Liever minder vezels en meer vocht

Datum: 15 mei, 2019
Laatst bijgewerkt: 18 april, 2021

Honden hebben liever voer met minder vezels en meer vocht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarbij gekeken werd wat de voorkeuren waren van 34 honden. Hoe meer vezels en hoe minder vocht er in de voeding zat, hoe minder graag de honden het aten. Veel hondenbaasjes zullen het herkennen, de meeste honden worden enthousiaster van blikvoer of rauwe vleesvoeding dan van brokken. In  blikvoedingen en rauwe voedingen zit veel meer vocht en vaak ook minder vezels dan in brokken.

Brokken en een stuk rauw vlees

Smaakmakers nodig in droge voeding
Al eerder was gezien dat honden de voorkeur geven voor meer vocht in de voeding (Houpt, 1981). Omdat brokken erg droog zijn, en honden over het algemeen hier dus niet de natuurlijke voorkeur voor hebben, wordt er een laagje met smaakmakers (vet en een bron van vrije glutamaat) om de meeste hondenbrokken gespoten.

Minder eetlust in de zomer
Ook de jaargetijde blijkt invloed te hebben op hoeveel de hond eet. In de zomer eten honden minder dan in de winter. Eerder onderzoek toonde dit ook aan bij katten, zie het nieuwsbericht Katten eten minder in de zomer. De verklaring hiervoor is dat het in de zomer minder energie kost om het lichaam op de juiste temperatuur te houden.

Hond in de zomer

Verschillen per ras
De onderzoekers vonden ook verschillen per ras. Het onderzoek werd uitgevoerd op Labrador Retrievers, Boxers en Beagles. Labradors en Boxers aten meer dan Beagles per kg lichaamsgewicht. Voor Boxers gold dat hoe zwaarder ze waren, hoe minder ze aten per kg lichaamsgewicht. Bij de andere rassen werd dit verband niet gevonden. Dit zal geen verrassing zijn voor labrador-eigenaren, de eetlust van de labrador lijkt onbeperkt!

Labrador heeft altijd honger

Bronnen

Alegría-Morán, Raúl A., et al. “Food Preferences in Dogs: Effect of Dietary Composition and Intrinsic Variables on Diet Selection.” Animals 9.5 (2019): 219. (Download pdf)

Houpt, Katherine A., and Sharon L. Smith. “Taste preferences and their relation to obesity in dogs and cats.” The Canadian Veterinary Journal 22.4 (1981): 77.

Reacties kunnen maximaal 600 karakters bevatten

Laat een reactie achter