Update FDA: relatie tussen DCM en graanvrij voer niet gevonden

Datum: 4 januari, 2023
Laatst bijgewerkt: 4 januari, 2023

FDA over graanvrij voer en risico op DCM hartziekte

De FDA waarschuwde in 2018 dat graanvrije hondenbrokken het risico op de hartaandoening DCM leken te vergroten. Na jarenlang meer informatie verzamelen, laten ze nu weten dat er nog geen relatie is gevonden tussen graanvrij hondenvoer en DCM. Ze brengen het vrij voorzichtig: “ .. they do not supply sufficient data to establish a causal relationship”. De uitspraak is gebaseerd op alle meldingen die ze hebben gekregen over honden bij wie DCM werd vastgesteld, tot 1 november 2022.

De FDA geeft aan dat er geen verdere updates komen totdat er belangrijk wetenschappelijk nieuws is te melden.

Pet Food Safety Advocate Susan Thixton schreef hier over op haar website Truthaboutpetfood.com. Hierbij uit ze haar verontwaardiging over hoe stilletjes dit bericht door de FDA is geplaatst. In 2018 heeft de FDA de pers erbij betrokken, waardoor het groot in het nieuws kwam hoe gevaarlijk graanvrij voer mogelijk was, maar nu is er geen pers bij betrokken en is er alleen een klein berichtje toegevoegd aan een online persbericht van drie jaar geleden.

Bronnen
https://www.fda.gov/animal-veterinary/outbreaks-and-advisories/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy

https://www.fda.gov/animal-veterinary/animal-health-literacy/questions-answers-fdas-work-potential-causes-non-hereditary-dcm-dogs

https://truthaboutpetfood.com/fda-says-they-cannot-link-dcm-to-grain-free-pet-food/

7 Comments

 1. Krullenbolletje

  Hi! Betekent dit dan dat Acana etc. weer wat ‘veiliger’ is om te voeren? Mijn golden retriever reu van vier jaar oud kampt met continue oor- en oogontsteking en vaak hotspots. Ik wil graag overgaan naar een ander merk brok, graan- en het liefst ook kipvrij. Ik twijfel tussen bijvoorbeeld Acana, Orijen, Farmina of zelfs Ziwipeak. Heb jij ideeën? En met wat voor soort vers vlees kan ik de brokken dan afwisselen?

  1. Valerie D

   Ik zit hier met hetzelfde probleem. Een hond met veel allergieën die het goed deed op Acana. Ik ben destijds gestopt owv het DCM-verhaal. Ben benieuwd of het nu als “veilig” beschouwd wordt om terug op Acana Singles Pork over te stappen.

   1. Voerwijzer Meike

    Als Acana Singles Pork goed beviel en je hebt geen andere goede brok gevonden die goed bevalt, dan zou ik ervoor kiezen om weer Acana Singles Pork te gaan voeren. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er 0% risico is, want alhoewel het graanvrij zijn geen risico is, kunnen er wel andere risicofactoren zijn. Maar omdat die eventuele risicofactoren onbekend zijn, kunnen we daar nu niks mee. Om het risico verder te verkleinen, zou je er voor kunnen kiezen om de Acana-brokken af te wisselen met ander voer.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter