangrijk is de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren, als er (deels) plantaardige omega 3-vetzuren gebruikt zijn. Vaak bevatten brokken teveel omega 6 vetzuren, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Liever dierlijk vet dan plantaardig vet

Minimaal 15% vet

Maximaal 5 keer zoveel omega 6 als omega 3, of alleen dierlijke omega 3-vetzuren.

4. Mineralen Om brokken compleet te maken, worden er vitamines en mineralen aan toegevoegd. Mineralen bestaan in meerdere vormen, die aangeven met welke stof het mineraal is verbonden. Sommige mineraalverbindingen worden niet goed door het lichaam opgenomen of gebruikt en aan sommige worden zelfs slechte gezondheidseffecten toegeschreven. Goed: chelaten, proteinaten, citraten, fumaraten en gluconaten.
Minder goed: sulfaten, oxides, fosfaten en chlorides.
5. Antioxidanten Om te voorkomen dat de vetten snel oxideren, worden er antioxidanten aan het voer toegevoegd. Dit kan op een natuurlijke manier en op een synthetische manier. De synthetische manier heeft voor de fabrikant het voordeel dat ze langer werkzaam zijn (en de brokken dus minder snel oxideren) en dat het goedkoper is. Helaas zijn er nadelen voor het dier: ze zijn ongezond in hoge hoeveelheden en mogelijk ook bij langdurig gebruik.

Aan het vet worden antioxidanten toegevoegd voordat het bij de fabrikant van de brok belandt. De fabrikant hoeft het niet te vermelden als er in de grondstoffen synthetische antioxidanten zitten. Als er natuurlijke antioxidanten zijn gebruikt in de grondstoffen, wordt dit vaak wel vermeld, maar niet altijd.

Natuurlijke antioxidanten: Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract.
Synthetische antioxidanten: BHA (E320), BHT (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324)

Natuurlijke antioxidanten zijn veiliger dan synthetische antioxidanten
6. Ongewenste ingredienten Check op ongewenste ingredienten, in het artikel Wat is een goede brok kun je hier meer over lezen.

Ongewenste ingredienten: msg, tarwe(gluten), menadion/vitamine K3, soja, melkproducten, plantaardige bijproducten.

Vermijd ongewenste ingredienten.

11 Comments

 1. Anja Hooymans

  Beste, onderstaande relaas heb ik op internet gevonden bij een ‘uitlaatservice’.
  Ik ben er erg van geschrokken en denk dat het in sommige gevallen of in vroegere tijden ook wel zo geweest zal zijn maar in hoeverre zijn onderstaande schokkende bevindingen in deze tijd nog van toepassing?

  Wist u dit over hondenvoer? (iets ingekorte versie)

  Wat betekenen de vermelde ingrediënten op (altijd te duur) hondenvoer.

  Vlees:
  Vleesrestanten worden verwerkt tot vleesmeel.

  Vleesrestanten zijn dode dieren (runderen, varkens, schapen, kippen) die sterven voordat ze bij het slachthuis aan komen en zieke dieren die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn door hun ziekte (kanker e.d.)maar ook door medicijn gebruik en afgespoten zijn.

  In de Amerikaanse merken worden dode honden en katten die een spuitje hebben gekregen in asiels verwerkt.
  Destructiebedrijven maken er vleesmeel van.

  Alles ( niet ontdaan van haren , hoeven, hoorns, plastic bakken of zakken of zelfs vlooienbanden) gaat samen in 1 grote bak waar het eerste vermalen wordt en vervolgens gekookt.Tijdens dit kookproces vormt zich bovenop deze brij een laag dierlijk vet wat later ook weer gebruikt wordt.Vervolgens wordt de brij door enorme persen gehaald die het vocht eruit perst en dan heb je vleesmeel wat ook als beendermeel aangeduid mag worden.

  Vaak staat er op de verpakking groot “LAM RIJST”en als u de ingrediënten bekijkt staat er vlees ( minimaal 4% lam) en dierlijke bijproducten. Dus 4% lamsvlees en de rest vleesmeel..

  Dierlijke bijproducten:
  Afval als complete destructie kadavers die ziek waren of die men heeft laten in slapen, haren, hoeven, hoorns etc. en zelfs uitwerpselen van diverse soorten dieren. Het wordt gemalen, gekookt en uitgeperst tot een meel en verwerkt.

  Granen (vaak oorzaak van voedselintoleratie of allergie):
  Doordat het afval gebruikt wordt is de voedingswaarde vrijwel nihil en hetzelfde geldt voor de toegevoegde rijst. Het is ballast.
  Verplichting in Nederland is dat het hoofdingrediënt als eerste genoemd word. Als u dus een hondenbrok hebt waar “GRANEN” als eerste genoemd worden heeft u een brok die hoofdzakelijk uit granenafval bestaat.

  Plantaardige bijproducten:
  Het kan uit van alles bestaan, van stengels en bladeren tot verkruimelde pindaschillen en zelfs zaagsel…

  Dierlijke vetten :
  Vet afkomstig van het productieproces van vlees- en beendermeel maar ook uit afgewerkte frituurvetten. Dit geldt ook voor “plantaardige vetten of oliën”. In de meeste gevallen betreft het afgewerkte vetten en oliën uit restaurants e.d. als smaakmaker.

  Bietenpulp:
  Deze vezels zorgen ervoor dat het voer langer in de darmen blijft. Het groot nadeel van bietenpulp is dus, doordat het lang in het lichaam blijft, al die gifstoffen nog langer in het lichaam vasthoudt.

  Door de EG toegestane anti-oxydanten:
  Anti-oxydanten zijn stoffen die o.a. het ranzig worden van vetten tegengaat. Natuurlijke anti-oxydanten zijn o.a. vitamine E en vitamine C. Chemische anti-oxydanten zijn Ethoxiquine(pesticide), BHA en BHT.
  Ethoxiquine is kankerverwekkend. Het beïnvloed tevens de vruchtbaarheid.Ook wordt aangenomen dat Ethoxiquine epileptische aanvallen kan veroorzaken. BHA en BHT zijn chemische stoffen die het zenuwstelsel aantasten.
  Veel fabrikanten voegen het zelf niet toe en vermelden: “GEEN CHEMISCHE ANTI-OXYDANTEN TOEGEVOEGD”
  ECHTER:
  Als Ethoxiquine, BHT of BHA aan de grondstoffen is toegevoegd bij de destructor of het slachthuis dan hoeft de fabrikant dit niet op de verpakking te vermelden….

  Nu dacht U uw hond het beste te geven door hem brokken van een bekend merk te voeren.
  De Multi-Nationals voeren grote reclamecampagnes om de consument er maar zo goed mogelijk van te overtuigen dat hun hondenvoeder de gezondheid van uw hond waarborgt maar steeds meer honden hebben voedselintolerantie’s of allergieën, krijgen maag-,lever of andere vormen van kanker, epileptische aanvallen (kan erfelijk zijn maar sommige vormen worden ook veroorzaakt door de giftige anti oxidanten)….. deze toename loopt gelijk met de toename van commerciële hondenbrokken als hoofdvoedsel voor de meeste honden.

  Eukanuba is van Proctor & Gamble, Hill’s is van Colgate-Palmolive en Pedrigree is van Mars (het voer is niet duur, alles er omheen, reclames, vertegenwoordigers etc. die maken het duur)

 2. Voerwijzer Meike

  Dit is een Amerikaans verhaal waarvan het meeste niet geldt voor de Europese diervoedermarkt. Ik wil hier later nog wel even verder op ingaan. Je kunt ervan uitgaan dat een goed merk kwalitatieve grondstoffen gebruikt, bij supermarktmerken en commerciele merken heb je grote kans dat er minder kwalitatieve grondstoffen inzitten. Maar geen vlooienbanden en tumoren gelukkig.

  1. Suzanne Toebast

   Ik ben erg benieuwd op welke feiten jij baseert dat dit verhaal niet waar is en niet Europees?

   Waarschijnlijk wil je heel erg graag dat het niet waar is… net zoals de meeste dierenbezitters. Het is makkelijker en veiliger om het weg te wuiven. ‘Er vanuit gaan’ dat onze fabrikanten ‘de waarheid’ vertellen zou ik geen enkele dierenbezitter durven adviseren!!

   Er zijn wel degelijk reportages van Europese klokkenluiders van verschillende diervoedingsfirma’s en van onafhankelijke onderzoeksjournalisten. Deze mensen zijn bestookt of kapotgemaakt met advocaten, enigen zijn zelfs met de dood bedreigd. Deze artikelen zijn de afgelopen jaren in Europa gepubliceerd.
   Deze openbaringen hebben oa ervoor gezorgd dat fabrikanten verplicht zijn te declareren wat er in hun voeding zit. Deze declaratieplicht biedt helaas nog teveel creatieve ruimte en rammelt nog aan alle kanten.
   Brussel heeft geen haast om deze wetgeving aan te passen/uit te breiden. De lobby en de druk van de diervoedingsindustrie is heel groot (miljarden) en heel machtig…..

   Dit verhaal is gruwelijk, maar de feiten kloppen wel degelijk…

   Wat betreft de dode huisdieren of tumoren die verwerkt zouden worden: officieel is het verboden, bij ons dan… Maar dat is nog niet zo lang geleden. En ook nog steeds niet in heel Europa. Controle is er niet of nauwelijks en al helemaal niet in het Oosten. (Hoe zou je het kunnen controleren?)
   Feit is wel dat de benodigde hoeveelheid gif om een huisdier te kunnen laten inslapen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen is. Oorzaak is resistentie. Hoe zou dat nou komen?

   Mijn advies: snuif eens flink aan een brok, laat een handvol een paar uur in warm water weken. Kijk wat er gebeurd. Koop een vergrootglas, llees de declaratie zorgvuldig en vertrouw vooral nooit zomaar op ‘de waarheid’ van de fabrikant! Als je van je hond houdt tenminste.
   Gezonde brokken bestaan niet. En biologische brokken zijn complete onzin. Er is geen fabriek ter wereld die in staat is een 100% biologische brok te produceren.

  2. rightsuff9

   Als rules of thumb houdt de volgens regels aan.

   – De praktijk is heel erg; geloof nooit het mooie reclamespotje
   – Wantrouw dierenartsen; soms zijn ze ook naief of krijgen ze geld van fabrikanten
   – Doe zelf onderzoek op internet. Een goede start is de keuringsdienst van waarde over dierenvoeding; daarna de ervaringen van eigenaren
   – Laat de grote multinationals links liggen, idem supermarkten; vermijd Pedegree, Eukenuba, Royal Canin, Bonzo, Cezar enz. Het is allemaal for the profit. Het komt allemaal van Masterfoods uit Duitsland.
   – Dierlijk bijproducten is afval, vermijd granen. 
   – als een hond allergisch is’ ligt dat niet aan de hond, maar aan de rotzooi 
   – Ben kritisch op berichten dat een hond van Pedegree naar Royal Canin beter is gaan draaien. Vervanging van de ene zooi voor de ander wil soms helpen, maar het lijkt geen lange termijnoplossing.

 3. Hanneke

  Bovenstaande is ook niet erg genuanceerd…

  Er bestaan wel degelijk geheel biologisch geproduceerde brokken, ik ben zelf bij Yarrah in de fabriek bv geweest en het gaat daar allemaal onder zeer streng toezicht (anders mag je het keurmerk niet dragen)

  Daarnaast heb ik gewerkt voor een ander (Nederlands) voermerk, ook daar gaat er echt geen rotzooi in en gewoon kwalitatieve en gecontroleerde grondstoffen. Recepturen en productie, alles heb ik zelf gezien. Ik noem geen namen dus ik heb geen baat om dit te claimen en voer zelf momenteel vers.

  Toch is die hele hetze tegen brokken door de anti-brokken maffia zwaar overtrokken. Bedrijven en leveranciers hebben zich aan wetgeving te houden, en zeker grote bedrijven kunnen zich geen schandalen veroorloven (en waarom zouden ze dit riskeren?)

  In het buitenland weet ik niet hoe dit gaat, maar ik geloof echt niet dat dit heel anders zou zijn bij grote merken.

 4. De Waarheid

  Waarom is deze man dan bang om voor de camera te vertellen wat er bij de concurrentie gebeurd?
  http://www.youtube.com/watch?v=rruQ_ZiiTIQ

  En waarom wordt het veren weggehaald uit deze berichtgeving?
  http://www.voerwijzer.com/nieuws/royal-canin-maakt-hypoallergeen-voer-met-verenmeel

  Er wordt terdege afvalstoffen door brokken verwerkt. Ik heb niet zolang iemand gehoord
  die in een hondenbrokkenfabriek werkt maar wel anoniem vertelde dat er pindadoppen verwerkt worden.
  Waarom bietenpulp?

  In veel brokken zit bijna geen vlees meer,

  En waarom kunnen we wel versvoer uploads op youtube vinden maar geen brokkenfabrikanten?
  Wat ik wel op youtube kan vinden is dit,
  http://www.youtube.com/watch?v=0AVm9CjiipM&list=PLA75CD4E55D331931

  Hou nou toch op en stop met die commerciële troep met veel geld te verkopen.
  Er wordt hier zelf toegegeven, je werkt in een brokkenfabriek en je geeft je hond vers.

  Ik ga even plat van het lachen.

  Als de brokken zo goed zijn hadden veel honden geen kanker gehad.

 5. Span

  En wat bedoelen ze met ruwe as ?
  Want dat staat heel vaak op de verpakking, ook bij menselijke consumptie.

  Je wordt wel een beetje bang ,als je dit zo leest…net zo rond het gedoe met paardevlees !

 6. Voerwijzer Meike

  Jeuk en gras eten kunnen zeker met de voeding te maken hebben. Gras eten kan meerdere oorzaken hebben, en de relatie met voeding is niet bekend (tenzij het om misselijkheid gaat), maar soms helpt het om andere voeding te geven.

  Jeuk kan ook met voeding te maken hebben, bijvoorbeeld een allergie tegen iets wat in de brok zit. Dit heeft niks met het merk te maken, maar met een ingrediënt zoals een vleessoort of een synthetische toevoeging, of met mijten (die eigenlijk in alle brokken komen). Maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn, zoals een allergie voor iets in de omgeving, of zelfs een uiting van ongemak of stress. De dierenarts heeft oorontsteking uitgesloten neem ik aan.

  Het kan geen kwaad om eens andere voeding te proberen om te kijken of het dan beter gaat, maar een voeding die de dierenarts verkoopt is vaak geen oplossing. Zoals je in het artikel http://www.voerwijzer.com/het-beste-hondenvoer kunt lezen zijn er meer opties dan brokken, die vaak beter bevallen. Je zou als test eens een maand natvoer of rauw voer kunnen proberen, of een andere goede brok.

 7. Inkie

  Hallo,

  ik krijg een puppy wat een kruising is van een Malteser en een poedel. Dus een Maltipoo.
  nou wil ik hem goede brokjes geven. Maar wel waar veel vlees in zit. Weinig huidklachten door krijgen en andere problemen. O.a gebit en groeiklachten.
  ik zie zoveel brokken en merken en zou graag advies krijgen. Dus eigenlijk een brok die dichtbij het rauwe vlees zit en toch alle voedingstoffen inzitten die ze nodig hebben
  Gaarne uw hulp.
  alvast bedankt.

  groetjes,

  ingrid