Onderzoek naar belastende stoffen in brokkenmerken – resultaten worden openbaar gemaakt

Datum: 20 november, 2020
Laatst bijgewerkt: 16 februari, 2021

Er wordt op dit moment gewerkt aan de voorbereiding van een onderzoek op 14 merken geëxtrudeerde (krokante) en geperste diervoeders: ThePITSsTest. ‘PITSs’ staat voor Process Induced Toxicological Substances. Deze stoffen zijn oorspronkelijk niet in de ingrediënten van het voer aanwezig, maar kunnen in het voer terecht komen door de ‘processing’. Hieronder vallen bijvoorbeeld Advanced Glycation Endproducts. De ongeveer 30 PITSs-stoffen die worden gemeten in het onderzoek, worden voorgedragen door nationaal en internationaal bekende wetenschappers op het gebied van voedselwetenschappen en toxicologie.

Openbaar voor consumenten
Bijzonder aan dit onderzoek is dat de resultaten van het onderzoek actief openbaar worden gemaakt en zo ook toegankelijk zijn voor consumenten en consumentenorganisaties. Zelfs de merknamen zullen genoemd worden.

Aanleiding voor het onderzoek
In 2007 is er een grootschalig Europees onderzoek gepubliceerd: ‘The Heatox-Project’. Hieruit bleek dat er bij het verhitten van voedsel ongewenste stoffen kunnen worden gevormd. In kleinschalig wetenschappelijk onderzoek zijn stoffen uit deze groep ook daadwerkelijk aangetoond in diervoeding. Health Petfood, een brokkenmerk, heeft het initiatief genomen voor dit onderzoek. Zij zijn al sinds de oprichting bezig met ‘onzichtbare’ ongezonde stoffen in voeding en proberen deze zoveel mogelijk te vermijden in de voeding van Health Petfood. Zij hebben drie stofgroepen die in het onderzoek worden gemeten al eerder laten meten in hun voeding, maar weten niet hoe ze gaan scoren op de andere stoffen.

Financiering gezocht
Om het PITSs-onderzoek te kunnen uitvoeren wordt nog gezocht naar fondsen, partijen en belanghebbenden die dit project financieel willen ondersteunen.
Meer weten over het onderzoek en/of de financiering? Neem contact op met initiatiefnemer Gert-Jan de Leeuw, g.deleeuw@sdned.nl.

Update 11 januari 2021: er is nu een website over dit onderzoek, zie https://thepitsstest.com

Geef een reactie