Onderzoek naar belastende stoffen in brokkenmerken – resultaten worden openbaar gemaakt

Datum: 20 november, 2020
Laatst bijgewerkt: 2 oktober, 2022

Update 2022: het onderzoek is niet doorgegaan doordat er te weinig financiering was.

Er wordt op dit moment gewerkt aan de voorbereiding van een onderzoek op 14 merken geëxtrudeerde (krokante) en geperste diervoeders: ThePITSsTest. ‘PITSs’ staat voor Process Induced Toxicological Substances. Deze stoffen zijn oorspronkelijk niet in de ingrediënten van het voer aanwezig, maar kunnen in het voer terecht komen door de ‘processing’. Hieronder vallen bijvoorbeeld Advanced Glycation Endproducts. De ongeveer 30 PITSs-stoffen die worden gemeten in het onderzoek, worden voorgedragen door nationaal en internationaal bekende wetenschappers op het gebied van voedselwetenschappen en toxicologie.

Openbaar voor consumenten
Bijzonder aan dit onderzoek is dat de resultaten van het onderzoek actief openbaar worden gemaakt en zo ook toegankelijk zijn voor consumenten en consumentenorganisaties. Zelfs de merknamen zullen genoemd worden.

Aanleiding voor het onderzoek
In 2007 is er een grootschalig Europees onderzoek gepubliceerd: ‘The Heatox-Project’. Hieruit bleek dat er bij het verhitten van voedsel ongewenste stoffen kunnen worden gevormd. In kleinschalig wetenschappelijk onderzoek zijn stoffen uit deze groep ook daadwerkelijk aangetoond in diervoeding. Health Petfood, een brokkenmerk, heeft het initiatief genomen voor dit onderzoek. Zij zijn al sinds de oprichting bezig met ‘onzichtbare’ ongezonde stoffen in voeding en proberen deze zoveel mogelijk te vermijden in de voeding van Health Petfood. Zij hebben drie stofgroepen die in het onderzoek worden gemeten al eerder laten meten in hun voeding, maar weten niet hoe ze gaan scoren op de andere stoffen.

Financiering gezocht
Om het PITSs-onderzoek te kunnen uitvoeren wordt nog gezocht naar fondsen, partijen en belanghebbenden die dit project financieel willen ondersteunen.
Meer weten over het onderzoek en/of de financiering? Neem contact op met initiatiefnemer Gert-Jan de Leeuw, g.deleeuw@sdned.nl.

Update 11 januari 2021: er is nu een website over dit onderzoek, zie https://thepitsstest.com

8 Comments

  1. alex156

    Een brokkenfabrikant kan zelfs beweren dat er geen BHA of andere rotzooi in de brokken zit. Maar het zit er wel in! Namelijk in de gebruikte grondstoffen, en toegevoegd door de leverancier van deze grondstoffen. Dat hoeft de fabrikant van de brokken niet te melden want hij weet het zogezegd niet…
    De fabrikant van de brokken moet enkel op de zak vermelden wat hij “zelf” toegevoegd heeft.
    Je kan dan het beste voor je vriend willen en een mail naar de fabrikant schrijven. Maar dan krijg je halve waarheden te horen.
    En bij de meeste dierenartsen moet je hiervoor ook niet zijn. Die spelen het geldspelletje lustig mee. De klant stapt buiten met een factuurtje voor een chemische behandeling voor wormen, teken en vlooien een cocktail vaccinatie en als toetje een zak brokken met 80% graan, BHT/BHA en glutamaat.
    Er dient eens grondig werk van gemaakt te worden door de politiek. Maar dat is utopie. Die zijn liever bezig met het bedenken van meer regeltjes om het plebs in het gareel te houden. Triestig.
    Het beste geef je je hond zelf bereid vlees, maar als je een grote hond hebt met allergien voor de goedkope vleessoorten dan zit je snel aan 200eu per maand.
    Als je dan een keuze moet maken tussen al die geldwolf brokken fabrikanten dan wordt het heel moeilijk.
    Gelukkig is er nog iets zoals deze website, anders waren we helemaal blind.

    Je kan dan de beste brok voor je hond willen en een mail naar de fabrikant schrijven maar dan nog krijg je meestal halve waarheden als antwoord. Er moet eens grondig met de borstel door deze sector gegaan worden, Maar dat is utopie. De politiek is liever bezig met regeltjes om het plebs in het gareel te houden.

    1. Voerwijzer Meike

      Ja het is jammer dat dit onderzoek niet doorgaat, doordat de financiering niet lukt. Gelukkig doet de universiteit van Helsinki ook onafhankelijk onderzoek naar de gezondheid van diverse soorten voeding.

      Wat betreft dierenartsen: het is ook mijn ervaring dat de meesten een soort standaard-protocol hebben en zich niet hebben verdiept in voeding. Gelukkig zijn er nu wel steeds meer dierenartsen die naar het geheel kijken en zich ook in voeding verdiepen. En ik ben ook blij met de orthomoleculair geschoolde voedingsdeskundigen. Zo komen we steeds verder.

  2. Dierenvriend

    Mijn twijfels zijn zeer groot over dit onderzoek…
    Dan moet eerst de wet veranderd worden want nu geldt, honden en katten (en andere huisdieren), zijn wettelijk niet beschermd omdat ze niet voor consumptie gebruikt worden (gelukkig!!!). Dus er kan van alles in hondenvoer gestopt worden, of je nu een onderzoek doet of niet, wettelijk is het toegestaan.
    OOK BHA en BHT wat door bijna ALLE grote merken gebruikt wordt, is schadelijk c.q. kankerverwekkend en wordt nog steeds toegevoegd!! En hoeft niet vermeld te worden op de verpakking en staat onder het mom van antioxidanten (en vul verder maar in….).
    In Health Petfood zit alleen al 40% koolhydraten (vulling dus) en -K3-….. en verder?
    En Wageningen? Praat me er niet over….
    Laten we dan ook echt eerlijk zijn… brokvoeding is natuurlijk al niet gezond, het is bewerkt, dus niet gezond…. “Maar mijn hond is 14 geworden op ………” wordt er dan gezegd, ja, maar je moet niet vragen hoe hij 14 is geworden…. Ik zie ze lopen, “oude” honden, strompelend en volgestopt met gif (chemische ontworming, chemische troep tegen vlooien en teken en jaarlijkse entingen) te triest voor woorden….!!!!
    Wakker worden mensen….

    1. Voerwijzer Meike

      Ik ben het helemaal met je eens dat brokken de minst gezonde soort hondenvoeding zijn. Dat komt grotendeels door de bewerking en verhitting. Aangezien er heel veel mensen zijn die toch brokken willen voeren, lijkt het me goed om te onderzoeken hoe de hoeveelheid belastende stoffen in brokken verminderd kan worden.

      Het is gelukkig niet zo dat er geen wetten zijn rondom de ingrediënten van huisdier-voer. En gelukkig zijn die wetten in de Europese Unie wat strenger dan in Amerika. Maar alsnog mogen er ingrediënten gebruikt worden die niet perse goed voor de gezondheid van dieren zijn, maar meer financiële voordelen hebben. Zoals BHA en BHT.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter