MSG in brokken

Datum: 31 december, 2011
Laatst bijgewerkt: 18 april, 2021

Zit er MSG in hondenbrokken en kattenbrokken? En waarom? Wat is het en is het ongezond? Steeds meer mensen zijn bewust met hun eten bezig, en vermijden zelf producten waar msg inzit. Maar heb je er wel eens bij nagedacht dat het ook in het voer van je hond of kat kan zitten?

Wat is MSG?
MSG is een smaakmaker. Het proeft als eiwit, de smaak wordt ook wel umami genoemd. Een voeding smaakt eiwitrijker als er msg aan toegevoegd is, het versterkt de umami-smaak. Een goed voorbeeld van de ‘smaak’ van msg is het bouillonblokje. Vind je ook niet dat het eten, de saus of de soep veel lekkerder smaakt met een bouillonblokje? Dat komt door de smaakmaker die er in zit.

Zit er MSG in brokken?
Nee, ik ben nog geen hondenbrokken of kattenbrokken tegengekomen waar MSG in zit.
Maar het stofje in MSG dat voor de lekkere smaak én voor de mogelijke gezondheidsproblemen zorgt, zit vaak wel in brokken: vrije glutamaat.

Glutamaat is een voedingsstof, en heeft nuttige functies in het lichaam. Glutamaat zelf is dus geen probleem. Het probleem ontstaat pas als er een onnatuurlijk hoeveelheid glutamaat ineens in het lichaam komt. Dat gebeurt niet bij onbewerkte voedingsmiddelen, maar wel als de glutamaat los is gemaakt door hydrolyse. Dit heet ‘vrije glutamaat’.

De G in MSG staat voor glutamaat, en in MSG is dit glutamaat verbonden aan een natriumdeeltje (Mono Sodium). De glutamaat komt in het lichaam snel los van de verbinding, en is dus sneller dan bij natuurlijke voedingsmiddel ‘vrij’.

In brokken zit vaak een smaakmaker met vrije glutamaat. Dus in brokken zit geen MSG, maar vaak een ander ingrediënt met hetzelfde stofje (glutamaat) in vrije vorm, waardoor het dezelfde werking heeft als MSG. Zowel qua smaak als gevolgen in het lichaam.

Ga door naar:

Smaakstoffen in honden- en kattenbrokken

In welke brokken zit vrije glutamaat?