Geen relatie tussen hartziekte en verkoopcijfers graanvrije brokken

Datum: 1 april, 2022
Laatst bijgewerkt: 29 juni, 2022

Weet je nog dat er gewaarschuwd werd dat graanvrije brokken de hartaandoening DCM bij honden zouden kunnen veroorzaken (Zie dit nieuwsbericht)? De link tussen graanvrije brokken en DCM werd onlangs onderzocht door de verkoopcijfers van graanvrije brokken te vergelijken met de hoeveelheid DCM-diagnoses bij honden in de afgelopen 20 jaar. Dit werd onderzocht door BSM Partners, een organisatie met dierenartsen en wetenschappers op het gebied van diervoeding. Uit de resultaten bleek er geen relatie te zijn tussen de hoeveelheid honden die DCM-diagnose krijgen en de stijgende hoeveelheid honden die graanvrije brokken eten. DCM komt dus niet vaker voor, terwijl wel steeds meer honden graanvrije brokken eten.

In onderstaande grafiek zie je het aantal DCM-diagnoses in Amerika van de afgelopen 20 jaar en de hoeveelheid verkopen van graanvrije hondenbrokken. De verkoopcijfers van graanvrije hondenvoeding is met 500% gestegen tussen 2011 en 2019.

De lijn:  DCM-diagnoses in de laatste 20 jaar
De staven: verkoopcijfers graanvrije hondenbrokken

Achtergrondinfo
Een paar jaar geleden werd er gewaarschuwd voor graanvrije brokken, deze zouden het risico vergroten op voedingsgerelateerde hartproblemen (DCM). In de afgelopen jaren zijn er aanwijzingen geweest dat het merkgerelateerd zou zijn, dat het met specifieke voedingsstoffen in doperwten te maken kan hebben en dat de waarschuwing overdreven is.

Meer lezen?
In het document Wetenschappelijke onderzoeken Honden- en kattenvoeding 2021 staan samenvattingen van de meest recente onderzoeken op dit gebied. 

—————————————————————

Bron

Quest, Bradley, et al. “Incidence of Canine Dilated Cardiomyopathy Diagnosed at Referral Institutes and Grain-Free Pet Food Store Sales: A Retrospective Survey.” Frontiers in Animal Science: 11. 

Eén reactie

 1. Voerwijzer Meike

  Dierenarts en voedingsdeskundige Linda Case schreef onlangs dit artikel met een overzicht van de onderzoeken en conclusies: https://thesciencedog.com/2022/04/06/the-disconnection-between-grain-free-foods-and-dcm

  Een samenvatting van dit artikel:

  Onderzoeken
  Er zijn onderzoeken geweest om te kijken welke factoren voor DCM en/of taurinetekort zorgden.

  • Graan? Uit onderzoek bleek dat de taurinewaardes niet werden beïnvloed door wel of geen graan in de brokken.
  • Koolhydraatbron? Uit onderzoek bleek dat 50 dagen lang graanvrije brokken voeren geen invloed heeft op de taurinewaardes van honden
  • Veel plantaardige ingrediënten? Honden die vegetarische brokken aten hadden hogere taurinewaardes dan honden die brokken met kip aten.
  • Veel erwten of linzen? De verteerbaarheid van het voer en de taurinewaardes daalden op voer ket veel erwten of linzen, maar de taurinewaardes bleven binnen normaalwaardes.
  • Veel linzen? Er werd geen verschil gevonden in taurinewaardes, wanneer honden brokken met veel linzen aten
  • Taurine-synthese? Het toevoegen van taurine en/of een supplement met choline, carnitine en creatine aan een graanvrije brok, kan methionine besparen, waardoor deze vrij is om voor andere dingen gebruikt te worden (zoals taurine-aanmaak)

  Is er wel een relatie?
  Waarschijnlijk niet. Dan zouden we een dramatisch stijging moeten zien van DCM-gevallen in de laatste 12 jaar, sinds graanvrije brokken populair werden. En uit het laatste onderzoek, waarbij verkoopcijfers werden vergeleken met de hoeveelheid DCM-gevallen, bleek geen relatie.

  Op dit moment is er geen bewijs dat graanvrij voeren een directe oorzaak van DCM in honden is.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter