Een slankere kat door vaker te voeren?

Datum: 20 maart, 2014
Laatst bijgewerkt: 20 maart, 2014

Net als bij mensen wordt obesitas bij katten gelinkt aan teveel eten en te weinig beweging. Uit onderzoek blijkt nu dat de frequentie en het vochtgehalte van voeding effect heeft op de beweeglijkheid van de kat.

Het onderzoek
Onderzoekers van de University of Illinois hebben dit onderzocht. In het eerste onderzoek namen ze vier groepen katten, die elk in een aparte ruimte apart van elkaar te eten kregen. De groepen kregen met een verschillende frequentie brokken te eten. De totale hoeveelheid voedsel per dag was voor alle groepen gelijk. 

Groep 1 kreeg 4 keer per dag brokken
Groep 2 kreeg 2 keer per dag brokken
Groep 3 kreeg 1 keer per dag brokken
Groep 4 kreeg onregelmatig brokken

Daarnaast was er een groep katten die 2 keer per dag brokken kreeg, waaraan een uur vantevoren water aan was toegevoegd. In totaal bestond deze maaltijd uit 70% vocht. De totale hoeveelheid brokken was evenveel als de groepen waarbij geen vocht aan het voer werd toegevoegd.

De beweging van de katten werd gemeten met een speciale halsband die de katten omhadden. Met deze bewegings-gegevens bekeken de onderzoekers de 'voedsel-anticipatie-activiteit', hoeveel de katten bewogen in de twee uur voordat ze gevoerd werden. 

De resultaten
De katten die 4 keer per dag brokken kregen, en de katten die onregelmatig brokken kregen, waren actiever tijdens deze twee uur voor het eten. "Als ze weten dat ze te eten gaan krijgen, dan worden ze actiever", zegt een van de onderzoekers. Kennelijk konden de katten die onregelmatig te eten kregen toch al twee uur van te voren weten dat ze te eten gingen krijgen, of de conclusie is een beetje vreemd.

Bij de katten die het vochtrijke voer kregen, was een nog hogere piek in de activiteit te zien. Opvallend was dat deze piek niet vóór het eten, maar na het eten plaatsvond. De onderzoekers weten niet waardoor dit komt. Mogelijk spelen factoren mee zoals vaker naar de kattenbak gaan, staat er in het artikel.

Advies
De onderzoekers noemen dat katteneigenaren vaak 'ad libitum' voeren, altijd een bak eten hebben staan, en dat dit bijdraagt aan overgewicht. Ze benadrukken hoe belangrijk het is om uit te zoeken hoeveel je kat werkelijk nodig heeft. Het vaker voeren en het voeren van vochtrijke voeding is een kleine stap die katteneigenaren kunnen maken om overgewicht tegen te gaan.

Bron: University of Illinois College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences (ACES). "Smaller meals more times per day may curb obesity in cats." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 February 2014. www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140210141858.htm

Gerelateerde onderzoeken
Ook uit ander onderzoek werd geconcludeerd dat vochtrijke voeding kan helpen bij het tegengaan van overgewicht, doordat deze voeding voor een lagere energie-opname zou zorgen. Dit staat beschreven in het nieuwsbericht
Water beinvloedt energie-opname en gewicht van kat.

Wat verder van invloed zou zijn is het vezelgehalte van de voeding. Dit staatbeschreven in het nieuwsbericht Vezelrijk voer tegen overgewicht.

 

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter