Amerikaans onderzoek naar ziekteverwekkende bacteriën in voer

Datum: 27 november, 2013
Laatst bijgewerkt: 27 november, 2013

De FDA Center for Veterinary Medicine heeft twee jaar lang in totaal meer dan 1000 monsters van Amerikaanse voeding voor gezelschapsdieren getest op ziekteverwekkers. Het onderzoek wees uit dat vergeleken met andere soorten voeding, rauwe voeding het vaakst besmet is met ziekteverwekkende bacterien.

De resultaten
In totaal zijn er 196 monsters van rauwe voeding meegenomen in het onderzoek, deze voeding werd online gekocht bij verschillende fabrikanten en zijn onderzocht in zes laboratoria. Bij 7,7% hiervan (15 van de 196) werd salmonella gevonden en bij 16,3% (32 van de 196) werd listeria monocytogenes gevonden.

Naast rauwe voeding werden ook jerky-like treats (190), pouches (240) en brokken (240) getest. Enkel in 1 hiervan, namelijk kattenbrokken, werd salmonella gevonden en in geen van de monsters werd listeria gevonden.

Conclusie
Dit onderzoek staat in dit artikel op de website van de FDA. Ze noemen dat de beste manier om ziekte te voorkomen is om geen rauwe vleesvoeding te geven, en als je dit wel doet, om alles goed te wassen na het contact met rauwe voeding. Ook in Nederlandse publicaties wordt vaak gewaarschuwd voor salmonella en listeria bij het voeren van rauwe vleesvoeding. Echter blijkt in de praktijk niet dat er veel honden of mensen ziek van worden. Toch is een goede keukenhygiëne aan te raden, zeker voor mensen met een slechtere weerstand. Honden en katten worden bijna nooit ziek van ziekteverwekkende bacteriën in vlees, doordat de voeding zo snel door het korte verteringssysteem gaat, dat de bacteriën geen kans hebben om het dier ziek te maken. Een andere reden die wel eens wordt genoemd, is dat het maagzuur van rauw etende carnivoren (zoals hond en kat) zo zuur is dat de ziekteverwekkende bacteriën hier dood van gaan.

Waarom werd deze voeding niet teruggeroepen
Susan Thixton van de website Truth About Petfood heeft haar twijfels over de gang van zaken bij het onderzoek. Waarom werden de rauwe voedingen waarin ziekteverwerkkers werden gevonden niet teruggeroepen? Daarnaast lijkt het haar veel belangrijker om de gezondheid van de dieren te onderzoeken, op verschillende soorten diervoer, want dit is uiteindelijk belangrijker. Haar email naar de FDA en het antwoord hierop kun je vinden in het artikel FDA answers on raw petfood study.

 

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter