Onderzoek naar belastende stoffen in brokkenmerken – resultaten worden openbaar gemaakt

Datum: 20 november, 2020
Laatst bijgewerkt: 2 oktober, 2022

Update 2022: het onderzoek is niet doorgegaan doordat er te weinig financiering was.

Er wordt op dit moment gewerkt aan de voorbereiding van een onderzoek op 14 merken geëxtrudeerde (krokante) en geperste diervoeders: ThePITSsTest. ‘PITSs’ staat voor Process Induced Toxicological Substances. Deze stoffen zijn oorspronkelijk niet in de ingrediënten van het voer aanwezig, maar kunnen in het voer terecht komen door de ‘processing’. Hieronder vallen bijvoorbeeld Advanced Glycation Endproducts. De ongeveer 30 PITSs-stoffen die worden gemeten in het onderzoek, worden voorgedragen door nationaal en internationaal bekende wetenschappers op het gebied van voedselwetenschappen en toxicologie.

Openbaar voor consumenten
Bijzonder aan dit onderzoek is dat de resultaten van het onderzoek actief openbaar worden gemaakt en zo ook toegankelijk zijn voor consumenten en consumentenorganisaties. Zelfs de merknamen zullen genoemd worden.

Aanleiding voor het onderzoek
In 2007 is er een grootschalig Europees onderzoek gepubliceerd: ‘The Heatox-Project’. Hieruit bleek dat er bij het verhitten van voedsel ongewenste stoffen kunnen worden gevormd. In kleinschalig wetenschappelijk onderzoek zijn stoffen uit deze groep ook daadwerkelijk aangetoond in diervoeding. Health Petfood, een brokkenmerk, heeft het initiatief genomen voor dit onderzoek. Zij zijn al sinds de oprichting bezig met ‘onzichtbare’ ongezonde stoffen in voeding en proberen deze zoveel mogelijk te vermijden in de voeding van Health Petfood. Zij hebben drie stofgroepen die in het onderzoek worden gemeten al eerder laten meten in hun voeding, maar weten niet hoe ze gaan scoren op de andere stoffen.

Financiering gezocht
Om het PITSs-onderzoek te kunnen uitvoeren wordt nog gezocht naar fondsen, partijen en belanghebbenden die dit project financieel willen ondersteunen.
Meer weten over het onderzoek en/of de financiering? Neem contact op met initiatiefnemer Gert-Jan de Leeuw, g.deleeuw@sdned.nl.

Update 11 januari 2021: er is nu een website over dit onderzoek, zie https://thepitsstest.com

6 Comments

 1. Dierenvriend

  Mijn twijfels zijn zeer groot over dit onderzoek…
  Dan moet eerst de wet veranderd worden want nu geldt, honden en katten (en andere huisdieren), zijn wettelijk niet beschermd omdat ze niet voor consumptie gebruikt worden (gelukkig!!!). Dus er kan van alles in hondenvoer gestopt worden, of je nu een onderzoek doet of niet, wettelijk is het toegestaan.
  OOK BHA en BHT wat door bijna ALLE grote merken gebruikt wordt, is schadelijk c.q. kankerverwekkend en wordt nog steeds toegevoegd!! En hoeft niet vermeld te worden op de verpakking en staat onder het mom van antioxidanten (en vul verder maar in….).
  In Health Petfood zit alleen al 40% koolhydraten (vulling dus) en -K3-….. en verder?
  En Wageningen? Praat me er niet over….
  Laten we dan ook echt eerlijk zijn… brokvoeding is natuurlijk al niet gezond, het is bewerkt, dus niet gezond…. “Maar mijn hond is 14 geworden op ………” wordt er dan gezegd, ja, maar je moet niet vragen hoe hij 14 is geworden…. Ik zie ze lopen, “oude” honden, strompelend en volgestopt met gif (chemische ontworming, chemische troep tegen vlooien en teken en jaarlijkse entingen) te triest voor woorden….!!!!
  Wakker worden mensen….

  1. Voerwijzer Meike

   Ik ben het helemaal met je eens dat brokken de minst gezonde soort hondenvoeding zijn. Dat komt grotendeels door de bewerking en verhitting. Aangezien er heel veel mensen zijn die toch brokken willen voeren, lijkt het me goed om te onderzoeken hoe de hoeveelheid belastende stoffen in brokken verminderd kan worden.

   Het is gelukkig niet zo dat er geen wetten zijn rondom de ingrediënten van huisdier-voer. En gelukkig zijn die wetten in de Europese Unie wat strenger dan in Amerika. Maar alsnog mogen er ingrediënten gebruikt worden die niet perse goed voor de gezondheid van dieren zijn, maar meer financiële voordelen hebben. Zoals BHA en BHT.

Geef een antwoord