Flavonoiden in kattenbrokken verstoren schildklierfunctie

Datum: 14 april, 2013
Laatst bijgewerkt: 14 april, 2013

 

Onderzoekers van de University of Georgia zijn bijna klaar met een onderzoek naar het verband tussen bepaalde ingredienten van kattenvoer en hyperthyreoïdie.
Hyperthyreoïdie is een veel voorkomende aandoening onder middelbare en oudere katten, die ontstaat als de schildklieren teveel schildklierhormonen aanmaken. Het veroorzaakt een snelle hartslag, hoge bloeddruk, gewichtsverlies, en als het niet behandeld wordt, leidt het tot hartziekten.
 
Het onderzoek wordt betaald door Morris Animal Foundation, een nonprofit organisatie die investeert in wetenschap die de gezondheidszorg verbetert voor gezelschapsdieren, paarden en wilde dieren. De Morris Animal Foundation laat weten dat er is ontdekt dat flavonoiden, plantaardige stoffen die vaak in brokken zitten, net zo effectief de schildklieren activeren als de hormonen die dat normaal doen. Dit geeft het vermoeden dat de flavonoiden de normale schildklierfunctie kunnen verstoren en bijdragen aan de ontwikkeling van hyperthyreoïdie bij katten. De volgende stap is nu om de resultaten te bevestigen door de benodigde experimenten te herhalen. De eindconclusie worden deze zomer verwacht.
 

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter