msg in brokken

Datum: 31 december, 2011
Laatst bijgewerkt: 28 februari, 2020

Zit er MSG in hondenbrokken en kattenbrokken? En waarom? Wat is het en is het ongezond? Steeds meer mensen zijn bewust met hun eten bezig, en vermijden zelf producten waar msg inzit. Maar heb je er wel eens bij nagedacht dat het ook in het voer van je hond of kat kan zitten?

Wat is MSG?
MSG is een smaakmaker. Het proeft als eiwit, de smaak wordt ook wel umami genoemd. Een voeding smaakt eiwitrijker als er msg aan toegevoegd is, het versterkt de umami-smaak. Een goed voorbeeld van de ‘smaak’ van msg is het bouillonblokje. Vind je ook niet dat het eten, de saus of de soep veel lekkerder smaakt met een bouillonblokje? Dat komt door de smaakmaker die er in zit.

Is het ongezond?
De belangrijkste vraag natuurlijk, is het slecht voor de gezondheid om voeding met msg te eten? Dit is ook meteen de moeilijkste vraag om te beantwoorden, omdat verschillende bronnen verschillende dingen zeggen hierover. De algemene mening van de overheidsinstanties die over voeding gaan, is dat het niet ongezond is, het is daarom ook gewoon toegestaan in voeding.

Aan de andere kant, lijkt er meer bewijs te zijn dat het wel schadelijk is voor de gezondheid. Een belangrijk persoon in deze msg-gezondheids-kwestie, is de voormalige neurochirurg Russell Blaylock. Hij heeft een boek geschreven, waarin hij onder andere beschrijft waarom het zo schadelijk is, wat onderbouwd zou zijn met honderden onderzoeksresultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Op de website msgtruth.com staat een hele lijst met schadelijke effecten die msg op het lichaam kan hebben, zoals:

 • ontwikkelen van allergie,
 • hoofdpijn
 • verteringsproblemen
 • gedragsproblemen
 • voortplantingsproblemen
 • asthma
 • oogklachten.
 • epilepsie

Moeders (en dus ook puppenmama’s) moeten extra opletten volgens een artikel op natuurdietisten.nl. Als de moeder msg binnenkrijgt tijdens de zwangerschap of de zoogperiode, kan dit schade veroorzaken aan de ontwikkelende hersenen en het zenuwstelsel van de foetus of baby.

Zit er MSG in brokken?
Als je fabrikanten vraagt of ze MSG in hun brokken doen, zeggen ze allemaal “Nee”. En technisch gezien klopt dat, er zit geen MSG in brokken. Maar het stofje dat voor de lekkere smaak én voor de mogelijke gezondheidsprobleem zorgt, zit vaak wel in brokken: glutamaat. Hoe zit dat? De G in MSG staat voor glutamaat, en in MSG is dit verbonden aan een natriumdeeltje (Mono Sodium). De glutamaat komt in het lichaam snel los van de verbinding, en kan dan problemen veroorzaken. In brokken zit vaak een smaakmaker met vrije glutamaat. Dit glutamaat komt vrij door bepaalde glutaminerijke eiwitten te hydroliseren. Kortom: in brokken zit geen MSG, maar vaak wel een ander ingrediënt met hetzelfde stofje (glutamaat) in vrije vorm, waardoor het dezelfde werking heeft als MSG. Zowel qua smaak als gevolgen in het lichaam. Zoek/vraag dus niet naar MSG, maar naar gehydroliseerde eiwitten. Heel veel honden- en kattenbrokken bevatten dit.

Hoe herken je gehydroliseerde eiwitten
In de ingredientenopgave van een brok kun je dit vinden onder bijvoorbeeld de volgende termen

 • gistextract
 • gehydroliseerde kippenlever
 • dierlijk eiwitextract
 • gehydroliseerd eiwit
 • gehydroliseerde proteine
 • kippenjus
 • kippenbouillon
 • vleeshydrolysaat
 • natuurlijke smaken of natuurlijke aroma’s
  (deze hoeven geen vrije glutamaat bevatten, maar dit schijnt in de meeste gevallen wel zo te zijn)

Om het nog moeilijker te maken:

 • het hoeft niet in de ingrediëntenopgave te staan! Als je een voeding vindt die geen van bovenstaande ingredienten bevat, kan het er dus toch inzitten.
 • niet alle gehydroliseerd eiwit bevat vrije glutamaat. Dit ontstaat alleen wanneer het eiwit het aminozuur glutamine bevat.
 • er zijn brokken waarbij alle eiwitten gehydroliseerd zijn, dit is niet voor de smaak, maar om allergische reacties te vermijden. Voor meer info hierover zie het artikel Hypoallergene brokken met gehydroliseerde eiwitten.

Het advies
Ik kan je ‘de waarheid’ niet vertellen, maar ik kan je wel vertellen wat ik denk en zou adviseren na het lezen van alle informatie over msg en gehydroliseerde eiwitten, en de gepubliceerde onderzoeken over de gevolgen van MSG in muizen en mensen. Er zijn mensen en honden die erg gevoelig zijn voor MSG en hier direct klachten van krijgen. Aan de andere kant zijn er honden en katten die hun hele leven brokken eten met smaakmakers op basis van vrije glutamaat, zonder merkbare problemen. Dus al zou het geen schadelijke effecten hebben voor alle honden, het is wel iets om rekening mee te houden bij honden die wel klachten hebben. Het vermijden van smaakmakers heeft geen nadelen, behalve dat je minder keuze hebt in brokken.

Ik zou adviseren om in ieder geval voor honden en katten met gedragsproblemen en gezondheidsklachten die mogelijk gerelateerd zijn aan vrije glutamaat, een voer te kiezen waar dit niet inzit. Ook bij zwangere en zogende teven en poezen, zou ik kiezen voor voer dat hier vrij van is.

Mijn eindadvies:

Trek je eigen conclusies, kijk goed naar hoe je hond of kat reageert op verschillende voedingen en doe waar je je goed bij voelt.  

Ga door naar:

In welke brokken zit gehydrolyseerd eiwit?