Amerikaanse hondenmenu’s blijken niet compleet

Datum: 20 juli, 2013
Laatst bijgewerkt: 20 juli, 2013

De meeste Amerikaanse recepten voor het zelf bereiden van een hondenmenu blijken niet te voorzien in genoeg essentiële voedingsstoffen. 

Een team onderzoekers van de UC Davis School of Veterinary Medicine hebben tweehonderd recepten geanalyseerd. Deze recepten kwamen van 34 verschillende bronnen: websites, boeken over huisdierverzorging en leerboeken voor dierenartsen. Van alle recepten werd de hoeveelheid voedingsstoffen vast gesteld met een computerprogramma. Uit deze analyse bleek dat maar 9 van de 200 recepten alle essentiële voedingsstoffen bevatten in hoeveelheden boven de minumgrenzen die zijn vastgesteld, door de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) voor volwassen honden. Verder bleek dat maar 5 van de recepten, allevijf gegeven door dierenartsen, in genoeg essentiële voedingsstoffen voorzien in hoeveelheden die voldoen aan de richtlijnen van de National Research Council (NRC).

Andere resultaten van het onderzoek:

  • Alhoewel de recepten die waren samengesteld door dierenartsen minder tekortkomen, de meesten hiervan hadden nog minstens 1 te kort
  • 95%van de 200 onderzochte recepten hadden tenminste 1 voedingsstof waarin tekortschiet.
  • Meer dan 83% van de recepten hadden meerdere voedingsstoftekorten.
  • 92% van de recepten bevatten vage of incomplete aanwijzingen waarbij de kok zelf aannames moest maken ten opzichte van ingrediënten, bereidingswijze of supplementatie.
  • 85%van de recepten gaf geen informatie over de hoeveelheid calorieën of voor welk gewicht hond het recept is.
  • De meeste recepten hadden dezelfde tekorten, het afwisselen van de recepten heeft waarschijnlijk geen zin om voedingstekorten te voorkomen.

Om de resultaten te bevestigen die waren gebaseerd op de resultaten van het computerprogramma is er ook laboratorium onderzoek uitgevoerd. De onderzoekers hebben 15 verschillende recepten bereid volgens de aanwijzingen van het recept. Deze menu's werden in het laboratorium geanalyseerd op de hoeveelheid van voedingsstoffen en deze analyse werd vergeleken met de analyse van dezelfde recepten van het computerprogramma. Beide analyses gaven dezelfde tekorten en overschotten aan met enkele discrepanties. "De gegevens geven aan dat de analyse met het computerprogramma een betrouwbare methode is om tekortkomingen in recepten voor hondenvoer te detecteren" zegt een mede-eigenaar van het bedrijf die de software-licenties uitgeeft.

De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de juni-uitgave van de Journal of the American Veterinary Medical Association. Helaas vertelt het artikel niet om welke tekorten het gaat, maar gelukkig betekenen deze resultaten van het onderzoek niet dat er een risico is voor de Nederlandse hondenbezitters. Amerikaanse recepten voor honden bestaan vaak uit graan of aardappel, gekookte groenten en gekookt vlees. Als we het in Nederland hebben over zelf eten maken voor hond of kat, gaat het over het algemeen om het samenstellen van een graanvrij menu van rauwe vleesproducten en eventueel een beetje groentes en andere gezonde toevoegingen. Het zou interessant zijn om deze eens door het computerprogramma te laten analyseren. 

Bron:
http://www.dailydemocrat.com/news/ci_23662802

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter