Gember beschermt tegen schadelijke gevolgen van smaakstoffen

Datum: 2 januari, 2018
Laatst bijgewerkt: 4 januari, 2018

In veel hondenbrokken zit een bron van vrije glutamaat als smaakstof. Bijvoorbeeld gehydroliseerde kippenlever, kippenjus, gistextract of onder de benaming natuurlijke smaakstoffen. Vrije glutamaat is ook de stof in MSG die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. (Zie ook het artikel MSG in brokken)

Uit nieuw onderzoek op ratten blijkt (opnieuw) dat gember de hersencellen beschermt tegen de schadelijke effecten van MSG. Dit was al eerder onderzocht, en ook toen bleek het beschermende effecten te hebben.

Nog veel meer gezondheidsvoordelen

Naast de hersenbeschermende eigenschappen, heeft gember nog veel meer gezondheidsvoordelen. Gember is bijvoorbeeld

 • Ontstekingsremmend
 • Pijnstillend bij artrose en spierpijn
 • Werkzaam tegen maagzweren, het beschermt de maagslijmvlies
 • Werkzaam tegen misselijkheid, door de doorstroom te bevorderen en de serotonine-receptoren te onderdrukken en de receptoren voor choline en anti-histamine te stimuleren
 • Antimicrobieel en daarmee effectief in het onder controle houden van virale, bacteriële en schimmelinfecties. De antibacteriële effecten verminderen bij verhitting.
 • Anti-parasitair
 • Antioxidant, het beschermt daarmee tegen DNA-schade
  Beschermend tegen vet-oxidatie
 • Anti-kanker
 • En het verbetert de insulinegevoeligheid

Hoe en hoeveel gember toevoegen aan de maaltijd?
Je kunt bijvoorbeeld een paar keer per week gember toevoegen aan de brokkenmaaltijd. Ook als je rauw voert is het gezond om gember te geven. In de premix van rauwe vleesvoeding kan ook vrije glutamaat zitten, en los daarvan zijn de andere gezondheidsvoordelen ook niet mis.

Het beste is rauwe gember, bij het verhitten van gember verliezen sommige eigenschappen hun kracht. Als je te grote stukken gember gebruikt, zal het waarschijnlijk niet goed verteerd worden. Beter is dus raspen, of fijngemalen. Je kunt het door de rauwe groentenmix doen, of gewoon door de maaltijd mengen.

Gember

De onderzoeken naar de bescherming van de hersenen
Voor het meest recente onderzoek werden ratten in vier groepen verdeeld en ze kregen twee maanden lang elke dag
geen MSG (Controlegroep)
100 mg/kg MSG
100 mg/kg MSG plus 500 mg/kg gember
100 mg/kg MSG plus 600 mg/kg propolis

Na twee maanden werd het hersenweefsel van de ratten onderzocht en hieruit bleek dat MSG
zorgde voor een toename van

 • Lipideperoxidatie (oxidatie van vet)
 • Stikstofoxide
 • Disbalans van neurotransmitters
 • 8-OHdG
 • Beta-amyloïde peptides

En voor een afname van

 • Glutathion (heel belangrijke antioxidant)
 • Superoxide dismutase en catalase (onmisbaar voor het opruimen van zuurstofradicalen)

En nu het belangrijkste gedeelte: gember bleek
in grote mate de schadelijke effecten op de hersencellen van MSG te onderdrukken en het zorgde voor minder onbalans in de neurotransmitter-niveaus. Propolis gaf ook beschermende effecten, maar niet zo sterk als gember. De onderzoekers denken dat de beschermende effecten worden veroorzaakt door de polyfenolen in gember en propolis.

In het tweede onderzoek werden ratten 30 dagen lang dagelijks geïnjecteerd met 4 mg/kg lichaamsgewicht aan MSG. Dit zorgde voor een significante verlaging van de neurotransmitters epinephrine, norepinephrine, dopamine en serotonine in de hersenen, wat niet zomaar normaliseerde na het stoppen met toedienen van MSG. Bij de ratten die naast MSG ook 100 mg/kg gember werd toegediend, waren de niveaus van de desbetreffende neurotransmitters hoger. Geconcludeerd wordt dat “the ginger extract has a neuroprotective role against monosodium glutamate toxicity effect”


Bronnen

Al-Awwadi, Najim A. Jabir. “Potential health benefits and scientific review of ginger.” Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy 9.7 (2017): 111-116.
http://www.academicjournals.org/journal/JPP/article-full-text/56E54E164970

Black, Christopher D., et al. “Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise.” The Journal of Pain 11.9 (2010): 894-903.

Bliddal, H., et al. “A randomized, placebo-controlled, cross-over study of ginger extracts and ibuprofen in osteoarthritis.” Osteoarthritis and Cartilage 8.1 (2000): 9-12.

Hussein, Usama K., et al. “Ginger and Propolis Exert Neuroprotective Effects against Monosodium Glutamate-Induced Neurotoxicity in Rats.” Molecules 22.11 (2017): 1928.
Abstract: http://www.mdpi.com/1420-3049/22/11/1928

Waggas, Abeer M. “Neuroprotective Evaluation of Extract of Ginger (Zingiber officinale) Root in Monosodium Glutamate-Induced Toxicity in Defferent Brain Areas Male Albino Rats.” Pakistan Journal of Biological Sciences 12.3 (2009): 201.

“Gember net zo effectief als deze medicatie en pijnstillers (7x, bewezen).” GoedGezond, 13 Oktober 2016, http://goedgezond.info/2016/10/12/gember-net-zo-effectief-als-deze-medicatie-en-pijnstillers-7x-bewezen/

8 Comments

 1. Leon

  Glutamaat is geen stof om ons overdreven zorgen om te maken, mits er niet mee overdreven wordt:
  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glutamaat.aspx

  Sterker nog, ons lichaam kan er niet zonder:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Glutamaat

  En ook komt glutamaat van nature in veel voedingsstoffen voor: Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleinere hoeveelheden zitten in paddenstoelen, Parmezaanse kaas, moedermelk, pinda’s en blauwschimmelkaas. In deze (en andere) voedingsmiddelen ontstaat het vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat ).

  De genoemde rattenstudie gebruikte een overdreven hoge dosering glutamaat:
  100 mg/kg MSG
  Voor mensen ligt dat op 30 mg/kg.

  Ratten, mensen, en honden kun je lang niet altijd 1 op 1 met elkaar vergelijken. De ene diersoort verwerkt een bepaalde stof soms anders dan de andere.
  Dus zolang er geen studies specifiek bij honden zijn en niet bekend is hoeveel glutamaat precies in welke brokken zit, kun je niet zomaar beweren dat glutamaat in brokken schadelijk is.

  Gember zou ik mijn hond niet zomaar langdurig gaan voeren: We weten niet wat de gevolgen daarvan zijn. Het risico daarop staat niet in verhouding tot het (mogelijk niet of nauwelijks bestaande) risico van glutamaat.

  Mocht gember werken tegen gevaarlijke, resistente bacteriën in rauw vlees, dan zou ik het risico van het geven van gember veel aanvaardbaarder vinden.
  Maar dan nog lijkt me stoppen met rauw vlees veel verstandiger.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter