Brokken voldoen niet altijd aan de richtlijnen

Datum: 3 november, 2013
Laatst bijgewerkt: 4 september, 2021

Amerikaanse onderzoekers analyseerden 45 verschillende brokken voor gezonde honden (onderhoudsbrokken) en vijf soorten brokken voor honden met lever- of nierziekten (dieetvoeding).

AAFCO
De AAFCO is de Association of American Feed Control Officials (AAFCO), de organisatie die voor Amerika de richlijnen opstelt waar diervoeding aan moet voldoen. Hondenbrokken die als compleet worden verkocht, moeten voldoen aan de nutritionele richtlijnen die de AAFCO opstelt. 

Fediaf
In Europa hebben we de Fediaf die bijvoorbeeld vaststelt waar de informatie op de verpakking aan moet voldoen, en de nutritionele richtlijnen opstelt.
 

In het laboratorium werden de hoeveelheden calcium fosfor, zink, ijzer, koper, mangaan en selenium van het voer gemeten. Vervolgens werden de gemeten hoeveelheden vergeleken met de minimum en maximum hoeveelheden die de AAFCO adviseert.

Uitkomsten
39 van de 45 onderhoudsbrokken voldeden met alle gemeten mineralen aan de aanbevolen hoeveelheden. De volgende zaken vielen buiten de aanbevelingen van de AAFCO: 

  • In vier onderhoudsbrokken zat meer dan 7.1 gram calcium per 1000kcal.
  • In drie hiervan zat meer dan 4.6 gram fosfor per 1000kcal.
  • In twee onderhoudsbrokken zat minder dan 34 milligram zink per 1000kcal.
  • In het voer voor honden met nierziekten, was de calcium / fosfor-ratio te hoog.
  • In het voer voor honden met leverziekten zat te weinig koper.

Ik heb de aanbevelingen van de AAFCO niet kunnen vinden, maar de Fediaf adviseert de volgende hoeveelheden:
Calcium – maximaal 6.35 gram per 1000 kcal (adult)
Fosfor – maximaal 4 gram per 1000 kcal (adult)
Zink – minimaal 18 (adult) of 25 (pup) gram per 1000 kcal

Conclusie van de onderzoekers: voer voeding die past bij de levensfase
Als conclusie wordt genoemd: “De calciumgehaltes waren hoger dan de aanbevolen maximum hoeveelheid in enkele voedingen voor alle levensfases, wat benadrukt hoe belangrijk het is om bij de levensfase passende voeding te geven. Zeker bij pups van grote rassen. Om concrete aanbevelingen te doen moet eerst de biologische beschikbaarheid van de mineralen onderzocht worden.” Hiermee wordt bedoeld in hoeverre de mineralen door het lichaam opgenomen worden.

Mijn aanbeveling: let op het calciumgehalte
De onderzoekers noemen specifiek pups van grote rassen omdat een verkeerde hoeveelheid van calcium voor problemen kan zorgen. Groeipijn (enostoses) is een veel voorkomend probleem, waar onder andere de hoeveelheid calcium invloed op heeft. Pups van grote rassen hebben de minste kans op groeipijnen bij het voeren van een speciaal afgestemd zelf samengesteld menu. Bij het selecteren van brokken is het erg belangrijk om een goed calciumgehalte aan te houden. Het is niet perse nodig om een puppybrok voor grote rassen te kiezen, een brok voor “all life stages” kan ook prima voldoen.

Hoeveel calcium er in mag zitten en een overzicht van brokken en hun calciumgehalte, zie het artikel Calcium in brokken voor pups van grote rassen.

Bron:
Evaluation of calcium, phosphorus and selected trace mineral status in commercially available dry foods forumulated for dogs, Pubmed
 

 

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter