Schildklierhormonen in kvv – reacties van merken na uitzending Radar

Datum: 5 september, 2018
Laatst bijgewerkt: 5 oktober, 2018

Afgelopen maandag (3 september 2018) werd er in Radar aandacht besteed aan het risico van schildklierhormonen in rauwe voeding. Als het gemist hebt, kun je het terugkijken.

Wat is er aan de hand?
Sommige rauwe vleesvoedingen bevatten hogere hoeveelheden van het schildklierhormoon T4. Dit wordt een probleem als de hond of kat langere tijd deze voeding krijgt, doordat de schildklier hyperactief wordt. Dit heet dietary hyperthyroidism, oftewel voedingsgerelateerde hyperthyroidie. Sommige honden krijgen na 3 of 4 maanden al symptomen, en bij andere honden kan het jaren duren voor er symptomen optreden.  Symptomen die kunnen duiden op hyperthyroidie zijn: vermageren ondanks grote eetlust, veel drinken en hyperactiviteit.

Welke merken bevatten veel schildklierhormoon T4?
Voor de uitzending van Radar werden enkele merken getest op het bevatten van het schildklierhormoon T4. Meerdere merken bleken hogere T4-waardes te hebben dan diervoedingsspecialist Ronald Corbee zou aanbevelen om dagelijks voor langere tijd te voeren. Het ging hier om een eenmalige test, en de gehaltes kunnen per batch verschillen, maar het geeft wel aan dat er hoge waardes in rauwe vleesvoeding kunnen zitten.

Hoeveelheid T4 in kvv-merken gemeten
Hoeveelheid T4 in kvv-merken gemeten

Wat te doen?
Het lijkt me goed om af te wisselen tussen merken als je niet weet of de voeding weinig schildklierhormonen bevat. Of eventueel (deels) zelf een menu te gaan samenstellen. Als je hond symptomen heeft die op een te snelle schildklierwerking kunnen duiden is het goed om de schildklierwaardes te laten checken en/of van voeding te veranderen.

Meerdere merken hebben aangegeven de T4-waardes te laten analyseren, en ik hoop dat er straks meer duidelijkheid en zekerheid is over welke merken je veilig voor langere tijd kunt voeren. Het kan geen kwaad om af en toe een product te voeren waar wat meer schildklierhormonen inzitten, zoals strot, luchtpijp of slokdarm, maar voer het dan bijvoorbeeld twee keer per week en niet iedere dag. Heb je meer vragen? Kijk ook eens in het artikel Schildklierhormonen in rauwe vleesvoeding.

Reacties van kvv-merken
Hoe zit het nou met het merk dat je voert? Hieronder de reacties van diverse merken geplaatst. Ik heb niet gecontroleerd of het waar is wat ze zeggen, dus hierin moet je zelf de fabrikant vertrouwen of niet. Van strotten is bekend dat ze meer schildklierhormonen bevatten zijn strotten, en ook slokdarm, luchtpijp en kopvlees zouden hogere hoeveelheden kunnen bevatten. Schildklierweefsel zelf wordt voor zover ik weet niet gebruikt in diervoeding, dit wordt in het slachthuis al verwijderd. De merken die aangeven dat ze de hoeveelheid T4 laten meten: Energique, Kivo, Haaksbarf, Darf, Tamro, Degomeat, Smuldier, Gowill, Daily Meat, Honden eten gezond, Hunters Home

Merk Reactie
Carnivoer Dierenarts Erwin Geijtenbeek legt in een filmpje uit hoe de schildklier werkt, en dat ze in Carnivoer geen ingrediënten gebruiken die een te snelle werkende schildklier kan veroorzaken. Je kunt het filmpje op Facebook bekijken. (1)
Energique (ook Raw Veterinary) Energique gebruikt geen nekken of strotten, en zelfs geen karkassen. De calciumbron is kippenrug (of eendenrug). Ze geven aan dat er geen geen ingrediënten inzitten die een verhoogd T4 zouden kunnen veroorzaken, maar dat ze hun klanten graag geruststellen en T4 gaan laten meten. (2)
Raw4dogs, KBraw en Barfmenu (en waarschijnlijk Alaska) Enkele mixen bevatten nekken van gevogelte. Het is erg onwaarschijnlijk dat deze veel T4 bevatten, omdat ze standaard jodiumbepalingen doen. Veel T4 = veel jodium.
Lotgering “Wij verwerken een klein percentage van deze strotten in onze producten en houden rekening met de hoeveelheid schildklierhormoon. De kippen en eendennekken worden ook aangeleverd zonder schildklier (of krop) en deze worden op dezelfde manier verwerkt als de strotten”. Ze geven aan dat als er een duidelijke richtlijn wordt vrijgegeven, ze deze gaan opvolgen.
Rodi Bij het selecteren van de ingrediënten worden risico’s zoals het bevatten van schildklierhormonen afgewogen. Ze kiezen ervoor om geen strotten te gebruiken. Om inzicht te hebben over de hoeveelheid schildklierhormonen in de voeding, wordt er standaard een jodiumbepaling uitgevoerd. (Meer T4 = meer jodium) (5)
Kivo Verwerkt geen strotten, nekken of ander vlees dat rondom de schildklier zit. De hoeveelheid T4 is gemeten en is laag. (6)
Haaksbarf Verwerkt hele prooidieren (konijn en eend) en daar zit ook de schildklier in. Maar omdat het hele dier wordt gebruikt, is de hoeveelheid schildklier in correcte verhouding aanwezig. In de smaken rund en paard zit een summiere hoeveelheid strot/luchtpijp, geven ze aan. Haaksbarf heeft ook voeding opgestuurd naar het laboratorium om de hoeveelheid T4 te laten testen.(7)
Darf Gebruikt geen strotten of slokdarm. Gaat de hoeveelheid T4 in de voeding laten testen. (8)
Tamro In de Radar-uitzending werd getoond dat volgens hun analyses Tamro veel schildklierhormoon bevat. Tamro neemt dit signaal uiterst serieus. Ze laten nu zelf ook de hoeveelheid T4 analyseren, en zullen stappen ondernemen als ook daaruit blijkt dat er iets mis is met het product.(9)
Carnibest Ik heb geen reactie van Carnibest gevonden, maar in de uitzending werd getoond dat daar weinig T4 inzit.
Smuldier In de uitzending werd getoond dat deze voeding vrij veel T4 bevat. De fabrikant laat nu Smuldier ook zelf testen op schildklierhormoon. Op basis van die uitkomsten zullen zij indien nodig verdere actie ondernemen.(9)
Bandit Bevat geen strotten, nekvlees of slokdarm.(10)
Natuur en Dier Bevat geen nekken of strotten(11)
Shaweca Er worden geen strotten of luchtpijpen gebruikt, als calciumbron worden karkassen gebruikt. (12)
Hunters Home Gebruikt een kleine hoeveelheid strotten in de rundmix, in een natuurlijke verhouding. Ze laten deze mix nu testen op T4. (13)
Prins “De TotalCare diepvries vers vlees voedingen van Prins bevatten geen strotten of andere risico ingrediënten welke schildklierhormonen kunnen bevatten” (14)
Jachtinstinct De fabrikant van de voeding geeft aan niet met nekken, strotten, luchtpijpen of andere delen te werken die geassocieerd kunnen worden met hyperthyroïdie. (15)
Bibi Deze voeding heeft Radar laten analyseren en er zat een beetje T4 in.(16)
AHV Gebruikt geen strotten, luchtpijp of slokdarm. Wel kopvlees (17)
Degomeat Gebruikt een paar procent strotten, dit is dus in verhouding. Ze laten de hoeveelheid T4 meten. Ze werken met verse grondstoffen zodat ze kunnen zien wat er in zit.(18)
Honden eten Gezond Gebruikt een paar procent strotten, dit is dus in verhouding. Ze laten de hoeveelheid T4 meten. (19)
Farmfood Fresh Bevat geen strotten, luchtpijpen en longen. Ze laten de hoeveelheid T4 meten om zeker te zijn dat er geen schildklierhormoon inzit.(20)
Gowill Bevat geen strotten. Ze laten de hoeveelheid T4 meten om zeker te zijn dat er geen schildklierhormoon inzit.(21)
Tammenga Bevat geen luchtpijpen, strotten en of slokdarm in onze mixen(22)
Daily Meat In DailyMeat zijn geen strotten, luchtpijpen, slokdarmen en nekken verwerkt. Ze laten de hoeveelheid T4 meten. (23)
Dogmeat, Carnifarm en Medipetfood Er worden geen nekken of strotten in het gemalen vlees gebruikt(24)
Duck Alleen in Rund Complete zitten kalfskeelkroppen
Ze laten deze voeding nu analyseren op T4(25)
Herby Vers Gebruikt geen strotten, kopvlees of luchtpijp in de gemalen rauwe voedingen
Buddy’s Diervoeding Gebruikt ontvelde/schoongemaakte strotten (en nekken) in sommige mixen

Bronnen
(1) Facebookpost Carnivoer
(2) Website Energique en email
(3) Facebookpagina’s van Kiezebrink, Barfmenu en Raw4dogs
(4) Reactie van Lotgering op Radar.avrotros.nl
(5) Facebookpost van Rodi
(6) Email van Kivo Petfoods
(7) Facebookpost van Haaksbarf
(8) Facebookpost van Darf
(9) Reactie van Tamro op Radar.nl en telefonisch contact
(10) E-mailwisseling met Bandit
(11) Facebookpost van Natuur en Dier
(12) Facebookpost van Shaweca
(13) E-mailwisseling met Hunters Home
(14) Website van Prins Petfoods
(15) Facebookpost van Jachtinstinct
(16) De uitzending van Tros Radar op 3 september 2018
(17) E-mailwisseling met AHV Breda
(18) E-mailwisseling met Degomeat
(19) E-mailwisseling met Honden eten gezond
(20) Nieuwsbrief van Farmfood
(21) Facebookpagina van Gowill
(22) E-mailwisseling met Tammenga
(23) www.dailymeat.nl/images/dailymeat/dmradar.pdf
(24) E-mailwisseling met Dogmeat
(25) E-mailwisseling met Duck

 

48 Comments

  1. Celine

    Ik ben echt niet zo goedgelovig om te geloven dat Utrecht hun naam te grabbel zouden gooien door willekeurige kvv fabrikantjes verwijten te maken die nergens op gebasseerd zouden zijn.Het is heel simpel:Radar nam verschillende merken uit willekeurige winkels liet het testen en het was fout.Toen brak half hondenhoudend Nederland zich er dagen over….Toen dagen later dus,lieten ineens meerdere kvv fabrikanten hun voertjes testen door een bepaald lab,en hoppa ineens bleek er niks van waar te zijn…Ja hoor,tuurlijk….Die gasten hebben een hele nieuwe batch gemaakt deze keer zonder schildklieren en laten testen.Ik vind dit dan ook geen verassing hoor deze zogenaamde positieve uitslag.

  2. Harm

    Misschien is dit ook interessant Meike,

    http://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/radar-gebruikte-onbetrouwbare-methode

    Ook Haaksbarf heeft inmiddels zijn uitslagen online op hun site staan, Dailymeat heeft trouwens dezelfde waarden. Dailymeat (SAR) en ook Kiezebrink die het Jodiumgehalte laat meten hebben dit mij persoonlijk laten weten, wat ik heel netjes vindt. Ook deze uitslagen zijn beide goed. Het blijven natuurlijk moment opname’s maar voor nu heb ik er wel vertrouwen in dat KVV leveranciers er werk van maken.

    1. Voerwijzer Meike

      Hun laatste update was deze:

      Zoals wij in onze reactie van vorige week dinsdag al hebben aangegeven,
      zijn er meerdere monsters Smuldier Vlees compleet aangeboden aan een
      onafhankelijk onderzoekslaboratorium voor de bepaling van het schildklierhormoon-gehalte.

      Gezien de complexiteit van de bepaling en het belang van de betrouwbaarheid
      van de uitkomsten, kunnen wij u op dit moment nog geen resultaten met u delen.

      Wij hopen op uw begrip voor onze zorgvuldige aanpak.
      Zodra wij meer informatie met u kunnen delen, zullen we dit vanaf deze plek doen.
      https://www.diervoeding.com/nl/nieuws/nieuws.html

  3. Harm

    Inmiddels heeft Kivo wat producten laten testen op T4 las ik hier, de waardes zijn openbaar gemaakt en deze waren goed. Zij nemen het dus serieus, ik snap dat het tijd kost om te testen op T4 maar Kivo is het ook al gelukt. Waar blijven de andere genoemde merken met hun waarden? Ze beloven hier op te testen en het openbaar te maken. Ik wil het toch eigenlijk voor de geruststelling wel graag zsm. weten.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik heb geen gevallen van voedselgerelateerde hyperthyreoïdie op brokken kunnen vinden, ik vermoed dat de schildklierhormonen inactief worden gemaakt door het bewerkingsproces van het vlees voordat het in de brok terechtkomt en de verhitting.

  4. Anneke Bosman

    Es…
    Ik heb voor mijn rauw vlees groep bij alle fabrikanten test uitslagen opgevraagd dus de uitslagen van het lab..
    Mondelinge toezeggingen neem ik geen genoegen mee..
    Ik heb er al een paar in vertrouwen mogen ontvangen en de merken die Kiezenbrink produceert die jij noemt worden met de zelfde grondstoffen gemaakt als KB..
    Ook Alaska..
    Ze verschillen wel van samenstelling.
    In de 2 testrapporten die ik heb mogen ontvangen van hun nekken zit bijna geen jodium.
    Ik de kvv worden geen strotten verwerkt..
    Dus die merken kan je veilig geven omdat ik de lab uitslagen gekregen heb.
    En nog van een paar andere merken in vertrouwen.
    Op sommige wacht ik nog..

  5. Es

    Meike,

    Bij de jodiumbepaling noem je oa. de merken KBRaw, Raw4Dogs en Barfmenu en
    “waarschijnlijk” Alaska. Deze merken worden bij Kiezebrink samengesteld. Alaska toch ook? ( staat op de website van Kiezebrink) Ik vindt niets op hun facebook site terug over de schildklierhormoon kwestie. Kan ik ervan uit gaan dat de reactie van Kiezebrink betreffende T4 in hun producten dus ook van toepassing is op Alaska? en dus ook Alaska deze jodiumbepaling krijgt?

        1. Voerwijzer Meike

          Bedankt voor het delen! Als ik jou was zou ik toch eens een paar maanden een ander merk voeren, om te kijken of dat beter gaat. Ondanks dat er geen strotten in zitten, of andere ingrediënten die hoge hoeveelheden schildklierhormonen kunnen bevatten, kan het toch aan de voeding liggen.

      1. Suzanne

        Ik vind het nogal makkelijk Maaike om dan maar te stoppen met communiceren met Naturis. Er zullen meer mensen zijn die het voeren die erin geïnteresseerd zijn. Ik krijg gewoon een reactie en de winkel waar ik net haal krijgt ook gewoon een reactie als ze iets vragen.

    1. Voerwijzer Meike

      Ik heb geen gevallen van voedselgerelateerde hyperthyreoïdie op brokken kunnen vinden, ik vermoed dat de schildklierhormonen inactief worden gemaakt door het bewerkingsproces van het vlees voordat het in de brok terechtkomt en de verhitting.

      1. H. Luijters

        Het is een aanname dat er geen t4 in brokken zit door het bereidingsproces. Testen zou beter zijn. En hoe zit het met blikvoer en kant en klaar voer in aluminium bakjes (merken als cesar, yarrah, royaal cabine, Orlando etc etc).
        Van het voeren van brokken/voer met koolhydraten (=granen, rijst, aardappel) ligt Giardia weer op de loer…. dat darmparasietje leeft op koolhydraten namelijk

  6. Harm

    Volgens mij is jodium ook echt wel nodig voor de werking van de schildklier, dit wordt ook vaak toegevoegd bij een premix in rauw vlees en bij brokken (Iodine) Dus ik ga er wel vanuit dat de makers van KVV hier al wel mee bezig waren. Zonder jodium werkt de schildklier sowieso niet goed. Ook bij ons als mens is dat zo. Jodium komt ook van nature in voedsel voor. Ben wel benieuwd hoe veel jodium nu veilig is zeg maar. Ik hoop dat de cijfers snel bekend worden, dit voor de rust voor ons baasjes en de gezondheid voor onze beestjes.

    1. Voerwijzer Meike

      Jodium is veilig in normale hoeveelheden. De jodiumbepaling bij Rodi, Raw4dogs, KBraw en Barfmenu zijn om te checken of er hogere hoeveelheden inzitten dan normaal zou zijn voor vlees zonder schildklierhormonen. Ik begrijp het zo: T4 bevat jodium. Om precies te zijn: 4 jodium-atomen, daarom heet het T4. Als er veel T4 in het vlees zit, zit er dus ook veel jodium in. Dus als het jodiumgehalte hoger is dan het zou moeten zijn zonder T4 in het vlees, is dat een sterke aanwijzing dat er T4 inzit. Als er een normale hoeveelheid jodium inzit, kan er geen of maar heel weinig T4 in het vlees zitten.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter