Update over DCM door graanvrije voeding – ook FDA ziet relatie met deze merken

Datum: 5 juli, 2019
Laatst bijgewerkt: 4 juli, 2022

Na de eerste update in februari komt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) met een tweede update. Nog steeds is het niet duidelijk wat de oorzaak is van de voedingsgerelateerde hartproblemen bij honden, maar het lijkt er wel op dat een groot deel van de problemen merkgebonden is. Verder zien ze dat

 • Honden met voedingsgerelateerde DCM vaak voeding kregen met peulvruchten
 • Er geen relatie is met diersoorten, dus ook niet met “exotische” diersoorten wat de FDA eerder wel vermoedde

Merken en fabrikanten
In onderstaande grafiek van de FDA, is te zien dat veel gevallen van voedingsgerelateerde DCM dezelfde merken kregen. Dat het probleem merkgebonden is, werd al eerder vermoed door dit onderzoek en dit overzicht. Het gaat hier om Amerikaanse merken, alleen de voedingen van Taste of the Wild worden ook in Europa verkocht. De Amerikaanse voedingen van Acana worden niet in Europa verkocht.
Graanvrije brokken en hartproblemen per merk

Ook uit eerder onderzoek werd geconcludeerd dat de problemen mogelijk merkgebonden zijn, en in een analyse van merken kwamen ook Acana en Taste of the Wild naar voren als “probleem-merk”.

De website truthaboutpetfood.com keek op basis van bovenstaande grafiek, hoe het zat met fabrikanten. Hieruit blijkt dat de meeste problemen ontstaan op voedingen van Diamond. Diamond maakt onder andere Taste of the Wild.

DCM op Graanvrije brokken per fabrikant

Exotische diersoorten een groter risico?
In de eerste berichten die geschreven werden door voedingsdeskundigen in Amerika, werd in de eerste instantie gewaarschuwd voor “boutique brands” (kleinere onafhankelijke merken) met exotische diersoorten. Deze waarschuwing lijkt nu onterecht, omdat ook op merken van grote bedrijven als Mars Petcare (maakt o.a. Pedigree en Royal Canin) en Diamond relatief veel gevallen met hartklachten zijn.

Ook exotische diersoorten lijken niet een groter risico, er lijkt geen relatie te zijn met bepaalde diersoorten. Kip lam en/of vis zit in de meeste brokken en het is dus niet afwijkend dat deze zo hoog uitkomen in de grafiek.

DCM op Graanvrije brokken per diersoort

Geen afwijkingen in voedingsstoffen
Tenslotte hebben ze weer gekeken of er meer of minder van bepaalde voedingsstoffen in graanvrije brokken zaten, maar ze vonden geen significante verschillen.

Acana: meer onderzoek en extra taurine
Het merk Acana staat bovenaan bij de lijst merken waarop problemen ontstaan. Acana wordt gemaakt door Champion Petfoods. Champion Petfoods schrijft op hun website dat ze zelf allerlei testen doen om uit te zoeken of er een probleem met hun voeding is, maar ze hebben nog niks kunnen vinden. Toch hebben ze de voedingen iets aangepast, ze hebben bijvoorbeeld taurine toegevoegd aan de Acana Singles die in Europa verkocht worden. Het lijkt er overigens niet op dat een taurinetekort het probleem is bij de meeste honden, maar extra taurine kan geen kwaad.

Bronnen en meer lezen

“FDA Investigates Potential Link Between Diet & Heart Disease in Dogs.” U.S. Food and Drug Administration, FDA, 27 June 2019, www.fda.gov/animal-veterinary/news-events/fda-investigation-potential-link-between-certain-diets-and-canine-dilated-cardiomyopathy

Thixton, Susan. “FDA Update to DCM Investigation Clarifies a Few Things.” Truth about Pet Food, 28 June 2019, truthaboutpetfood.com/fda-update-to-dcm-investigation-clarifies-a-few-things.

“Trust and DCM concerns.” Champion Petfoods, www.championpetfoods.com/faqs/dcm

Eén reactie

 1. Elfje72

  Beste Meike,

  Mijn kooikerpup van 7 maanden heb ik tot nu toe Acana Heritage Puppy&Junior gevoerd. Ik krijg van al die informatie over hartproblemen alleen nogal de kriebels en wil liever overschakelen op een andere brok zolang er niks zeker is. Ik twijfel tussen de Dog Lovers Gold The original formula HE of de Orijen Puppy. Mijn pup is aan de tengere kant qua bouw en heeft een hoog energieniveau, ik weet niet of dat nog uitmaakt voor de keuze?

  Dank je wel alvast voor je reactie!

 2. Harm

  Meike,

  Ik heb je stukje gelezen over taurinegehalte in vleessoorten en de pdf gelezen. Wat mij opviel is dat het gehalte in dry matter in het overzicht veel hoger is dan bij rauw vlees, ook in de cijfers van jouw onder brokken zie ik veel hogere gehalte’s, dit is voor mij verwarrend. Brokken worden verwarmd en dan toch een hoger gehalte dan rauw? Wat is nu eigenlijk het beste om te voeren qua taurinegehalte? Brokken, Rauw of gestoomd? Hoor het graag

  1. Voerwijzer Meike

   De waardes bij de vleesmelen zijn van de droge massa, maar waardes van de verse vleesproducten zijn van het gewicht inclusief het vocht. Daardoor zijn de waardes van de vleesmelen hoger. Het is dus niet zo dat er heel veel taurine verloren gaat, dit gebeurt pas als het in water wordt gekookt, doordat het wateroplosbaar is.

   Het beste om te voeren qua taurinegehalte lijkt me rauw, waarbij ook taurinerijke ingrediënten gebruikt zijn. Ook zijn er brokken waar extra taurine aan toegevoegd is.

 3. Yoshi

  Ik voer mijn boxer nu in totaal drie jaar graanvrij. Ongeveer een jaar Dog Lover’s Gold (de vis variant) en de afgelopen twee jaar Acana Pacifica. Gezien de verontrustende berichten besloten een taurine test te laten doen bij de dierenarts. Gelukkig kwam daar een heel gemiddelde waarde uit. Ik overweeg met een jaar weer zo’n test te laten doen, om eventuele problemen in de kiem te kunnen smoren.

  Nu moet ik er wel bij zeggen dat wij regelmatig hele gedroogde horsmakreel en gedroogde kalkoenennekken geven. Misschien dat dat wat heeft voorkomen. Al met al is het nog een te onduidelijk verhaal om conclusies te trekken. Voor mij reden om een stukje zekerheid te krijgen dmv de taurine test.

  1. Voerwijzer Meike

   Bedankt voor het delen van je ervaring. Fijn dat je hond geen problemen heeft ontwikkeld op een graanvrije brok van Acana. Het kan inderdaad geen kwaad om af en toe op taurinewaarde te laten testen, en ik neem aan dat de dierenarts ook goed naar het hart luistert. Sommige honden krijgen DCM zonder taurinetekort.

   Ik heb contact gehad met de voedingsafdeling van de dierenkliniek van de Universiteit Utrecht en zij geven aan dat ze het niet als een groot probleem zien. Ze zeggen dat het heel weinig voorkomt, voedingsgerelateerde DCM, zowel in Nederland als in Amerika.

 4. Pascale1973

  Dag Meike,
  onze jack russell krijgt al jaren Acana, gekozen o.w.v. de goede kwaliteit, maar ik ben nu al lang aan het kijken om te veranderen. Veel opgezocht, veel vergeleken, maar ik kom er niet uit. We moeten ook rekening houden met een allergie voor rund.
  Zou je zo vriendelijk willen zijn eens te kijken naar de samenstelling van onderstaande brok, lijkt mij niet slecht, maar jij hebt daar natuurlijk een veel beter zicht op:

  REAL NATURE WILDERNESS TRUE COUNTRY ADULT KIP MET VIS

  Samenstelling:
  Vers kippenvlees (zonder botten, 24%), kippenvleesmeel (18%), aardappelen (gedroogd, 12%), aardappelzetmeel (10%), kippenvet (6%), kippeneiwit (gehydroliseerd, 4%), vers eendenvlees (4%), verse zalm (4%), haring (gedroogd, 4%), appelen (gedroogd, 4%), verse kippenlever (3%), zalmolie (3%), wortel (gedroogd, 1%), spinazie (gedroogd, 1%), erwten (gedroogd, 1%), glucosaminesulfaat, chrondroïtinesulfaat, mannan-oligosachariden, fructo-oligosachariden, Yucca schidigera, veenbessen (gedroogd, 0,005%), extract van rozemarijn (0,004%), extract van vlozaad (0,002%), extract van algen (0,0018%), extract van tijm (0,0014%), extract van pepermunt (0,0014%), extract van paardenbloem (0,0012%), extract van peterselie (0,001%).

  Analytische bestanddelen Functie/effecten

  Eiwit : Opbouw van spieren, organen, bindweefsel : % 37

  Vetgehalte : Levering van energie, smaakdrager : % 20

  Ruwe as : Totaal van alle mineralen : % 8,2

  Ruwe celstof : Voedingsvezels, vertering : % 2,8

  Vochtgehalte : Vochtbalans : % 10

  Calcium : Beendergestel en gebit : % 1,7

  Fosfor : Beendergestel en gebit : % 1,2

  Toevoegingsmiddelen
  Nutritionele toevoegingsmiddelen per kg

  Vitamine A : Ogen, huid, weerstand : IE 20.000

  Vitamine D3 : Calcium- en fosformetabolisme, skelet : IE 1.500

  Koper (koperchelaat en aminozuurchelaat n-hydraat + koper(II)sulfaat, pentahydraat) : Bloedvorming : mg 15

  IJzer (ijzer(II)sulfaat, monohydraat) : Zuurstoftransport : mg 72

  Jodium (kaliumjodide) : Schildklierfunctie : mg 0,65

  Mangaan (mangaan(II)oxide) : Botgroei, stofwisseling : mg 35

  Selenium (selenium in organische vorm van Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060, geïnactiveerde geseleniseerde gist) :
  Celbescherming, antioxidatieve werking : mg 0,25

  Zink (zinkchelaat en aminozuurchelaat n-hydraat) : Gezonde huid en vacht : mg 80

  Overige per kg

  Omega-3-vetzuren : Gezonde huid en vacht : % 0,45

  Omega-6-vetzuren : Gezonde huid en vacht : % 2,5

  DL-methionine : Essentieel aminozuur/stofwisseling : mg 125

  L-lysine : Essentieel aminozuur/stofwisseling : mg 25

  Metaboliseerbare energie

  kcal/100g 400

  kJ/100g 1.674,7

 5. rikie

  Hallo Meike

  Ik heb 2 bouviers van 5 jaar met nog al wat klachten .
  Sinds kort weten we dat 1 hond een teken ziekte heeft Anaplasma nu hebben hun van af pup al op vlees gestaan .
  Op eens werd 1 van de Bouviers ziek spugen diaree met gevolg dat bijde b12 te kort hadden ze hebben een 2 maanden op royal canin allergenen gestaan da’t vonden ze niet lekker meer vervolgens Acana duck run free nu lees ik hier dat verhaal over dat het hart klachten kan geven nu wilde ik toch over stapen naar insect van bellfor van wege allerie maar dat is ook graan vrij mijn vraag is deze wel betrouwbaar gr rikie

  1. Voerwijzer Meike

   Dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Het eiwitgehalte is wel laag (mogelijk groter risico), maar erwten lijken niet het hoofdbestanddeel (mogelijk kleiner risico). Maar aardappel zou mogelijk ook een risico geven en dat zit er wel wel veel in. Zonder meer informatie over de oorzaken, is nog lastig te voorspellen welke brokken een groter risico geven

 6. Onze hond, 6,5 jaar, basset fauve de bretagne heeft ook gedurende min 4 jaar Acana gekregen (afwisselend Singles Pacific Pilchard, Heritage Light & Fit en Classics Wild Coast maar vooral de Light&fit) en de dierenarts heeft vorige week helaas bij haar DCM vastgesteld. We waren er gelukkig op tijd bij dus nu krijgt ze medicijnen. Overgestapt op Ziwi Peak Beef omdat er vooral veel vlees inzit, gevriesdroogd en rijk aan eiwit. Voedingsdeskundige via de dierenarts zegt me teveel orgaanvlees niet goed is (blijkt dus vooral in Ziwi te zitten). Ze raadt me te kiezen voor de grote commerciële merken zoals Royal Canin en Hills maar ik heb weinig vertrouwen in de kwaliteit van deze merken. Dus radeloos op zoek naar een goede, gezonde,evenwichtige brok voor onze hond …tips welkom

  1. karolien

   Hey Marie de mol,

   ik had ook geen goed gevoel bij royal canin of hills. Maar mij da heeft me gezegd dat die merken echt al jaren onderzoek doen naar de effecten van hun voeding en of de bestanddelen ook worden opgenomen door de hond (wat dus niet het geval blijkt te zijn bij acana). Wij zijn dus op royal canin medium overgegaan, ondertussen al 4 maand, en we merken geen verschil (hij krijgt nog steeds evenveel complimenten dat hij zo mooi blinkt ;)) Mijn broer zijn leonberger heeft ook steeds royal canin gekregen (giant) en wordt binnenkort 9jaar.

     1. dank je. ik heb de verschillende varianten opgezocht en het ook aan mijn dierenarts gevraagd. Gezien Jane nu veel minder beweegt en ik op haar gewicht moet letten zou ik dan de N&D met quinoa of de versie met pompoen (die dan weer hart hart en bloedvatenstelsel extra zou beschermen) overwegen of heb je advies over welke variant ik best probeer. bedankt alvast voor de tip.

   1. natasja_ha

    Hallo ,

    Ik zie dat je Farmina bestempelt als een prima voer,
    ik kan echter geen beschrijving en sterren vinden.
    Wat zijn met name de minder goede bestanddelen van dit voer?

    Ik geef nu acana Pacifica, acana classic red of Acana Prairie Poultry.

    Heb je inmiddels duidelijk of Farmina beter is qua samenstelling en minder kans op DCM, taurine tekort?

    1. Voerwijzer Meike

     Er zijn geen grote nadelen aan Farmina. Ik heb wel gezien dat het erg op Purizon lijkt en het lijkt er op dat het in dezelfde fabriek gemaakt wordt. Je zou dus mijn beoordeling van de Purizon-brokken zeer waarschijnlijk kunnen toepassen op Farmina. Er is verder geen nieuws over merken en DCM-gevallen, maar ik acht Farmina (en Purizon) veilige keuzes wat dit betreft. Ook Acana zal voor bijna alle honden geen problemen geven, dus als deze brokken goed bevallen kun je ook een check laten doen bij de dierenarts en deze brokken blijven geven. Maar als je twijfelt

 7. karolien

  Wij hebben onze hond gedurende 3jaar acana (prairie poultry en wild prairie) gegeven. De dierenarts meldde ons op ons laatste bezoek over de hartproblemen mogelijk gelinkt aan deze voeding. Hierop hebben we onmiddellijk een afspraak gemaakt om een echo te maken en de hartfunctie is toch ondermaats. Ondertussen overgeschakeld op royal canin; over enkele maanden laten we opnieuw een echo nemen om te zien of er verbetering is…

 8. Janine van der Wijst

  Wij geven alle 2 onze poedels al enige tijd Acana classic prairie poultry. Is het dan aan te raden om over te stappen op een andere brok? En wat dan? Of kunnen we dit op een andere manier ook goed aanpakken (iets toevoegen aan het eten bijv.)?

     1. Kiel

      Hallo Benjamin B

      Haver is graan, dus de brok is niet graanvrij. Is wel laag cyclisch d.w.z. geen pieken en dalen in de bloedspiegel van de hond. Op zich een prima brok hoor !

     2. Voerwijzer Meike

      Haver is graan. Het is dus niet graanvrij. Maar het probleem bij de graanvrije lijkt niet dat er geen granen inzitten, maar dat er veel peulvruchten inzitten.

 9. S arah

  Dag Meike,
  Eerst en vooral bedankt voor deze site! Ik voer al een hele tijd Acana aan onze 2-jarige kruising labrador-duitse staander. Hij deed het er heel goed op: glanzende vacht, geen klachten, blije hond. Maar met de mogelijkheid dat Acana dus niet goed blijkt te zijn, wil ik graag een andere goede brok voeren. Welke zou jij voorstellen om Acana te vervangen? Ik heb Edgar & Cooper geprobeerd, maar daar wordt zijn vacht dof van en is hij precies hele tijd in de rui. Dus nu ben ik op zoek naar iets anders. alvast bedankt!

 10. Sonja Baaij

  Dank je wel, ik zal de samenstelling nog even noemen, gekopieerd vanaf de website.
  Samenstelling: Kip (19%) ♥, Gedroogde kippeneiwit, Gedroogde cassave (16%) ♥, Erwtenzetmeel, Reuzel, gedroogde erwt ♥, Gedroogde kalkoenproteïne, Digest, Gedroogde bietenpulp (2,5%), Erwteneiwit, Mineralen, Erwtenmeel (0,1%) ♥, gedroogde appelpulp (0,1%) ♥, gedroogde salieblaadjes (0,1%) ♥.
  Is erwteneiwit een plantaardig eiwit ? Dat zou dan minder goed zijn misschien? Ook geef ik hem tussendoor een vleesmaaltijd, maar is misschien niet het beste denk ik, geef hem nu wel eens een kuipje van Jarco en daar zitten wel granen in.
  Bedankt voor alle kennis die je deelt op deze website. vr gr Sonja

  1. Voerwijzer Meike

   Dat ziet er uit als een gewone gemiddelde prima brok. Inderdaad het geïsoleerde erwten-eiwit is als opvuller niet ideaal, maar het is zo’n klein beetje dat het geen probleem is (en misschien zelfs het verlies aan lysine door de maillard-reactie kan compenseren, technisch verhaal). Tussendoor een vleesmaaltijd is alleen maar goed hoor, tenzij je hond er niet goed tegenkan natuurlijk.

 11. Sonja Baaij

  Hallo Meike,
  Vandaag kwam ik een nieuw merk graanvrij voer tegen van Purina, het is Country-Farms en zou bereid zijn in de regio van Veneto in Italie. Hoofdingrediënt is kip 19% met fruit, groenten en botanische kruiden, geen toegevoegde kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen, geen toegevoegde mais, tarwe of soja. Het zou 26 % kwaliteitseiwitten bevatten voor een gezonde spiermassa. Ken je deze hondenbrokken al en wat vind je ervan? Ik geef nu Acana grasslands en daar wil ik mee gaan stoppen, vanwege de kans op DCM. Onze tollerreu is nu ruim 15 maanden oud en is niet zo’n grage eter, de brokken uit het proefzakje vallen wel erg in de smaak, wat zou je me adviseren? Bedankt voor je reactie, vr gr Sonja

  1. Voerwijzer Meike

   Dag Sonja, ik kan geen samenstelling vinden, dus kan het niet beoordelen. Klinkt als een prima brok, als er geen geïsoleerde plantaardige eiwitten aan toegevoegd zijn. Als je Toller erg actief is, zou je zelf nog wat vlees kunnen toevoegen voor extra eiwitten, bijvoorbeeld gemalen diepvriesvoeding of blikvoer zonder plantaardige toevoegingen.

   1. Kiel

    Hallo Meike

    Wellicht reageer ik niet op de juiste wijze in de juiste rubriek… Ik voerde onze hond Semih (2012) immer een graanvrije brok (laatste jaar Acana High Prairie) en weekenden KVV. Heeft enige maanden geleden moeite gekregen met op adem komen. Ben naar dierenarts gegaan heeft bloedonderzoek en hart-echo gehad, doch dat gaf geen duidelijkheid. Heb gezegd dat hij Acana krijgt met geen toegevoegde taurine. Hebben hem toen helaas niet gelijk op taurine laten prikken. (was wel 420 euro kwijt..) Heb inmiddels taurinepoeder gekocht en Semih krijgt een mespuntje 2x daags bij zn eten. We menen lichte verbetering in zn conditie te zien… Ben uitgebreid gaan zoeken naar een andere graanvrije brok en kwam uiteindelijk uit bij http://WWW.BELLFOR.DE. Hebben naar mijn mening zeer hoogwaardige brokken ( ook geperst) voor een redelijke prijs ( 60 euro 15 kg) Ze hebben tal van varianten doch slechts 1 boven de 25 % . (kip,kalkoen, eend) Heb deze reeds besteld. Heb hen aan de lijn gehad en willen alle medewerking geven (o.a. natuurlijk ook om meer naamsbekendheid te krijgen) Graanvrije brok op alleen zoete aardappel ! zit wel een redelijk hoog gedeelte gevogeltevet in (13 %). Zou jij eens naar die site kunnen kijken want ik volg je al jaren, heb zelf ook heel veel gelezen en denk beslist dat deze brok het nakijken waard is en wellicht voor de 4 mogelijk 5 * gaat. Zou je die moeite willen doen ?? bvd Hans en Kiel Voogt

    1. Voerwijzer Meike

     Dag Hans en Kiel, de brok met kip, kalkoen en eend ziet er inderdaad prima uit. Mooi vleesgehalte en de hoeveelheid vet vind ik ook prima. Er zitten deels chelaten in, wat ook een pluspunt is. Ik kan niet zien of er smaakstoffen inzitten, en ik zou ook vragen naar de hoeveelheid dierlijk eiwit en de verteerbaarheid van het eiwit (aangezien ze adverteren met een goede verteerbaarheid). De koolhydraatbron is niet alleen zoete aardappel, maar daarnaast ook gewone aardappel en erwten. Wel peulvruchten dus, maar niet heel erg veel. De toevoeging van taurine kan hartproblemen voorkomen, maar niet alle honden met voedingsgerelateerde DCM hadden taurine-tekort.

     Hoe bevalt de brok?

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Geef een reactie