Veel Amerikaans honden- en kattenvoedingen blijken niet veilig

Datum: 7 januari, 2015
Laatst bijgewerkt: 7 januari, 2015

Uit onderzoek blijkt dat veel Amerikaanse brokken en natvoedingen mycotoxines, risicovolle bacteriën en niet gebalanceerde voedingsstoffen bevatten. Geen enkele van de twaalf voedingen was vrij van risico's. Ook is er gekekn naar de aanwezigheid van de giftige stoffen cyanuurzuur en melamine, en de euthanasie-stof pentobarbital, maar geen van de geteste voedingen bevatte deze schadelijke stoffen.

Betaald door honden- en katteneigenaren

Het onderzoek was een initiatief van de Association for Thruth in Petfood, bekend van de website www.truthaboutpetfood.com. Het geld om het onderzoek te bekostigen is bijelkaar gebracht door honden- en katteneigenaren zelf.

De geteste voedingen

Er zijn in totaal twaalf voedingen van elf verschillende merken geanalyseerd:

 • drie natvoedingen voor katten
 • drie natvoedingen voor honden
 • drie hondenbrokken
 • drie kattenbrokken

De meeste merken kennen we niet in Europa, maar geteste merken die we ook in Nederland en België kennen, zijn:

 • Natvoer van Royal Canin
 • Natvoer van Fancy Feast, in Nederland bekend onder de merknaam Gourmet
 • Tweemaal natvoer van Hill's, Science diet en Prescription diet
 • Friskies kattenbrokken
 • Kuipjes van Cesar
 • Hondenbrokken van Beneful
De resultaten
Risico Hoeveel voedingen
Mycotoxines 100%
Overschot aan mineralen 50%
Risicovolle bacterien 92%
Cyaanzuur of melamine 0%
Euthanasie-stof pentobarbital 0%

Mycotoxines

Mycotoxines zijn giftige stoffen die door een schimmel of gist zijn geproduceerd. Vooral granen schijnen gevoelig te zijn voor de groei van organismen die mycotoxines uitscheiden. Onderzoek wijst uit dat het dagelijks binnenkrijgen van mycotoxines, ook in kleine hoeveelheden, kan leiden tot chronische ziekten zoals leverfibrose en nierfibrose, en kanker. Er was geld om acht van de twaalf voedingen te testen op mycotoxines. Alle acht geteste voedingen bevatten mycotoxines, waarvan vijf zoveel dat het een redelijk tot zeer groot risico voor de gezondheid levert.

Overschot aan mineralen

Voedingen moeten qua voedingsstoffen aan bepaalde minimum- en maximumgehaltes. In Europa worden de richtlijnen door de Fediaf opgesteld, en in Amerika door de AAFCO. Daarnaast is er de National Research Council (NRC) die meer overkoepelend aanbevelingen geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek. De twaalf voedingen zijn geanalyseerd op mineralengehaltes, en de waardes zijn getoetst aan de aanbevelingen van de AAFCO en het NRC. Zes voedingen overschreden maximumwaardes van sulfur en daarbij ook magnesium, fosfor en/of calcium. Sommige merken geven zelf waardes aan op de verpakking, maar vooral de calciumwaardes waren soms een stuk hoger dan aangegeven.

 • Sulfur wordt gebruikt om vlees te conserveren, en vooral in vismeel schijnt veel sulfur te zitten. Teveel sulfur in de voeding kan leiden tot een thiamine (vitamine B1)-tekort en dieren die teveel sulfur binnenkrijgen kunnen last krijgen van depressie, problemen met de evenwicht- en bewegingscoördinatie (ataxie) of convulsies (ook wel stuipen genoemd). De helft van de geteste voedingen bevatten teveel sulfur.
 • Een goede hoeveelheid calcium is belangrijk voor de opbouw van de botten. Teveel calcium zorgt voor skeletproblemen en gaat de absorbtie van zink, koper en magnesium tegen, waardoor een tekort kan ontstaan. Het is ook belangrijk dat de hoeveelheid calcium gebalanceerd is met de hoeveelheid fosfor. 1/3 deel van de geteste voedingen bevatte teveel calcium, twee van de twaalf voedingen bevatten teveel fosfor en een voeding bevatte teveel calcium in relatie met fosfor.
 • Teveel magnesium in de voeding kan leiden tot problemen met de ademhaling, bloedvaten, zenuwstelsel em spierfunctie.Een van de twaalf geteste voedingen bevatte teveel magnesium.
Bacteriën

Bijna alle voedingen, namelijk elf van de twaalf, bevatten bacteriën die:

 • een risico vormen voor de gezondheid van het dier
 • een risico zijn voor de gezondheid van de mens
 • bacteriën die resistent zijn voor antibiotica
 • of groeien in verrottend vlees

De meeste bacterien die gevonden zijn in de voedingen waren waarschijnlijk ontstaan door het niet gekoeld te bewaren.

 

Cyaanzuur, melamine en pentobarbital

In 2007 zijn er in Amerika duizenden honden en katten overleden of ziek geworden doordat er cyaanzuur en melamine in het voer zat. En in 2002 bleek dat in meerdere diervoedingen pentobarbital zat, een stof die wordt toegediend om een dier te euthanaseren. In Amerika is het toegestaan om geeuthanaseerde dieren in diervoeding te stoppen. In Europa is dit verboden. Alle twaalf de geteste voedingen waren vrij van deze stoffen.

 

Conclusie

Wat kunnen we hier nu mee? Het zijn behoorlijk duidelijke resultaten, elk van de geteste voedingen had wel een of meer risico's voor de gezondheid. Susan Thixton van de Association for Thruth in Petfood, roept iedereen op om de overheid van de Amerikaanse staten (state representatives) een bericht te sturen met het verzoek tot onderzoek naar de veiligheid van het huidige honden- en kattenvoer.

Het is een onderzoek waarbij twaalf Amerikaanse voedingen getest zijn. In Europa gelden strengere regels voor diervoeding, en de resultaten uit dit onderzoek hoeven niet te gelden voor de voedingen hier. Toch denk ik dat het niet onwaarschijnlijk is dat ook in Europese diervoeding mycotoxines en bacterien zitten, en uit alleen al het checken van de analyses van voedingen hier blijkt dat de waardes van bepaalde mineralen het aanbevolen maximum overstijgt. Je kunt de risico's niet uitsluiten zonder de voeding te testen, maar ik denk dat je het risico zelf zoveel mogelijk kunt beperken door:

 • tarwe en mais te vermijden, die schijnen het grootste risico op mytotoxines te hebben
 • de voeding op de juiste manier te bewaren
 • de gegarandeerde analyse te checken met de Fediaf-richtlijnen
 • voedingen af te wisselen

Bron: http://truthaboutpetfood.com/the-pet-food-test-results/

7 Comments

 1. Mischa07

  Jammer dat ik dit allemaal lees na dat mijn lieve katje gestorven is aan pancreas kanker en de andere is pancreatitis. Ze hadden beiden droogvoer van Hill’s of Royal canin. Had ik in het begin dit allemaal onderzocht dan was mijn katje nog levend. Dit moet ech stoppen wij dierenliefhebbers moeten dit zoveel mogelijk verspreiden zodat we zoveel ellende, angst en pijn kan stoppen. Mischa overleed 13/9/2022 en het leven is niet meer hetzelfde voor ons. Elke dag en nacht wennen.Hij heeft enorm afgezien van ene dierenarts naar de andere….💔

  1. Mischa07

   Mijn katje Piru die nu pancreatits is krijgt nauwelijks brokken en als hij toch beetje brok krijgt is dat van u lijst. Voornamelijk eet hij nu natvoer van hoge kwaliteit en af en toe rauwe voer. Hij heeft het een jaar overleeft met deze voeding en hopelijk nog vele jaren te gaan. Als ik niet onderzoek had gedaan na het overleden van mijn katje Mischa dan was Piru hier ook niet meer. Ik ben jullie en catmoneo enorm dankbaar❤️❤️❤️❤️

 2. Ben zelf redelijk Biofood minded. ;o) Naast enkele honden krijgt mijn enige kat Poekie sinds enige tijd de nieuwe Biofood Sensitive met lekker veel gezond vlees, vis en geen granen. Samenstelling: gedroogde kip (37%), aardappelen, zoete aardappel (19%), erwten, gevogeltevet, gedroogde zalm (7%), eipoeder, lijnzaad, zalmolie (3%), chondroitine, glucosamine, taurine. http://www.biofooddiervoeding.nl/images/files/2016%20A5%20KAT-DRUKKLAAR.pdf

 3. Voerwijzer Meike

  Ook in Australië blijken de analyses op de labels niet te kloppen: 

  "When compared with the Australian Standard, 9 of the 20 cat foods did not adhere to their ‘guaranteed analysis’ and 8 did not adhere to the standards for nutrient composition. Also, various deficiencies and excesses of crude protein, crude fat, fatty acid and amino acid were observed in the majority of the cat foods."

  Bron: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/avj.12397/full

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter