Ernstigere hartproblemen door graanvrije brokken lijkt merkgebonden

Datum: 11 december, 2018
Laatst bijgewerkt: 10 augustus, 2021

Samenvatting

Honden met DCM die graanvrije brokken aten, hadden iets ernstiger hartfalen, maar er werd een groter verschil gevonden met honden die een specifiek merk aten. Het is onbekend welk merk dit is, maar het gaat om het “most common” graanvrije merk in Amerika. Dit resultaat geeft aan dat er een relatie is tussen voeding en de ernst van de hartaandoening DCM, maar dat het mogelijk meer met het merk te maken heeft dan met het graanvrij zijn. Over welke factoren van dit merk een rol spelen, zijn geen aanwijzingen.

Het is waarschijnlijk een oorzakelijk verband, omdat bij honden die van voeding veranderden, de hartgezondheid verbeterde. Ook taurinesuppletie lijkt te helpen, ondanks dat geen van de graanvrij gevoerde honden een taurinetekort had.

Zoals beschreven in een eerder nieuwsbericht lijkt er een relatie te zijn tussen het eten van graanvrije brokken en de hartaandoening DCM. De resultaten van een eerste onderzoek naar deze resultaten laten zien dat honden die graanvrije brokken eten ernstiger hartfalen hadden, maar dat het mogelijk merkgebonden is en het aan een andere factor ligt dan puur de koolhydraatbron.

Dit onderzoek geeft dus niet aan of er meer of minder kans is op DCM op graanvrije brokken, maar onderzocht de verschillen tussen honden die al DCM hadden ontwikkeld.

Het onderzoek
In dit onderzoek werden van 48 honden met de hartaandoening dilated cardiomyopathy (DCM) de ziektegeschiedenis inclusief de voeding onderzocht, om te kijken of voeding een relatie heeft met het ziekteproces. Met name werd gekeken naar de verschillen tussen de aandoening bij honden die tot de diagnose

 • graanvrije brokken van merk X aten
 • andere graanvrije brokken aten
 • brokken met granen aten

Het is onbekend wat merk X is, maar dit is het “most common” graanvrije merk. Ik vermoed dat het om Acana of eventueel het merk Fromm gaat.

Ernstiger hartfalen op Merk X
Het bleek dat honden die graanvrije brokken aten, van welk merk dan ook, een grotere diastolische linker ventrikel (een deel van het hart) hadden, wat een ernstiger hartfalen aangeeft. Maar meer verschillen werden gevonden met merk X. Honden die merk X aten, hadden vergeleken met de honden die brokken met granen aten, nog sterkere afwijkingen die een ernstiger hartfalen aangeven. Om precies te zijn: ze hadden een grotere linker ventrikel in de diastolische én systolische fase (dus zowel de samenknijpende als ontspannen toestand) en de sphericity index was lager.

Voeding als oorzaak?
De resultaten geven het idee dat voeding een oorzaak is in de ernst van de hartproblemen. Dit wordt versterkt door het volgende: bij alle zeven de graanvrijgevoerde honden waarbij de voeding werd veranderd, verminderde hartafwijkingen. Vijf van de zeven honden gingen over op brokken met graan en twee gingen van Merk X naar een ander graanvrij merk. Het causale verband wordt nog extra ondersteund doordat twee honden uit hetzelfde huishouden, die beiden Merk X aten en geen familie van elkaar waren, beiden DCM hadden ontwikkeld.

De rol van taurine
Er werd geen taurinetekort gevonden bij honden die graanvrije brokken aten. Opvallend is dat van de 21 graanvrij etende honden bij wie de taurinewaarde is getest, er twaalf honden boven-normale taurinewaardes hadden. En dat de enige hond bij wie taurinetekort was ontdekt, een brok met granen at. Een taurinetekort lijkt dus geen rol te spelen in de versterkte hartafwijkingen bij honden die graanvrije brokken eten. Maar bij de honden die na de diagnose taurinesuppletie kregen, verbeterde de hartgezondheid wel. Als de verbetering door de taurine komt, schrijven de onderzoekers, dan is taurine misschien wel een essentiële voedingsstof voor honden met DCM.

De relevantie en interpretatie van de resultaten
Het meest interessante gedeelte van een onderzoekspublicatie is vaak de “discussion” waar de relevantie, mogelijke interpretatie en gevolgen en de tekortkomingen van het onderzoek worden besproken. Hieronder een paar interessante delen uit de Discussion.


De verschillen in de echocardiografische variabelen, doet vermoeden dat het ziekteproces anders is in honden die graanvrije brokken eten, maar de oorzaak van deze vermoedelijke voedingsgerelateerde DCM is onbekend. Er zitten vooral erwten of linzen in deze graanvrije voedingen, en het is mogelijk dat het verwerken van of interacties met deze (of andere) ingrediënten resulteert in een tekort of overschot van bepaalde voedingsstoffen. Dat vooral Merk X tot problemen leidt, geeft aan dat er waarschijnlijk verschillen zijn tussen de graanvrije brokkenmerken en dat het mogelijk aan een andere factor ligt dan de graanvrije samenstelling. Dit vermoeden wordt versterkt als we kijken naar de verbeterde hartgezondheid in honden die eerst Merk X kregen en daarna een andere graanvrij brok. De verdeling in dit onderzoek tussen graanvrije brokken en brokken met graan, is dus misschien niet relevant.

De meeste honden die graanvrije brokken aten, kregen taurinesuppletie, ook al hadden ze geen taurinetekort. Omdat ze ook overgingen op andere voeding, is het effect van taurinesuppletie onduidelijk. Taurine zou bijgedragen kunnen hebben aan de verbeteringen doordat taurine

 • antioxidatieve eigenschappen heeft
 • een rol speelt in de calciumhuishouding
 • spiercontractie kan versterken (positief inotropisch effect)

Het kan zijn dat normale hoeveelheden taurine in het bloed voor honden met DCM te weinig zijn om het falende hart te ondersteunen, wat het voor honden met DCM een essentieel aminozuur zou maken. Ondanks dat het moeilijk is conclusies te trekken uit de weinige data, is er wel een casus die aangeeft dat taurinesuppletie sneller voor verbetering zorgt. Het gaat om een hond die geen taurinesuppletie kreeg en na drie maanden andere voeding geen verbetering liet zien op de echocardiografie, maar pas bij de check na negen maanden. Terwijl de honden die wel extra taurine kregen, wel al na drie maanden verbeteringen lieten zien. Maar variabiliteit tussen honden kan hier ook een ten grondslag liggen.

Opvallend was dat meerdere honden die graanvrije brokken aten, hele hoge taurinewaardes hadden, zonder dat ze extra taurine hadden gehad voor de diagnose DCM. Dit kan te maken hebben met de beschadigingen aan het hart. Verhoogde bloedwaarden worden ook wel gezien bij mensen na een hartinfarct, doordat taurine snel wordt opgenomen in de bloedplaatjes na “myocardial release into the bloodstream with cardiomyocyte injury and death”

Het lijkt er op dat er geen genetische oorzaak meespeelt, omdat de honden die Merk X kregen een lager lichaamsgewicht hadden dan honden die hondenbrokken met graan kregen. Kleine rassen (dus lager lichaamsgewicht) staan er niet om bekend een genetische predispositie te hebben voor DCM.

Een nadeel aan dit onderzoek is de kleine groep onderzochte honden en de kleine hoeveelheid gegevens over de meeste honden. Maar het geeft interessante aanwijzingen voor vervolgonderzoek.

Andere onderzoeken
Ondertussen lopen er onderzoeken naar mogelijke oorzaken van voedingsgerelateerde DCM. Er wordt gekeken of giftige ingrediënten misschien een rol spelen, of voedingstekorten. Voedingstekorten kunnen ontstaan doordat er te weinig van een voedingsstof in de voeding zit (dat gebeurt helaas, ondanks de regels en wetten) maar ook bijvoorbeeld doordat een voedingsstof niet goed meer opneembaar is door andere ingrediënten. Voedingstekorten die gerelateerd zijn aan hartproblemen zijn choline, koper, l-carnitine, magnesium, thiamine, vitamin E en selenium. In het onderzoek dat ik in dit artikel beschrijf was er gekeken naar l-carnitinewaardes in het bloed van de honden. Er werd geen carnitinetekort gevonden, maar omdat het maar bij vier honden gemeten was, is hier geen conclusie aan te verbinden.

Bronnen
Adin, Darcy, et al. “Echocardiographic phenotype of canine dilated cardiomyopathy differs based on diet type.” Journal of Veterinary Cardiology 21 (2019): 1-9.

Freeman, Lisa M., et al. “Diet-associated dilated cardiomyopathy in dogs: what do we know?.” Journal of the American Veterinary Medical Association 253.11 (2018): 1390-1394.
https://avmajournals.avma.org/doi/full/10.2460/javma.253.11.1390https://avmajournals.avma.org/doi/full/10.2460/javma.253.11.1390

50 Comments

 1. rex

  Dankjewel. PS, je site is veranderd, je had eerst op de startpagina een zoekbalk waar je bv op een merk brok kon zoeken en dan meteen alle vragen en reacties kon zien. Is die zoekfunctie weg? Wilde nog doorgeven dat ik Edgard&Cooper de zalm en lamvariant heb gegeven aan Rex, maar dat z’n ontlasting behoorlijk geel was, dus bevat weinig vlees en breierig, dus voor Rex niet de goede brok. food4pets.be verkoopt om die reden de brok ook niet meer, veel honden kregen er diarree van.

 2. Esther

  Meike, kun jij onderstaande vraag nog beantwoorden? Had deze al eerder gesteld maar nog geen reactie gehad, dank je.

  Ik heb van Champion Perfoods Canada, de maker van Acana en Orijen die bij ons verkocht worden een mail ontvangen betreffende o.a taurine inhoud. Zij wist mij te vertellen dat de Orijen die wij voeren 0.22 % taurine bevat ( 2200 mg per kilo) Cysteine 0,35% 3500 mg per kg en methionine 0,83 % 8300 mg per kg. Dit zou overigens geen toevoeging zijn maar puur uit de “verse” ingredienten gemeten zijn. Zijn dit een beetje normale waarden om DCM en/of taurine tekort zo goed mogelijk tegen te gaan? Overigens voeren wij nog steeds KVV, de Orijen is puur voor weekendjes weg/ vakantie en of als KVV even niet uitkomt, dus wij gaan dit zolang onze hond KVV blijft eten sowieso niet dagelijks voeren.

  1. Voerwijzer Meike

   Orijen bevat genoeg methionine en cysteine voor honden om zelf genoeg taurine aan te maken, en de hoeveelheid taurine in de voeding zelf is alleen maar mooi meegenomen en dus prima. Maar het probleem lijkt niet in de hoeveelheden van deze stoffen te liggen, waarschijnlijk is er iets dat in het lichaam de verwerking van de stoffen verstoort. Als je af en toe Orijen voert, naast een rauw menu, zou ik me geen zorgen maken.

   1. rex

    Hoi Meike,

    Sinds een paar dagen geef ik rauw vlees aan de honden. Ik meng het door de (krokante) brok, kan dat kwaad? Waarschijnlijk een domme vraag: mijn hond is allergisch voor granen ( wel rijst) gevogelte en ei in brok. Mag hij die dan wel rauw? Groetjes Sonja

    1. Voerwijzer Meike

     Ja als je hond de maaltijden met rauw vlees en krokante brokken goed verdraagt (geen diarree of buikpijn), dan kun je dat gewoon geven.

     Volgens dierenarts Tannetje Koning komt het voor dat honden die allergisch zijn voor een diersoort in brok, deze wel kunnen verdragen in rauwe vorm. Maar de kans hierop lijkt me erg klein. Je kunt het proberen natuurlijk, maar ik zou het liever vermijden.

 3. Anne

  Heb je toevallig ook informatie over de niet-graanvrije brokken van Acana? Ik ben momenteel aan het zoeken naar een nieuwe brok voor mijn Australian Shepherd (voer op dit moment RC Medium Puppy, wat voor zijn groei oké was maar over de samenstelling van het adult voer ben ik niet zo te spreken). Ik wil geen graanvrij voeren ivm dit onderzoek, dus ik vroeg me af of de graanvrije brokken van Acana ook problemen geven? Deze is 1 van de 4/5 laatste brokken die nog over zijn op mijn afstreeplijstje (naast Renske, Dog Lovers Gold en Prins). Ik vind het lastig om te bepalen wat nou echt goed is voor hem. KVV/Barf is helaas geen optie omdat we veel onderweg zijn en onregelmatig op verschillende plekken slapen.

 4. saskia bonnier

  hoi Meike, ik ben overgestapt van acana naar farmina,want ik heb een golden retriever, ze doet het er echt goed op. veel levendiger en ook geen jeuk meer aan haar pootjes.
  ze krijgt nu kip, pompoen en granaatappel, maar soms wat moeilijker te bestellen.
  moet ik het bij 1 smaak houden of mag ik ook afwisselen of is dit slecht voor de darmen? verder ben ik blij met de overstap ik heb een hele andere hond. kun jij farmina brokken ook opnemen in je hondebrokken vergelijk lijst?
  groetjes saskia

   1. tonscamping

    Hi Mieke, heb je Farmina N&D al in je voerwijzer vergelijking staan?
    Ik ben een paar maanden geleden overgestapt op dit merk. De 2 kooikertjes doen het er goed op. Je kunt 12 kg bestellen bij pet’s expert of Zoobio voor rond de E 85,=. (Farmina N&D Pumpkin Codfish & Orang Adult Medium & Maxi). Het duurt dan wel een week voordat ze gaan verzenden! Dit voer komt uit Italië, Ik heb nu besteld bij Petplus Ultra voor E 69,35 inkl E 21,50 verzendkosten! dat scheelt wel E 16,=. Misschien meer als je niet om spoed vraagt.
    Ik bestelde nu (Farmina N&D Pumpkin Dog Boar & Apple Adult Medium & Maxi). Ik wilde nl van de vis af, omdat de honden meer dan 2 maanden over het voer doen. ‘s morgens krijgen ze dit 50 gr + Royal canin Fiber 35 gr. ‘s middags vers: Energique puur eend Hyperallengeen 2 driehoeken (niet de huid en darm: kip, rund, tarwe, etc) en wat Carnilove ook Hyperallergeen 2 (natte) brokjes . ze krabben steeds minder. Ik betaalde Italie op 23 augustus. vanmorgen 27 augustus was het pakket onderweg naar het laatste pakket centrum. Ben benieuwd. Over de duur van verzending zal ik je nog berichten. Heb je hier wat aan? Grtn Ton vd Meij

    1. Voerwijzer Meike

     Dag Ton, bedankt voor het delen van je ervaring! Ik heb Farmina nog niet op Voerwijzer staan. Ben er wel aan begonnen, maar moet het nog afmaken. Het is ook handig om te weten waar je het beste Farmina kunt bestellen, dus ook die ervaringen zijn welkom 🙂 Fijn dat het goed bevalt!

 5. Jolande

  Hallo meike
  Ik heb een duitse herder van 2 jaar , die voer ik acana regionals , ook bijna 2 jaar , maar nu heb ik gelezen over DCM , dat baart mij wel zorgen. Nu krijgt hij dit alleen in de ochtend en s’avonds krijgt hij vers en 1x per week verse sardines en zalmkoppen. Het is verder een gezonde hond maar ik ben wel bang voor op langere termijn wat acana kan doen , Wat is een goed alternatief ten opzichte van acana regionals. Zijn zak van 11.4 kilo is bijna op zo dat ik nog eerst kan mengen . Dit geeft mij wel zorgen.
  Groet Jolande

 6. Lieve

  In uw artikel vernoemt u alleen Acana of Fromm, u vermoedt het. In een van de antwoorden op reacties komt daar ineens Taste of de Wild bij. Is dat niet een beetje met de natte vinger wijzen ? Ik geef mijn hond als jaren Taste of the Wild. Mijn vorige doberman is nota bene 14 geworden. Gucci wordt dit jaar 8 en is in prima gezondheid en heeft energie bij hopen. Ik denk dat inteelt bij honden een veel grotere boosdoener is voor hun gezondheid evenals malafide fokkers die meer denken aan hun winst dan aaan de beestjes.

   1. Voerwijzer Meike

    Hebben jullie dit artikel gezien? https://www.voerwijzer.com/welke-graanvrije-brok-is-veilig-om-te-voeren/ Er is niet echt een forbidden list, maar in dat artikel wordt duidelijk dat vooral Acana en Taste of The Wild risico-merken zijn. Aangezien dit alleen in Amerika speelt, in Nederland zijn geen waarschuwingen uitgegeven of onderzoeken opgezet, is er niets bekend over Nederlandse merken.

    Was de DCM bij jouw Beagle ook voedingsgerelateerd E? Of heeft de dierenarts dit nooit uitgesloten?

    1. Josephine

     Hoi Mieke,
     Ook ik gebruik al jaren Acana (wild prairie) en wil over op wat anders. Ik zat te twijfelen tussen Renske en Power of Nature.
     Ik heb Renske een mail gestuurd met de vraag of er taurine in de graanvrije brokken zitten. Dit blijkt dus niet het geval te zijn. Niet in kip en niet in lam.
     Nu ga ik de brokken van Power of nature Chicken proberen voor de honden. Hopelijk een goed alternatief.
     Ps. Fijn dat je site er is zodat we ergens info kunnen vinden over verschillend voer!

 7. Pascale

  Ik ben reeds een hele tijd Acana Cobb Chicken and Greens aan het voeren. Maar vertrouw het niet meer en 1,5 maand geleden overgeschakeld op Wolfsblut, Hunters Pride. Gevolg daarvan is dat onze hond vol staat met huiduitslag. Waarschijnlijk een allergische reactie, maar waarop? Ik wil absoluut overschakelen naar een andere brok, maar geen idee wat te geven?

 8. Sonja Baaij

  Hallo Meike,
  Door deze berichtgeving over Acana is er bij mij ook verwarring. Onze Tollerreu Lasse van bijna 10 maanden kreeg bij de fokker Pro-plan en dat heb ik ook de eerste maanden gegeven. Hij deed het er goed op maar vond dat hij er erg veel ontlasting van had en dacht dat het goed zou zijn om naar ander merk over te gaan. Ik koos om aantal redenen voor Acana puppy en juniorvoer, ik geef het nu beide, nu vraag ik me af of ik er wijs aan heb gedaan vanwege de informatie die nu bekend is. Ook eet hij slecht op dit moment, maar dat komt misschien door hormonen en puberleeftijd. Zou het een hele slechte combinatie zijn die ik nu geef? Proplan en Acana geef ik nu samen tot dat Proplan op is, zou dat een reden kunnen zijn ook dat hij slechter eet? Dank je wel voor je antwoord,

 9. Sandra koenderink

  Hallo Meike,

  Wat een reakties allemaal…. Mijn vraag is er toch ook zo eentje: Na de ophef over Acana ben ik dus ook maar gestopt met het geven van Acana lamb graanvrij. Was altijd goed voer maar durf het niet meer te geven. Geef onze labradoodle luna van bijna 9 nu Celtic Connection lamb and goat. Is dat nog steeds een goed voer?
  Dank je wel voor je antwoord,

 10. Helga

  Ik voerde jaren lang brokjes en kvv…
  ‘s morgens brokjes acana en ‘s avonds kvv van verschillende goede merken. en nu na alles wat je hoort over dit en dat niet goed… voed ik op m’n gevoel. Wij als mens moeten ook gevarieerd eten dus… waarom honden dan ook niet. Ik ben al enige maanden bezig met nog altijd in de ochtend brokjes graanvrij maar verschillende merken dus elke dag een ander merk, soort vlees en samenstelling en tweemaal per week kattenbrokjes van ziwipeak om dan ‘s avonds kvv of gestoomt en een enkele keer gewoon van tafel zoals rijstschotel of pasta. En ik moet zeggen nu ik dat al geruime tijd doe… de hondjes veel levendiger, energieker en allerter zijn…kortom voelen zich goed in hun velletje Stoelgang is ook prima. Het zijn drie Chihuahua’s tussen de leeftijd van 7 en 9. Is dit nu toeval of wat het ook moge zijn… zij voelen zich prima dus baasje ook 🤩

 11. Tosun

  Nou mensen zeg, dan voer je toch die brokken ? Vanwaar al die ophef ?
  Een voedingsdeskundige verteld je welke ingedriente wel of niet goed zijn, en in welke mate. Dat zijn gewoon wetenschappelijk bewezen feiten. Ook verschilt het per dier, de 1 doet het er goed op de andere weer niet en dat ligt ook weer aan de hond zelf maar dat veranderd niet het feit. Jij als mens als je even niet oplet heb je zo die kilos te pakken, heb je later vergroot kans op diabetes en alle andere gezondheidsklachten. Zo ook met je hond, voer je hem slecht dan laat hij het wel een keer merken.
  Het zit ook allemaal wat ingewikkeld, tegenwoordig is eten ook een puzzel.
  Je wordt gevraagd om fruit, groente te eten. Mooi gezegd, maar de groente zijn bijna allen gespoten zo ook fruit welk veel suikers bevat en eigenlijk niet goed is.
  Wat zou je dan moeten eten ? Liever alleen biologisch maar ook dat is soms een vraagteken, wat verstaat men onder biologisch ? Is kip eten wel gezond, de kippen die in enkele dagen al flink zijn geworden door rotzooi toevoegingen.
  Vis is toch gezond ? Bevat veel kwik en ander rotzooi..

  Wat ik wil zeggen is je kunt er helemaal gek van worden, echt gezond eten en je hond voeren bestaat niet. Ook KVV bijvoorbeeld, hoe leven die dieren ? Wat krijgen ze te eten, leven ze in een vierkante hokje ..hoe gezond is het vlees eigenlijk ? Een wolf eet geen dier welk allerlei rotzooi binnenkrijgt maar een dier uit het natuur welk op en natuurlijk wijze heeft geleefd en de vlees beter van kwaliteit is.

  Je zou tussen bergen moeten leven met alleen maar natuurlijk/biologisch voedsel om zo gezond te kunnen leven ( ook ver weg van al dat uitlaat gassen enzo, langs een weg lopen is ook alweer zwaar slecht voor de gezondheid, zo ook de drukke steden ).

  Doe vooral waar je een goed gevoel bij hebt en je hond er goed op doet.
  Er bestaat niet als ‘beste’, daarom kan meike ook niet aangeven welk brok jij zou moeten geven. Je zou het zelf moeten uitzoeken samen met je hond, meike heeft al laten weten welke ingedrienten goed/slecht zijn, doe jij daar iets mee ? Prima en anders voer je toch waar jij zin in hebt ?

 12. Rien

  Al de brokken die worden aangeprezen hebben en veel te hoog eiwitgehalte om goed te worden verdragen en zitten bomvol aardappel of peulvruchten en hebben een lage kcal/kg. Zelfs de sportbrok van Acana heeft een actieve hond niets aan wat betreft calorische waarde. Het is een hype. Net als niet vaccineren en andere zaken die als ‘niet natuurlijk en dus fout’ worden afgedaan. De honden die het korte tijd ‘goed’ op doen op dergelijke graanvrije hoog-eiwit brokken zijn de honden die veel overgewicht hebben en drastisch minder eten op die brokken. Die vallen er in eerste instantie van af. Maar ik ken in mijn omgeving (werkzaam in hondensport en fok wereld) niemand die een lange tijd dit type brok succesvol heeft gevoerd. Heb het zelf met mijn honden ook geprobeerd, mager, futloos, honger en bij meer voeren; diarree en nog steeds mager en futloos. Adviezen als bijvoeren van probiotica, verteringsenzymen noem maar op, werkt allemaal niet. Brokken die wel jarenlang naar tevredenheid worden gevoerd zijn toch de meer traditionele brokken als Prins, FF, Denkadog, Cavom, Eukaneuba, Biofood. Een hoog vlees-en eiwitpercentage klinkt leuk, maar is niet goed voor de hond. Geef dan liever af en toe, al dan niet rauw, vlees bij. Maar goed, deze site is natuurlijk ook niet objectief als wordt het wel vaak als objectieve site aangehaald.

 13. janie de groot

  Celine ik sluit me helemaal aan bij wat je zegt.
  Zelfs de slechtere brokken (geef geen namen) houden het al
  jaren vol en veel honden gaan er jaren goed op.
  Dan praat je dus niet over de veel betere merken.
  Ik zou graag een paar merken horen die wel goed uit de bus komen
  zodat je ook mensen die brokken WILLEN voeren kan helpen.
  En inderdaad anders gewoon weer Eukanuba, royal canin enz.
  Dat waren in mijn jongere jaren toch echt de beste brokken en nu dan.

  1. Celine

   Als je merken wilt die wel goed uit de bus komen ligt het er maar net aan,aan wie je deze vraag zult stellen.Bij de fokkers die ik noemde verschilt het ook,de ene geeft al meer dan 25 jaar Royal Canin en koopt dit per pellet bij de vertegenwoordiger van RC,de ander geeft al sinds begin jaren 80 Cavom,en als ik eens in gesprek ben met die of gene hoor ik weer andere merken oa:Denkadog en toch ook wel vaak Hill’s en Eukanuba.Maar om eerlijk te zijn heeft er niet 1 een merk genoemd wat hier steeds als zoveel beter word aangeprezen.Mij boeit het ook niet zo dat er zoveel procent “vlees”(lees vleespoeder)in moet zitten,als ik wil dat ze vlees eten dan geef ik wel echt vlees.Ik vind vooral van zulke brokken de eiwitpercentages veel te hoog,sommige zelfs schadelijk hoog.De meeste kvv’s die uit puur vlees bestaan halen nog niet eens zo’n hoge eiwitfractie,dat zegt al genoeg.Inderdaad was ook in mijn jongere jaren Eukanuba de best of the best,alleen konden we het toen niet betalen,begin jaren 90 was een zak toch ruim 100 gulden dat was superluxe voer,en tegenwoordig word er op forum over gesproken alsof het enorm slecht voer zou zijn.Persoonlijk vind ik het nog steeds onder de betere merken vallen,eigenlijk ken ik geen honden die het er niet goed op doen.

  2. Voerwijzer Meike

   Als je wilt weten welke brokken ik een goede samenstelling vind hebben (los van de hartproblemen), moet je in de brokken -vergelijker kijken en het aantal sterren bekijken. Mijn beoordeling is puur op de ingrediënten en analyse gebaseerd, want dat is de enige informatie die ik heb.

 14. janie de groot

  Wat is WEL een goede brok? Er moet toch iets zijn wat goed is BEHALVE kvv.
  Ik krijg nu het gevoel dat alle brokken worden afgeserveerd zodat men KVV gaat
  geven. Nu wil ik dus weer terug van Bandit kvv naar brokken en lees alleen nog maar rotzooi over de brokken. Vandaar mijn vraag WAT IS WEL EEN GOEDE BROK?
  Niet alles kan ineens slecht zijn of wordt er alleen geantwoordt op vragen van mensen die kvv geven of willen geven. Ik lees al heel lang dit forum of hoe je dit noemt en erg positief over brokken ben je niet Meike maar ik hoop dat je me wel
  een brokje kan aanbevelen.

  1. Celine

   We willen onszelf steeds maar blijven vernieuwen en alles moet steeds zogenaamd beter en beter en we moeten onze honden steeds meer als wolven gaan voeren volgens de trend,en ondertussen geven we massaal af op de oude merken brokken die al decenia’s lang zichzelf hebben bewezen.En dan doel ik op merken als Cavom,Royal Canin,Eukanuba,Hill’s enz.Op al deze merken word afgegeven en massa’s kritiek gegeven,maar kijk eens naar de fokkers die meer dan 25 jaar fokken,zij voeren (bijna)nooit (althans ik ken ze niet) kvv(wel als bijvoeding) maar wèl deze merken.En dan word er gezegd ja maar die merken sponseren en daardoor voeren fokkers het,onzin natuurlijk want als het troep was geweest stopt zelfs een gesponserde fokker er rap mee.De fokkers die ik ken showen met hun honden en als die honden met zulk slecht voer gevoerd zouden worden dan kun je de winnende titels wel op je buik schrijven.En ja de meeste brokken bevatten conserveermiddelen en weet ik wat,maar wat te denken van ons eigen eten?Ik denk dat de broketende hond vaak nog steeds beter af is dan het baasje,want in ons eigen eten zit het vrijwel overal in van brood tot gehakt en ga zo door.Laten we niet overdrijven en moeilijk doen over het eten van de hond.Ik ben zelf voorstander van afwisseling,een beetje brok een beetje vlees,wat restjes enz.En al die brokken die hier aangeprezen worden als geweldig blijken nu ineens toch niet zo geweldig te zijn en leiden tot hartklachten….lekker hoor,nou geef mijn Fikkie dan maar gewoon Hill’s of Eukanuba.;-)

 15. Esther

  Ik heb van Champion Perfoods Canada, de maker van Acana en Orijen die bij ons verkocht worden een mail ontvangen betreffende o.a taurine inhoud. Zij wist mij te vertellen dat de Orijen die wij voeren 0.22 % taurine bevat ( 2200 mg per kilo) Cysteine 0,35% 3500 mg per kg en methionine 0,83 % 8300 mg per kg. Dit zou overigens geen toevoeging zijn maar puur uit de “verse” ingredienten gemeten zijn. Zijn dit een beetje normale waarden om DCM en/of taurine tekort zo goed mogelijk tegen te gaan? Overigens voeren wij nog steeds KVV, de Orijen is puur voor weekendjes weg/ vakantie en of als KVV even niet uitkomt, dus wij gaan dit zolang onze hond KVV blijft eten sowieso niet dagelijks voeren.

 16. Esther

  Ik lees dat Acana veel problemen geeft, over Orijen is er nauwelijks iets bekend. Aangezien dit wel van dezelfde fabriek komt als Acana vraag ik mij af of ik dit wel veilig kan voeren. Ik weet nu niet meer zo goed na alle berixhten wellke brokken wij kunnen voeren. Wij voeren dagelijks KVV maar willen in de ochtend brokken gaan geven. Wij willen dan Orijen Original gaan geven. We horen graag van je.

 17. Pascale

  Dag Meike, wij geven onze hond Luna sinds 2 jaar Acana, voornamelijk de Cobb chicken and greens. Door al de negatieve berichten over Acana, ben ik op zoek naar een andere kwalitatieve brok. Via de brokkenvergelijking op de website ben ik bij Wolfsblut Hunters Pride uitgekomen.
  Doe ik daar goed mee (we geven ze nu een week en het gaat goed), wat kan je nog aanraden, want ik vind het echt moeilijk.
  Alvast bedankt!

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter