Faculteit diergeneeskunde slaat alarm – ophef over voeren van rauw vlees

Datum: 29 september, 2015
Laatst bijgewerkt: 10 september, 2021

Afgelopen week was er na een artikel in de Telegraaf weer ophef ontstaan over het gevaar van het voeren van rauwe vleesvoeding.

In het kort
In het artikel werd verteld dat er in veel kipproducten en rundvlees ziekmakende bacteriën zitten en dat het een gevaar voor onze eigen gezondheid oplevert als de hond rauwe vleesproducten eet.

Is het echt zo gevaarlijk?
Ik denk dat het risico er zeker is, maar dat het risico erg klein is omdat er aan veel voorwaarden voldaan moet worden voordat de mens er ziek van wordt. Je kunt zelf het risico verkleinen door hygiënisch te werk te gaan en geen vlees uit de reguliere dierhouderij te gebruiken. Bij baby’s of mensen met bijvoorbeeld een autoimmuunziekte zou ik extra voorzichtig zijn. Het risico voor de hond of kat zelf is erg klein, en ik ben er in tegenstelling tot Corbee wel van overtuigd dat een uitgebalanceerd menu van rauwe vleesvoeding voor een hond of kat zeker gezonder is dan brokken.

Hoe wordt de mens er ziek van?
In theorie is het mogelijk dat de hond je besmet via deze route:

  1. Hond eet rauwe vleesvoeding waar ziekmakende bacteriën inzitten, of eet ontlasting van andere honden/katten die de bacteriën hebben uitgescheiden via ontlasting.
  2. Hond scheidt deze bacteriën uit via de ontlasting. Echter in sommige honden zullen bepaalde bacteriën niet overleven.
  3. Hond eet eigen ontlasting op of likt aan zijn anus die niet schoon is.
  4. Hond likt mens
  5. Mens krijgt bacteriën in de mond door bijvoorbeeld met de handen te eten en niet de handen gewassen te hebben nadat de hond eraan gelikt heeft.
  6. Mens heeft geen goede weerstand en de hoeveelheid bacteriën is hoog genoeg om er ziek van te worden.

Hoe groot is de kans er ziek van te worden?
Je ziet dat er nogal wat variabelen nodig zijn om ziek te worden:

  1. Vlees moet ziekmakende bacteriën bevatten. Wanneer je wild of biologisch voert is dit risico een stuk kleiner dan wanneer je kip of rund voert.
  2. Hond moet eigen ontlasting eten, of ontlasting die ziekmakende bacteriën bevatten, of hond likt eigen anus. Niet alle honden doen dit, maar als jouw hond dit wel doet weet je dat het risico iets groter is.
  3. Hond moet mens likken. Ik heb het idee dat dit wel vaak voorkomt. Dit is dus geen gevaar als er niet aan de andere criteria voldaan wordt.
  4. Mens wast niet zijn handen alvorens deze in de mond te steken of voedsel te bereiden. Was je wel je handen goed, dan is het risico minimaal.
  5. Hoeveelheid bacteriën is groot genoeg om ziek van te worden. Bij een kleine hoeveelheid bacteriën, wordt je er niet ziek van.
  6. Mens heeft geen goede weerstand door bijvoorbeeld ziekte of zeer jong of oud te zijn. Dit heb je natuurlijk niet in de hand.

Hoeveel mensen worden er ziek van?
Er is geen onderzoek gedaan naar hoeveel mensen ziek zijn geworden doordat hun huisdier rauw vlees at, dus daar is weinig over te zeggen. In het artikel werd genoemd dat per jaar 85.000 mensen ziek worden via dieren, maar dit zijn grotendeels bijvoorbeeld Lyme-gevallen en zegt NIETS over de risico’s ziek te worden door het voeren van rauw vlees. De eigenaar van Barfplaats, Lizzy Plat Coelers, reageerde op dit artikel. Barfplaats heeft 12.000 leden en ze noemde dat er in de 12 jaar dat Barfplaats online is, nog geen hond, kat of mens ziek is geworden door het voeren van rauwe vleesvoeding. Ik vermoed dat ze bedoelt dat er niemand ziek is geworden door de bacteriën in rauwe vleesvoedig. Haar volledige reactie kun je lezen onderaandit artikel op de website Daily Dachsie Journal

Meer reacties

Dierenarts Erwin Gijtenbeek en fabrikant van Carnivoer spreekt zijn verontwaardiging uit:” De angst die nu gezaaid is onder consumenten is buiten proportioneel en van een niveau waar letterlijk de honden geen brood van lusten.
Als de faculteit diergeneeskunde een constatering naar buiten brengt moet deze gefundeerd zijn. Wat ik mis in hun verhaal zijn de feiten. Feiten als hoeveel doden zijn er door rauwe voeding, hoeveel vergiftigingen, hoeveel bewezen behandelde mensen en dieren zijn ziek geworden door rauwe voeding. …
De collegae zijn helaas gekleurd in hun uitspraken. De oorzaak hiervan is het belang dat ze hebben in de brok industrie of heb ik het mis en is het eenvoudigweg een gemis aan kennis aangaande rauwe voeding? Ze kunnen eenvoudigweg niet meer objectief zijn als brok verkoop een wezenlijk deel is van de omzet van een dierenartspraktijk. …
Het is van uiterst belang om ook eens te kijken naar de vele vergiftigingen in de brok en blikvoeding die in het recente verleden zijn voorgevallen.”
Lees het hele stuk op de Facebookpagina van Carnivoer

Tannetje Koning gaat dieper in op de risico’s en voordelen van bacteriën voor de hond en kat. Een gedeelte van haar reactie:
“In principe ben ik het eens met de basisgedachte achter dit verhaal. Je moet wel degelijk de hygiëne betrachten bij het bereiden en voeren van versvlees aan huisdieren. Aan de andere kant moeten we ook niet al te panisch doen over bacteriën. …
Het is begrijpelijk dat er in de medische wetenschap angst is voor bacteriën, maar ik denk dat we ook behoorlijk wat bewijs hebben dat contact met bacteriën ons sterker en gezonder maakt en we dus niet paniekerig hoeven te doen.”
Lees de hele reactie in dit artikel op de website Daily Dachsie Journal

Fabrikant Farmfood geeft op hun Facebookpagina een reactie op de relatie die in het artikel wordt gesuggereerd tussen rauwe vleesvoeding en ESBL: “In het Telegraaf-artikel wordt het volgende aangegeven: “80% van de geteste honden draagt de bacterie”. …. De 80% van de geteste honden betreffen niet alleen honden die rauw vlees hebben gegeten, maar ook honden die dus andere voeding hebben gegeten. … De bacteriën worden wel aangetroffen in de ontlasting maar er is niet aangetoond dat deze afkomstig zijn van het vlees. Bij nadere bestudering van de diverse artikelen die gaan over ESBL-vormende bacteriën komt duidelijk naar voren dat het veelvuldig gebruik van antibiotica de grootste bron is van de verspreiding van deze bacteriën. Uit de duizenden e-mails die wij in de loop der jaren hebben ontvangen van eigenaren met honden die problemen hebben met hun ontlasting en of huid komt in de meeste gevallen naar voren dat hun honden, voordat zij met ons in contact kwamen, reeds heel vaak behandeld waren met antibiotica. Dus om zomaar een voeding die heel veel heeft bijgedragen aan het herstel van de problemen als boosdoener aan te wijzen als slecht gaat wel heel ver en mist ons inziens elk bestaansrecht.”

Het hele artikel en daaronder een eerdere reactie van mijzelf staat in dit forumbericht van Voerwijzer.

Gerelateerde nieuwsberichten
Het is niet de eerste keer dat er gewaarschuwd wordt en gediscussieerd wordt over de risico’s van rauw voeren. Zie onderstaande artikelen.

NRC waarschuwt voor rauwe vleesvoeding (april 2014)
Vetined publiceert intervisie over rauw vs brok (juli 2013)
Opschudding onder pro-rauw voerders – AVMA ontmoedigt rauwe voeding (augustus 2012)

 

5 Comments

  1. Leon

    Rauw vlees voeren vormt een gevaar en de voorstanders van rauw vlees voeren kul-argumenten aan om dit te ontkennen:

    *”De eigenaar van Barfplaats, Lizzy Plat Coelers, reageerde op dit artikel. Barfplaats heeft 12.000 leden en ze noemde dat er in de 12 jaar dat Barfplaats online is, nog geen hond, kat of mens ziek is geworden door het voeren van rauwe vleesvoeding”

    Heeft mevrouw naast elke hond en baasje gestaan? Ik denk het niet. Slechts een bewering dus die niet te staven valt.

    *Dierenarts Erwin Gijtenbeek: “De collegae zijn helaas gekleurd in hun uitspraken. De oorzaak hiervan is het belang dat ze hebben in de brok industrie”

    Hij heeft zelf een belang in de rauw vlees handel. Dus een gevalletje pot verwijt de ketel….

    Tannetje Koning: “Het is begrijpelijk dat er in de medische wetenschap angst is voor bacteriën, maar ik denk dat we ook behoorlijk wat bewijs hebben dat contact met bacteriën ons sterker en gezonder maakt”

    Dat kan, maar dan toch alleen met bacteriën die we kunnen overwinnen. Raken we besmet met antibiotica resistente bacteriën, dan kunnen we eraan overlijden. Dus ook dit argument is niet steekhoudend.

    Farmfood: “De 80% van de geteste honden betreffen niet alleen honden die rauw vlees hebben gegeten, maar ook honden die dus andere voeding hebben gegeten”

    Misschien zijn de honden die geen rauw vlees aten besmet door de honden die wel rauw vlees aten? Of misschien hebben de honden die geen rauw vlees aten als puppy wél rauw vlees gehad? Ook dit is dus geen argument om rauw vlees te blijven geven.

    Wees verstandig, neem geen risico’s en kook zelf voor je hond als je geen brokken wil geven. Zorg dan wel dat je een uitgekiend recept hebt, aangevuld met vitamines en mineralen (calcium) in de juiste hoeveelheden, zodat je hond geen tekorten krijgt.

    Wie denkt zich weinig zorgen hoeven te maken over resistente bacteriën, zie:
    https://nos.nl/video/666280-deckers-we-gaan-de-gevaarlijke-kant-op.html

  2. roland van munster

    Goedemorgen, Zowel DR-ING Paul Overgaauw Parasitoloog van de faculteit Diergeneeskunde als Dr Hendrik Jan Roest van de Wageningen Universiteit waarschuwen voor de bacterie Brucella Suis die in vers vlees kan zitten en dodelijk is voor je hond.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter