Katten vinden eiwit/vet-ratio belangrijker dan smaak

Datum: 20 juli, 2016
Laatst bijgewerkt: 12 augustus, 2022

Nieuw onderzoek toont aan dat katten de ratio tussen vet en eiwit belangrijker vinden dan de smaak, bij het kiezen van voer.

Uit eerder onderzoek bleek al dat als katten de keuze hebben, ze hoge hoeveelheden koolhydraten vermijden. In dit nieuwe onderzoek keek men naar de vrijwillige voedingkeuze bij brokken met

 • verschillende ratios vet/eiwit
 • verschillende smaken (vis, konijn, sinaasappel
 • verschillende ratio’s eiwit uit kip en eiwit uit soja

De katten kozen als eerste voor specifieke ratios en hoeveelheden vet en eiwit, en daarna pas voor smaak.

Hoeveel eiwit en vet?
De katten aten ongeveer 32 gram eiwit en 13,5 gram vet. Deze ratio en hoeveelheid is gelijk aan een gemiddeld prooidier. Ze kregen natvoer met verschillende hoeveelheden vet en eiwit en kozen zelf wat ze aten en hoeveel. Ze maakten geen onderscheid tussen kip of soja als eiwitbron.

Welke smaak?
De katten bleken een voorkeur te hebben voor vis. Konijn vonden ze iets minder lekker en sinaasappel was het minst populair.

Bron:
Hewson-Hughes, Adrian K., et al. “Balancing macronutrient intake in a mammalian carnivore: disentangling the influences of flavour and nutrition.”Open Science 3.6 (2016): 160081
[Download pdf]

2 Comments

 1. Voerwijzer Meike

  Brokken die dezelfde ratio eiwit/vet hebben zijn vooral brokken met veel eiwit. Brokken met minder eiwit (tot 35%) bevatten al snel te weinig eiwit in relatie tot de hoeveelheid vet (of teveel vet in relatie tot de hoeveelheid eiwit). Deze brokken bevatten bijna de ratio vet/eiwit die katten lijken prefereren:
  Natural Health Carnivore
  Wildcat Cheeta
  Wildcat Karoo
  Wildcat Etosha
  Taste of the Wild Rocky Mountain
  Carnilove Raindeer

  Natvoer bevat meestal te weinig eiwit/teveel vet om aan de door katten aangegeven ideale ratio te komen. Twee merken die wel voldeden: Cat Lovers Gold en Animonda Carny.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter