Update over DCM door graanvrije voeding – ook FDA ziet relatie met deze merken

Datum: 5 juli, 2019
Laatst bijgewerkt: 7 juli, 2019

Na de eerste update in februari komt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) met een tweede update. Nog steeds is het niet duidelijk wat de oorzaak is van de voedingsgerelateerde hartproblemen bij honden, maar het lijkt er wel op dat een groot deel van de problemen merkgebonden is. Verder zien ze dat

 • Honden met voedingsgerelateerde DCM vaak voeding kregen met peulvruchten
 • Er geen relatie is met diersoorten, dus ook niet met “exotische” diersoorten wat de FDA eerder wel vermoedde

Merken en fabrikanten
In onderstaande grafiek van de FDA, is te zien dat veel gevallen van voedingsgerelateerde DCM dezelfde merken kregen. Dat het probleem merkgebonden is, werd al eerder vermoed door dit onderzoek en dit overzicht. Het gaat hier om Amerikaanse merken, alleen de voedingen van Taste of the Wild worden ook in Europa verkocht. De Amerikaanse voedingen van Acana worden niet in Europa verkocht.
Graanvrije brokken en hartproblemen per merk

Ook uit eerder onderzoek werd geconcludeerd dat de problemen mogelijk merkgebonden zijn, en in een analyse van merken kwamen ook Acana en Taste of the Wild naar voren als “probleem-merk”.

De website truthaboutpetfood.com keek op basis van bovenstaande grafiek, hoe het zat met fabrikanten. Hieruit blijkt dat de meeste problemen ontstaan op voedingen van Diamond. Diamond maakt onder andere Taste of the Wild.

DCM op Graanvrije brokken per fabrikant

Exotische diersoorten een groter risico?
In de eerste berichten die geschreven werden door voedingsdeskundigen in Amerika, werd in de eerste instantie gewaarschuwd voor “boutique brands” (kleinere onafhankelijke merken) met exotische diersoorten. Deze waarschuwing lijkt nu onterecht, omdat ook op merken van grote bedrijven als Mars Petcare (maakt o.a. Pedigree en Royal Canin) en Diamond relatief veel gevallen met hartklachten zijn.

Ook exotische diersoorten lijken niet een groter risico, er lijkt geen relatie te zijn met bepaalde diersoorten. Kip lam en/of vis zit in de meeste brokken en het is dus niet afwijkend dat deze zo hoog uitkomen in de grafiek.

DCM op Graanvrije brokken per diersoort

Geen afwijkingen in voedingsstoffen
Tenslotte hebben ze weer gekeken of er meer of minder van bepaalde voedingsstoffen in graanvrije brokken zaten, maar ze vonden geen significante verschillen.

Acana: meer onderzoek en extra taurine
Het merk Acana staat bovenaan bij de lijst merken waarop problemen ontstaan. Acana wordt gemaakt door Champion Petfoods. Champion Petfoods schrijft op hun website dat ze zelf allerlei testen doen om uit te zoeken of er een probleem met hun voeding is, maar ze hebben nog niks kunnen vinden. Toch hebben ze de voedingen iets aangepast, ze hebben bijvoorbeeld taurine toegevoegd aan de Acana Singles die in Europa verkocht worden. Het lijkt er overigens niet op dat een taurinetekort het probleem is bij de meeste honden, maar extra taurine kan geen kwaad.

Bronnen en meer lezen

“FDA Investigates Potential Link Between Diet & Heart Disease in Dogs.” U.S. Food and Drug Administration, FDA, 27 June 2019, www.fda.gov/animal-veterinary/news-events/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy

Thixton, Susan. “FDA Update to DCM Investigation Clarifies a Few Things.” Truth about Pet Food, 28 June 2019, truthaboutpetfood.com/fda-update-to-dcm-investigation-clarifies-a-few-things.

“Trust and DCM concerns.” Champion Petfoods, www.championpetfoods.com/faqs/dcm

4 Comments

 1. Sonja Baaij

  Hallo Meike,
  Vandaag kwam ik een nieuw merk graanvrij voer tegen van Purina, het is Country-Farms en zou bereid zijn in de regio van Veneto in Italie. Hoofdingrediënt is kip 19% met fruit, groenten en botanische kruiden, geen toegevoegde kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen, geen toegevoegde mais, tarwe of soja. Het zou 26 % kwaliteitseiwitten bevatten voor een gezonde spiermassa. Ken je deze hondenbrokken al en wat vind je ervan? Ik geef nu Acana grasslands en daar wil ik mee gaan stoppen, vanwege de kans op DCM. Onze tollerreu is nu ruim 15 maanden oud en is niet zo’n grage eter, de brokken uit het proefzakje vallen wel erg in de smaak, wat zou je me adviseren? Bedankt voor je reactie, vr gr Sonja

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Sonja, ik kan geen samenstelling vinden, dus kan het niet beoordelen. Klinkt als een prima brok, als er geen geïsoleerde plantaardige eiwitten aan toegevoegd zijn. Als je Toller erg actief is, zou je zelf nog wat vlees kunnen toevoegen voor extra eiwitten, bijvoorbeeld gemalen diepvriesvoeding of blikvoer zonder plantaardige toevoegingen.

 2. Sonja Baaij

  Dank je wel, ik zal de samenstelling nog even noemen, gekopieerd vanaf de website.
  Samenstelling: Kip (19%) ♥, Gedroogde kippeneiwit, Gedroogde cassave (16%) ♥, Erwtenzetmeel, Reuzel, gedroogde erwt ♥, Gedroogde kalkoenproteïne, Digest, Gedroogde bietenpulp (2,5%), Erwteneiwit, Mineralen, Erwtenmeel (0,1%) ♥, gedroogde appelpulp (0,1%) ♥, gedroogde salieblaadjes (0,1%) ♥.
  Is erwteneiwit een plantaardig eiwit ? Dat zou dan minder goed zijn misschien? Ook geef ik hem tussendoor een vleesmaaltijd, maar is misschien niet het beste denk ik, geef hem nu wel eens een kuipje van Jarco en daar zitten wel granen in.
  Bedankt voor alle kennis die je deelt op deze website. vr gr Sonja

  1. Voerwijzer Meike

   Dat ziet er uit als een gewone gemiddelde prima brok. Inderdaad het geïsoleerde erwten-eiwit is als opvuller niet ideaal, maar het is zo’n klein beetje dat het geen probleem is (en misschien zelfs het verlies aan lysine door de maillard-reactie kan compenseren, technisch verhaal). Tussendoor een vleesmaaltijd is alleen maar goed hoor, tenzij je hond er niet goed tegenkan natuurlijk.

Geef een reactie